Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop tápegység

Témaindító: Dzót, idő: Feb 10, 2006
Lapozás: OK   14 / 14
(#) uniman válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 16, 2023 /

Ilyen...eredeti?:
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2023
(#) devergo74 válasza uniman hozzászólására (») Okt 17, 2023 /

Szerintem jó lesz.
(#) antiktelefon válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 17, 2023 /

Hardverapro. 65W vagy 90W is jó ehhez. (De ha kell, nekem is van és az utángyártott ára feléért adok egy dokkolót töltővel )
(#) tcs52 hozzászólása Jún 15, 2026 /

Laptop (Lenovo) Power Bank szerszám akkuval, USB-C csatlakozón

Az új, Lenovo Thinkpad-hoz alkalmaznám azt a régebbi - bevált - megoldásomat, amelyben 20V-os szerszám-akkumulátorról üzemeltetném, amikor nincs közelben konnektor a töltéshez. Eddig ezt simán alkalmaztam, miután gyártottam egy olyan kis kábelt, amelyet (szokásos késes apa csatlakozóval) az akkuhoz, a másik oldalát pedig a Laptop csatlakozójával kompatibilis táp-Jack dugóval láttam el.
Az újabb Laptopnak azonban a töltéshez USB-C csatlakozója van. Ez - mint tudjuk - csak egy csatlakozó szabvány, és ahány felhasználás, annyiféle kábel létezik a felhasználásához. Azaz nem mindegy milyet veszek, és vágok szét. Ehhez ismernem kellene, hogy a töltő csatlakozóján hol jelenik meg a töltőfeszültség (a felirat szerint 65W-os, 20V és 3.25A-os).
Működik-e passzív módban? Illetve ha aktív gyorstöltőt szeretnék csinálni, akkor arra hol található leírás a kiegészítő áramkörhöz, ill. a töltési protokollhoz?
(#) img válasza tcs52 hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 1

Ezzel ne kísérletezz, nem fog menni mert az USB PD (Power Delivery) szabvány ehhez túl komplex: az eszközöknek előzetesen le kell kommunikálniuk az igényelt feszültséget mielőtt az kiadásra kerülne, ezért ha a semmiből rádugsz 20V-ot akkor annak egy döglött laptop lesz az eredménye.
(#) ktamas66 válasza tcs52 hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 1

Nem tudom pontosan egy ilyen átalakító hogyan működne.
(#) uniman válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Köszi, ez felkeltette az én figyelmemet is...
A gyártónál van leírás...de eléggé hiányos. Engem a sárgaaljzatos is érdekel, de nem tudom elképzelni, hogyan működik. Hogyan lesz a kimenetén 5 V / 9 V / 20 V (max. 3.25 A).
(Az allegron van mód vásárlás előtt infót kérni...rákérdezek majd)
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2026
(#) ktamas66 válasza uniman hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Nekem az a gyanúm, hogy ez nem tud konvertálni, csak "tovább mondja" milyen táp van rákötve.
(#) uniman válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Saccolni nem mernék...de ez hitelesebb adapternek tűnik.
Az akyga is gyárt 5V-20V USB-C/PD-s tápokat.
Van olyan power bankom fixen bekötött töltőkábelekkel, amelyek mindegyike kéteres vezetékkel van bekötve (a PD/USB-c is). 5V-nél többet nem is ad le.
tki-nak: itt van leírás és kat. lap...
(#) uniman válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ezt nem értem teljesen, hogy mit jelent (leszállít): delivering a voltage range of 5 - 20 V and up to 65 W of power.
(#) img válasza tcs52 hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ha stabil 20V / 3.25A-es feszültségforrásod van (nem akku mert annak ugye változó a feszültsége) akkor ilyen átalakítót (a kis láng ikonosat javaslom) használhatsz.

Fontos, hogy a kábel amit használsz e-markerrel rendelkezzen mert nélküle nem fog működni!

Vagy egy apa-apa fordítót (F) kell használnod.

Viszont akkuról akkor sem fog menni (amint már utaltam rá az elején is) mert az USB PD szabvány feszültségdeviancia tűrése jóval kisebb mint a hagyományos tápsíné a laptopokban, tehát a 20V-nak fixen 20V-nak kell lennie. És ha a PD áramkörben valami tönkremegy az nem olyan könnyen javítható mint egy sima tápsínes megoldásnál mert a laptopokban lévő PD vezérlőt egyedileg kell programozni, ami nem triviális feladat annak sem aki napi szinten ezzel foglalkozik mert a vezérlőket gyártó Cypress / Realtek / stb nem biztosítanak hozzá hátteret.
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem