Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 61
(#) boxtif válasza zozizi hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Null átmenetes ssr-t tegyél bele.
(#) jordskott válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 15, 2020 1 / 2
 
Nem tudom mennyire aktuális, de én romániában vettem kb 74 ezerért a Metro-ban, a szomszéd meg szlovákiából a Tesco-ból. Mindkettőnknek egy a Volánnál klímaszakemberként dolgozó(nem vállalkozó) alkalmazott ismerős szerelte fel, normális nitrogénes nyomáspróba és vákumszivattyús levákumolással karöltve. Ez a "szakszervíz" és egyéb, csupán hangzatos dolgok. Fizetsz 60-70 ezret a szerelésért, kimegy két alkoholista, az egyik lehet patkolókovács a másik meg szakács, felgolymózzák, rányitják a gázt és kész. Az éves karbantartás pedig: kimossák a szúnyoghálót vízzel, fújnak bele egy 800ft-os gombaölő spray-ből 2 gramot és elkérnek 10 ezret. Majd figyeld meg, hány klímaszakembert látsz Nitrogénpalackkal, hitelesített mérőórákkal és 500 ezer forintos vákumszivattyúval továbbá 10-ed grammig mérő spec mérleggel mászkálni? Vegyél külhonból és keress egy cégnél dolgozó klímást(volán, vasút stb.), akiknek többnyire a cég odaadja a berendezéseket magán használatra is.
Annyira klassz ebben az országban, hogy nem vehetsz klímát csak laborlelet, anyakönyvi kivonat és lefosztás után, ahogy a megunt autódat sem tárolhatod, mert oda kell adnod ingyen a bontóba, vagy fizetsz
(#) Joe_001 válasza jordskott hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
A Nitrogénes nyomáspróbát 1 napig csinálták? (Ennyi ideig kéne, rajta lenni, ha szakember csinálja.) és nem biztos, hogy az R124A nyomáspróbája elég az R410Anak. Azaz biztos hogy nem. Ha nem akkor minek? Kábításnak?
Bocs !
(#) jordskott válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 17, 2020 1 /
 
Egy teljes nap nem volt, de jópár óra igen, mivel egy bográcsozással egybekötött "aktus" volt a klímaszerelés és nem anyagi haszonszerző klímaszerelés történt esetemben, ezért a "kábítás" opció okafogyottá válna. Annyit tudok a klímákról ami evés-ivás közben elhangzott felületesen. Azaz "ildomos nyomáspróba semleges gázzal" és "kell vákumolni" mert a beltéri egységben jelentős levegő van, amit nem szerencsés benne hagyni egy szimpla összenyitással.
(#) zsoltee0001 válasza jordskott hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Már nem aktuális, de jött egy ajánlott szaki és beszerelte.
Beláttam, hogy ez nem nekem való feladat, megállapodtunk egy normális árba és megcsinálta negyed annyi idő alatt amennyi vélhetően nekem lett volna.
Lehet, hogy jó lett volna, de folyton azon rágódnék, hogy biztos jól működik? Biztos ilyen hangjának kell lenni?
Hiányzik ez nekem?
Így legalább van garancia. Fűtésre fogom használom 90%-ba.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza jordskott hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Valaki meg tudná mondani, hogy érdemes használni, ha fűtök?
16Fokra állítom napközbe (kis műhely) este pedig kikapcs.
Vagy az a kevesebb áram, ha egyfolytába 16 fok?
Nyilván az ha ki van kapcsolva este, de akkor meg a feltornázás közbe sokszor fagytalanít, ami meg ugye veszteség.
Most beépítettem egy fogyasztásmérőt, lehet, hogy letesztelem mindkét verziót bár kétséges, hogy szignifikáns eredményt kapok.
(#) mhatalyak válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Én 2 éve fűtök klímával, volt, hogy csak levettem a hőmérsékletet 18fokra, mikor elmentem itthonról, volt, hogy kikapcsoltam. Az igazság az, hogy kb 5 perccel tart tovább neki felfűteni 24fokra, mint ha 18fokról indul.

De persze egy hozzáértő válaszára azért jobban adnék, ez csak egy saját vélemény és észrevétel.
(#) Joe_001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Kb jól csinálod. Talán tipp, hogy használd a gép időzítőjét, ha tudod mikorra érkezel. Mire megérkezel től van afagytalanításokon. A tippet egy klímaérzékeny ügyfelemtől kaptam, ő meg Amerikában, amikor ott dolgozott. Igaz hűtésre. Mire hazaérkezett a gép elvégezte a dolgát, leállt, ő meg hűvösre ért haza.
(#) Joe_001 válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
A hozzászólásod alapján érted ezt a részt.
A gépben van időzítő is nem kell magadtól ki-be kapcsolgatnod, ha tudod mikorra érkezel már a kívánt hőfok vár.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) Joe_001 válasza jordskott hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Akkor elmondták, hogy 24 óra a szabvány idő. A nyomást azt figyelted, mert nem mindegy, hűtőközeg függő, 15 vagy 35 Bar. Nem hiba helyesen megcsinálni. Vákumolni nem a levegő miatt kell hanem annak páratartalma miatt. A levegő többi anyaga mai ismereteink szerint nem számít. Persze van akinek afreonra(R12) is azt tanították, hogy a Freon színtelen, szagtalan, SEMLEGES gáz... Mindenesetre a vákumoláskor már látszik, hogy a rendszer tömör-e. Persze vákumozás, főleg 10 °C alatt, mínuszban többnyire hatástalan. A pörkölt főzés tényét említve nem ezek a körülmények álltak fenn.
Ebben ezt nem említik. A HF.nak más hatásai is vannak, ami szépen látszik kémlelő ablakon, amit klímán nem szokásos telepíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) habazutty válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
A rendszerben maradt idegen gázok (inert) nem kondenzálódó gázok (a nitrogén is és a levegő is), káros hatással vannak az üzemre. Tehát nem csupán a nedvesség miatt vákuumolunk.
A -10C fok alatti kijelentésedet nem értem. 0,3 mBar-nál -30 C fok körül forr a víz. Ez 20 K delta T. De, ha maradunk a spliteknél -ahol telepítéskor a kültérit nem vákuumoljuk- akkor a legjelentősebb térfogat - az elpár- a jó esetben 20 C fok körüli szobában van, így a helyzet még jobb. Nyílván a vákuumolásra fordított idő hidegben meghosszabbidik.
R410a és R32 rendszert legalább 40 Bar-al kell megnyomatni, de nem 24 órára! Ez a szilárdsági nyomáspróba. Rövid ideig tart és a célja a berendezés nyomásállóságának vizsgálata. Ezután le kell csökkenteni a nyomást és jöhet az általad említett 24 órás próba, de itt már a szivárgás ellenőrzése a lényeg. Aki 40 Bar- nál kevesebbel nyomáspróbázza az említett közeget tartalmazó rendszereket becsapja magát, mert fűtés üzemben simán hozzák ezt az értéket. Tapasztalat.
(#) jordskott válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Tulajdonképpen nem figyeltem annyira a mozzanatokat, egyrészt nem érdekelt, másrészt nem érzek ambiciót magamban, hogy ilyesmire valaha is adnám a fejem. Megbíztam az ismerősömben aki már 20 éve ezt csinálja egy állami cégnél alkalmazottként mindenféle vállalkozás nélkül. Ha gond lenne vele, akkor orvosolja. Ezek a dolgok kéz-kezet mos alapon történnek a baráti körben.
(#) kaqkk válasza jordskott hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Idézet:
„Megbíztam az ismerősömben aki már 20 éve ezt csinálja”
És mi a szakmája ?
Idézet:
„kimegy két alkoholista, az egyik lehet patkolókovács a másik meg szakács, felgolymózzák”
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) jordskott válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Hűtő-klíma-hőszivattyú berendezés szerelő zöldkártyával, de van egy villanszerelő végzettsége is érintésvédelmi szakképesítéssel.
(#) jordskott hozzászólása Jan 18, 2020 1 /
 
A két alkoholistát arra írtam, hogy sok esetben a vállalkozónak ugyan van valami papírja, de sok esetben a kőműves mókolta fel a klímát is, ha már ott van, mert ezért külön stáb nem vonul ki.
(#) jordskott válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 18, 2020 1 /
 
Tulajdonképpen nem értem miért kérdezted? Számomra nem megnyugtatóbb ha egy vállalkozói papír égisze alatt a burkoló vag a kőműves teszi fel a klímát, mint egy nem vállalkozóként tevékenykedő normális szakember aki évtizedek óta ezzel foglalkozik.
(#) jordskott hozzászólása Jan 18, 2020 1 /
 
Mindenesetre arra akartam kilyukadni, ha nincs nyomáspróba és vákumolás akkor ne fizessen senki egy vasat sem!
(#) kaqkk válasza jordskott hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Idézet:
„kimegy két alkoholista, az egyik lehet patkolókovács a másik meg szakács, felgolymózzák”
Ezért kérdeztem ...
Idézet:
„Hűtő-klíma-hőszivattyú berendezés szerelő zöldkártyával”
Akkor az ismerősöd villanyszerelő két tanfolyami papírral (mindkét papír okj s tanfolyammal megszerezhető ) sokan megszerezték 3 hónap alatt ,és sz@rt nem ér a munkájuk ...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
(#) kaqkk válasza jordskott hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Egyébként meg nem az az igazi klímás aki nitrogénnel öblít és vákumol (ö csak megjegyzett mindent amit elmondtak neki) hanem aki meg tudja javítani az elromlott klímát (ugyanis ezt nem tanítják iskolában , főleg nem a tanfolyamon) De ! Minden tiszteletem az ismerősödnek a precíz munkájáért.
(#) jordskott válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 19, 2020 1 /
 
Nyilván nem attól lesz valaki jó szakember, hogy elvégzett egy tanfolyamot, vagy akár egy orvosi egyetemet, hanem a precíz, a munkájára igényes hozzáállástól, továbbá, hogy érez-e elhivatottságot a szakmája iránt és képes-e önképzésre. Az iskola önmagában kevés, ahogy az olyan klímás is aki járatos a frekvenciaváltók javításában.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
(#) zsoltee0001 válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Idézet:
„Az igazság az, hogy kb 5 perccel tart tovább neki felfűteni 24fokra, mint ha 18fokról indul.”

Kicsit csalóka a dolog, mert a levegőt nagyjából tényleg pár perc, de a tárgyak, falak, minden, na az a nagy feladat.
Este kikapcs automatikusan, szerencsére wifis és bármikor szabályozhatom, kicsit savallom is, hogy ehhez képest pl nem tzudom 16 fok alá levinni, van ugyan egy 8C os menüpont, de az meg nagyon hideg, először azt hittem milyen fullos mobil applikációja van, mutatja a pillanatnyi áramfölvételt, naplózza, de sajna semmi extra, pedig szerinte ez nem volna nagy kunszt.
De biztos az én elvárásaim magasak
(#) boxtif válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2020 1 /
 
Miért is nem igazi klímás, aki nem akar visszajárni kompresszort cserélni, és hibát keresni? Szerinted miért van a nitrogénes nyomáspróba? Akkor szerinted a vákumolás is úri huncutság, elég szisszenteni?
Ferdítve ülsz a lovon.. Fogalmad sincs dolgokról.
(#) kaqkk válasza boxtif hozzászólására (») Feb 5, 2020 1 /
 
Nem értelmezted az egész mondatot . a vége a lényeg .
Idézet:
„Egyébként meg nem az az igazi klímás aki nitrogénnel öblít és vákumol (ö csak megjegyzett mindent amit elmondtak neki) hanem aki meg tudja javítani az elromlott klímát”
Hanem aki meg tudja javítani ....
Idézet:
„Ferdítve ülsz a lovon.. Fogalmad sincs dolgokról.”
Hiszed te .. 20 éve szerelek javítok klímát ...
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2020
Következő: »»   61 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu