Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   178 / 314
(#) Chipmunk1960 válasza spgabor hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia, Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy a végeredmény sem biztos. Pontos tekercselő gép kell hozzá, ami szépen sorba tudja rakni a tekercseket. Mindent annyira a minimumra számolnak, hogy esetleg nem fér be a helyére, 10-15% -al nagyobb áramfelvétel, s már le is ég. Sok fali töltőm ment tönkre, ami csak be volt dugva a konnektorba, terhelés nélkül, s megfőzte magát. Mindenképpen jobban jársz egy újjal, talán van valami gar is hozzá, és egy pár évig talán kibírja. Üdv: Mike
(#) spgabor válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Akkor a régi panelt félre teszem alkatrésznek, és rendelek bele egy komplett panelt.
(#) spgabor hozzászólása Márc 14, 2014 /

Sziasztok,

egy másik kérdésem lenne. Rajzot keresek a következő táphoz: HOAU352002. Ez egy többek között Medion MD41079EB típusú monitor tápja. Az a baja, hogy terhelésre újraindulgat. Inverterrel és próba izzóval is kb másodpercenként, ha csak a vezérlést kötöm rá, akkor kb 5-10 másodpercenként. Volt már javítva és néhány alkatrészt szeretnék megnézni, hogy az van-e benne, aminek kellene lennie. Tudtok esetleg segíteni?

Köszönöm!
Üdv:
spgabor
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014

IMAG1298.jpg

(#) Chipmunk1960 válasza spgabor hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia Gabi! Ránézésre sima kapcsoló üzemű táp, optoval visszacsatolva. Az, hogy újraindul, valószínű a belső áramszabályozó letilt. A képet nézve a fenti tekercsen a papír, valamint a fólia elszíneződött. Emeld ki az impulzus trafókat, és úgy próbáld meg. mellette nem ártana a kondikra is rámérni, mert a hő miatt elszállhatott belőlük az élet.
(#) spgabor válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia!
Kondikat cseréltem mindet a puffer kivételével, elégé halott volt mind. Puffer folyamatosan tartja a 305-310V-ot, ezért azt nem cseréltem. A kép jobb oldalán látható egy átkötés F2-nél, azt kivettem, hogy az invertert leválasszam. Inverter helyén 12V 21W-os izzóval újraindulgat. Üresjáratban a 12V amúgy megvan, de a vezérlésre megy elvileg 5 volt, az tegnap este nem tűnt túl stabilnak. Amit még mértem, az a secunderen a két dupla tokú egyenirányító dióda. Ezek is jók, bár ami fura, hogy nem azonos típusú a kettő, amivel én még nem nagyon találkoztam. Lehet, hogy valaki cserélte az egyiket. Többek között ezt is meg akartam volna nézni a rajzon. Bár nem gondolom, hogy ez a baj, mert mind a kettő dióda 100V 10A.
A trafókat megmértem, 1-2 Ohm a különbség közöttük, szerintem nem azok jók.
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

A trafókhoz közeli kondit mindenképpen cseréld ki, minél jobb minőségűre. Az inverterben az összes lábon álló alkatrész forrasztását, a teljesítményeszközök forraszait, az ott lévő kondik forraszait újítsd meg. A TL431-est cseréld ki, ha van másik, ismert jó. Az opto melletti kis kondit kicserélted?Az SG6841 melletti ellenállás forraszait ellenőrizd le. Ha ezek után sem indul, akkor az SG6841 kuka. A 21 W-os izzó nem jó ötlet tesztelni, tekintettel arra, hogy a táp hivatalosan 1 A-re terhelhető 12 V-on.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget. Kerestem bele a nagy puffer kondi helyett másikat, ezért azt is kicseréltem. Valamint a teljes panelt újraforrasztottam, mert elég csúnyák voltak már a gyári forrasztások. Este így már beindult a monitor, csak burkolat nélkül kicsit idegesítő a trafók cicergése. Kicsit hangosabb az átlagosnál.
Üdv:
spgabor
(#) Chipmunk1960 válasza spgabor hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Szia! Pedig szerintem nem kellene "ciceregni", nincsen a freki elmászva?
(#) spgabor válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Hát ez egy igen jó kérdés. Tudsz segítséget adni az ellenőrzésében?
(#) Chipmunk1960 válasza spgabor hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Szia! Csak scóppal tudod megnézni a vezérléseket, előtte kihallgatásos módszerrel kiválasztani, hogy melyik a bajkeverő. Elméletileg kb 20-40 Khz körüli értékeket szoktak a gyári spec-ben megadni.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014

Három napja van scopom.
Azért vettem, mert sokszor tapasztalom, hogy egyszerűbb lenne a hiba detektálása vele. Viszont használni még nem nagyon volt időm, meg régen is mértem scoppal, uh ezt is újra kell tanulnom először.
(#) Chipmunk1960 válasza spgabor hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A földjére vigyázz, hogy hova rakod, mert ha keményen le van a scóp földelve, nagyot tud csattanni! Inkább valami leválasztó tarafó. Hányszor hívtak ki, hogy ráz a számgép, pedig csak a festő nyomta a korongecsetet a konnektorba. Mikor megszáradt, tökéletesen leszigetelte a védőföldet, a fél betáp meg ott csücsült a házon .

Nézegettem leválaztó trafót, de nem nagyon láttam emberi áron sehol. Bár azt olvastam valahol, hogy két egyforma 230/24V-os szembe fordítva is megteszi. Megnézem, hogy van-e két ilyen egyforma itthon, aztán eszkábálok valamit. Bár lehet, hogy nem találok ugyan olyat. Van egy-két régi lemezjátszó meg szalagos magnó trafóm.
(#) Hercooles hozzászólása Márc 21, 2014 /

Sziasztok!

Philips 190Cw... fmx-12s 2db egyenirányító dióda helyettesítésére tudtok ajánlani valamit? Ami itthon is kapható...

Köszönöm!
(#) sprofan válasza Hercooles hozzászólására (») Márc 21, 2014 /

Például: Bővebben: Link
De nagyjából bármilyen kapcsoló üzemű tápból bontott ilyen to220 tokos dupla dióda megteszi (közös katódos persze) ami legalább tud 5A-t és 200V-ot, továbbá nem árt ha a zárási idő 30nS körüli.
(#) theamp válasza theamp hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Gond nélkül mehet a TM1017 inverter trafó helyére a TM0917.Már 10 napja működik vele a monitor.
(#) ColT hozzászólása Márc 29, 2014 /

Hello!

Adott egy LCD kijelzőm (HSD190ME13), aminek az alsó fele sötétebb, mint a felső.
Mi okozhat ilyet? Elvileg a csövek jók benne, és a kép is rendben látszik rajta. Illetve alul az egyik sarok felé nem csak sötétebb, de kicsit sárgás is, de nem éles határvonallal, nem úgy, mintha beázott volna.

Minden tippet köszönök előre is
(#) Buvarruha válasza ColT hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Az egyik cső nem jó benne.
(#) ColT válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Bármelyiket kihúzom, megáll az inverter, észreveszi, hogy nincs ott a cső :S ... Ebből gondolom, hogy jók a csövek, mert ha a cső rossz, az inverter lekapcsol... :S
Illetve bdugtm egy másik monitorra a LCD csöveit, és azzal is ugyanilyen volt, az sem állt le tőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) didyman válasza ColT hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ha a csövek mögötti lemezről a foncsorozás felválik, akkor is ilyen lesz. A sárgulás is ezt mutatja. Amúgy a gyengélkedő cső is tud ilyen tünetet mutatni.
(#) eyess válasza ColT hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Én a helyedbe megcserélném a csövek bekötéseit , és megnézném , hogy akkor is ugyan ott , és olyan lenne e a hiba jelenség.
(#) ColT válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

és @didyman : Megnézem! Amúgy szerintem megcseréltem már, de nem figyeltem és nem vagyok benne biztos. Mindjárt csekkolom...
(#) Buvarruha válasza ColT hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

A hibás csövön is folyhat pont annyi áram, mint amennyinek kellene, és az inverter is relatíve elég tág határok között engedi.
(#) ColT válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Ért. Az frankó :S Akkor marad a csőhiba.
Köszi mindenkinek!
(#) hzoli2 hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem , hogy ha döglött az LCD háttérfény áramköre és a csövek jók benne , akkor megoldható lenne a csövek meghajtása valamelyik kompakt fénycső áramkörével?

A feszültségnek és a teljesítménynek kell stimmelnie. Egy 26" -os lcd tv -ről lenne szó, egy fénycső csatlakozása van csak, két vezetékes.

A fényerőt nem is kell változtatni, mert amiről használom azon is lehet fényerőt állítani.

Ahogy néztem az inverter leírásokat a 12V-ot transformálja fel 600-1000Vkörülire , azt hiszem az energia takarékos fénycsövek is így működnek.

Érdekelne a véleményetek , nem kellene matatni az inverteren, hanem csak rákötnék egy 8W-os vagy 10w-os energiatakarékos fénycső áramkörét.
(#) eyess válasza hzoli2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Egy próbát megér , de szerintem nem lesz jó.Kicsi a teljesítménye , és valószín vibrálna tőle , de , mint írtam egy próbát megér.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Mitől vibrálna?
(#) didyman válasza hzoli2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Nem jól tudod. A kompakt elektronikája 230 VAC-ből alkot 60-80 VAC körüli értéket. De ez másodlagos. A fénycső áramgenerátoros hajtást kér, ebben hasonlít a két megoldás. De a kompakt melegkatódos többnyire, a ccfl háttérvilágítás meg kizárólag hideg. Az utóbbinak egy nagyságrenddel magasabb üzemi feszültsége van és kicsi áramerőssége, tehát a kompakté sehogy sem jó hozzá. A teljesítmény kb. tökmindegy amúgy a csöveknél, az áram számít és az ívhez szükséges üzemi feszültség, ami meg a cső hosszával és technológiájával aránylik. Ebből alakul ki a cső teljesítménye. A hidegkatódos elektronika macerásabb némileg, a cső tartósságát figyelembe véve szigorúbb meghajtást kíván, mert szélsőségesebben változnak az üzemi értékei.
(#) ColT válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Szétszedtem a kijelzőt, igazad volt. Az alsó csövek közül egyik sem világít. Illetve vílágított : ívet húzott...
Na most szerzek csövet + megpróbálom működőre összerakni ^.^
(#) eyess válasza didyman hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Hogy mitől vibrál , hát attól , hogy eleve vibrál normál körülmények közt is.Csak nehezebben észre vehető.
Következő: »»   178 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem