Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor
 
Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 98
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 7, 2020 / 2
 
Akár igazad is lehetne, csakhogy, a gyakorlat, és a saját tapasztalatom is (megírhatja más is ha netán mást tapasztalt volna) inkább az elmélettel vág össze, ami az, hogy egy eszközben az összes elkó inkább fékbetét mintsem olaj.
Mondok példákat is. Egy kapcsolóüzemű táp picit eltér a többi dologtól, de szinte még arra is igaz, hogy a benne lévő elkók különböző igénybevételnek vannak kitéve. Tehát legyen egy 6 éves eszköz, amiben legyen mondjuk 25db elkó. Ebből a 25db-ból 4db tönkremegy, kicseréljük. Újabb 6 év elteltével 99% az esélye annak, hogy egy hiba esetén ugyanazt a 4db-ot kell majd cserélni, és nem a fennmaradó 21-ből valamelyiket. Erősítők estében ez nálam mindig így működött. De volt egy öreg Philips szkópom, abban pl. kapcsitáp van. Van benne egy trafóról előállított 24V DC (mivel akkus üzemet is tud), és utána abból csinálja meg egy kapcsitáp az összes többi feszt. Abban is volt 3-4db cserére érett elkó, az összes többi viszont köszöni jól van. Tovább megyek, volt egy japán 30 éves szkópom, tele Elna elkókkal. Végigmértem, mondom ezeknek a zömét biztos cserélni kell. Hát, nem hogy cserélni nem kellett egyet sem, hanem a zacskóból kivett, teljesen új (nem Elna, annál rosszabb, de nem is gagyi GLuxon) elkók rosszabb ESR értéket mutattak mint a szkópban 30 éve szolgálatot teljesítők! Tehát ha a "mindenelkótkikellszórni" gyakorlatot követem, akkor semmi mást nem csináltam volna mint kárt, kontár munkát. Most akkor ezek után fékbetét vagy olaj, az a kondi...?
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Nem javítok üzletszerűen, és gyakran sem. Viszont amikor javítok valamit, akkor igyekszem olyasmire is odafigyelni, hogy megfelelő minőségű alkatrészt építsek be, még akkor is, ha a gyártó ezt eredetileg nem tette meg. Tehát nem sajnálom a 105°C elkót, és a low ESR-t berakni ahová kell, akkor sem ha esedetileg spóroltak ezen. Ha pedig idő előtt ment tönkre a kondi (néhány éves készülék), akkor esetleg olyannal pótolom ami nem fog tönkremenni ismét pár év alatt.
Ha ehhez az kell, hogy párszáz Ft-al többért megvegyem mondjuk a polimer kondenzátorokat, (ami mondjuk 5x akkora áramot bír mint a sima elkó) egy alulméretezett elkó helyére, akkor megteszem.
A többi (még jó elkó) kidobása pedig munkaidő spórolás, mert a javítás költségének ez a kisebbik része, és nem jelent nagy pluszt %-osan, a ráfordított idő sokkal drágább. Ez csak akkor lenne kontár munka, ha valaki rosszabb kondit épít be, mint ami benne van.

Kapcsoló üzemű tápokban gyakori, hogy a kimeneti elkókon kívül vezérlő IC tápján levő 10...100µF körüli kondi is megadja magát. Ilyenkor szoktam néha olyan eretnekséget is művelni, (főleg flyback táp esetén), hogy a kimenetre rakok polimer kondikat, a vezérlő IC tápjára meg, az (új) elkó lábai alá, nyákoldalon egy 10µF körüli SMD kerámia kondit is beforrasztok. Ezzel kb. örök életűvé tehető némelyik táp. Sajnos a mai készülékekben inkább az a gyakori, hogy alulméretezett, és vacak minőségű alkatrészek vannak - illetve nem is alulméretezett, hanem élettartam tervezett...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Idézet:
„Kapcsoló üzemű tápokban gyakori, hogy a kimeneti elkókon kívül vezérlő IC tápján levő 10...100µF körüli kondi is megadja magát.”
Olyannyira gyakori, hogy általában az a kondi adja meg magát legelőbb, még a kimeneten lévő kondik előtt. És onnantól kezdődnek az anomáliák, mivel nincs a vezérlésnek rendes tápja. Az új elkó alá betett kerámia valóban jó ötlet.
Én mezei, 50Hz-es tápokban is sok ilyen apró kondival találkozom, 20-30 év körüli készülékek, és a 47µF-25V-on már semmit nem tudok mérni az analóg ESR mérővel, mivel meg sem mozdul a mutató.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Amúgy nekem meg olyan japán szkópom volt, ami rossz elkókkal volt tele, ami miatt mindenféle furcsa hibát produkált. Az elkócsere után pedig szinte megtáltosodott, és megszűntek a hibái.
Egy zacskónyi kondit cseréltem, és kb. a felének kisebb kapacitása volt a ráírtnál, és határeset volt az ESR-je. Eszem ágában nem lett volna amiatt szívni, hogy egy bizonytalan kondit véletlenül benne hagyok, ami a mérés pillanatában esetleg jónak tűnik, később meg esetleg szedhetem szét miatta újra a szkópot. Mondjuk azóta digitális szkópra váltottam, de előtte sokáig használtam ezt a "mindenelkótkikellszórni" módszerrel megjavított szkópot is. A digitális és ezen szkóp között volt még egy, (szintén japán) szkópom. Na az viszont sok év után is olyan volt mint az új, kiváncsiságból belenéztem egyszer, belül is úgy nézett ki mint egy új készülék. Jól járt vele aki később megvette.
(#) DannyTorrence hozzászólása Márc 11, 2020 /
 
Üdv

Mivel lehet helyettesíteni az ilyen típusú kondenzátort?
Elvileg ez volt a korabeli low esr, aminek a középső lába a test. Ezzel a módszerrel kiküszöbölték azt is, hogy a tantálkondit fordítva lehessen bekötni.
A gond az, hogy már nem kapni.
De mivel lehet helyettesíteni? Nekem 68µF 25V-os változatok kellenének.

s-l1600.jpg
    
(#) Inhouse válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Ez tantál kondi, de ilyen 3 lábút nem láttam még.
A neten fellelhető adatok alapján a közepe + fegyverzet is lehet...
Elvileg a fordított bekötés megnehezítésén kívül más különbség nincs egy 2 lábúhoz képest.
Egyébként a képen levő számok csodát tesznek!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) rectamas válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Hacsak nincsen kicentizve valamelyik paraméterére az áramkör(99,9%), akkor csepptantál kondival lehet helyettesíteni, ez is az. Lehet, hogy ennek egy kicsit kisebb volt az esr-je, de szerinten nem számottevő. Egyszerű elkó és 100nF körüli kerámiakondi párhuzamosan kötve is jó helyette.
Régen Budapesten a Wesselényi(?) utcában láttam ilyet. A bolt azóta megszünt.
(#) Inhouse válasza rectamas hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Valószínű, mivel +-20% pontosságú az érték.
(#) DannyTorrence válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Én mindig kifogom ezeket a megszűnt és beszerezhetetlen alkatrészeket. Pedig nem olyan régi a gép, amiben van: 1993.
(#) DannyTorrence válasza rectamas hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Akkor csak simán beforrasztom a normál tantálkondit a + lábával kifelé és az egyik szélső + marad beforrasztás nélkül (inkább rákérdezek, mert pótolhatatlan az alaplap)?

murata.gif
    
(#) rectamas válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 12, 2020 / 1
 
Igen.
A biztonság kedvéért mérjél rá a panelen, hogy ahova a két pozitív kivezetés volt befforrasztva, biztos össze van-e kötve.
(#) Inhouse válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 12, 2020 / 1
 
Mérni kell, írtam, hogy a másiknál pont fordítva van...kérdés, ez melyik?
(#) DannyTorrence válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Az alaplapon nem volt a szokásos módon jelölve, az a sarokjelölés nekem nem mond semmit.
Szerencsére a benne lévő egyik adapteren normálisan csinálták: a középső a +.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020

tnt3.jpg
    
(#) Inhouse válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Akkor csak fordítva van az első elképzelésedhez képest, legalább kiderült. Azt is nézd meg, hogy a 2 szélső láb a NYÁK-on megy-e tovább egymástól függetlenül, nem használták-e átkötésnek a kondikat...
(#) DannyTorrence válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Nos, ahol látszik is valami a panelon, ott egymástól függetlenül is össze vannak kötve a szélső lábak, mint a képen.
Viszont a két panel anyaga és kialakítása teljesen eltér egymástól, szóval még az sem biztos, hogy mindekttőn a középső a +. Könnyen lehet, hogy két különböző gyárban készültek és más alkatrészeket használtak. Az alaplap csurig van SMD-vel, az adapteren csak TH alkatrész van.
Az alaplapi kondenzátorokon ezek a jelölések vannak. Meg lehet valahogy állapítani a polaritását?
(#) ferci válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 13, 2020 / 1
 
Mérjél feszültséget a HELYÉN és így egyértelmű lesz az új kondi behelyezése.
Ha valami okból addig is hiányozna a tantál, egy smd-t vagy kisebb párszáz nF-ot fogjál a mérőtüskék mellé.
(#) DannyTorrence válasza ferci hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Erre nem is gondoltam, tényleg a középső láb a +. Köszönöm.
(#) Inhouse válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
(#) 83LW27 hozzászólása Márc 20, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni
Arcam avr250 házimozi erősítőbe keresek olyan power kondikat ami itthol beszezhető és jó bele!

Novel 12000uf 63vdc (4db) van benne. (csatolt képen a gyári kondik láthatók)

Illetve ezeket a kondikat hogy lehet kivenni? (nem ismerem ezeket a csiptetős megoldásokat)

Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Itthoni webshopokban nem látok ekkorát, nem nagyon használnak ekkora kondikat sehova. De attól hogy nem itthon veszed nem feltétlenül lesz drágább, a TME-nél van és a farnellnél is biztosan, utóbbi szállítási költsége kb. ugyanannyi mintha itthoni üzletben vennéd.
Nem tudom milyen csiptetős megoldásról beszélsz, a képen lévőnek sima lábai vannak amik be vannak forrasztva a nyákba.
Most nézem a TME-nél nincs raktáron, de a farnellnél van.
(#) 83LW27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
De a farnelnél magánszemély hogy vásárolhat?

Találtam ott (de cég adatokkal lehet csak rendelni)

Hihetetlen, hogy egy mezei kondit nem lehet kapni itthol normál rendelésre!

Esetleg valaki nem tud, vagy nincs neki 4db?



(vagy valami megbízható külföldi forrás ahol szintén magán ember rendelhet?)

Köszönöm!
(#) Tomi111 válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szia!
Itt elsősorban a méret a lényeg! Az átmérő, a magasság és a lábtávolság, hogy beférjen a helyére. A kapacitás kb ugyanekkor a legyen, a feszültsége ne legyen kisebb, mint az eredeti. Egyébként most néztem a kapcsolási rajzát, azon csak 10000µF-osat (63V) ír.
De miért akarod cserélni? Rosszak? Ezek a kondik nem kapcsolóüzemben vannak, hanem egy sima trafó (50Hz) és egy graetz után. Ritkán rosszak.
10000µF 63V
10000µF 63v ret.hu
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) 83LW27 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Valószínűleg ezek rosszak, azt csinálta hogy nehezen indult, aztán már ha elindul se működik megfelelően..

4 kondi van benne, abból 3rom púpos a 4. hegyesen púpos (ujjal vizsgálva)

3.5x50 a mérete, a láb távolságot nem tudom mert nincs ki szerelve..... (a gyári kondi adatainál nem találtam lábtávolságot)

Valami belevaló helyettesítő is jó lenne nekem (uf kapacitásban semmiképp nem mernék kisebbet belerakni)

Lehet ritkán halnak meg, de ez egy öreg gép (15éves környéke) és megérdemli hogy ne elektronikai hulladék legyen belőle!

Köszönök minden segítséget!
(#) Ge Lee válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Regiszrálsz egy email címmel a webshopban, megadod az adataidat és ennyi, ugyanúgy mint máshol. Többször vásároltam már a farnellnél pedig én is magánszemély vagyok. Egy hátránya van, nincs utánvételi lehetőség. Viszont az angliai raktárból másnapra itt van az alkatrész, legutóbbi vásárlásomkor ez plusz 1400Ft-omba került, ettől a legtöbb itthoni webshop is drágábban szállít, plusz eleve drágábban is árul.
A 12000µF egyáltalán nem mezei kondi, én még életemben nem láttam olyat semmilyen készülékben. Általában a 10000µF a legnagyobb, kivéve a Co hegesztőket. Mellesleg ezek nem nagyon mennek tönkre, cserélni csak akkor kell, ha megmérted őket ESR mérővel és már durván megnőtt értékeket produkálnak. Általában véve kiszolgálják egy készülék életét.
(#) Lacika válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Idézet:
„De a farnelnél magánszemély hogy vásárolhat?”

Ha kitöltöd a regisztrációs lapot, ugyan úgy mint máshol... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) 83LW27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Sajnos mérni nincs módom (hobbista vagyok), gondolom azért a hegyesen púpos kondi okozhat ilyen jellegű problémákat (szerintem egyértelműen 1 rossz,)

Sajnos felénk senki nem vállal be ilyen servízelést..
Ha meg már szét kell burítani (ami nem egyszerű)
Akkor mind a 4et cserélni kéne)

10000uf 63vdc tuti jó bele?
(félek hogy nem véletlenül van túlméretezve)
(#) 83LW27 hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
Néztem és is a rajzát és 10000uf 63vdc 85°c ír.

12000uf van benne.... (gondolom túlméretezett)

Lehet bármi baj ha 10000uf kerülne bele?

Értem ezalatt, hogy pl gyengébb lesz a teljesítménye az erősítőnek, vagy megnőhet e a torzítása, vagy jobban melegedhet stb!?(esetleg tönkre tesz más alkatrészeket)
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) Karesz 50 válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szia! Már elnézést, de ha ennyire nem értesz hozzá és műszered sincs, hogyan állapítottad meg, hogy rosszak a pufferek? Megérzés? Szerintem semmi bajuk (szintén megérzés).
Egy multimétered sincs? Kicsit sem értesz az elektronikához? Ha így van, mindenképpen keresned kell valahol egy szakembert.
(#) 83LW27 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Amatőr vagyok!
De azt azért saját tapasztalatom is mutatja hogy egy nagyon púops kondi sok galibát tud okozni!
(javítottam tvt erósítőt is és mindben az általam rossznak vélt kondi Csere megoldotta a problémát!)
Van multiméterem de amíg nincs csere alkatrészem addig szét nem burítom!

Ugyan is 4 ből 3 kicsit púpos, 1 hegyesen púpos! (értsd, ha a kondi tetejére teszek egy egyenes tárgyat, oldalanként 2-3 mm hézag van.....)

Szerinted ez nem okoz problémákat?
Szerintem igen....

Hidd el minden most fel lelhető müszerészt felkerestem telefonon, és 99% a nem is foglalkozik vele (gondolom nem éri meg) aki igen az 40 ezrekről beszél..... Ma már nem javítanak szinte semmit mert nem éri meg hibát keresgélni, inkább penes stb csere (vagy nem vállalja)

Ezekkel a kondi cserékkel szerintem megoldódhat a probléma,,,,, nekem ennyit megérne....

Ha azt mondom a szerelőnek hogy hm erő, már húzza az orrát, ha azt mondom arcam, azt se tudja mi az, csak azt hogy nem vállalja mert nem is ismeri....

Kb itt tartok!


Szóval én szeretném megoldani, ahogy eddig is tettem a saját eszközeimmel.....

Tudom nem ez a legfontosabb dolog ebbe a borzasztó helyzetben!


Még egyszer. Amíg nincs csare alkatrészem nem tudok mérni (elemeire kellene szedni ahoz hogy mérni lehessen)!


Ha tudsz egy szakembert aki Veszprémben elvállalja és meg is csinálja korrekten nem arany áron, várom az elérhetőségét!

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) bandika válasza 83LW27 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Én úgy látom a második képen mintha az elektrolit nyomát lehetne látni a kondi alatt....
Következő: »»   84 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem