Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Lapozás: OK   2 / 28
(#) proli007 válasza bberti261 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Hello!
Csak belebeszélek, mert látom, hogy a hozzászólók, lebeszélnek a feladatról. De alapból igazuk is van!
Mert ha az rendszer fatüzelésre épül, akkor ott szinte minden precíz szabályozás eltúlzott lesz ..
De vagy a megfogalmazásod, vagy az elképzelésed pontatlan. Mert részben azt állítod, hogy más fűtési rendszer van, ez csak arra szolgálna, hogy ha az előző kimarad (elalszik..) ne csökkenjen jelentősen a hőmérséklet. Viszont a szabályozás amit feszegetsz, már messze nem erről szól De..

- Egy kis hősugárzó, vagy olajradiátor, nem fogja hőn-tartani a lakásodat.
- Ha a radiátor hőfokszabályzóját kissé alá állítod a másik rendszerrel tartott hőmérsékletnek, akkor a gond már meg is oldódott. Hiszen ha az kimarad, akkor belép a radiátor, ha meg visszajön magától kikapcsol. Meleg meg annyi lesz, amit beállítottál rajta, vagy amennyire fel tudja fűteni a helyiséget.
- Alapból a külső hőmérsékletet akkor érdemes figyelembe venni, ha "pontosítani szeretnénk" a szabályozást. (Avagy, minden zavaró jellemzőt beviszünk a szabályozási láncba.) Tehát nem a külső hőmérsékletet abszolút értékét kellene figyelembe venni (mert annak hatása úgy is "beszivárog" a lakásba), hanem a hőmérséklet változás tendenciáját, és meredekségét. Tehát a hőmérséklet változási sebességét.
Ezzel a jellemzővel lehetne előre szabályozni. Tehát, ha látható, hogy a külső hőmérséklet jelentősen esik, akkor a belső fűtést előre el lehet indítani, nem akkor, mikor már ennek hatása a falakon keresztül érezhető.
Más értelmét nem igazán látom a külső érzékelőre történő szabályozásnak.
- Egyébként a korszerű mikroprocesszoros Fuzzy logikás szabályzók, már fel vannak készítve hasonló feladatra. De azoknál sem láttam külső hőmérséklet szabályozást. Ott a fűtési rendszer tehetetlenségéből adódó szabályozási eltérés kiküszöbölése miatt, öntanuló rendszer van. Tehát megfigyeli, hogy amikor bekapcsolja a fűtést, mennyi idő múlva kezd a hőmérséklet emelkedni. Ezzel a szabályozás holtidejét próbálja kiküszöbölni. (Barátom szerint, nem is eredménytelenül.)
- A távfűtés hőközpontnál úgy látom, van külső érzékelő, mégpedig nem abszolút, hanem relatív. Értve ez alatt, hogy az érzékelő fűtött. Így nem kimondottan a külső hőmérsékletet nézi, hanem a hőelvonást. Tehát a külső környezet épületre gyakorolt hatását. Ott jelentős lehet a probléma, hiszen ennek tendenciózus megváltozására, érdemes a hőközpontot előfűteni lehűlni hagyni, hisz annak nagy lehet a rendszer-tehetetlensége.
- Ha a szellőztetés a gondod, azt a belső érzékelő ésszerű elhelyezésével, könnyen orvosolható. Csak olyan helyre kell tenni, ahol érzékeli a légmozgást is.
- De szerintem egy ilyen program megírása, komoly szabályozástechnikai és programozási felkészültséget igényel.
üdv! proli007
(#) bberti261 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Köszönöm a kimerítő választ.
Így valóban nem szükséges a külső hőmérséklet mérése. A Fuzzy logikás szabályzás megold mindent. Nagyon tetszik, hogy automatikussan beállítja a holtidőt.
Hogy lehet ilyen szabályzást készíteni?
Milyen modellel lehetne ezt leírni, kiszámolni?
(#) bberti261 válasza bberti261 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Ennél a szabályzásnál van értelme a PWM-es telyesítményszabályzásnak?
Vagy valamilyen tirisztoros kapcsolás amivel 3 különböző telyesítmény állíható be?
Ha az utóbbi akkor az célszerű megoldás-e ha, a telyesítményszabályzót a radiátornál hegyezem el, hogy a vágott szinusz ne zavarjon az érzékelő-vezérlő áramkör és vezérelt radiátor között? és pl.:egy 4-20mA-es távadó elven állítanám a tirisztoros kapcsolást?
ilyen fázishasításos elv az jó? ilyenkor milyen lesz az áramfelvétel ? lesz egy tüske amikor a feszültség megugrik? ha a telyesítmény a fesz és áram görbe "egymást fedő része" (ha ugyanott van a nullátmenet-ez gondolom ohmos terhelésnél van és fűtőszál leginkább ohmon, kivéve ha az olajradiátorban van valamilyen keringető szivattyú, de godolom az nagyságrendel kisebb telyesítményű mint a fűtése) akkor a hatásfok valamennyit romlik a fázishasításos telyesítményszabályozásnál?
hirtelen csak ez a kevés kérdés merült föl bennem legközelebb jobban összekapom magam
(#) proli007 válasza bberti261 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Hello!
Látom fősulira jársz, de a kérdéseid alapján gondolom még az elején vagy. Vannak már fogalaid a dolgokról csak még nem áll össze a kép.
A Fuzzy logikás szabályozás, és maga a szabályozás, nem egy olyan kérdés, amit egy képlettel meg lehet adni, vagy egy egyszerű válasszal alapján meg lehet mondani. (Amúgy meg sem tudnám, mert meghaladná az oldal kereteit és főleg a tudásomat is) Ez, ha úgy tetszik, külön szakág. De mind kettőt hosszasan tanulni fogod, még ha érintőlegesen is, ha igaz.

A témával történő ismerkedés alapjául ajánlom Giants kollégánknak ezt a topikját. Mert fűtést és tápegységet szabályozni alapvetően csak sebességben és végrehajtóban különbözik. Olvasd át a topikot, és az ajánlott linkeket, és megláthatod, milyen kaliberű a feladat.

Amúgy fűtő berendezéseket, a legritkább esetben szabályoznak PWM, vagy fázishasításos módon. Ugyan is a tehetetlensége akkora a rendszernek, hogy simán szabályozható a teljesítmény ki-be kapcsolás arányváltoztatással. (Ez elvileg felfogható, egy lassú PWM szabályozásnak is.) A nullpont kapcsolók, sokkal kisebb villamos zavarokat okoznak. Tehát ha pld. 1 periódus időre bekapcsolunk valamit, és utána 99 periódus szünet van, akkor az átlagos fűtőteljesítmény (pontosabban munka) 1% lesz.
Ha három teljesítményt szabályoznánk, ahhoz vagy két különböző teljesítményű fűtőbetét kapcsolgatása lenne a megoldás, vagy az előbb említett időosztásos vezérlés.
A fázishasításos vezérlés, gyújtásszög és teljesítmény viszonya koszinuszos. De elektromágneses zavarkibocsájtása, és annak védelme, megint külön témakör. De nullpontkapcsolók (szilárdtest relék) címszó alatt, megint van mit felfedezni.
Az olajradiátorban, nincs keringtető szivattyú. Az gravitációs elven működik. kényszerkeringtetés csak abban az esetben szükséges valamihez, ha természetes szintkülönbség nincs, (vagy nem hozható létre), vagy a keringtetett mennyiséget szeretnénk megnövelni (vagy könnyebben eloszthatóvá tenni).
Amúgy egy villamos fűtésnél, nincs hatásfok romlás, mert a bevitt energia teljes mértékben hővé alakul. (Ugyanis minden energia végterméke hő.) Még akkor is ha a vizet kergetjük, mert végül is annak mozgásenergiája a súrlódás hatására végül is hővé alakul. Egy fázishasításos szabályozásnak is van hatásfoka, csak éppen az is hőtermelésben fog megnyilvánulni..
üdv! proli007
(#) bberti261 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
köszönöm a választ, átnézem a topic-okat.
(#) donkamarti hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Radiant kombi cirkóm, 2 hete szenvedünk vele. E01-es hibakódot írja ki. Nem tudom mit jelent, a szervizkönyvbe sok lehetőséget ír. Olyan mintha nem kapna lángot vagy szikrát. Már két szerelő is megnézte, kitisztította, és még sem működik, csak akkor ha kedve tartja.
Lehet, hogy ionizációs dióda kell? Mennyibe kerül? Segítsetek!
Előre is köszi!
(#) proli007 válasza donkamarti hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Hello!
Jobb lett volna, ha a "Gázkazán vezérlő elektronika" topikban tetted volna fel a kérdést. Ott szorgalmas hibajavítás folyik..
üdv! proli007
(#) donkamarti válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget.
üdv: dm
(#) Giants válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia

Kotnyelesként szólok hozzá. A fuzzy-ra láthatsz példát a "programozható kimeneti feszültségű kapcsolóüzemű tápegység" leírásánál. Kifejezetten alkalmas nemlineáris, többváltozós rendszerek "kézbentartására". A külső hőmérséklet gradiensének figyelésével előrejelzővé lehet tenni a szabályozást, ami energia megtakarítást jelenthet. A megoldástól azonban ne remélj túl sokat. Az esetleges ráfordítás soká térülhet meg.
A megfelelő beavatkozásokhoz körültekintő gépészeti megoldásra van szükség. Az átlagos fűtési körökben egy ponton történő beavatkozás felborítja a teljes rendszer állapotát, (áramlási viszonyok, hőmennyiség betáplálás stb) így több paraméter figyelembevételével és több beavtkozás megtételével lehet elérni a célt.
Lebeszélnék mindenkit egy olyan fűtési rendszer szabályozásáról ami inhomogén (pláne vegyestüzelésű forrás is van benne) és ami feltehetően gépészetileg sem erre tervezett. Kivéve, ha nem barkácsolási szenvedélyét fűti az illetőt

Giants
(#) tamitsrob hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Üdv.

Mostani időben a műhelyemben elég hideg van kb 10°C és nekem ilyen időben nincs kedvem forrasztani kabátban sálban stb.
Arra gondoltam hogy mivel a gázkazán is kinn van a műhelyemben beszereltetek egy radiátort.
A fűtést a lakásban és a műhelyben külön szeretném vezérelni.
Mindkét helyiségben 1-1 fali termosztát lesz elhelyezve.

A probléma az hogy hogyan tudnám megoldani azt hogy amikor a műhelyi termosztát bekapcsol de a lakásban nem kapcsol be ,ne fűtse a lakást is, hanem csak a műhelyem?
Az egyszerű logikai kapcsolat szerint ez egy NOR kapcsolat akkor ad egyet ha valamelyik változó (termosztát) 1.

DE, mivel a műhely radiátor a lakásba menő vezetékre van rákötve így valamilyen szelepet kéne használnom szerintem. A "gerinc" ágra rá kéne kötni egy mágnes szelepet ami alap helyzetben nyitott. (egyenlőre nem tudok olcsóbb megoldást de várom az ötleteket)

Tehát az a probléma hogy ha a Műhely fűtés bekapcsol azaz zárja a gerinc műhely radiátor utáni részét....
De mi van ha a műhely és a lakás termosztát is 1?
A gerinc szelep zár és nem megy víz a lakásba.

Esetleg van a kazánokon ilyen 2 tér külön fűtésére beépített dolog?

(#) bberti261 válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
A NOR kapcsolat akkor ad 0-t ha bármelyik változó 1, azaz csak akkor ad 1-et, ha minden változó 0.
A kazán fűt ha bármelyik termosztát 1-et ad, ez OR kapcsolat(2 db dióda: anód a termosztátok, közös katód a kazán).
Jól értem, hogy ha a lakásban hideg van a műhelyben is fűteni szeretnél (a lakás szelepje alapból nyitott)?
Ha logikai jelekben gondolkodsz, a szelepnek csak akkor kell jelet adni (hogy zárjon), ha lakás=0 és műhely=1. Ez egy AND kapu aminek az egyik bemenetét invertálni kell. Ezt fölépítheted 3db NOR vagy 3db NAND kapuval. Bármelyik típusú kapu bemeneteit összekötöd, a ráadott jel invertáltja jelenik meg a kimeneten. Nem erőltetem a logikai jeleket, nem ismerem a termosztátaid kimeneti jelét, sem a kazán vagy a szelep bemenetét.
(#) ficeek hozzászólása Dec 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Segitséget kérnék! Olyan gondom van,hogy van egy zárt rendszerű,gáz központi fűtésem és most szeretnék egy vizteres kandallót(14KW) rákötni.Azt már tudom a kandalló nyitott rendszerre kell kötni.Ezt a két rendszert valamilyen módon szeretném összekötni pl. hőcserélővel.Kérdés milyen és mekkorra hőcserélőt kell vennem és még mint kell hozzá beszereznem.Ha valaki tudna esetleg rajzot küldeni annak nagyon örülnék Előre is köszönöm.
Üdv.
(#) ficeek válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Üdv.
Szerintem a legegyszerübben úgy tudnád megcsinálni,hogy két köre bontod egyik a lakás felé.a másik a műhely felé.1-1keringető szivattyuval és 1-1relével amit a szobatermosztát vezérel.A kazán vezérlést párhuzamosan kötöd a relékhez,a 1-1 relé 1-1 szivattyuhoz.A reléket a szobatermosztátok vezérlik.Remélem érthető voltam!
Üdv.
(#) tamitsrob válasza ficeek hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Igen ez tényleg egyszerű!
Lehet ez lesz igy kicsit több cső kell de még mindig olcsóbb mint a mágnes szelep.
Csak az a baj hogy a kazánnak van keringető szivattyúja és aha az keringet meg a másik is akkor mi lesz?
(#) Fery válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Azért arra vigyázz, hogy ha hosszabb ideig nem üzemel a műhely fűtése akkor lefagyhat valahol a cső, és akkor szétnyomja. A hajnali minusz 20 fok sok csodára képes. Valamennyire keringetni kell mindig, temperálni, mert sokkal több energiába kerül valamit rendszeresen felfűteni mint hőn tartani, és akkor a fagyásveszély sem probléma. Fery
(#) Taki33 válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Én csak azt nem értem, hogy mért akarod csak a műhelyt külön fűteni? Egyébként a megoldást te magad is kitaláltad, a lakásba menő gerincbe és a műhelyben lévő radiátor vezetékébe be kell építeni egy-egy elzáró szerelvényt, ami lehet motoros csap, motoros szelep, vagy mágnesszelep. Ezzel a megoldással teljesen külön lehet fűteni a lakásban és a műhelyben is. Azért egy ilyen rendszer kialakítása nem két fillér, drágák a szerelvények, és még akkor ott van a vezérlés ára is!
(#) tamitsrob válasza Taki33 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Azért akarom külön fűteni mert a műhely rész egy külön helység kevésbé van szigetelve mint a lakás rész.

De most lehet inkább először beszigetelem a potenciálisan nagy hőveszteséget okozó részeket mint pl a szimpla üveges ajtó...
(#) Taki33 válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Azt én értem, hogy a műhely külön rész, de mért baj az, ha a lakás fűtésekor fűtöd a műhelyt is? Én a helyedben betennék annyi radiátort a műhelybe amennyi a hőszükséglete, és mindegyiket termofejes radiátorszeleppel kötném be, így a termofejekkel lehetne a műhely hőmérsékletét szabályozni.
(#) tamitsrob válasza Taki33 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Az nem probléma hogy ha a lakást fűtöm akkor fűtöm a műhelyt is.
De fordítva már probléma...
Azért kell a külön vezérlés mert benn van egy kandalló amibe télen általában be van gyújtva, így a lakásban a központi fűtés ritkán kapcsol be és a műhely valószínűleg már elég hideg lesz.
Ezért kell zárni a gerincet hogy ne fűtse a lakást mert akkor ott kemence lesz idebent
(#) Taki33 válasza tamitsrob hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Így már értem. :yes:
(#) ficeek hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Sziasztok.
Hőcserélővel kapcsolatba tud valaki felvilágositást adni?
(#) debati hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Sziasztok!

A fűtési rendszerem vezérlését szeretném átalakítani. Ahhoz, hogy relés kapcsolással oldjam meg, már túl összetett a dolog (gázkazán, vizes kanadalló, puffer, padló, radiátoros fűtés stb). A FAB AF-20MR-D programozható relét szemeltem ki a célra. Egyetlen problémám van vele, hogy az analóg bemenetei 0-10V...0,1V felbontásúak. A dialcomp-nál ajánlották a pt 100 hőérzékelőt. Ez ha jól tudom néhány mV-os feszültséget ad ki hőmérsékletváltozáskor. Hogyan tudom illeszteni a relé bemeneteihet. Programból szeretném figyelni a hőmérsékleteket, ha már ilyen relét használok. Nem akarok bajlódni a pontatlan megbízhatatlan csőtermosztátokkal. Esetleg van ötletetek, milyen hőérzékelő lenne még jó a fenti feladatra, ami olcsó és viszonylag pontos.
(#) debati válasza debati hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Közben rájöttem, nem jól tudom, hogy feszültséget ad ki, hanem 0 fokon 100 Ohm az ellenállása
(#) El_Pinyo válasza debati hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Szia!
A PT100 platina hőérzékelő nem állít elő feszültséget, csak az ellenállását változtatja a hőmérséklet függvényében, sajnos nem teljesen lineárisan.
Ha elegendő +150 °C-ig mérni, akkor szerintem jobban járnál egy LM35-ös hőmérő IC-vel, feltéve, hogy a tokozása nem okoz nagy nehézséget a szerelés során. Ez az eszköz 10 mV/°C meredekséggel szolgáltat feszültséget a kimenetén, ezt 10-szeres erősítéssel (műveleti erősítővel) könnyű szerrel lehet illeszteni a reléhez. Ekkor a 100 °C lesz a maximálisan, 0°C a minimálisan mérhető hőmérséklet, a felbontás pedig 1°C (0,1 V/°C meredekség) lesz.
(#) h3ini hozzászólása Szept 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Kéne egy kis segítség, mert sajnos elakadtam.

A helyzet az, hogy a fűtési rendszerem át lett alakítva és bekerült egy háromjáratú motoros szelep az egyik kör leválasztásához.

Ezt kéne bekötnöm, de nem teljesen értem az ábra alapján az egyik dolgot. (Csatolom az ábrát)

A motort egy termosztát vezérelné. Gondolom ez megy a kapcsolókörre. De mi lesz a kapcsolt fázisom?

Lehet béna a kérdés, légyszi segítsetek.

ecotherm.jpg
    
(#) toro válasza h3ini hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Szia! Az állandó fázis, vissza zárja a motorral a szelepet (tehát elzárja a melegvizet). A kapcsolttal pedig megnyittatja. Vissza jelzésként nyitott állapotban használhatod a mikrókapcsolót!

:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza h3ini hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Azért azt ne felejtsd el, ha a kazánod leáll, a 3 járatú szelep hiába van nyitva, nincs honnan melegvizet elvenni és a kazán szivattyú is áll!
:yes: :yes: :yes:
(#) h3ini válasza toro hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Igen, közben leteszteltem és rájöttem én is pár dologra, ez a mikrokapcsoló zavart be igazából. Azt hittem, erre a körre jön a termosztát és az kapcsolja a motort, de nem

Kipróbáltam, és ha mindkét kanócon kapja a fázist, akkor nyitott állapotig teker, ha az egyikről leesik, akkor pedig visszateker. A termosztátom is tud elvileg 2,5A-t, így elvileg simán kapcsolhatja a második fázist.

Igazából a kazán leállás itt nem játszik, mert ez a szelep csak az indirekt hőtároló fűtővizét vezérli. Amint a használati melegvíz felmelegedett, kizárja a hőtárolót a körből. A szivattyút egy csőtermosztát vezérli.

Amúgy köszi a segítséget
(#) toro válasza h3ini hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
:awink:
(#) pinterto hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy vegyestüzelésű kazán, és egy carborobot kazán.
Azt szeretném megoldani, hogy amikor a vegyeskazánban a víz lehül kb.40 fok alá, akkor beinduljon a carborobot kazán.
A két kazán egy szivattyút vezérel, ezt most dugvillás megoldással oldottam meg, tehát ha a másik kazánt akarom használni, csak átdugom a dugvillát. a vegyeskazánon csőtermosztát van, a carborobotnak pedig saját vezérlése, amikor a carborobot működik, akkor a szobatermosztát vezérli a keringető szivattyút.
Valakinek volna valami ötlete a legegyszerűbb megoldásra?

Előre is köszi
Következő: »»   2 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem