Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop tápegység
 
Témaindító: Dzót, idő: Feb 10, 2006
Lapozás: OK   13 / 13
(#) elactrofan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Acernél még ilyen táppal nem találkoztam.
3pines tap hp es dell alkalmazza. A tapnak igy is ki kell adni a feszültséget.
A két jelölt szálat összekötöd zárlatot hozol létre.
Meztelen szál a negatív, kék jelszál akku töltésért felelös
Tàp nelküle is kell hogy működjön, fehér a pozitív.
Tehát meztelen illetve fehér szál között kell 19v lenni
(#) hzoli2 hozzászólása Máj 22, 2021 /
 
Sziasztok ,nem tudtam hova írjak, gondoltam itt lenne a helye. Egy kérdésem lenne csak laptop tápellátás ügyében . Már kétszer jártam úgy táp ügyben, hogy hagyományos tekercses tápot próbáltam illeszteni laptophoz és valamiért kinyomta a laptop biztijét , nem nagy ügy , régi laptopok , csak szét kell szedni, és ez idő igényes. Szóval mi a franc van ezekkel a tápokkal ? mindent átnéztem , teljesítményt , feszültséget . A múltkor egy 20V 2A es laptophoz (fujitsu) próbáltam egy váltóban 22V ot leadó trafót illeszteni , betettem egy egyenirányítót és egy 25V 4700mikrós elektrolít kondit , megmértem , így 30V ot adott le terhelés nélkül , kicsit soknak találtam , így leszedtem a kondit , 20V ot mértem , ez pont jó .
így kondi nélkül polarítás helyesen rátettem a laptopra, nem tetszett neki , és nem értem miért?
Talán a kondi nélkül nem volt elég sima az egyenáram? a laptopban is vannak kondik , azok is szűrik még. Van esetleg valakinek rálátása az ügyben?
(#) vision61 válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 22, 2021 /
 
Szia!
Idézet:
„...a laptopban is vannak kondik , azok is szűrik még.”

Szerintem meg is van az ok. A bemeneten lévő kondenzátor(ok) ugyanúgy megemelik a nyers egyenfeszültséget kb. 30 V-ra.
Az a 25 V-os kondenzátor egyébként is gyengécske, nem lett volna hosszú életű.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2021
(#) pucuka válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 22, 2021 / 1
 
Idézet:
„kicsit soknak találtam , így leszedtem a kondit”

Nagyon jó, ügyes vagy. Azt elfelejtetted, hogy a laptopban levő szűrőkondikon ugyanúgy előállt a 30 V. Egy multiméter átlag feszültséget mér, ha egyenfeszültség állásban mérsz vele. A pufferkondi nélküli egyenirányító kimenetén félszínusz jellegű impulzusok vannak, aminek az átlagértéke 20 V.
Ennek csúcsértéke nagyjából 30 V.
A laptoptápja stabilizált, szűrt 20 V -ot ad, ha ilyen tápot készítesz, a laptop sem fog megsértődni.
(#) hzoli2 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Köszi a választ , akkor ezek szerint jó lett volna a kondi rajta(csak 35V os vagy 50V os) és a 30V is jó lett volna , csak egy stab kockát kelett volna beletennem 7818 ast vagy 7815 3A est hűttőbordával jó lett volna. A 2A es laptophoz ez biztos jó , de nagyobb étvágyú laptophoz kb.4A es hez valami más stab ic kellene.
(#) hzoli2 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Van azért valami , ami nem világos. Hogy van ez a kondikkal kapcsolatban , hogy megemelik a feszültséget , de elméletben a terhelés esetén vissza kellene állnia a normál fesznek , vagy esetleg pár volttal többel, de nem maradhat 10V -al több, mint amit az adapter tud. Ha a laptopban lévő kondik felnyomták a feszt , akkor a stabilizált laptop táp feszültségét miért nem emeli meg? Lehetséges, hogy ha illeszteni szeretnék egy vasmagos tápot laptophoz, akkor 20V ot igénylő laptop esetén AC 12 vagy 15V kellene, egyenírányító és a puffer kondik (pl.4700mikrofarad) , stab ic nélkül sem szabadna kárt okoznia a laptopban.
(#) moltam hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Helo.
Hogyan lehetne megtudni legegyszerűbben azt hogy a laptop tápom tartalmaz e aktív pfc t? Szkóppal kéne nézni az áramfelvételt? Van egy régi szünetmentes amit a kocsiba szeretnék bekötni mint inverter. Mivel hogy tuti nem szinuszos, ezért jó lenne tudnom beledughatom e a laptopomat. Lenovo adlx45nlc3a amúgy, bemeneti feszültségtartománya 100-240V.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) kendre256 válasza moltam hozzászólására (») Jún 21, 2021 / 1
 
Azt nem tudom, hogy melyik laptop táp tartalmaz aktív PFC-t. Viszont évek óta használok autóban, nem szinuszos inverterről Lenovo Thinkpadet a képen látható tápegységgel. Talán kicsit melegebb, mint hálózatra kapcsolva, de semmi baja évek óta.
(#) moltam válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Nagyon hasonló ez is, ez alapján szerintem az enyém is fogja bírni.
Következő: »»   13 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem