Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor
 
Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 98
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Összehasonlítani természetesen lehet, de eredményt nem kapsz sajna ugyanolyat. Érdekesség hogy a 10 évnél nem régebbi alaplapok kondijai rendre púposodnak, míg az az előttieknél (P3 vagy előtti) jóval kisebb arányban van/volt ilyen probléma. Jó itt nyilván befolyásoló tényező a teljesítménykülönbség is. De ez csak egy példa a jópár közül, amire felfigyeltem. Sok egy évenél alig idősebb kütyüt kapok, amikben mindig elcsodálkozok hogy: "ilyen kicsi már egy xyF kondi??" És persze a paraméterei már eléggé eltérnek a névlegestől.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Itt
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
TME-nél is van ekkora méretben.
(#) Pafi válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 6, 2017 / 1
 
Két 30 éves kondi sem ugyanolyan. Pl. voltak 87-89-es évjáratú 105 C fokos Sikorel LL (LongLife) kondenzátoraim 85×120mm-es méretben és 50×105 mm-es-85 C fokos Fako-im, mind 10mF 100V. Miért várná bárki is hogy ugyanolyanok legyenek?

Nem tudom hogy milyen előszelektáláson mennek keresztül az általad látott alaplapok, de valószínűnek tartom hogy a reprezentatív minta követelményeinek nem felelnek meg.

Amúgy engem nem nagyon izgat ez a kérdés, mert az utolsó töredék centig történő olcsósításban szerencsére nem kell részt vennem, és már kifejezetten olcsón kaphatók a polimer elkók, a kapcsoló frekit ezek nagyon jól bírják, a 100 Hz-re meg jó a sima elkó.
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Szerintem egész egyszerűen nem éri meg jó kondit csinálni, más magyarázatot nem találok erre. Persze tisztelet a ritka kivételeknek. A polimerek jók, de még nem kiforrott technológia szerintem, értem ezalatt, hogy még nincs belőlük nagy fesz/kapacitás, legalábbis én nem láttam a piacon eddig. Kapcsitápba ezért még problémás a használatuk pár 100W felett, primer pufferként legalábbis. Bárcsak lenne belőlük, és bárcsak használnák is az iparban...
(#) Skori válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Szétnéztem polimer kondik terén, 250V-os volt a legnagyobb feszültségű és 82µF-os amit találtam. Kisebb feszültségre már egész jó választék van belőlük. A kapcsolóüzemű tápokban a szekunder oldali pufferek szoktak gyakrabban tönkremenni, a primer oldali kondik jobban bírják.
(#) p_kowa válasza Skori hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Mondjuk azt, hogy 25V-ig széles a választék, de mindenképpen ez lesz a jövő.
Idézet:
„A kapcsolóüzemű tápokban a szekunder oldali pufferek szoktak gyakrabban tönkremenni, a primer oldali kondik jobban bírják.”

Azért ezt nem lehet minden tápra ráhúzni, ahol meg már működést befolyásolóan elhasználódnak a szekunder pufferek, ott már gyakran mérhetsz érdekes dolgokat a primeren is.
(#) Pafi válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 6, 2017 / 1
 
Az nem lehetséges hogy az alaplapgyártók a legolcsóbbat veszik meg, netán tudatosan túlhajtják hogy legyen vásárlójuk 3-4 év múlva?

A polimer elkó szerepe az 50-500 kHz-es rippli szűrése, ehhez nem kell nagy kapacitás. Nagy feszültségen pedig a fólia vagy kerámia az optimális. A primer elkó pedig energiát tárol. A gond eleve ott volt hogy riplit akartak szűrni (alulméretezett) alu elkóval, azért púposodtak.

Használják az iparban (csak nem raktárra termelik őket... mocsok nagy veszteség lenne a zuhanó árak mellett) csak lehet hogy azokban a készülékekben, amik nem jutnak el hozzád.
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Pont erről beszélek, és nemcsak az alaplapgyártók szerintem.
Értem már! Nem láttam még hálózatról üzemelő eszközben ilyet, primerkörben legalábbis nem rémlik. Tehát nem puffer, hanem szűrő szerepkörben érted a használatot?! Ez eddig nem esett le.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) Pafi válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 7, 2017 / 1
 
Az hogy nem gyártanak jó elkót nem ugyanaz mint hogy az eléd kerülő eszközökben túl vannak hajtva. És "az ipar" nem homogén.

Hálózati primer körben nem nagyon fogsz még polimer elkót látni egy darabig, de nincs is rá nagy szükség. Szekunderben már láttam, alaplapon is, illetve én is építettem vele tápot, először 6 éve. Akkor még 10-szer többe került.
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Az elém kerülő eszközökben is láttam már jó elkót természetesen, de érdekes, hogy zöme mind 10évnél régebbi. Biztos gyártanak jót is (megrendelésre) mert láttam olyat is, és érdekes, hogy az 1800µF -os akkora volt, mint a 3300as. Ezek ugye ritkábban kerülnek elém, mert nem romlanak el, vagy más fekszik ki bennük. Van jó kondi, de azt te már sajna kis eséllyel kapsz boltban. A túlhajtás is tényező persze, de láttam már olyan lcd monitort is, ami nem régebbi 10 évnél, alig járt (Ganz kapcsolóval leválasztott munkaasztalon volt), és megszáradtak benne az elkók úgy, hogy egyszer csak már indulni se akart. De pc tápom is van ilyen. Kibontottam mert indult, aztán 1-2 év múlva előtúrtam és se kép se hang.
(#) Pafi válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 7, 2017 / 1
 
A jó elkókat sosem megrendelésre gyártják, mert minden sorozatot tesztelni kell először, és egy készülékgyártó nem fog egy évet várni egy bizonytalan minőségű elkóra. Rossz elkót esetleg lehet rendelni: "- Figyu Chung! Olyan jól mentek a múltkor azok a Malex csatik, nem tudnál gyártani valami elkónak kinéző bigyót, ami bírja legalább 1 évig? - De, a harmadik hugom férjét épp most dobták ki a Panasonictól, de előtte még lopott egy kis félkész elektrolitot befőttes üvegben, majd odaadom a vegyész harmadunokatesómnak aki jól megszakérti, és már tekerhetjük is az alufóliát! A szitázó meg úgyis mindig meleg, kiveszem az Adidos pulcsikat, és pár napig Panaskodik-ot nyomunk."

Nem tudom hogy honnét veszed hogy jó elkót ne lehetne venni. Próbáltad már?

Nem értem hogy mit akarsz a Ganz kapcsolóval, és azt sem tudom hogy a kiszáradást kimérted vagy csak feltételezed.
(#) p_kowa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
A pc-tápban mértem igen. A Ganz kapcsolóval azt fejeztem volna ki, hogy a monitor még le is volt választva a hálózatról, és úgy is megszáradtak benne a kondik "álltó helyükben". Ez nyilván természetes folyamat, de nem igazolja a túlhajtást. A jó kondik is biztos kiszáradnak, de láttál már gondolom te is olyat ami 40 év után se száradt ki mérhetően, de nem vagyok benne biztos hogy a mostani high end, meg LL kategóriában futó kondik akár a negyedét is húznák. Nem azt mondtam hogy nem lehet venni, de amit veszel nagy eséllyel vacak, de biztosan nem kapsz már olyat, mint 15-20éve. Ezidáig a rubycon kondikban nem csalódtam még, a nichicon, panasonic, kemet, epcos meg még sorolhatnám, már nem a régi fényükben ragyognak. Szóval próbálkoztam már párszor igen Mindig izzadok is, hogy akkor most mit rendeljek??
Nézz körül te is az olcsóbb termékek palettáján, és lehet szembesülsz vele, amiről beszélek, de mint írtad, te nem veszel részt az utolsó centig történő olcsósításban, akkor ezzel nyilván nem fogsz szembesülni.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
(#) p_kowa válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
De mindegy is, nem bizonygatom tovább, mert már finoman szólva is offtopic. Egy utolsó kérdés, hogy én is gazdagodjak némi infóval. Tudnál nekem ajánlani egy jó kondigyártót, amire tényleg azt mondod, hogy meg vagy vele elégedve, és próbáltál is már több sorozatot belőle, és persze átlag áron?
(#) Pafi válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 8, 2017 / 1
 
Az a baj, hogy nálam eddig minden elkó jól működött, egyetlen terméket kaptam vissza 10 év után púpos Gluxon kondikkal, de ott egy rossz bekötés miatt korábban kiestek a fólia kondik amiknek a nagyfrekis áramot vinniük kellett volna. Meg egy 30 éves, sosem használt, 25V-os MM kondi robbant fel még nálam, amit 25V-on használtam kellő idejű formázás nélkül. Szóval én még olyannal nem találkoztam, amikor egyértelműen az elkó önmagában rosszul gyártott volt, nem pedig a felhasználás módja miatt ment tönkre. (Nyilván most a hamisítványokat nem veszem figyelembe.) (Meg tantál elkók is robbangattak rendszeresen, de ez nem tartozik ide szorosan.)

Az más kérdés, hogy pl. használok 250 V-os EPCOS kondikat, amik 560 µF helyett csak 470-esek, de ettől eltekintve tökéletesek, az ESR-jük kb. 60 mohm, illetve le kellett cserélnem 4700µF 16V-os Gluxon kondikat Panasonic FR sorozatú 4700µF 6,3V-osra mert Gluxon az enyhén mínuszos kapacitásával néha már éppen nem volt elég, a Panasonic pedig a tűrésmező fölső végén tanyázva már bőven teljesítette a feladatát.

Idézet:
„A Ganz kapcsolóval azt fejeztem volna ki, hogy a monitor még le is volt választva a hálózatról, és úgy is megszáradtak benne a kondik "álltó helyükben"”


Ha egy elkó sok évig nincs feszültség alatt, az közismert hogy leépül benne az oxidréteg. Ez nem kiszáradás, és formázással lehet helyreállítani. De bármi más is okozhatott problémát, hiszen nem mérted...

Idézet:
„A pc-tápban mértem igen.”


De ebből nem következik az, hogy ugyanez történt a monitorban. Sok kis, nem feltétlenül összetartozó darabból próbálod összeállítani a képet, feltételezed hogy mindig mindenhol ugyanaz történik, de ez a feltételezés nem helytálló.
(#) p_kowa hozzászólása Jún 8, 2017 /
 
Nem feltételezek, a monitornak is kondi baja volt, csak azt nem én javítottam. Egyszerűen csak mérek, és legtöbbször jobbnak mérem régebbi kondik paramétereit az újabbaknál. Persze van kivétel.
(#) c27 hozzászólása Júl 21, 2017 /
 
Sziasztok!

Az Aishi kondenzátorokról van valakinek tapasztalata? Mennyire számít használhatónak? Pl. egy jamiconhoz képest sokkal rosszabb vagy közel azonos?
(#) Ktulu hozzászólása Aug 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata szuper kondenzátorokkal?
Mennyire bírják az enyhe túlfeszt? (ha egyáltalán bírják)
Egy 6.3V -ost kellene cserélni, viszont csak 5.5V -os van.
Egy Sony rádió CPU paneljében ül a 6V-os betápon. Elem csere esetén tartja benne a lelket pár percig.
(#) Skori válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Nem bírják a túlfeszt, hamar tönkremennek tőle.
(#) Ktulu válasza Skori hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Értem. Köszönöm.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Aug 15, 2017 /
 
Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy egy régebbi 22000 mikroFarádos kondi jó e még, illetve pontosabban azt, hogy mennyire jó még? -mekkora a kapacitása jelenleg?
(#) vargaf válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Megméred a kapacitását, az ESR értékét, a feltöltött kondenzátor feszültségvesztését.
(#) Zoltan.ms válasza vargaf hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Ez oké megmérném ha lenne mivel, a multiméterem meg az összes ismerős multimétere is csak 200 mikróig mér...
(#) Massawa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Probáld meg stopperorával, és összehasonlitva egy másikkal ( kisebb mérettel).
(#) vargaf válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Veszel egy ilyen műszert, ezzel meg tudod mérni. Ezzel 100 mF ( 100000 µF ) értékig mérhetsz, méri az ESR-t is:
Tranzisztor teszter
A többi funkciója is nagyon hasznos.
(#) granpa válasza vargaf hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Hogyan, hol lehet ilyenhez hozzájutni. A megrendelőlap kitöltése, egyéb műveletek, nekem kínai! Amúgy mennyire frankó egy ilyen? (Mondjuk ennyiért dísznek is megéri.)
(#) vargaf válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Az e-Bay, az Aliexpress, a GearBest tele van ezekkel a műszerekkel. Ha nem kell a grafikus kijelző és az akkumulátoros táplálás akkor jóval olcsóbban is hozzájuthatsz. Regisztrálsz és rendelsz, nem kínaiul, angolul.
Tranzisztor teszter
Nagyon hasznos, van itt ilyen téma is:
AVR-s alkatrész teszter
Többet is megépítettem az ismerőseimnek is, mind elsőre indult és megfelelő pontosságú. Egyet most építek a 2x20 karakteres kijelzősből.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) granpa válasza vargaf hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Az általad idézett oldalak túl vannak a "látókörömön". Mint írtam nem bírok ezen dolgok rendezésével. Az AVR, meg a többi programozós, szanszkrit, vagy koreai számomra.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) granpa válasza vargaf hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
KIT-ből összerakás, használat menne, de a többi (megrendelés, stb.) nem.
(#) vargaf válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Írtam üzenetet.
Következő: »»   77 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem