Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop tápegység
 
Témaindító: Dzót, idő: Feb 10, 2006
Lapozás: OK   13 / 14
(#) elactrofan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Acernél még ilyen táppal nem találkoztam.
3pines tap hp es dell alkalmazza. A tapnak igy is ki kell adni a feszültséget.
A két jelölt szálat összekötöd zárlatot hozol létre.
Meztelen szál a negatív, kék jelszál akku töltésért felelös
Tàp nelküle is kell hogy működjön, fehér a pozitív.
Tehát meztelen illetve fehér szál között kell 19v lenni
(#) hzoli2 hozzászólása Máj 22, 2021 /
 
Sziasztok ,nem tudtam hova írjak, gondoltam itt lenne a helye. Egy kérdésem lenne csak laptop tápellátás ügyében . Már kétszer jártam úgy táp ügyben, hogy hagyományos tekercses tápot próbáltam illeszteni laptophoz és valamiért kinyomta a laptop biztijét , nem nagy ügy , régi laptopok , csak szét kell szedni, és ez idő igényes. Szóval mi a franc van ezekkel a tápokkal ? mindent átnéztem , teljesítményt , feszültséget . A múltkor egy 20V 2A es laptophoz (fujitsu) próbáltam egy váltóban 22V ot leadó trafót illeszteni , betettem egy egyenirányítót és egy 25V 4700mikrós elektrolít kondit , megmértem , így 30V ot adott le terhelés nélkül , kicsit soknak találtam , így leszedtem a kondit , 20V ot mértem , ez pont jó .
így kondi nélkül polarítás helyesen rátettem a laptopra, nem tetszett neki , és nem értem miért?
Talán a kondi nélkül nem volt elég sima az egyenáram? a laptopban is vannak kondik , azok is szűrik még. Van esetleg valakinek rálátása az ügyben?
(#) vision61 válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 22, 2021 /
 
Szia!
Idézet:
„...a laptopban is vannak kondik , azok is szűrik még.”

Szerintem meg is van az ok. A bemeneten lévő kondenzátor(ok) ugyanúgy megemelik a nyers egyenfeszültséget kb. 30 V-ra.
Az a 25 V-os kondenzátor egyébként is gyengécske, nem lett volna hosszú életű.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2021
(#) pucuka válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 22, 2021 / 1
 
Idézet:
„kicsit soknak találtam , így leszedtem a kondit”

Nagyon jó, ügyes vagy. Azt elfelejtetted, hogy a laptopban levő szűrőkondikon ugyanúgy előállt a 30 V. Egy multiméter átlag feszültséget mér, ha egyenfeszültség állásban mérsz vele. A pufferkondi nélküli egyenirányító kimenetén félszínusz jellegű impulzusok vannak, aminek az átlagértéke 20 V.
Ennek csúcsértéke nagyjából 30 V.
A laptoptápja stabilizált, szűrt 20 V -ot ad, ha ilyen tápot készítesz, a laptop sem fog megsértődni.
(#) hzoli2 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Köszi a választ , akkor ezek szerint jó lett volna a kondi rajta(csak 35V os vagy 50V os) és a 30V is jó lett volna , csak egy stab kockát kelett volna beletennem 7818 ast vagy 7815 3A est hűttőbordával jó lett volna. A 2A es laptophoz ez biztos jó , de nagyobb étvágyú laptophoz kb.4A es hez valami más stab ic kellene.
(#) hzoli2 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Van azért valami , ami nem világos. Hogy van ez a kondikkal kapcsolatban , hogy megemelik a feszültséget , de elméletben a terhelés esetén vissza kellene állnia a normál fesznek , vagy esetleg pár volttal többel, de nem maradhat 10V -al több, mint amit az adapter tud. Ha a laptopban lévő kondik felnyomták a feszt , akkor a stabilizált laptop táp feszültségét miért nem emeli meg? Lehetséges, hogy ha illeszteni szeretnék egy vasmagos tápot laptophoz, akkor 20V ot igénylő laptop esetén AC 12 vagy 15V kellene, egyenírányító és a puffer kondik (pl.4700mikrofarad) , stab ic nélkül sem szabadna kárt okoznia a laptopban.
(#) moltam hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Helo.
Hogyan lehetne megtudni legegyszerűbben azt hogy a laptop tápom tartalmaz e aktív pfc t? Szkóppal kéne nézni az áramfelvételt? Van egy régi szünetmentes amit a kocsiba szeretnék bekötni mint inverter. Mivel hogy tuti nem szinuszos, ezért jó lenne tudnom beledughatom e a laptopomat. Lenovo adlx45nlc3a amúgy, bemeneti feszültségtartománya 100-240V.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) kendre256 válasza moltam hozzászólására (») Jún 21, 2021 / 1
 
Azt nem tudom, hogy melyik laptop táp tartalmaz aktív PFC-t. Viszont évek óta használok autóban, nem szinuszos inverterről Lenovo Thinkpadet a képen látható tápegységgel. Talán kicsit melegebb, mint hálózatra kapcsolva, de semmi baja évek óta.
(#) moltam válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Nagyon hasonló ez is, ez alapján szerintem az enyém is fogja bírni.
(#) Epu2 hozzászólása Aug 6, 2021 /
 
Üdv! Adott egy fiktiv tápegység. 19; 19,5; 20V-os. Ugyan annak a gépnek lehet 3 vagy 4 cellás akkuja. Két tápegység van a gépben, vagy egy ami ugyan úgy megy 12V-tal és 20V-al is?
Ebből eredően arra lennék kíváncsi, működhet-e a kép a tápegység helyére dugott akkumulátorról is? Akkor nem kell akkut töltenie.
(#) Ge Lee válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Nehezen érthető amit kérdezni szeretnél, de ha az a kérdés, hogy a laptoptápot helyettesítheted-e az akkuval akkor nem. Ott tizedre pontos feszültséget vár. Némelyik annyira, hogy volt egy régi laptopom ami hol ment hol nem mint a mesében (előző gazdája gondolom ezért szabadult meg tőle). Egyszerűen nem jöttem rá mi baja van, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve szétszedtem a tápját, és emeltem a feszültségén 1 tized voltot. Azóta hiba nélkül megy a laptop.
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Felesleges lenne két tápegység. Simán lehet olyan tápegységet csinálni, ami 12 és 20V-ból is elő tudja állítani a "benti" 1,xx 3,3 5 12V-os feszültségeket. A hálózati tápegységek is elég széles bementi feszültségtartományban tudnak működni, szokásosan 100-240V~ között bármiről.
Lehet, hogy működne a tápcsatlakozóra kötött külső akkuról is. Viszont nem ugyanaz a hatása a "belső" és a külső akkunak, mert közben van a töltőáramkör. A belső akku a csúcsáramok idején nagyobb áramot adhat, mint a belső akkutöltő árama, a belső akku egy nagy kondenzátorként működik. Volt (lehet, hogy most is van) olyan notebook, ami belső akku nélkül nem tudott elindulni, akármilyen gyenge is volt már az akkuja.
A külső akkut is kell egyszer valamivel tölteni, nem igazán értem, miért lehet a külső akku előnyös.
(#) Epu2 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Idézet:
„nem igazán értem, miért lehet a külső akku előnyös”

Mert nincs belső.
(#) Imi68 hozzászólása Aug 13, 2021 /
 
Sziasztok! Liteon Acer Adp-90sb bb Tápegységgel kapcsolatban szeretném megtudni a pirossal bekeretezett 3 darab párhuzamosan kötött kondenzátor értékét. Ha esetleg tudja valaki ,egyik tönkre ment, 2 darabbal működik a tápegység. Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2021
(#) pipi válasza Imi68 hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Meg kell nézni a kontroller IC adatlapján, az ajánlott kapcsolást...
Ránézésre nem egyformák, más a magasságuk...
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2021
(#) Imi68 válasza pipi hozzászólására (») Szept 3, 2021 /
 
Köszönöm a választ! Nem sok értelme párhuzamosan kötni nem egy forma kondenzátorokat . Végül is levettem megmértem 35nF-os ,a feszültség tűrése viszont magasabb lehetett, mert amivel pótoltam zárlatos lett. A hiba következményét javítottam meg, az okot meg nem. Kapacitás hiányos volt a puffer kondenzátor és én ezt nem vettem figyelembe. Nem lehetett terhelni a tápegységet és nehezen állt be a kimenő feszültség. Még is beterheltem,így megint tönkre ment egy 36 Voltos Zéner dióda .
(#) Laca13 hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy Lenovo Thinkpad E450- nél nagy gond, ha 20V helyett csak 19,5V-os a töltő? Az eredeti 20V 65W lenne, amit kaptam, az meg 19,5V 3,3A. (64,35W)
(Most vettem és az eladó elkeverte a töltőket, a posta meg kész csőd lenne)
(#) ferci válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Szia!
Biztos nem gond.
üdv, ferci
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Ha megy vele akkor jó, ha nem akkor meg kell emelni a feszt. Nekem után gyártott töltő ugyanazzal a feszültséggel sem volt jó, kellett rajta emelni néhány tized voltot.
(#) Laca13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Szia! (fercinek is!)
Ezeknek a tápoknak hogy lehet megemelni a feszültségét? De van egy másik probléma is, hogy ennek laptopnak a töltőcsatlakozója ilyen agyament téglalap alakú. Hogy van ez bekötve? Ki lehet cserélni kerekre?
(#) ferci válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 1
 
Bontottam meg már ezért ilyen dobozt, habár elég meredek a ragasztás miatt és ha van belül potméter, akkor meg lehet próbálni - rizikós..
Csatlakozó: ha csak 2 érintkezős, semmi gond: a polaritásnak megfelelően le lehet cserélni.
Első körben csinálj valami átmeneti toldót, hogy egyáltalán jó lesz-e, utalva az előző beírásokra.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) vision61 válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 1
 
Szia!

Keresd meg a szekunder oldalon a TL431-et. Általában ezekkel állítják be a kimeneti feszültséget. Ha ez van benne, akkor az adatlapján lévő képlet alapján az eredeti két ellenállás értékének változtatásával néhány voltot általában lehet változtatni.
(#) Laca13 hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Ezer köszönet mindenkinek!
Az átmeneti toldó nagyon jó ötlet, azzal kezdem.
(#) Laca13 hozzászólása Nov 6, 2021 /
 
Sziasztok!
Megcsináltam az ideiglenes csatlakozót a Lenovo Thinkpad E540 laptophoz. A 20V helyett, a régi Toshiba laptop töltőjét használtam, ami terheletlenül 19,6V-ot ad és 86W-os. Rámértem a laptop bekapcsolásánál is, 0,2V-ot esett a feszültség. Viszont a gép csak addig megy, amíg megjelenik a Windows bejelentkező képe, majd leáll és utána háromszor felvillan a bekapcsolás jelző led. Ha a BIOS-ba belépek, akkor bármeddig megy, végig teszteltem mindent, nem mutat hibát.
Most nem tudom, hogy az a pár tized volt hiánya okozza a problémát, vagy esetleg az, hogy ennek a laptop töltőcsatlakozójának van egy középső érintkezője, ami állítólag egy szignál érintkező és én azzal nem csináltam semmit.
Próbáltam pendrive-ról is bebootolni de ugyanez történt. A Windows bejelentkező képernyő megjelenése után leáll.
Mi lehet a gond?
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 6, 2021 /
 
Lehet csak be kellene kötni azt is.
Idézet:
„lenovo thinkpad three blinks”

is jó ha rákeresel.
(#) antiktelefon válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Thinkpad wikin nézd meg, ellenállás megy rá, a töltő teljesítményét mondja. D
https://www.thinkwiki.org/wiki/Power_Connector#slim_tip
(#) Laca13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 

Közben megoldódott! Szóval valóban az ellenállás hiánya miatt állt le. Igaz én nem találtam meg ezt az oldalt, mert itt lényegesen több adat van, de én is találtam utalásokat, hogy az ellenállás mondja meg a töltő teljesítményét. A 280 Ω helyett beraktam egy 270 Ω-osat és elindult. Nem gondoltam hogy emiatt áll le.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 16, 2023 /
 
Sziasztok!
A Lenovo t430-as laptopomnak megadta magát a töltője, rendeltem hozzá, kb 2-hónap elteltével halk sípoló hang halható a töltőből. Gondolom a tekercs adhat ilyen hangot. A kérdésem, érdemes így használni, vagy lehet arra számítani, hogy ez a töltő is megadja magát hamarosan?
(#) antiktelefon válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Ezt senki sem tudja, de esélyes 3 ezerért kapsz eredeti jó töltőt az utángyártott szemét helyett és az nem fog sípolni.
(#) devergo74 válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Kerestem, de csak utángyártott töltőt találtam hozzá. Külföldi oldalról nem akartam rendelni, mert több a szállítás mint a töltő.
De ha tudsz magyar oldalt, szívesen fogadom.
Következő: »»   13 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem