Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   69 / 74
(#) soos csaba hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Sziasztok, van nekem egy DB HPA 1400-as és egy DB HPA 2800-as erősítőm, mind a két végfok limiteres, a kérdésem az volna hogy Limiter alatt mi értendő ennél a típusú érőstőnél?. A bemeneti jel érzékenysége 1,4V, a kérdés az volna hogy a bemenő jelet figyeli egy áramkor és ha meg haladja az 1.4V-ot a bemenő jel akkor kezd el limitálni az erősítő, vagy a limiter rész az erősítőben mást korlátoz?. ITT lelhető meg az adatlapja.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia! A limiter a kimenő jelet korlátozza.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia, hogy értve hogy a kimenő jelet korlátozza? érzékeli hogy hány Wattos hangszórót tetem rá, és annyi teljesítményt nyom ki a kimenetre hogy bírja el a hangszóró?, vagy hogy érted?. Máskülönben már ilyen fajta jelenséget észre vettem már a kisebbik szérián (HPA1400-as), hogy rá kötöttem két darab Proel Smart hangsugárzót, ami 350W-os és az erősítőt kicsavartam csontig, és a limit led egyszer egyszer fel villant, de ha nagyobb teljesítményű hangsugárzót teszek rá akkor vagy nem gyullad ki a limit led, vagy későbbet gyullad ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) DJ_Tacee válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1
 
Nem, elvileg a jelalakot figyeli. Kisebb impedanciánál hamarabb torzít így előbb érvényesül a hatása, ellenkező esetben fordítva. PEAK limiter néven keress kicsit neten és megérted a működését. Fontos, hogy ez nem csodaszer! A semminél jobb, de nem fog megakadályozni a hangsugárzóid tönkretételében gondatlan beállítás mellett. Amúgy elégedett vagy a végekkel? Nemrég vettem én is pontosan ilyeneket, nekem tetszik.

Idézet:
„érzékeli hogy hány Wattos hangszórót tetem rá”

Idézet:
„az erősítőt kicsavartam csontig”


Ne haragudj, amúgy ezekből nekem az jön le hogy nem sok gőzöd van a témához...
(#) soos csaba válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Szevasz, értem utána nézek akkor, kössz hogy fel világositottál!.Nagyon tetszenek nekem is!, meg vagyok velük elégedve, tökéletesen szólnak, nem melegesznek, ami nagy elöny, és Limiteres. Igaz 100%-ig én se tudtam hogy ebben a szériában hogy mükodik, mert azt hitem hogy a bemenö jelet figyeli egy elektronika, és 1.4V-nál kezd el limitálni. Ha a kimenetet figyeli az is elonynek számit, pláne ha jel alakot figyeli.
(#) soos csaba válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Idézet:
„Máskülönben már ilyen fajta jelenséget észre vettem már a kisebbik szérián (HPA1400-as), hogy rá kötöttem két darab Proel Smart hangsugárzót, ami 350W-os és az erősítőt kicsavartam csontig, és a limit led egyszer egyszer fel villant, de ha nagyobb teljesítményű hangsugárzót teszek rá akkor vagy nem gyullad ki a limit led, vagy későbbet gyullad ki.”
És ezt a jelenséget mivel magyarázod?
(#) ECL82 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Olvass kicsit figyelmesebben...
Idézet:
„Kisebb impedanciánál hamarabb torzít így előbb érvényesül a hatása, ellenkező esetben fordítva.”
(#) soos csaba válasza ECL82 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Az két tipusu hangsugárzonak egyforma volt az impedancája!
(#) ECL82 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
S ezt miért nem mondtad hamarabb?
S az alatt hogy csontig kicsavarva, mit értesz?
(#) soos csaba válasza ECL82 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Csontig kicsavarva alat azt értem hogy, a két potencióméter fel volt tekerve maximumra.
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Az csak egy dolog, hogy ráírják 8 ohm. Nézd meg az imperdancia görbét a két ládának teljesen más lesz.
(#) ECL82 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
De ugye azt tudod, hogy az nem jelent semmit? Mert nem erősítést állítasz, hanem bemenő érzékenységet. Ha 10%-ra van csavarva a poti, akkor is kivezérelheted a végfokod ugyan úgy mintha "csontig" lenne csavarva a poti!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) soos csaba válasza ECL82 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia ezt én is tudom, azért én is tudok valamit. De azért kösz!
(#) bencikusz hozzászólása Jan 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van nekem 2 db Emincence EPS 12-es típusú mély hangszóróm, valamint 2 db RCF N255N típusú magas sugárzóm. Ehhez kéne nekem valami hangláda terv. Abban biztos vagyok hogy valami bass reflex (esetleg back reflex) rendszerű láda kéne,mert mély hanga is szükségem van. A hangváltóhoz már kalkuláltam értékeket és 2000Hz-nél keresztezem.
Abban kérném a segítségeteket, hogy van e valakinek ehhez alkalmas láda, vagy valaki tud mondani valami módszert amivel ki lehet számolni a paramétereket.
Előre is köszönöm.
B
(#) ptesza válasza bencikusz hozzászólására (») Jan 19, 2013 /
 
EM vagy RCF esetén hihetőek az adatlapok.


(#) gyulaim válasza bencikusz hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Szerintem ha brutál mélyet akarsz kihozni akkor rutse ládát építs . Ha a szobádat akarod átrendezni később ez arra is jó hidd el csak találd el a tölcsért én építettem már 2 ilyen ládát is már (a tölcséres hangsugárzó topicban megtalálod) elég jól nyomják igaz ez kültérre való de bármilyen hangosításra kiváló . vagy ha nem rutse akkor valamiféle reflex ládában gondolkoznék. Remélem tudtam segíteni.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
Sziasztok.
Szerintetek melyik a jobb PA szóró?

18 sound 18nd9300
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/3537/18_sound___18nd9300

vagy
RCF - LF18 N401
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/4128/rcf___lf18_n401

ugyebár az RCF-et ismerem.
De nem minden a márka és a név meg a drágasága?
Valamint valós adat az a 7000W csúcs teljesítmény a 18sundnál?
köszi előre is.
(#) sound.man válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Az a jobb, amelyiket jobb ládába teszed. Keress hozzá TS paramétereket szimuláld le a ládába amit szeretnél és amelyik görbéje jobban tetszik azt kell megvenni. Mind a kettő jó.
(#) Saskeraj hozzászólása Feb 10, 2013 /
 
Üdv Urak!!
Lenne egy olyan kérdésem hogy a két Eminence omega Pro 15a hangszórómnak szerintetek milyen ládát építsek? Én két lehetőséget gondoltam ki: 1-> Egy darab dupla reflex ládába raknám bele mindkét hangszórót, dupla 10"-os reflexcsővel, vagy a 2. -> Egy egy exponenciális tölcséres ládába raknám bele ( Hog scoop). Lehet hogy nem jó helyen tettem fel a kérdésemet, de ezt láttam a legideálisabbnak, mert kisebb hangosítási célokra lenne. Az erősítőm pedig egy Crest CPX 2600 végfok.
(#) sound.man válasza Saskeraj hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
A hog scoop az 18" hangszóróhoz lett tervezve, mit keresne abba egy 15" szóró?
(#) ptesza válasza sound.man hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Sokan azt hiszik , ha már úgy néz ki akkor az ugyanaz. Hangszóró ? Olyan csak kisebb , de jó lesz az! Azt mondom : Inkább ne szedjen gombát magának az erdőben.
(#) Saskeraj hozzászólása Feb 12, 2013 / 1
 
Hmm! Nem szeretem a gombát! Amúgy tényleg h****get írtam, és javítanám mini scoop-ra. Ha jól gondolom abba már 15" hangszóró megy...
(#) sound.man válasza Saskeraj hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Dupla reflex bentre jó, mélyre is menne nagyából. A mini scoop abból szerintem, hogy legyen valami alja legalább kell 4.
(#) Saskeraj hozzászólása Feb 13, 2013 /
 
Azt hogy érted hogy " valami alja is legyen " ? Még esetleg találtam egy dflex 15 névre hallgató ládát, bár én nem tudom milyen kategóriába sorolnám. Olyan mint egy kis reflexláda, csak maga a cső L kialakításban. Ez
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) sound.man válasza Saskeraj hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Nekem voltak 15" szóróval szerelt rutse-im a eminence féle tervek alapján ami szerintem jobb mint a mini scoop és kettővel igen csak kopogott. 50-60Hz volt az alja. Bár mondjuk ez nagyon, de nagyon végfok és szóró függő is, viszont eminence szóróval ami lényegébe egy közép, ne várj egy ilyen tölcsértől sub-okat.
(#) ptesza válasza sound.man hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1
 
Netán sószóróra gondolsz?
(#) Saskeraj hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Itt mindenki csak kötekedik?? Amúgy egy Crest végfokom van, az Eminence pedig elvileg 51 Hz - 1,7 kHz megy. De itt bővebben... Akkor te most mit javasolnál, milyen ládát??
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) ptesza válasza Saskeraj hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Azt ,hogy lemért T/S alapján méretezz (-tess), egy tisztességes reflex ládát.Az átvitele 300 Hz ig a szimuláció alapján használható.(Nem kell mérni.) Ha azzal nem vagy elégedett , akkor építhetsz egy valamilyen tölcséres ládát , hogy legyen összehasonlítási alapod. Például F18 vagy régebben emlegettek itt a fórumon valami Martin vagy hasonló nevű cuccot.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) Saskeraj hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Én az unibox nevű Programmal "terveztem"/ néztem meg hogy milyen ládába lenne jó, e szerint egy kb 140 L-es reflex láda lenne neki ideális, hangszórónként, az egy egy darab 10", mindkét oldalon lekerekített (trombita alakú-->nem tudom mi a speckó neve) reflexcsővel. Az F18-ról én is olvasgattam, de valamiért piszkálja a fantáziám, a fentebb említett dFlex 15 , erről nincs valami konkrét infód? Vagy ha tudsz olyat aki épített már annak is örülnék.
(#) ptesza válasza Saskeraj hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
A 140 liter sok lessz neki , mert túl nagy a kilengése kis terhelésen is. Nem csillapítja eléggé.
Szerintem : 100 liter 50 Hz-es hangolással, és két ilyen 26 centire hosszabított csővel nagyon jó lessz.
Következő: »»   69 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem