Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   789 / 841
(#) Ge Lee válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Egy labortáppá alakított mezei PC táp is tud alapból 10-15mV effektív körüli hullámosságot 24V/5A mellett, nyilván ebbe benne van hogy nagyobb a puffermező a kimenetén.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Hűtőfelületet írtam, nem tokozást, és nem hűtőbordát!! Ez a tokozásnak azon része, amivel érintkezik a hűtőbordával....
(#) tothtechnika2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Hát, lehet, azokat nem méregettem. Nekünk az előszabályzón is csak 100µF kondi van. De végülis ugyebár tökmindegy mit tud az előszabályzó, mert a labortáp kimenete számít, ami nem az előszabályzó kimenete.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Az előszabályozónak viszonylag nagy, és egész jó LC szűrője van. Tehát viszonylag nagy induktivitású tekercs, és a kondik esetében extrém alacsony ESR. A kimenő feszültség hullámossága főleg alacsony feszültség / nagy áram kombinációja esetén számottevő, viszont ezt a főszabályozó gyakorlatilag is ki tudja szabályozni. Kis kimenő áramok esetén még rá is tesz egy lapáttal, mert ilyenkor megemeli az áteresztő FET maradékfeszültségét, ilyenkor pedig javul a főszabályozó zajelnyomása.
A hullámosságra visszatérve,az előszabályozó kimeneti feszültségének hullámossága, még a leg- kedvezőtlenebb esetben is sokkal kisebb, mint amit egy 50Hz-es transzformátor-graetz-puffer kombóval reális méretek mellett el lehet érni!
Ami a nehezebb ügy: a kapcsolóüzemből eredő impulzus zajok, amelyek tűimpulzusok formájában jelentkeznek. Arra már rájöttünk, hogy a zavarszűrés egy külön szakma, amihez nem is értünk eléggé, de a gyakorlati tapasztalatok alapján azért sokminden megoldható akkor is, ha sok-sok kísérletezéssel érünk célt. Erről viszont nyilván a készüléket bedobozolva lehet majd értelmes mérési eredményeket produkálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
A hűtésed passzív? Nem jó.
A passzív hűtésnél a borda hőmérséklete magasabb, mint a kényszerhűtésű bordánál, azonos eldisszipált teljesítmény mellett. A magasabb bordahőmérséklet pedig magasabb csiphőmérsékletet jelent, tehát a félvezetőd még nagyobb valószínűséggel ki fog lépni a biztonságos használat határaiból. A passzív borda pedig csak akkor tud működni (főleg ekkora disszipációval), ha forró (ekkor lesz hőmérséklet különbség a levegőhöz képest, és meg tud indulni a hőátadás).

Ezért van az, hogy a hőcsöves hűtés több hőt tud a félvezetőről elvonni, mert ha nagyobb a hőmérséklet különbség (félvezető hátlapja és az alatta levő felület), akkor a hő is gyorsabban fog terjedni.

Én is 50-60W-ot ajánlok egy TO220-as toknak (TO247-tel nem próbálkoztam sokat, mert 2db TO220 ára általában olcsóbb mint egy TO247, így számomra értelmét veszti a nagyobb tok). A műterhelésemnél is rengeteg teszt után találtam megfelelő Mosfet-et, ami 100W-ot elbír, de ez is nagyon határon van. Mai eszemmel inkább 2db olcsóbb (és gyengébb) FET-et használnák párhuzamosan, FET-enkénti meghajtással. A bordának is jobb, ha két pontján történik a hőátadás.
(#) merlingerin válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szia!

Passzív, de 35 fokon indul a propeller.

Sajnos ebben a kapcsolásban a FET-enkénti meghajtás a táp felépítéséből adódóan nem megoldható. Legalábbis egyszerűen nem.. De ha van egyszerű ötleted, szívesen veszem.

Bővebben: Link
(#) merlingerin válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 6, 2021 / 1
 
Mármint.. arra gondolok, mi módon lehetne szétválasztani több FET-et alkalmazva a gate köröket, beillesztve egy "FET komplexumot" az eredeti 1db FET helyére Ez bizonyára másokat is érdekelne...
(#) sdrlab válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Nem teljesen értelek...
Amiről te álmodozol, az nem létezik, kb egyszerűbb egy komplett új tápot tervezni/készíteni!
Már elhangzott, 2 lehetőséged van:
1. válogatsz FET-eket azonos karakterisztikára.
2. source ellenállásokat teszel be, amivel kiegyenlíted a különbségeket.

Sokkal több lehetőséged nincs erre. Egyik sem ideális, de legalább egyszerű...
(#) Gafly válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Mérnökként a #2 kicsit egszerűbbnek tűnik.
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szerintem meg az 1es meg a 2 es eggyüttes alkalmazása nagyobb sikerrel járhat, csupaszon felszerelve a bordára csak zsirozva ,majd a bordát elszeparálva beépiteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
(#) Gafly válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 6, 2021 / 1
 
Azt is lehet, csak gyártani/megvenni hozzá az anyagot...
(#) Egri Frédi válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 6, 2021 2 / 2
 
Idézet:
„...amikor a FET elmegy rövidzárba. Kb 3-4perc után...”

Ha a 10 éves fiam csinál ilyet, azt mondom neki: Nem baj fiam, majd megtanulod …
De azért nálad már más lehet a helyzet.
Áruld már el, mi tart 3 percig megszüntetni a rövidzárat, ha kigyullad az áramkorlát és a feszültség leesik közel 0V -ra ?
Azon kívül ott az E-Fuse és a DC Off kapcsoló is ...
(#) merlingerin válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 6, 2021 / 1
 
Szia!

Azért, mert nem mindenki ül a táp előtt 24 órában. mondjuk akkut tölt. Ez az első pont. A második pedig elképzelhetetlen, hogy mondjuk nem rövidzár van rajta, hanem 3V-on 3A terhelés? Akkor 47*3=141W az elfűtendő. Szerinted a FET nagyon megnyugszik a 9W felesleg miatt? Ebből a szempontból teljesen mindegy..

Én nem személyeskedtem. Te mért teszed? Ráadásul még helytelenül is.
(#) Skori válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Már leírták: alkalmazz külön source ellenállásokat és így köss párhuzamosan 2...3 FET-et. Minden FET-nek kell külön gate ellenállás is.
Az ellenállásokat méretezheted úgy, hogy 1...2Volt essen rajtuk, így már elég jól el fog oszlani az áram. Tehát mondjuk kell 2db 1ohm körüli, 5W-os source ellenállás, vagy 3db 2ohm körüli 5W-os ellenállás.
Aztán a táp működése közben ellenőrizheted, mennyire egyforma az átfolyó áram, a source ellenállások feszültségének mérésével (ez természetesen a legnagyobb terhelés esetén lényeges). Ha nincsenek nagy eltérések akkor kész is vagy.

Ha netán még így is túl nagy asszimmetria van, akkor a nagyobb áramot áteresztő FET source ellenállásával még sorbakötsz néhány tized ohmot.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szerintem az 1-2V ide kevés lenne, ha abból indulunk ki, hogy a FET-ek nyitófeszültsége sokkal tágabb határok között mozog, mint a BJT-ké(min 10x-ese is simán megvan)! S már ott is több tized V-ban gondolkodunk. A FET-eknél legalább 1V-os nyitási különbséget kellene mérsékelni így, amihez 3-5V potenciált kellene beiktatni az ellenállásokkal. Ez viszont nagy disszipációt eredményez...
Én járhatóbb útnak látom a kb 3A-hez tartozó nyitófeszültség alapján történő összeválogatást. Így nem kellenek source ellenállások, viszont kell egy marék "fölös" FET hozzá. Megfelelően olcsó FET-ek esetén, főleg kínai árakkal számolva ez egyáltalán nem tűnik vészesnek...
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 1 /
 
Tudnátok nekem mutatni akár csak egyetlen olyan mérést ahol ilyen brutálisnak emlegetett eltérés látható 3db párhuzamosan kötött FET áramában? Csak mert nekem ez új. Elhasználtam már néhány zacskó fetet életemben de ilyennel soha nem találkoztam. Egy szériából valókhoz source ellenállást sem szoktam tenni, mert olyan elenyészó különbség van hogy szükségtelen. De ha veszek mondjuk csak 4db-ot egy boltból, abból is simán össze lehet kötni hármat anélkül, hogy nag,obb eltérés mutatkozna a 3 ág áramában. Ilen tápból is raktam össze vagy egy tucatot, meg olyat is ami nagy feszról megy kis árammal meg kis feszról nagy árammal, de sehol nem ejtettem voltokat egy ellenálláson
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Ha megnézed a jelzett adatlapot, láthatod hogy 3...5V ig terjedhet a nyitási küszöbfesz! Itt ezt a különbséget kellene elfogadható mértékre csökkenteni.
Ez nem jelenti azt, hogy egy csőből származó példányok között számottevő különbség lesz, de akár lehet is! És itt ez pont erről szól, hogy válogatás nélküli esetben mi szükséges ehhez?! Ha pedig különböző helyről, időből, gyártási szériából, gyártótól származó azonos típust akarsz így összekötni, ezt nemigen úszhatod meg....
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szerintem meg simán elég ennyi. Az IRFP90N20, 25°-on kb. 5,5V nyitófeszt igényel 3A-hez, ezt akár csak ±1V-al megváltoztatva is hatalmasat változik, hogy mennyire vezet. 175°-on pedig lényegesen alacsonyabb gate feszültség kinyitja ennyire. Persze valószínűleg nem lesz tökéletesen egyforma a FETek árama, de annyira szerintem igen, hogy ne nyiffanjanak ki.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
...Pont ezt a hatalmas változást kell mérsékelni....!! És ezt 1-2V al elég nehéz lesz....
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
A nyitási küszöbfesznek nem kell egyformának lenni, az 1...1,5A-hez szükséges feszültségnek kell nagyjából.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szerintem nem lesz 1...2V-nyi különbség a két FET között, de ha mégis, akkor az egyik source ellenállást le kell csökkenteni.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
És te látod az adatlapban a bármilyen áramhoz tartozó nyitási feszültséget, a szórások függvényében?! Mert én nem! Ezért csak abból lehet kiindulni, hogy mit ad meg a gyártó..., az pedig a nyitási feszültség szórása. Ez azért jól korrelál a többi áramhoz tartozó feszültség értékekkel..., legalábbis kiindulási alapnak jó.
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
És eljutunk oda, hogy a sok válogatás és egyéb abszurd öteltek pénzpocsékolásából már egy előszabályzós tápot is építhetett volna
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Ha hangolgatunk, vagy válogatunk...mindjárt más a helyzet...

De én arról az állapotról beszéltem zömében, amikor is válogatás(nem tudom jobban kiemelni már) nélkül tesszük be a FET-eket, és azt várjuk, hogy legrosszabb esetben(ami azért simán előfordulhat) sem fog kinyiffanni egyik sem....
Ahogy BJT -s tápoknál sem jellemző, hogy hangolgatjuk az ellenállásokat, hanem kapásból akkora kerül oda, hogy biztosan jó lesz legrosszabb esetben is!
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Végülis.... ))

De hát..., neki már adott az áramkör, neki "csak" egy olyan okos ötlet/bekötés kell, amit berak az egyszem FET helyére, és minden megoldódik! Na ilyen nem lesz..., ezt ecsetelgetem már egy ideje..., de nem nagyon megy át....
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Értem, hogy miről beszéltél, de miért ne lehetne "hangolgatni"? Kapásból azzal indítottam, hogy mérje le, hogy mennyire egyformán oszlanak meg az áramok, és ha nincs túl nagy különbség akkor jó, ha meg van akkor foglalkozni kell vele. Ennyi idő alatt már meg is lehetett volna oldani. Háromszor. Hangolgatással együtt is.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Dehogynem, már le is írtam régebben, csak az meg drága:
Idézet:
„...Ha ennél több kell, akkor lehet kapni tégla méretű IGBT modulokat vagy FET modult is,..”
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Ha senki nem mutat akkor én mutatok egyet a sok közül amit épp megtaláltam. Folyik a tápon 6A áram, ami a képen láthatóan oszlik el a 3 feten. Sem a fetek sem a 0,1 ohmos source ellenállások nem lettek válogatva, a nyitófesz meg ugye ugyanakkora, és van brutális 3,6% különbség az áramban.
Szóval nem kell voltokat ejteni, de még ezt a 200mV-ot sem kellene, ha nem ezek lennének egyben a táp áramszabályozó körének söntjei is. Azaz nincs külön árammérő sönt.
Az adatlap az egy dolog, a valóság meg egy másik.
Persze, ha a 3 fetet 3 különféle helyről és időben veszed, akkor előfordulhat hogy ennél nagyobb különbségek lesznek, na de ki épít úgy bármit is?

3,6%.jpg
    
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2021 / 1
 
Én mutattam! Ott az adatlapi paraméter, feketén fehéren! Hogy te azt nem akarod elfogadni, az egy másik történet már... Az összes többi csak halandzsa a tipikus értékekre és a csillagok együttállására való utalgatással!
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 7, 2021 1 /
 
A csillagok együttállásának az égvilágon semmi köze nincs hozzá. Én még akár el is fogadnám amiket írsz, ha a tapasztalatom nem az ellenkezője lenne. Teljesen mindegy hogy hol, milyen típusú fetet vettem, mert ezek egy vásárlásnál egy szériából is valók, és azok között bizony ekkora különbségek vannak, ha el tudod ezt fogadni ha nem.
Adtam el több olyan végfokot (erősítőt) amiben 4-4db IRFP volt párhuzamosan a végén, soha nem válogattam és egyet sem hoztak vissza hibával. Ott is kb. ekkora eltérések voltak a fetek között.
És akkor most mehet még az agyalgatás újabb 3 oldalon keresztül feleslegesen, én kiszálltam belőle.
Következő: »»   789 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem