Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kvarc pontoságú háromszög jel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mrx23 hozzászólása Jan 14, 2007 /
 
Hogy lehet háromszög jelet csinálni 250Khz-es négyszög jelből?
A négyszög jel 0-5Vig terjed, 4Mhz-es kristályból van leosztva.
A háromszögnek is 0-5Vig kéne terjednie (2,5V a referencia pont).

És még egy kérdésem lenne.
Hogy lehet egy bemenő +-100mV-os (tehát bipoláris) audio jelet eltolni/erősitení hogy 0-5Vig terjedjen?

Köszönöm!
(#) Sebi válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 14, 2007 / 4
 
Az áramkör neve integrátor, egy műveleti erősítővel megvalósítható. Ha 0-5V kell a kimeneten, akkor nem kerülhető el a kettőstápegység (+,-)
A második kérdésnél is a kettőstáp kell egy műv. erősítőnek, aminek a +bemenetét 2,5V-os referenciára kötöd, a bemeneten pedig kondival csatolsz.
(#) potyo válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 14, 2007 /
 
Azt is megsúghattad volna, hogy D osztályú erősítőbe kell a cucc.

Nézz szét itt, sok hasznos infót találsz:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=18331&start=0
(#) mechanikus válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
üdv mrx23!

Szerintem tegyél le a pwm erősítő építéséről. Nem lebeszélni szeretnélek, mert nagyonis megoszlanak a vélemények arról, hogy lehet-e jó minőségű pwm-et építeni. Nos. Úgy 15 éve én is megpróbálkoztam vele, de akkor még nem állt rendelkezésre annyi eszköz amennyi ma. Pld. mosfet tranzisztorok stb. Az első nagy probléma a háromszögjel. Én is kvarcvezérlésű háromszögjellel próbálkoztam. Nagyon nehéz volt ekkora frekin szép szabályos háromszöget produkálni. A vége az lett, hogy egy DA átalakítóval oldottam meg a problémát, így nem háromszög jelem, hanem lépcsőjelem lett. De mint mondtam 15 éve volt, és akkor még nem voltak a kereskedelemben elérhető nagy felbontású DA átalakítók. A másík probléma a komparátor. A komparátornak rendkívül gyorsnak és pontosnak kell lennie, mert ha nem az, akkor ekkora frekinél a kimeneten nem négyszögjel, hanem trapéz jelenik meg. NE5532 lassú. Preciziós komparátor kell! A harmadik nagy gond, a kimeneti szűrő! Szinte a legnagyobb gondot ez jelenti. Olyan szűrőt, mely nem érzékeny a hangszóró impedanciájára, és induktivitására, nem lehet építeni! Megközelítőleg jót is csak nagyon nehezen. A tápellátása azonban nem jelent akkora gondot, mint azt felvázoltad. Trafó mindenképp kell hozzá, mert a hálózatról le kell választanod a végfokot, különben megb. a fázis. Viszont lényegesen kissebb az üresjárati áramfelvétele, mert a teljesítmény tényleg csak a hangszórókba megy. Nem akarlak elkeserítei, de én még most sem kezdenék bele ebbe a dologba. Ha mégis belevágsz, sok sikert hozzá! Ha doboz kell hozzá, szólj! Abban profi vagyok!
mechanikus
(#) potyo válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
Én azt mondom állj neki. Még ha a végén nemis sikerül valami jót összerakni, akkor is rengeteget tanul az ember az építés közben.
(#) mechanikus válasza potyo hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
Ok! Igazad van! Építse meg! Tényleg sokat lehet gyakorolni, tapasztalni ebből a projektből. Háromszögjelet úgy csinálj, hogy a négyszögkimenetet egy gyors műveleti erősítővel erősítés nélkül formázzad, majd a szabályos négyszögjelet egy kondenzátorral pozitívan visszacsatolt műveleti erősítővel formálhatod háromszögjellé. Ekkor a műveleti erősítő áramgenerátor módjára tölti-süti a kondit lineárissan. Ez a legegyszerűbb módja a generálásnak. Remélem nem mondtam nagy sületlenséget. :yes: kb 90-ben foglalkoztam elektronikával utoljára.
Most már csak dobozolok! Ha doboz kell írjatok!
mechanikus
(#) mrx23 válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 15, 2007 /
 
Sikerült integrálnom köszi!
Class D már réges rég elavult
BCA az Isten már
Semmi Dead time 2 fet közt->minimális THD
4,5nS-os komparátor nem igazán nevezhető lassunak) És nem is drága.

Minden tökéletesen kivan dolgozva, egyedül a feedback-et kell leegyszerűsitení!
Aki tud az jöhet segítení!

Mivel a komparátor 0-5V megy ezért a négyszögjelet meg az audio jelet hozzá kellett illeszteni feszültségben.
De illesztés elött végig szimetrikus tápon megy.

BCA építés (Crown-ak egy szot se :
[url]http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=dc5ac0c39995f8b0a10...107706[/
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem