Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompakt fénycső bekötése
 
Témaindító: balazsbotond, idő: Márc 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 10
(#) balazsbotond hozzászólása Márc 14, 2008 /
 
Sziasztok!

Vettem egy 55W-os Osram Dulux L fénycsövet foglalattal, elektronikus előtéttel, ahogy kell, de az előtéten lévő kis rajz alapján nem tudom bekötni, mert az egy teljesen másik, kör alakú fénycsőhőz készült. Biztos, hogy jó az én csövemhez is, rá is van írva. Ráadásul a foglalaton 6 vezetéknek van hely, a csövön és az előtéten viszont csak 4 csatlakozó van...

A másik kérdés, hogy a foglalatba vajon hogy kell a vezetéket bekötni? Beledugom, és valami odaszorítja? Esetleg a mellette lévő kis vékony nyílásba kell bedugni egy csavarhúzót, mielőtt bedugom, hogy odaszorítsa? Vagy kell hozzá vmi spéci csatlakozó?

Tök tapasztalatlan vagyok ebben, úgyhogy légyszi segítsetek
(#) alex.taylor válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
szia! a vezetéket csak simán be kell dugni,van benne ami megfogja, "bele kapaszkodik".Az előtéten van 6 csati,abból a fölső kettőbe kell a 230-at dugni,az alsó négybe kell dugni a csövet
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Hello a mellékelt kép talán segit...
A foglalat egy Rúgós szoritó csak bedugod és ott marad, a mellette lévö nyilás a kiszedéshez kell.
(#) alex.taylor válasza alex.taylor hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
igy próbáltad bekötni?ha nem akkor próbáld meg

bekötés.JPG
    
(#) balazsbotond válasza alex.taylor hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Kösz a segítséget mindenkinek. A foglalaton a 4 vezetéket hova kössem? A középső 2 nyílás felett S, a két szélen lévő 4 mellett L betű van.
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Itt van beszámozva!
(#) balazsbotond válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Ezt értem, de a foglalaton (második kép) 6 hely van, és ez a probléma...
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Bejelöltem a lényeget
Nyil=220 be!
1,2,3,4, azonos számozás az első képemen.
(#) balazsbotond válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Kösz, hogy ilyen türelmesen válaszolsz
Hogy ne tűnjek teljesen hülyének, csináltam én is egy ábrát. A kérdés, hogy az 1,2,3,4-et az a,b,c,d,e,f közül hova kössem a foglalaton.
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Csinálj légyszi a foglalatról egy olyan képet amin látszik, hogy az a-f hova megy.
(#) balazsbotond válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Nem sikerült szétszedni a foglalatot, úgy tűnik, ragasztva van, úgyhogy használható kép sincs. Megpróbálok a neten keresgélni még, hátha találok valamit. Kösz az eddigi segítségedet.
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 / 6
 
Akkor moltival mérd ki melyik-melyikhez megy.
Vagy egyszerüen elem+izzó-val lámpázd ki.
(#) balazsbotond válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Hogy ez eddig nem jutott eszembe...
(#) balazsbotond válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Azért leírom, mi jött ki, hátha később valakinek kell:

2g11 foglalat bekötése:

a és b is az 1-eshez megy
c - 2
d - 3
e,f - 4
(#) tiggersoft válasza balazsbotond hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Mások nevében is köszi, hogy megostottad...
én pedig a pontot...
(#) fazksg hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Üdv!
Tudom, hogy alapból nem erről szól ez a téma, de lenne egy (kör)kérdésem. Nemrég elgondolkoztam rajta, hogy a lakásban néhány helyen le kellene cserélni a hagyomásnyos izzókat kompakt fénycsövekre. Viszont mindenfelől lehet hallani (persze csak a nemhivatalos forrásokból), hogy a kompakt fénycsövek egy része abszolút "nem éri meg a pénzét", ugyanis nagyon gyorsan tönkremennek, az előrejelzett élettartamuknak a töredékét bírják ki, így kész ráfizetés megvenni őket (többek között Skori is írt erről). Így kíváncsi lennék a véleményetekre: Milyet érdemes venni? Ma szétnéztem egy kicst, 1300-1400 Forint körül láttam különböző teljesítményű Philips kompaktcsöveket. December eleje óta használok egy Osram-ot, a 60 W-nak megfelelő tipust (azt hiszem, 11 wattos). Ezt kicsit átverésnek tartom, mert messze nincs akkora fénye, mint egy 60 W-os izzónak, szerintem úgy a 40 wattoséhoz lehet közel, és már kezd is egy kicsit feketedni a vége (nincs olyan rettentően sokat használva, de nem is keveset). A kérdés teját: vajon milyet érdemes venni???
Légyszi segítsetek!
(#) fazksg hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
No, senki, semmi? Ötlet, tanács, tipp, valami?
(#) balazsbotond válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Hello! Én csak annyit hallottam, hogy ott éri meg kompaktra váltani, ahol naponta legalább 2-3 órát folyamatosan ég a villany (konyha, nappali), a WC-ben viszont pénzkidobás. Nem tudom, ezzel mennyit segítettem
(#) bbalazs_ válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Ahogy BalazsBotond irta, ahol hosszabban van felkapcsolva a villany, oda megeri. En 12 evvel ezelott kiszamoltam (akkori villanyarral), hogy kb 1 ev alatt terul meg az ara, utana hasznot hoz. AZOTA van bent egy Tungsram (valami nagyon hosszu uzemoras, talan 20W-os), akkoriban volt kb. 3000 Ft. Manapsag gondolom még jobban megeri.
Lassan kapcsol be, a melletett kinai 400Ft-os szemetekbol mar kb. a tizedik fogy el, nincs is jo fenyuk.
Szoval en tapasztalat alapjan a dragabb, de minosegit javaslom.
Viszont azt tudni kell, hogy a fel-le kapcsolgatast nem szeretik.

(#) fazksg hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy vajon a boltokban mostanában kapható Tugsram márkájú kompaktcsöveket idehaza gyártják, vagy már ezt is kipakolták a ferdeszeműekhez???
(#) patexati válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
A mai világban szinte biztos,hogy gyártja más is de azért a Tungsram még mindíg az egyi legmegbízhatóbb fénycső/izzógyártó!A "tesco gazdaságossal nem is lehet összehasonlítani és több márka köztük az osram sem jobb szerintem)
(#) potyo hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Ezekkel a 11W-os csövekkel hol világítotok? Nálam úgy a 100-as izzónál/ 25W kompakt fénycsőnél kezdődik a világítás, az alatt csak homály van. Múltkor sikerült beszerezni egy 50W-os kompakt fénycsövet. Na az már világítás...
(#) fazksg válasza potyo hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Potyo, Te kastélyban vagy gyárcsarnokban laksz??? Igazság szerint ez a tizenakárhány wattos az étkezőben van (60 wattos izzó volt ott), de ahol most ülök, ott 2 db 40 wattos izzó szolgáltatja a fényt, a nappaliban is két 40-es izzó van (ezeket szeretném lecserélni kompaktcsövekre, de gondolkozom rajta, hogy a 60 w-nak megfelelő fényűt, vagyis 11-12 wattos kompaktcsöveket teszek ide...). Szóval ízlések és pofonok. Tehát van élet 100 Watt alatt (max. csak neked nincs, de másnak még lehet )
(#) Higanyrománc válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /
 
Magyarországon a Tungsramnál - ugye már ez is az amerikai GE befolyása (elsorvasztása) alá tartozik - éppen most szűnt meg a kompaktfénycső gyártás. Úgyhogy áttelepült a GE (vagy TUNGSRAM, ha egyáltalán volt Kínában, nemtom) egyik kínai gyárába.
A hagyományos egyenes fénycsövek gyártásáról is volt szó nemrégiben a tévéhiradóban, hogy áttelepítik Kínába.
A lényeg, hogy ezek után majd megnézhetjük magunkat - már ami fénycsöveinket illeti!
Amúgy a magyar gyártású "MADE IN HUNGARY" kompakt fénycsöveink valóban jók voltak! Nekem alapelvem, hogy csak az a jó elektronikus előtéttel egybeépített "becsavarható" kompaktfénycső, amiben az ún "PTC" benne leledzik. Ez biztosítja a gyújtásszámtól független élettartamot. Persze ez alatt nem azt értem, hogy ugyanúgy 10-15000 üzemórát kell kibírnia - most mondok egy szélsőségesen hülye példát - egy zebra előtti sárgán villogó közlekedési jelzőlámpában, mint egy háztartásban.
(#) fazksg válasza Higanyrománc hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /
 
köszi az információt! Mondjuk ez azért szomorú... most olvastam egy terjedelmes cikket a Tungsram elektroncsőgyártásáról (www.elektroncso.hu-n), és hát eléggé szívfájdító dolog, hogy egy ekkora hagyományokkal és "dicső múlttal" rendelkező gyár szűnik meg/telepszik feredeszemű-országba...
(#) Higanyrománc válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Most olvastam a korábbi kérdésedet, de előző hozzászólásomban részben megválaszoltam. A teljesség igénye miatt azért kiegészíteném:
Én és még sokan a "Fényforrás és lámpatest gyűjtők" topicban tartjuk azon véleményünket, hogy a filipsz fényforrások (de alapvetően sokmindenük) gagyik. És ezt nem akármilyen megszállottak mondják.
Én az oszramot közel olyan, ha nem jobbnak tartom az egyes fényforrás fajtákban, mint az általam istenített Tungit. És a "becsavarható" kompaktfénycsövek ebbe a kategóriába tartoznak - ha már márkafüggőségről beszélünk.
Reálm, kanluksz, maksziluksz, stb. gagyi hangzásút felejtsd el! Nem beszélve arról hogy véleményem, hogy még egészségkárosító is! Lásd. a sokszor hülye lilás, de legalábbis idétlen színhőmérsékletet, meg nem beszélve a nagyon torz színvisszaadásról! A másik, hogy rendkívül gagyi hatásfokú fényporokat alkalmaznak, pedig magának a fénycsőnek meg ez a lelke, illetve ami az egyik legdrágább összetevő benne. Tehát azok, akik a fényporokon (meg a gáztölteten) spórolnak, nemegyszer eljutnak oda, hogy a 15 W-os kompaktfénycsövük meg is közelíti felülről a 15 W-os normálizzónak megfelelő fényáramot. És akkor miről beszélünk? Akkor már jobban teszed ha veszel 59 Forintért egy 15 W-os izzólámpát, és nem kell a gagyi kompaktra kidobni a 399 Forintot. Hideg színhőmérsékletűt háztartásba egyáltalán nem szabad használni, minimum semleges fehér, de inkább a melegfehér az, ami az ember közérzetére pozitívan hat.
Ha vásárolni akarsz ilyeneket, akkor mindenekelőtt nézz szét a neten, ki lehet fogni olcsót, most itt hadd ne reklámozzam hol.
Ha egy kis szakmaiságot akarsz még vásárlásodba vinni, akkor lényeg - amit már az előző hsz.-omban írtam - az a PTC "varázsszó". Persze ezt így sehol nem írják ki, de ami a lényeg, hogy ez biztosítja a katódelőfűtést, vagy szokták úgy is mondani, hogy "soft start". De ha ezt sem írják rá, akkor a 10-15000 óra, vagy a nagy ár feltűntetésével erre mindenképpen következtethetsz. De sz'tem a legyegyszerűbb, hogy vásárlás előtt ki kell próbál(tat)ni, és ha 0.5-1 másodperccel a felkapcsolás után világít - miközben a cső végei felizzanak - biztos lehetsz abban, hogy nyugodtam használhatod, és kapcsolgathatod otthon.
Hát röviden úgy ennyi!
(#) Higanyrománc válasza balazsbotond hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Ez így igaz abban az esetben, amikor gagyi távolkeleti rossz fényhasznosítású, rossz színvisszaadású, és azonnal (hidegen) gyújtó gyártmányokról van szó. Főleg akkor, ha olyan fénycsőről van szó, amely olyan középkategóriás, felső-középkategóriás minőségű (tehát nem lágyan indítós ez sem), de az ára már eléri az 1 500, vagy annál több Forintot is.
Alapvetően spájzban, Wécében, bejárat fölött, vagy egyéb olyan helyeken, ahol néhány percig működtetjük egy felkapcsolás után, egyetlen jó megoldás van továbbra is, a normálizzó. /És ennek - adott esetben - relatíve nagy teljesítményfelvételén nem érdemes filózni - ha figyelembevesszük a rövidke idő alatt elfogyasztott kis mennyiségű vill. energiát./
És már csak azért sem - és itt most a gazdaságossági szempontot félretéve -, mert minden gázkisülőnek, de még a legújabb indukciós lámpáknak is van néhány perces fényáram-felfutási ideje, amit lehet, hogy adott alkalmazásban nem is vár meg az ember, mert addigra elvégzi dolgát, és lekapcsolja azelőtt, hogy elérné tartós üzemi fényáramát. Ekkor megintcsak nem beszélhetünk a dobozokon feltűntetett 4-5 izzólámpa = 1 kompaktfénycső megfeleltetésről, hanem mondjuk csak 2-3 izzó = a kompakt fénycsövünkkel. Akkor meg megint miért dobtuk ki értük a nagy lóvét? /Azért, hogy rövid időn belül veszélyes hulladékká váljon?/
(#) Pizzus hozzászólása Máj 9, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Tegnap elkezdett rakoncátlankodni a konyhában a lámpa. Az első gondolat az volt, hogy csereérett lett a cső, de miután kicseréltük, ugyanúgy maradt a probléma, ami a következő: felkapcsolás után vagy begyullad vagy nem, de ha be is gyullad rövid időn belül kialszik (10-30sec) és amíg ég azalatt az idő alatt is néha vibrál. Egyszóval a gyújtó részével van a baj. Aki ért hozzá, kérem segítsen, mert ha egyszerűen orvosolható a baj, nem vennék egy komplett újat. Köszi...

DSC00011.JPG
    
(#) Sebi válasza Pizzus hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Az a két zöld elkó nagyon gagyinak tűnik: elsőként ezeket cserélném. De a jobb alsó részen is van egy kisebb, azt sem ártana cserélni.
(#) Pizzus válasza Sebi hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Hali.

Köszi a választ. Bár a panel másik oldalán megsülés nyomai nem látszanak, őszintén szólva nekem is ez volt az első gondolatom. Igaz 105 fokosak az elkók, de az ugye nem garancia semmire. Most jobban megfigyelve a jobb oldali tranzisztor lábainál van egy kis elszíneződés, ami magas hőre utal. Zárt burkolat, melegedő tranzisztor, gagyi alkatrész, 5év használat...kondicsere.

Következő: »»   1 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem