Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   404 / 570
(#) juclac válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
két éve lakunk itt. Tavaly kezdte a csöpögést. Nem emlékszem, hogy azt a szelepet bármikor is kinyitottuk volna. De azért megnézem valahogy.
(#) VIM válasza juclac hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
A kazánnak kettő tágulási tartálya van. Egy a fűtésnek (az a lapos alakú) ami talán karban lett tartva és megfelelő benne a nyomás. A másik a HMV tartály tágulásija (a kisebb hengeres alakú) ami feltehetően kevés előnyomást tartalmaz a HMV tartály tágulásához képest és azért nyit ki a biztonsági szelepe. Ebben a tartályban is elő kellene állítani a megfelelő expanziós nyomást, hogy a felmelegített HMV tartály tartalma tudjon hová tágulni. Nem figyeltem oda, hogy melyik biztonsági szelepet említetted amikor a csepegésről volt szó.
(#) heditom hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Sziasztok! Termomax kazánom az utóbbi 1 hónapban a következő tüneteket produkálja: random 1-4 naponta egyszerűen leáll, a gázszelepen lévő "Reset" lámpa ég, majd a mellette lévő apró gombot megnyomva újraindul és működik bizonytalan ideig (volt, hogy azonnal megint leállt begyújtás nélkül, majd újra megnyomva a gombot elindult, 4 napig ment és megint leállt, de volt, hogy 1 naponta állt meg, jellemzően hajnalban nem sikerült begyújtania a gázt). Használati utasításban nulla infot találtam erről a jelenségről. Esetleg van valakinek ötlete, mi lehet a hiba oka, illetve mi lehet a megoldás? Semmihez nem nyúltam, semmit nem változtattam évek óta a beállításokon. Köszönök minden segítséget!
(#) tevetappancs válasza juclac hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Ez nálam egy kék fejű 8 baros szelep a tároló alján a bemenő csőnél. De az ebből kijövő rész nekem ki van vezetve egy csepegőbe. Csöpög nálam is, főleg ha sokáig megy, de ez pár csepp. Mennyit csöpög amúgy ez? Neked nincs egy csepegőbe vezetve? Ha csak alászorult valami megpróbálhatod kinyitni, megjáratni, nálam egy javítás után vllt hogy folyamatosan csöpögött, azt így oldotta meg a szaki. Az nyilván jó ha nem melegíti már 70 fokra, akkor az nálad is a váltó lehetett. A csöpögés meg az is lehet, hogy elfáradt az a szelep ha nem kosz, nem akarta még valaki cserélni?
(#) tevetappancs válasza VIM hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Alapból én úgy tudom az Immergasokon nincs HMV tágulási tartály csak opcionális. A fűtés körön 3 baros a tartályon pedig egy 8 baros szelep van. Legalábbis az enyémén, ami juclacéhoz nagyon hasonló.
(#) szucs_g válasza heditom hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Mikori a kazán? (Nem lehet leolvasni a gyártási évet.)

Vaillant vui 282-7 r3-al ugyanígy járt feleségem. Előtte magam cseréltem ki a kazántestet, mert meguntam, hogy a leváló szemét, ami 10 év alatt ráégett s idén nekiállt leválni, kétnaponta eltömeszelje a HMV hőcserélőjét. Most tiszta a rendszer, csöndes a kazán, de nekünk is leállt. A Vaillant adatlapján olvastam, hogy igen gyakori hiba az ionizációs elektróda elkokszolódása, amely így nem ad elég áramot az elektronikának, hogy nyitva tartsa a mágnesszelepet. Ez egy biztonsági visszacsatolás, nem tölti tele a lakást földgázzal. Miután hazaértem, leszereltem a kazán elejét, hogy megnézzem a gyújtó- és ionizálóelektródákat. Durva eltérést nem láttam rajtuk, megmozgattam, elvezettem a vezetékét, mert úgy tűnt a hát nekifeszíti a hőcserélő lamelláinak. Kimértem, szakadás nincs rajta. rendeltem újat, de egyenlőre most nem műveli. Véleményem szerint ez lehet a baj. A másik, hogy piszkos az égőfej (poros) s így nem tudja begyújtani a gázt. Magam azt is átfújtam. Jelenleg működik, újabb leállást nem tapasztaltam, de ha újra hibát jelez megkapja az új elektródákat.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) heditom válasza szucs_g hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Köszönöm a választ, elindulok ezen információk alapján, hátha... A kazán matricáján már nem látszik az évszám, de ami biztos, hogy 2005 előtti.
(#) szucs_g válasza heditom hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
No, ma reggel láttam, mit csinál. Amikor kéri a hőt a ház, jelet kap a kazán, elindul a turbó meg a szivattyú. Aztán kinyit a gázszelep, ciripel folyamatosan a piezzo, gyújtana, felvillan nálam a lángocska aztán el is alszik. Utána már biztos nem ad gázt a fej, mert ismétlődik a piezzo hangja, újra próbál begyújtani s ha ez sikeres, az ionizációs elektróda folyamatos jelet ad s a kazán üzemel. Amennyiben ez sem valósul meg, valószínű dob egy f028 hibajelet s leáll.
A vaillant dokumentumai elérhetőek, szerintem ezek a hibajelenségek általánosak s a hibakódok is. Állítólag finom dörzspapírral megtisztítható az elektróda, de szetintem az új ára sem durva.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) Gombszem válasza szucs_g hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Az ionizációs elektróda egy nagy ellenállású áramkörhöz csatlakozik. A láng hatására néhány mikroamper áram folyik, ezt érzékeli az alaplap áramköre. Ha koszos az elektróda, kisebb áram fog folyni. Ha ennek még egy része el is tud szvárogni a vezeték törésén keresztül, nem marad annyi, hogy az áramkör érzékelje. Az elektródát nyugodtan megcsiszolhatod, nem fog ártani neki. A vezeték is kicserélhető, de csak jó minőségű szilikon bevonatú kábelre. Legyen laza, nem szabad sehol sem feszülnie, vagy éles felületekhez szorulnia.
(#) woghell hozzászólása Jan 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Látom, kicsit régebbi a poszt, de hátha nézi valaki.
Van egy colibri cirkóm, ami szabálytalan időközönként lekapcsol. semmire nem reagál, csak ha áramtalanítom. Volt már tágulási tartály bővítés, szivattyú bővítés, takarítás, rendszer takarítás, meg még ki tudja mi nem. Semmi nem oldotta meg. Egy darabig minden javítás után elketyeg, aztán kezdődik minden előről… Valakinek valami javaslata?
(#) szucs_g válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Köszönöm, kicseréltem, azonnal gyújt!
(#) szucs_g válasza woghell hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
Most beszélgetünk épp róla. Az ionizációs elektróda kokszos, nem ad elég áramot az elektronikának, s amint azt Gombszem Úr szakszerűen leírta, lezárul a gázszelep. Tisztítható, cserélhető. Mai sikerélményem ennek cseréje.
(#) juclac válasza VIM hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
A HMV tartálynál levő biztonsági szelep csöpög. Maga a gondolat, hogy a HMV-hez tartozó tartályban nem lenne elég levegő, jogosnak tűnik, mert a melegítés végén kezd el csöpögni. Van valahol egy leírás, hogy hogyan kell ezt a HMV-hez tartozó kisebb pufi tartályt felpumpálni? Érdekes módon az alján van a szelep. Hát a levegő felül szokott meggyűlni. Ha rányomok egy biciklipumpát, az a vizet beleereszti, nem? Illetve le kell eresztenem hozzá a kazánt?
(#) juclac válasza tevetappancs hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Nyomás alatt megeresztettem a kék HMV-túlnyomásszelepet, hadd jöjjön ki a trutyi, ha van. De azóta is csepeg. Lehet, hogy jobban meg kéne húznom, el kéne zárnom?! Szerintem, ha van tágulási tartály, akkor nem kéne csöpögnie, de nem akarlak felidegelni. Nekem legalábbis az első évben nem csepegett. Akkor volt 8 éves a ketyere.
És megint égetően forró víz jön ki a csapból.
(#) VIM válasza juclac hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
A kisebb HMV tágulási a bojler tartály expanziós tartálya. Ha abban nincs előnyomás, tele van vízzel, mert a nitrogén már elillant belőle ennyi idő után, nem tud a felmelegített víz a tágulása révén hová tágulni és így kinyit a biztonsági szelep. Sajnos le kell ereszteni a HMV tartály tartalmát ha nincsenek szervizcsapok beiktatva. A kis HMV tágulási tartályból nehezen lehet "kipumpálni" a bennrekedt vizet ha tele a nagy tartály.
(#) woghell válasza szucs_g hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
köszi! megnézem!
(#) Gilgarat válasza chm hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Szia. Sajnos nem lett jobb tőle. A fűtésnél ugyanúgy hullámzik. S begyújtásnál is kell vagy 3× szikráztatni mire elkapja. S néha simán kivágja 02-es hibakódra meleg víz engedés után.
(#) woghell válasza szucs_g hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
sajnos nem segített sem a csere, sem a tisztítás. Most már két perc alatt kikapcsol.
(#) Billzzz válasza woghell hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Szia!
Kérdés milyen típusú pontosan és hogyan jön elő a hiba. Nálam olyan hiba volt, hogy néha(majd később egyre sűrűbben) nem gyújtott be (nem szikráztatott). Tehát mindig bekapcsolásnál jött elő a hiba és ha begyulladt a láng akkor nem volt már vele gond a következő gyújtásig.
De ha neked begyújt, van láng, majd kialszik a láng, akkor lehet az elektróda hibás. Érdemes lehet megtisztítani vagy cserélni. Az én esetemben a kondi cserék segítettek, de a gyújtópanel csere is megoldás ha nem szikráztat.
Ha visszaolvasol, ott részletes leírást közöltem a javításomról, meg a 2 hónapos szívásról mire megjavítottam, mert a gázszerelők nem jöttek rá a hibájára a kazánomnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) JZoli válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Nem tudom, honnan vettétek ezt a gyújtáshibát, mert Woghell nem írt ilyent. De ha az lenne a hiba, azt biztosan jelezné a kazán. Szerintem a legvalószínűbb a vezérlőpanel hiba lesz, mivel hibajelzés nélkül megáll a kazán, és újraindítani, csak kikapcsolással lehet, ez nem lehet érzékelő, vagy határolóhiba, mert akkor simán indulna újra, vagy "adna" valamilyen hibajelzést.
(#) woghell válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Köszönöm válaszod!
Az elektródát megtisztítottam, azóta még hamarabb és sűrűbben leáll. A kondiknak nekiugrok és ellenőrzőm őket.
Megtaláltam a fent említett képeket a hozzászólásban, nagy segítség, köszi.
(#) woghell válasza JZoli hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Rendesen gyújt a rendszer. Folyamatosan fűt, majd kattan kettőt és jön a piros jelzés.
(#) juclac válasza VIM hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Még annyi, hogy a csöpögés azonnal eláll, ha megnyitom a meleg vízcsapot. Ez ugyan sokat nem jelent, mert nyilván a nyomás esik a rendszerben, de gyanítom, hogy mégis utal a vízzel teli tágulási tartályra.
(#) szucs_g válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Nálunk ki se jöttek, ill. egyik azt mondta, ha a 10 éves rendszert átterveztetem akkor foglalkozik a problémámmal. Mindezt 5000 ft-ért.
(#) szucs_g válasza woghell hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Erről van szó?

https://docplayer.hu/6491983-Telepitoi-kezikonyv-kk-e-fk-e-n.html

Valamiért megszűnik a gázellátás, nem? Működik a készülék levett burkolattal is? Meg lehet nézni, pontosan mi történik a lánggal, amikor elalszik? Azt kellene megtudni egy szakadásmérővel, kikapcsolt, áramtalanított készülék mellett, hogy a vezeték nem szakdt-e? Kaphat-e az elektronika a lángőr elektródától jelet?
(#) szucs_g válasza woghell hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133418974&t=9054448

Itt pl. a túlmelegedés miatt tiltott le az NTC hőmérséklet érzékelő? Ötletnek talán nem rossz.
(#) szucs_g válasza woghell hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Még 1 5let. Nálunk flexibilis 3/4es csővel volt bekötve a fűtés s idén ősszel nem akart fűteni. Először arra gondoltam, hogy valahol dugulás van a rendszerben. Hosszas szisztematikus keresésre megtaláltam. A flex csőben felgyűrődött a gumi, eltömeszelte az amúgy is szűk járatot. Valószínű már eddig is mkínlódva üzemelt. A kazán felfűtött, 82 foknál kikapcsolt, amíg lassan lehűlt s űjraindult. A Vaillant nem áll le, de lehet ez a Colibri igen.
(#) Tylla1 hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Ugyan nem kombikazánnal kapcsolatos a kérdésem, de talán tudtok tanácsot adni.
Anyukámnál üzemel egy olyan kazán, amelyben korábban olajégő működött, de aztán átalakításra került és most egy TE-35 típusú gázégő (NOVA 820 Kombinált gázszelep termoelektromos égésbiztosítóval) működik. Régi szerkezet és nem is túl gazdaságos, de az elmúlt 33 év alatt hibamentesen üzemelt. Ez egy őrlángos megoldás, mely pár napja azt a hibát produkálta, hogy az őrláng elaludt és nagy kínkeservvel sikerült csak újra begyújtani. Most minden rendben üzemel, de ha megint jelentkezik a hiba, mit kellene megnézni az elhárításához? Volt kint szerelő, de csak azt a tanácsot adta, hogy le kell cserélni az egészet Az anyagiak annyira ezt nem teszik lehetővé, így egyelőre a javítást szeretnénk. Illetve ehhez a gázégőhöz hol lehetne találni szőnyegégőt, mert az eredeti kissé foghíjasan ég. Gondolom lassan kezd szétégni. A neten sajnos nem találok.
Előre is köszönöm a segítő tanácsokat, észrevételeket!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) vision61 válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Szia!
Szerintem nem lehet nagy gond.
A gázszelep más típusú állókazánoknál is használatos, ami ebben el szokott romlani, az a mágnesszelep, illetve a termomágnes. Az utóbbi cserélhető.
Ha az őrláng elaludt, az vagy emiatt a termomágnes miatt (ritka hiba ezeknél), vagy a gyakoribb a termoelem szétégése, gyújtóégő fúvóka eltömődés. Termoelem cserélhető, fúvókát lehet tisztítani.
Az égőtálca valószínüleg ebből is könnyen kivehető, mint az ÉTI kazánokból, így szépen ki lehet takarítani. Ha készítesz róla fotót, többet tudunk segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
Következő: »»   404 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem