Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   179 / 188
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Kicseréltem a kondikat , poliészter kondikra próbaképpen. Beraktam a 100 uH tekercset, az SMD helyett.
Az 50000, de a számlálás még mindig megvan. Esetleg ezt a gondot okozhatja az áramkörben, a 10 µF tantál kondenzátor? Ami a csatolast végzi a PIC-hez?
Vagy mit kellene lemérnem, illetve cserélnem?
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Van nekem egy félkész is amiről még hiányoznak a konverter alkatrészei meg nincs még doboza. Hideg bekapcsolás után természetes hogy elmászik az F1 freki, mivel a fóliakondikat leszámítva az összes alkatrésznek van hőfokfüggése, a kvarcnak és a PIC-nek is. Ennél ez úgy alakul, hogy a bekapcsolás utáni pillanatban 50130, majd elkezd mászni gyorsan lefelé, aztán egyre lassabban, és úgy kb. 3 perc után beáll valahova 50050 környékére. Nyilván ott sem lesz atomstabil, mászkálni fog fel-le valamennyit, de ennél többet nem szabadna neki.
Ezért kell úgy mérni vele hogy megvárni azt a 2-3 percet míg "bemelegszik", és utána is minden mérés előtt közvetlenül nullázni kell, és azonnal mérni, hogy lehetőleg minél kevesebb idő teljen el a nullázás és a mérés között, úgy lesz pontos.
Nálam az 1%-os alkatrészeket mindig 1%-on belül mérte, szóval én nem panaszkodom rá.
Az enyémben a 10µF az SMD X7R, tantált én nem tennék bele. Cseréld ki a kondit, meg nézd át a forrasztásokat, ha minden jó és mégsem jó akkor a PIC-kel van valami gond.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
A netet böngészve olvasom,hogy még csúnyábban összerakottak is nagyobb és stabilabb frekvenciával dolgoznak. Én arra gondolok, hogy valahol gerjed. De a vezetősávok is nagyon vékonyak, szerintem az elkészítésével nincs baj. Amit eddig, ellenőriztem. Relé, rendben kapcsol. A kvarc frekvenciája rendben és stabil. Folytatás következik...
(#) Skori válasza sany hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
X7R és tantál kondi témában: Az X7R előnye, hogy sokkal kisebb a vesztesége mint a tantál kondinak, a hártánya pedig, hogy erősen feszültségfüggő a kapacitása (a tantálé nem az) és a hőfokfüggése is nagyobb mint a tantálkondié. Az LCM3 esetében kombináltam a kétféle kondit, 10µF tantál és 4,7µF X7R párhuzamosan kapcsolásával. Az X7R kondi esetében sokat javíthat a helyzeten ha a szükségesnél nagyobb feszültségűt választunk.

A frekvencia változását nem mértem meg, de feltételezem, hogy nagyon stabil, mert a 3600pF-os referencia kondimat, szinte bármikor megmérhetem vele, és néhány pF-on belül mindíg ugyanannyit mérek. A 3600pF kondim 0,25%-os pontosságú, ez ±9pF eltérést engedne meg, de ennél jóval pontosabb a gyakorlatban. Azt a néhány pF eltérést amit mérek, részben a mérővezeték pozíciója okozza (±1pF-ot tud változni emiatt).

A műszerben levő 1nF-os kondikat a börzén vettem, régi 5%-os csillámkondik, ezek közül válogattam pontosabb értékeket. Öregíteni már biztosan nem kell ezeket, illetve valószínűleg nem kell számolni a további öregedésükkel, és kicsi a veszteségük is - a legfőbb hátrányuk, hogy fizikailag nagyok.

Ami még sokat számíthat az a tekercs, ha már működik valamennyire a műszer, akkor meg lehet vele mérni a házilag készített tekercseket is. Érdemes kicsi fazékvasmagos tekercsekkel próbálkozni, tapasztalatom szerint szinte bármelyik bolti tekercsnél jobbat lehet csinálni házilag.
(#) sany hozzászólása Feb 24, 2020 1 /
 
Itt valami készül, ismét...

valami.jpg
    
(#) sany hozzászólása Feb 27, 2020 /
 
Az LCM2 kivitelezéséről írnátok pár mondatot. Vékony vagy vastag vezeték, kapcsoló. Ilyenekre gondolok.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
LCM 2 projekt a .gi az egy SP Layout file,át kell nevezni .lay
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
LCM2 képek
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Köszi, ezek már megvannak.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
A képen látható, a második saját készítésű LCM2 még nem ilyen szép, mint a képen. Jelenleg elég prototípus, tesztelés alatt van. De legalább elindul a rezgőkör. Még egyelőre tantál kondikkal. De lesz benne X7R SMD kondenzátor a kalibrációhoz és a két 2db 10µF-os kondi is cserélve lesz. De meglepően stabil a frekvencia. Először lefelé számol egy kicsit magasabb frekiről, aztán viszont beáll a képen látható értékre. És nagyon lassan ugrál csak.
Lehet, hogy jobb lett volna az ellenállásokat is SMD típussal helyettesítenem.
A tekercs a képen nem látszik, de be van forrasztva egy 100uH-os SMD a forrasztási oldalon,de már azóta ilyen típusú tekercs került bele.
Még bedobozolatlanul, de már az I magos tekercset beforrasztva kipróbáltam egy teszt kondival. A teszt kondi egy 2870pF-os 1% -os kondenzátor volt. Sajnos ilyenkor a műszer 3345pF-ot mutatott.
Megnézve a frekit, még mindig stabil maradt, igaz egy kicsivel alacsonyabb lett.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2020

lcm2_V_1.jpg
    
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Még ami gond lehet. Nem tudom milyen kondikat tettél a kvarc mellé, de oda semmiképpen sem jó a tárcsa kerámia, ha van tegyél oda is X7R vagy inkább NP0 SMD-t. És próbáld úgy ki a kütyüt, hogy kiveszed az átkapcsolót, és fixre kötöd a kondi mérést. A legelsőt én is ugyanilyen tolókapcsolóval csináltam meg, és nem értettem miért nem akar rendesen működni. Hát a kapcsoló miatt nem akart, ezek iszonyat kontaktosak, meg random ellenállásokat produkálnak.
Átkapcsolónak inkább valami ilyet tegyél be, nekem is ilyen van benne. És ami még lényeges, hogy amikor kész van, jó ha nem marad semmi mozgó drót benne. Nálam nincs se kábel se csipesz a mérőpontokon, hanem van 2db felónozott pad egy nyákdarabon, és azokra nyomom rá a mérendő alkatrészt, tehát nincs olyan hogy mérés közben a mozgó drótokkal elhangolom az oszcillátort. Régebben tettem fel róla képet, meg nem mondom már melyik topikba.
(#) Ktulu válasza gerenk hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
A lebegőpontos függvények megvannak? (FP.TXT)
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
nem látom a kalibráló tüskesort
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Az lcd alatt van.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
azzal nem tudod bekalibrálni?
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Szerintem azzal nem.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Csináld meg amit írtam, kösd ki a kapcsolót, fixen C mérésben legyen. Kapcsold be, várj 2 percet, utána nyomj egy nullázás gombot (PIC 4-es lába a földre) majd a gombnyomás után közvetlenül mérd meg azt a 2870-es kondit. Ha az érték nincs 5%-on belül akkor ott valami nincs rendben azzal a PIC-kel.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Rendben. Majd kiderül,hogy a PIC-kel van-e valami, a vett LCM2-ből tettem át.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Az enyémben garantáltan jó hex van, ráadásul magyar is, viszont nincs hardverem amivel ki tudnám szedni belőle. Égetve kaptam, és ebbe a másikba is csak úgy tudtam átlopni egy mezei LPT portos égetővel hogy kiolvastam belőle, PIC csere, majd beleírtam a másikba, de akárhogy próbáltam a szoftver nem volt hajlandó fájlba elmenteni a kiolvasott tartalmat.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Lehet egyszerűbb lenne újraégetnem a PIC-et? Lehet benne rossz hex?
(#) sany hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Kivettem tolókapcsolót. A tantál kondenzátorokat kicseréltem 10µF X7R típusukra, és a kvarchoz is tettem be SMD kondikat.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Innen úgy látszik mintha rövidre zárnád a nullázáshoz. Szerintem azt nem kellene. Bár sose volt lcm2-m, helyette lcm3 van, az teljesen jól működik.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Ezt hogy érted? A fehér vezeték menne a nullázó nyomógombhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Kicserélem SMD X7R kondikra a mostani 1nF-os kondenzátorokat a kalibráló körben.
Illetve ezekről a kondenzátorokról mi a véleményetek jók lennének?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Ha nem ezt a kondit méred hanem más értékűeket azokkal is megvan ez az eltérés? Mert ha igen, akkor próbáld meg visszahúzni a 3-as jumperrel (fentről a harmadik) az értékre. Ráteszed a kondit nullázás után, és egy csavarhúzó hegyével addig tartod zárva a jumpert amíg le nem megy az érték oda a 2870 közelébe.
Jónak kellene ennek lenni, én hármat csináltam belőle, és mindhárom jól működik, mondjuk hozzáteszem az enyémben nem az a hex van hanem egy magyarított de azon kívül semmit nem változtatott rajta aki átírta, csak az angol helyett magyar szavakat ír ki.
És válogatás nélkül összerakott alkatrészekből is tudnia kellene neki alapból is +/-5%-on belül mérni, ez a több mint 10% eltérés nagyon sok.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Persze nem konstrukció hiba ez, hanem valamit én szúrok el,nálam van a hiba.
Úgy veszem észre, hogy minnél nagyobb a mért kondi kapacitása annál nagyobb az eltérés.
Azt a hex-t amit gerenk fórumtárs feltett a napokban, az lc2a.hex-t beleégettem. De ami benne volt nem tudtam olvasni , így nem tudom melyik volt. Ezzel egy kicsivel jobb a mérés, de nem sokkal.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Igazából nem tudom hogy hogyan függ össze az oszcillátor frekijének értéke a méréssel, de ránézésre egy ezressel tér el attól ahol pl. az enyém jár, a mérés viszont 10%-kal. És szerintem nem kellene neki, mivel a frekiben koránt sem ekkora az eltérés, még 2% sincs.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Szia ! Van egy másik program is, próbáld meg hátha ez jó lesz

lc2b.hex
    
(#) gerenk válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
F84 vagy F628 PIC van a mérődben?
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
16F628A van benne.
Következő: »»   179 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem