Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompakt fénycső bekötése
 
Témaindító: balazsbotond, idő: Márc 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2020 /
 
Lenne még egy kérdésem hozzád, hogy ha az elektronikus előtéttel működő fénycső helyett egy Osram IT8G 7.6W led substitube star csövet tennénk akkor hogyan változna a bekötés?
(#) VIM hozzászólása Jan 10, 2020 /
 
Ez a bekötés így helyes volna?
(#) jenki hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Sziasztok. Tudnátok nekem egy bekötési rajzot küldeni a képen látható 4 pines 11 w kompakt fénycsőhöz? A trafó hagyományos, nem elektronikus. Köszönöm.
(#) Tomi111 válasza jenki hozzászólására (») Jan 17, 2020 / 1
 
Szia!
Csatoltam képet. Ehhez kell külön gyújtó!
(#) jenki válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ.
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia! Ez a bekötés a hagyományos (vasmagos, magnetikus) fojtók esetén kell. Elektronikushoz nem hiszem, hogy jó lesz. Milyen az az Osram IT8G led cső? Nem találtam róla semmit.
Megmondom őszintén, én az elektronikus előtétet kivenném, és csak direktben kötnék be led csövet. Nem hiszem, hogy ahány féle elektronikus előtét van, azzal minddel kompatibilis lenne egy típusú led cső, de ilyenem nem volt. Hagyományos fojtóra már tettem led csövet, az tökéletesen működik. Elektronikus előtétre nem tenném be a ledet. Nem kockáztatnám meg a cső tönkretételét, drága ahhoz. De talán írnak mások is, akik már találkoztak ilyennel - elektronikus előtét - led cső párossal. ( egyet hallottam egyik havertól, neki tönkrement a led cső egyből, mikor betette az elektronikushoz, de nem tudom, hozzá való cső volt-e. Utána szétszedte a csövet, eldurran benne a graetz az elején)
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia! Bátorkodtam feltételezni, hogy a gyártók nem csinálnak különböző megoldásokat ebből a szempontból. Az EM már 18'-ban leközölte erről a rajzokat. Belátható, hogy a LED-es cső akkor is működni fog ha a fojtó benn marad az áramkörben legfeljebb nem lesz áramkorlátozó hatása a nála kisebb teljesítmény igényű LED csőre. A plusz patron megvétele ehhez a LED csőhöz a régi glimmes helyére jó üzleti fogás a gyártó részéről, amiről kiderült, hogy csak egy üvegbizti szerű rövidzárat tartalmaz. azt ugye a legegyszerűbben úgy lehet csinálni a meglévő, immár nem szükséges fénycső gyújtóból, hogy a búráját levéve tekerünk egyet-kettőt a benne lévő kondenzátoron vagy glimmen és kész.
Az elektronikus előtét kiiktatása is egyszerű (jobb rajzot nem találtam). Az előtét betápját (a rajz alapján) az 1 és 4 pontokra kell bekötni a 2-3 pontokat pedig összekötni és kész. A LED cső egyik végében rövidzár található és az a felirat vagy megkülönböztetés nélküli végén van. Ebből kifolyólag belátható, hogy így a LED csövet bármelyik végével fordítva betéve azt az átalakított armatúra foglalatokba, nem okoz problémát a működésben.
Ha nem akar valaki bajlódni armatúra szereléssel, vesz egy LED csövet és beköti a feliratos vagy megjelölt végén lévő két kivezetést egy csokiba és ráköti a 230V-t és világít (a másik vége potenciálmentes marad).
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Szia!
Hagyományos fojtó általában benn maradhat, áthidalni sem kell. Amit én vettem pl. V-tac márkájú led csövet, ahhoz volt rövidzár a gyújtó helyére, de nem biztosíték volt benne, hanem csak egy darab dróttal átkötve.
Elektronikus előtét sok féle van - sokféle bekötéssel. Pl. csatoltam egy képet egy 2×18W (T8) előtét bekötéséről. Ennél nem tudom elképzelni, hogy csak simán betéve a két led csövet, működni fog. Eleve a felhasználó nem tudja, milyen előtét van a lámpában. 2 csöves 58W-os előtéttel már találkoztam 3 féle bekötéssel: Volt, amelyiken 8 csatlakozó( a két cső teljesen külön) volt a két csőhöz, volt, amelyiken 7 és volt 5 vezetékes is.( a két csőhöz). 100%, hogy csak ezeket kikötve működik a led cső.
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Már most én is könnyen beszélek róla, mert szimultán kellett segítséget nyújtani az unokaöcsinek ebben a témában. Mondtam neki, hogy fizetem a LED csövet ha tönkremenne az általam közölt bekötési mód miatt. Ő előzőleg beletette egy rossz elektronikus előtéttel ellátott fénycső helyére a LEDeset, szerencsére az előtét húzta a rövidebbet de már az is hibás volt, mert az már a fénycsöveket hamar tönkretette. Mondtam neki, hogy talán annak a gyújtó (PTC) része volt a hibás és emiatt mentek tönkre a csőben az izzószálak, ezért Ő vett bele egy LED csövet. Kidobattam vele az előtétet és az említett bekötésről küldtem neki a rajzot, hogy úgy kösse be. A lényeg, hogy jó lett úgy a bekötés amire rákérdeztem Tőled csak szerettem volna egy megerősítést egy kívülállótól aki szerintem jártasabb nálam ebben témában. Köszönöm.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu