Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   632 / 839
(#) Reznap válasza Reznap hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Kiváncsiságból megnéztem picit nagyobb árammal is, egy leden folyattam valamivel több mint 500mA-t, de még itt sem engedte szabályozni.
Poti tekergetés közben mértem a 2-es lábon lévő feszültséget, ez a rész jónak tűnik, mégsem változik semmi sem 0,6V alatt, sem fölött. Megnézem majd egy másik IC-vel, hátha maga az ic-ben lévő tranzisztor halálozott el.
(#) Ge Lee válasza Reznap hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Nézd meg az IC adatlapját. A current limit tranyó a 2-es és a 3-as lábra van kivezetve. A 3-as ugye a negatív betáp, itt van a tranyó emittere, a 2-es pedig a sönt utáni pont, ide csatlakozik a tranyó bázisa. Tehát a 2-3 lábak között kell feszültségnek lenni az átfolyó áram (vagy a referenciából leosztott) feszültségéből. Ha ott van feszültség és mégsem szabályozza az áramot, akkor rossz az IC. Nézz át alaposan mindent, mert volt már az elején is elkötésed. Sőt én is jártam egy esetben úgy, hogy valamiért nem úgy akart működni ahogy kellett volna neki. Aztán amikor újra átnéztem, akkor derült ki hogy az egyik lábat nem forrasztottam be, lógott a levegőben.
(#) Reznap válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
2-es és 3-as láb között mértem, letekerve néhány tíz mV, feltekerve valamivel több mint 700mV kerül a 2-es lábra. Mindenesetre megpróbálok egy cserét.
(#) kenikl válasza kenikl hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Sziasztok,

utána olvasva a témának rájöttem, hogy a feszültség esés természetes áramgenerátoros üzemmódban.

Viszont még mindig nem érzem késznek a tápegységet, mert a mért áramerősség és a kijelzett érték nem egyezik meg.

Az áramkorlátot beállítottam 2A-ra. A kimenő áramot is max 2A-ra vettem.
Bekötöttem egy 6V 21W-os izzót a tápra és megmértem a rajta folyó áramot. 1,74A mutatott a multi (Maxwell MX-25 101 a típusa, öreg darab de eddig nem volt bele gond) 10A-es méréshatárban.

A próbálkozásról készítettem egy videót (a minőségért elnézést esti telefonos képminőség)
Tesztelés

A videó közben volt egy kis ügyetlenkedés a fekete mérővezetékkel de a lényeg szerintem látható.

A kérdésem az lenne, hogy ez a labortáp így helyesen működik? Nem a kimenő áramot kellene kijeleznie a beépített mérőegységnek? Vagy ha azt jelzi ki most is akkor miért van ekkora különbség a két mért érték között.

Köszönöm a segítséget
(#) scooby_ válasza kenikl hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Azért van akkora különbség, mert nem állítottad be rendesen. Halovány emlékeim vannak, hogy a panelműszer a sönt ellenállásra nem szimpla ellenállásos osztótaggal csatlakozott, hanem trimmerrel, ez teszi lehetővé, hogy a kijelzett áramértéket korrigálni tudd.

Szerk: Jól emlékeztem. P6, 10K-s trimmerrel!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) kenikl válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Sikerült beállítani. Most már ugyan azt mutatja a két kijelző.
A táp kijelzőkének ugrálásán lehet valamivel javítani? Elég zavaró, hogy az utolsó karakter billeg folyamatosan.

Másik kérdés, hogy áram mérésekor a multiméternek miért tart ilyen hosszú ideig, hogy elérje a mért értéket? kb. 30-50 mp mire stabilizálódik a kijelzőn a mért érték.

Köszönöm a segítséget.
(#) Ge Lee válasza kenikl hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Nem biztos hogy a műszer hibája, nagyobb rá az esély hogy az áram valóban változik, ahogy mászik a táp félvezetőinek munkapontja. Megnézheted ezt a feszültségnél is. Bekapcsolod a tápot, ráteszed a kimenetére a műszert, és gyorsan beállítasz rajta mondjuk 10,00V-ot. Aztán úgy hagyod percekig, és megfigyeled hogy marad-e a beállított érték vagy elmászik.
(#) drhati hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy szabályozható AC tápegységet szeretnék építeni! Érdekelne a véleményetek a megvalósításról! Milyen szabályzást ajánlanátok hozzá? Eddig primer oldali triakos szabályzásban gondolkodtam, viszont az jelentősen rontja a szinusz hullámformát. Ismertek esetleg valami bevált AC tápegység kapcsolási rajzot? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) elactrofan válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Esetleg leválasztó trafó?
(#) Pioneer válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A legegyszerűbb módja, egy szabályozható toroid transzformátor.
(#) pucuka válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
(#) kameleon2 válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Mekkora teljesítményre gondoltál?
(#) Ge Lee válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Vagy ha nem kell túl nagy feszültség akkor pwm végfok, 50Hz-el hajtva.
(#) kameleon2 válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Azért érdeklődöm a felhasználás iránt, mert nem mindegy, hogy csak az amplitúdó a fontos, vagy nagy teljesítmény kellhet-e? 100V-ig akár egy végfokot is használhatsz minimális terhelés mellett. A TR Pif Teljesítmény hanggenerátorom is tud ilyen kimenetet. Ha nagyobb teljesítmény kell, arra lehet például egy 50Hz-es generátort építeni - és invertert, vagy trafót több megcsapolással. De a toroid is jó 5-6A-ig, csak nem árt ha leválasztod. Persze ahhoz meg nagy leválasztótrafó kell. Egy szó mint száz - tudni kellene mire kell, milyen feszültséglépcsőkkel, mekkora teljesítmény mellett, milyen frekvencián. Tulajdonképpen egy okos szünetmentes áramforrás is felhasználható - ha éppen ahhoz férsz hozzá. Mi a nagy 20kVA-es gépeket használtuk ilyenre, mert 5V-onként lehetett léptetni - már 60-70 V-tól.
(#) drhati hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Pioneer: Igen, a szabályozható toroid valóban a legegyszerűbb, viszont ha nem feltétlen kell, akkor nem költenék rá. Van itthon 2 transzformátorom, egy 150VA, 230/55 VAC, illetve egy szintén 150VA 230/35 VAC, ezek valamelyikéből szeretnék kihozni valamit.

kameleon2: Elvárásaim a táppal kapcsolatban: 0-30V folyamatosan szabályozható, 50Hz frekvenciájú, szinusz kimeneti jelalakkal, és nem hinném, hogy 2A áramnál több kéne.
(#) kenikl válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Hali,

megmértem a feszültséget terhelés nélkül 10-20 perc után sem mászkál. Terhelés alatt 1-2 tized ugrálás van de az folyamatosan.

Viszont most, hogy a multiméterhez beállítottam a panelmérő áram értékét, hiába tekerem le minimumra a P1-es potmétert ha maxra tekerem P2-t akkor a kijelző túlcsordul. Ergó több mint 2A-t ad le a táp. Erre van valami megoldás?

Köszi
(#) Alkotó válasza kenikl hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A tápot is be kell állítani, a maximális értékre.
(#) kameleon2 válasza drhati hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia! Én készítettem már ehhez hasonló megoldást régebben A lényeg, hogy a graetz egyenáramú oldalát söntölöd, ami beterhel a váltó oldalnak - így tud szabályozni. Persze használhatsz ma már dual IGBT-t is ilyen feladatokra. Igaz én triak hiányában fanyalodtam ilyen megoldásra és csak kapcsoltam egy graetzen keresztül egy elektromos zárat egy sima tranzisztorral. De tökéletesen tette a dolgát évekig.
(#) kenikl válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Bocsi de ezt nem értem

A feszültség potik P4 és P5 maxra állítása mellett a P3-as trimerrel beállítom a külső hiteles műszer szerint a kimenő feszültséget. Ez után a függőleges panelon lévő R23-al a panelműszert hozzá állítom.

Terhelés mellett a külső hiteles műszer szerint (természetesen most már árammérésben) beállítom a maximális kimenő áramot úgy, hogy a P2-es potit maxra tekerem és P1-el beállítom ezt 2A-ra. Ha ez megvan akkor a P6 beállításával hitelesítem a panelmérőt.

A problémám ott adódik, hogy hiába tekerem le minimumra a P1-et még így is több mint 2A ad le a tápegység.

Eddig ezeket csináltam meg. Mit hagytam ki?

Köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) Alkotó válasza kenikl hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Félre értettél. Nem tudom milyen tápról van szó. Csak arra utaltam, hogy ketté kell választani a dolgot. Először be kell állítania a tápot, hogy azt a maximális értéket adja le amit elvársz (itt még a műszer nem érdekes egyáltalán). Ezután kell egy olyan műszer, ami ezt meg is tudja mérni.
Az másik kérdés, ha közös kijelződ van a feszültséghez és az áramhoz, akkor abban van valamilyen átkapcsoló. Ekkor két független mérés van, csak a kapcsolóval hol az egyik, hol a másik feszültségét küldöd a kijelzőre. A két független mérést is külön-külön kell beállítani. Ez általában csak feszültségosztást jelent.
(#) kenikl válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Attila86 első generációs labortápját építettem meg.
Labortáp
Elvileg az alapján amit leírtam valami kimaradt mert nem úgy működik ahogy kellene.
(#) proli007 válasza kenikl hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Ez a táp 3A-ra készült. Cseréld ki az R8-at 15kohm-ra és beállítható lesz a 2A végáram.
(#) kenikl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Akkor miért mindenhol 2A van emlegetve? (Bocsi a láma kérdésért de elektronikában kezdő vagyok)
Idézet:
„A tápegység 0V-tól 30V-ig képes feszültséget szabályozni, maximálisan 2A-es terhelhetőséggel.”

Idézet:
„Az áramkör 3db szekunder tekercset igényel, ezek közül egy 24V/2A-es a másik kettő pedig 12V/200mA-es.”


Egyébként köszi a tippet megnézem, mert a trafóm az csak 24V 2A-es.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) proli007 válasza kenikl hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Bocs, én nem olvasgatok, csak számolok.
- Ha a sönt ellenállás 0,15ohm, akkor 2A mellet azon 0,3V van.
- A referencia feszültség, kb. 6,2V. P1-et maximumra tekerve I=Uref/(R8+P1+P2)=6,2V/(4,7k+10k+1k)=0,39mA. Vagy is a P2 potin a feszültség nem 0,3V, hanem 0,39V.
- Ha az R8-at 15k-ra cseréled és P1 középállásban van, akkor 6,2V/(15k+5k+1k)=0,295mA. Vagy is középállásban a kívánt 0,3V van..
(#) kenikl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Minden számítás jó amit leírtál. Mármint a méréseim is igazolják.Nem mintha nem bíztam volna benned Ez alapján most P2 teljes kitérítés mellett 2,7A ad le a táp (számítás alapján).
Holnap keresek 15K-s ellenállást és kicserélem.

Köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) drhati válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Köszönöm a linket, azt hiszem ez lesz az én "emberem"!
(#) teszti hozzászólása Márc 5, 2016 /
 
Sziasztok!

LM317-el szeretnék csinálni egy egyszerű liion töltőt.

Ha a kimeneten nagyobb feszültség van mint ami be van állítva akkor tönkre megy az IC? Pl. 4V-os akkut kötök rá, de a kimenetre 3V van beállítva.
(#) Kinka István válasza teszti hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Szia!
Tönkre mehet tőle, ezért szokták a be- és kimenetét egy diódával áthidalni, ami a kimenetről a bemenet felé van nyitó irányba.
Ez a dióda szerepel az általad linkelt adatlap 7. oldal 7. ábráján D1 jelöléssel.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
(#) Pioneer válasza teszti hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Csak azt tudnám, hogy ennek mi köze a labortápokhoz?
(#) Birs Alma hozzászólása Márc 6, 2016 /
 
Sziasztok,
A CIKKEK között lévő edison14 fórumtárs által közzétett Labortápot szeretném elkészíteni.

Meg tudnátok mondani, hogy azoknál az ellenállásoknál, ahol ez nincsen külön jelölve a leírásban hány vattosat kell beépíteni? 1/2 W vagy elég 1/4 W is?

Köszönöm.
Következő: »»   632 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem