Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kohérer cső működése
 
Témaindító: hasza.attila, idő: Ápr 27, 2012
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hasza.attila hozzászólása Ápr 27, 2012
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy szikratávírót, ehhez pedig coherer csövet kellene csinálnom. Hogy lehet ilyet csinálni?
Milyen fémreszelék kell hozzá, milyen hosszú és vastagságú cső kell hozzá?
A tanácsokat előre is köszönöm.
(#) lalibatyo válasza hasza.attila hozzászólására (») Ápr 27, 2012
Üdv
Vasreszelék kell bele a mérete 0,5-1 cm átmérő és 10-20 centi hosszú. Legalább is erre emlékszem valami régi könyvből.
(#) Kinka István válasza hasza.attila hozzászólására (») Ápr 28, 2012
Szia!
Müller Ottó: "A kis elektrotechnikus" című könyvében leírják a működését és az építését. (Talán lalibatyo is erre emlékszik)
Csatoltam az erre vonatkozó oldalakat.
(#) pucuka válasza hasza.attila hozzászólására (») Ápr 28, 2012
Nem kellene ilyennel próbálkoznod. Szép dolog a nosztalgia, de ma már (elég rég 1926 óta) nincs helye egy ilyen szerkezetnek, a hírközlésben. A kohéreres detektálás meglehetősen érzéketlen dolog, ezért az adónak igen nagy teljesítményt kell kisugározni, meglehetősen nagyméretű antennákkal. Ezt annakidején a szikratávíróval oldották meg, ami egy jelentős méretű szikraköz átütésével értek el. Ennek a miniatűr villámnak az elektromágneses terére állt össze a kohérerben a vasreszelék vezetővé, ami meghúzta a távíró reléjét. Ezt koppintással kellett újra rendezetlenné tenni.
A probléma ott van, hogy ma már egy ilyen igen széles sávban igen nagy teljesítményt sugárzó eszköz igen nagy zavarokat okoz a rádió távközlésben, ahogy a természetes villámok is, ezért a szikratávíró üzeme megengedhetetlen.
Kis teljesítménnyel pedig nem fog működni, úgyhogy szobai körülményekben ne is reménykedj, hogy megvalósíthatod. Úgyhogy ne szeressél csinálni szikratávírót, és zavarokat termelni. Inkább örüljünk, hogy eltűntek az utakról a Trabantok, Wartburgok a maguk kicsi szikratávírójukkal.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2012
(#) ha6pc hozzászólása Ápr 29, 2012
Nem úgy van az!
Végre van egy elszánt ifjú,aki nem mindent "vindósz" és hangkártya alapon akar megközelíteni,erre lebeszélnék.
Nem következik a témanyitóból,hogy hírközlésre kívánja használni. Szerintem egy modell erejéig érdemes lehet próbálkozni.

Ehhez ajánlom Hubert Meluzin: Rádiótechnika amatőröknek c. könyvét. Gyakorlati megvalósítás ebben leírva. Tény,hogy nem létezik olyan rádiótechnikai környezet,amely be tudná fogadni,de "SRD-eszköz"-ként elmegy,ha nincs közelben tüzérség.
Hajrá Attika, Marconi/Popov sem PCM-el kezdte!
(#) szabics válasza hasza.attila hozzászólására (») Máj 5, 2012
Szia! Ne hagyd magad lebeszélni! Csináld meg, kisérletezz, gyűsd a tapsztalatot. Ez visz előre. Ne foglalkozz azzal mitmondanak a windos-s emberek. Ők nem igazán érdeklődő emberek, csak azt tudják amit papíron olvasnak.. De semmi tapasztalatuk, hidd el ha építesz, modelezel többtudásra teszel szert mint ők.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Máj 5, 2012
Az építés során jönnek, merülhetnek fel, gondok, problémák amiket megakarsz, és meg kell oldani. Érezni fogod az igazi alkotás örömét. *
(#) pucuka válasza ha6pc hozzászólására (») Máj 6, 2012
Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy nem azzal van a baj, hogy hírközlésre akarja használni, (azzal is) hanem leginkább azzal, hogy mekkora zavarokat okoz. Azzal meg ugyan mi a bánatot tanulna, ha megépít egy tekercset, egy szikraközt, meg egy darab drótot antenna gyanánt, hacsak azon nem vidámkodik, hogy a szomszéd milyen ideges, mert nem tudja nézni az F1 -et. Elég, ha elolvassa, megérti, és továbblép., felhasználja mások tapasztalatait, melyek bő száz évvel ezelőtt keletkeztek. Senki nem mondta, hogy PCM -el kezdje, vagy bújja a számítógépét, van még sok szép áramkör, amivel kezdheti, és a tudását folyamatosan fejlesztheti. Pl. egy detektoros vevő, és figyelheti a villámok okozta zavarokat is akár, ezzel nem zavar senkit. De ha puszta kíváncsiságból csak úgy zavarokat sugároz, előbb utóbb valakinek a lábára lép, és az kinek jó?
Egyébként nem megy el SRD eszköznek, mert arra nézve is vannak előírások, amik teljesítését bizonylattal igazolni kell, nem elég azt mondani, hogy a készítője azt mondja rá, hogy ez márpedig az. Ha ilyen érdeklődő, legyen rádióamatőr, ez egy legális út az ismeretek elméleti, és gyakorlati megszerzéséhez.
(#) szabics válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2012
"De ha puszta kíváncsiságból csak úgy zavarokat sugároz, előbb utóbb valakinek a lábára lép, és az kinek jó?"
No igen amikor a sokat tudó kritizál.. Az Én ismereteim szerint a kohérercső még véletlenül sem sugároz.. De hát lehet, változott a világ azóta. Egy vevő ami az elektromágenses sugárzást veszi. A hozzákapcsolódó mechanika állítja alapállapotba. Nos ha ezt elképzeled mint mechanikus szerkezetet, akkor van néhány dolog amiben szerezhet tapasztalatot. Pl az elektromágnes méretezése, vagy a vizsgált befogni kivánt rádióhullámok kiválogatása. Én nem csak azt látom, hogy ""sugároz" hanem többet ettől.. Bennem van a hiba gondolom..
(#) pucuka válasza szabics hozzászólására (») Máj 6, 2012
Ne kerüld ki a lényeget. Ugyan mitől hogyan tudna működésre bírni egy kohérer csövet, ami egy egyfajta demodulátor? Igen, ez egy vevőnek az alkatrésze, de milyen adást vesz vele? Igen elképzelem azt a mechanikus szerkezetet, ami a kohérert visszaállítja, de mi után? Ilyen nagy térerejű impulzusok már nincsenek, és pont az a gond, hogy ahhoz hogy legyenek, elő is kell állítanod ezeket. Azt meg nem lehet csak úgy, esetleg ha épít magának egy árnyékolt helységet a hol ezekkel dolgozhat. Én nem vagyok olyan naív, hogy ilyet bárkiről feltételezzek, pláne nem egy kezdőtől.
De mondjuk megteszi, és megteremti a környezeti feltételeket a kísérleteihez. Akkor miféle csak ezen az úton megszerezhető tapasztalathoz jut? Mert amit említettél, azok sokkal könnyebben megszerezhetők mondjuk egy relé, vagy egy rádió vevő megépítésével.
Annakidején, mikor ezeket a kísérleteket végezték, még semmit sem tudtunk a rádióhullámokról, a terjedésükről a felhasználhatóságukról, nem álltak rendelkezésre megfelelő észlelő (detektáló) eszközök sem. De ezek a tények ma már nem állnak. Ezek alapozták meg a mai lehetőségeket, aminek már igen nagy tudományos irodalma van. Ez pont olyan, ha a mai autópályára kézi kordéval hajtanál fel.
Nem azt mondtam soha (sőt) hogy ne ismerje meg eleink munkásságát, hogy mi hogyan vezetett a mai tudásunkhoz, de attól még nem kell meg is építeni. Nem a kohérert, hanem a működtetéséhez szükséges környezetet.
(#) tungsram válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2012
Egyetértek veled Feri bátyám, mert az ilyenirányú kisérletre akkora villamosigény van plusz nem beszélve az antennáról ami jelen esetben akkor akár száz méteres nagyságrendbe eshet. A zavarokról meg nem is beszélve miután a szikrának igen nagy a felharmónikus tartalma....
(#) Medve hozzászólása Máj 7, 2012
Üdv! Ha már szikratávíró, vajon egy piezo gázgyújtóval és kommersz félvezetőkkel vajon milyen távolságot lehet áthidalni?
(#) Medve válasza hasza.attila hozzászólására (») Máj 7, 2012
Ha a topiknyitó még idelátogatna: A 96% nikkel és 4% ezüst lehetőleg egyforma, főleg sarkos, száraz és tiszta szemcséinek keverékére van szükséged. Érdekel-e még a dolog?
(#) tungsram válasza Medve hozzászólására (») Máj 7, 2012
Hát érdekes volna beszerezni.....
(#) ha6pc válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2012
Ok! Valójában már a topiknyitónál félrementünk.
A szikratávíróhoz egyáltalán nem kell koherer!
Vannak olyan típusú VEVŐkészülékek,amelyek a szikraadók idején valóban azzal működtek. De hamar elterjedtek a detektoros vevők,amiken szépen lehetett hallani az elektromos ív hangját,a nagyfrekin ez volt a moduláció. Tkp.: "hangzótávíró.
Itt egy csendesebb változat,amit jópofának találhatsz te is.Bővebben: Link
Jó játszást!
(#) pucuka válasza ha6pc hozzászólására (») Máj 8, 2012
Nnna. Pont Te linkeled be ezek után
Idézet:
„Végre van egy elszánt ifjú,aki nem mindent "vindósz" és hangkártya alapon akar megközelíteni”

Azonban így már nem zavarja a kutyát sem. De jó játék, és hallható, hogy mi lenne ha valóban megépülne. Pont ezért nem szabad megépülnie.
(#) lgyk válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2013
Szia!

A kohérer működési elvének szemléltetéséhez, vizsgálatához nem szükséges a fentebb említett zavarás létrehozása.
Kísérlet
Szikratávíró? Igen! Zavarja a F1 közvetítést? Nem! Illegális? Nem! Van kérdés?

Persze letörni mindig könnyebb, mint megtalálni a lehetőségeket a másik segítésére...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) pucuka válasza lgyk hozzászólására (») Márc 7, 2013
Fogalmad nincs miről beszélsz. Egy nyamvadt hűtőszekrény bekapcsolása kellő zavarszűrő alkalmazása nélkül képes elég nagy területen vételi zavarokat okozni, pedig attól egy kohérer be sem indul. Vagy ha hallgatóznál néha a rádiódon, mondjuk a közép, vagy a rövidhullámú sávon, és a szemközti házból hallod egy fúrógép sercegését, pont akkor, mikor valami érdekességet találtál. Biztos, még rádiód sincs, amit hallgathatnál. Attól még gondolhatnál másokra is. Ezek, ha úgy veszed, mini szikratávírók. Ezért illegális minden olyan szándékos sugárzás, ami nem hordoz információt, és ezért engedélyköteles minden sugárzás. Forgalomba hozatal előtt minden elektromos készüléket bevizsgálnak, hogy teljesítik-e a zavarsugárzásra vonatkozó előírásokat.
Nem lehetne értelmesebb, főleg hasznosabb dolgokkal foglalkozni, mint azzal, hogy olyan zavarokat, ráadásul szélessávú zavarokat kelteni ami másoknak kellemetlenséget okozhat? Mi ebben a különleges? Szerencsétlen világunkban egyébként is egyre nő a kisugárzott zavarok mennyisége, teljesítménye, nő az elektroszmog, még ehhez szándékosan is további mennyiséget hozzápakolni, egy két éretlen ifjú titán kíváncsisága okán. Ezen a jelenség megismerését már régen túllépte a tudomány, nemigen van szükség az újra felfedezésére. olvasni kell, és azokat a lehetőségeket keresni, amik még felfedezésre várnak. Van még bőven felfedezni való ebben a témában is.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem