Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   179 / 314
(#) Buvarruha válasza ColT hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Régi 15-ös gericom monitorokból bontottam invertert ami 24-től 15"-ig mindent meghajt és a labortápon látom, hogy mekkora áramot vesz fel. Érdemes ilyesmit beszerezni, érdekes tapasztalatokat lehet szerezni.
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

A 30 kHz körüli vibrálást te nehezen észrevehetőnek nevezed? Jó szemed van.
(#) hzoli2 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok !

Látom, hogy az LCD háttérvilágítást sajnos csak egy másik inverterrel vagy az inverter javításával lehet orvosolni . Másik monitorból én is tettem már át invertert , egy 15" -osból egy 20"-osba és már fél éve tökéletesen megy . Ebben az esetben a vezetékek csatlakozói megegyeztek, vagyis ugyanannyi cső van a 20"-os monitorban is , általában 4 x 2 -es csatlakozó van.

Mi van abban az esetben , ha a csak 2 vezetékes az lcd háttérvilágítása, amihez csak 4x 2 csatlakozós inverter van a rossz helyettesítésére?
Tehát van egy 26"-os lcd tv és a háttérfény csatlakozójában csak 2db vezeték van , ez alapján ez 1 csöves háttérfényt jelent. A 4 csőre elosztott invertert lehet 1 csövesre megoldani?

Megoldható a 4 részre osztott inverter párhozamos kötése? Gondolom a teljesítmény is 4 fele van osztva , ha 1 csöves háttérfényhez szeretném használni a 4 csöves invertert , valahogy össze kell kötnöm a vezetékeket, hogy összeadódjanak a teljesítmények, gondolom én.

Van esetleg valakinek tapasztalata vagy ötlete ebben a dologban?
(#) eyess válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Miért kellene összekötni?
Ha nem tilt le az inverter , akkor valamelyik kimenetet használhatod az 1 csöves háttérfényhez.Ha pedig letilt még akkor is van esélyed csak akkor a többi kimenetet be kell terhelni , hogy azt higgye az inverter , hogy cső van rajta , és nem fog letiltani.
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

20 kOhm körüli ellenállással, ami kb. 10 W-os. Biztos jó ötlet?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) didyman válasza hzoli2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ismét azt tudom írni, hogy ez ennyire nem egyszerű dolog. A fénycső nem izzólámpa, hanem egy negatív ellenállású, a hőmérsékletétől, életkorától függő értéket produkáló gázkisülésű eszköz, ami nagyon precíz meghajtást kíván, különben hamar tönkremegy. Nagyon hamar, ha nem a megfelelő módon van kezelve-aztán egy ilyen LCD TV-hez hajtogatott csövet szerezni és azt kicserélni, na az az igazán cumida meló. Nem véletlenül bonyolult egy inverter annyira, amennyire. Mit gondolsz, ilyen polcról leemelt, összevissza hebrákolt-tákolt párosítás megfelelő lehet ilyen körülmények között? Szinte biztosan nem. Azért is nem értem a próbálkozást, mert azért egy inverter nem olyan világvége dolog, hogy ne lehessen javítani, nagyon ritkán kell eldobni hiba miatt. Mi a baja az eredetinek?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Picit off, én azt nem értem egy inverter hibánál miért olyan bonyolult kicserélni a zárlatos smd mos-fet-et és a biztoítákát (500ft)?
Tényleg nem akarok megbántani senkit, de látok itt az oldalon inverter hibás monitor ledesítés, 1 napi munka, ledek stb,(egyébként le a kalappal) egy olyan monitorért ami 10 ezret nem ér, ha jó!
Ha egy monitor javítás nem fér bele 1 órába, akkor szerintem kuka.
Bocs, ha hülyén gondolkozom
(#) pcb12 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Hali!

Samsung 305tPlus Monitor váltogassa a színeket (piros zöld kék).
Mi okozhat ilyen hibát?
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Nagyon egyszerű. Nem értenek hozzá és könnyebb kicserélni másikra. De az is lehet,. hogy a transzformátor döglött amit nem olyan egyszerű beszerezni. Szoktam eladogatni trafókat és olykor sajnálják rá a 3000Ft-ot pedig csak be kell forrasztaniuk és megy, de inkább ledekkel babrálnak, mert a led menő és trendi. Aki látta már egy ledes TV-nek, monitornak a képét az tudja, hogy a ledes nem rúg labdába a cső mellett, de el lehet mondani róla, hogy led-es.

pcb12

Jó eséllyel Firmware hiba, újra kellene programozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) morgo100 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Üdvözlök minden fórumozót!
A következő problémám keletkezett ,ThinkVision L1711p monitoron elszállt a felhasználói memória (BIOS) . A menü nem elérhető .Olvastam,hogy esetleg speciális billentyűkombinációval orvosolható
sajna szerviz leírást nem tudtam hozzá letölteni . Ha valaki tudja,hogy honét lehetne leszedni ill. Magát a megoldást tudna?
Előre is köszönöm!
(#) eyess válasza didyman hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Természetesen próbára gondoltam nem végleges megoldásra.
(#) morgo100 válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A monitor teszt üzemben van ! elszállt a" BIOS" .
Megoldás ha a menüt el lehet érni akkor Factory reset ezt kell keresni automatikusan alaphelyzetbe áll a monitor.
(#) pcb12 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Köszönöm, de honnan tudok hozzá frimware-t talàlni?
(#) hzoli2 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Üdv!
Köszi a válaszokat, az inverter a táppal van egybe építve egy panelen és a tv- t beadtam már a szervizbe ingyenes hibafelmérésre , elég nagy összeget mondtak a javítására , ezért elhoztam. Azt mondták , hogy az inverter részét kell rendbe hozni és a tápnál is van probléma. Amit én általában megszoktam nézni azok jók voltak, a kondikat , a biztosítékokat , stb...
A fet -eknél és a tranyóknál csak a zárlatokat tudom nézni , (sajnos nem vagyok jártas a témában)
Csak azért próbálnák más invertert beletenni, mert a tv más részeinek csak 12V-kell és működik , így csak a háttérfény meghajtása van hátra és menne az egész. Van pár olyan monitorom , ami hibás , de az invertere jó, ezért gondoltam az inverter helyettesítésére.
(#) pcb12 válasza morgo100 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Ezen a monitoron nincs menü gomb, csak fényerőszabályzás.
(#) morgo100 válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Az baj, nekem ugyan ez a problémám egy ThinkVision L1711p monitornál.Utána olvastam létezik egy billentyűzet kombináció ami szervizkönyvében megtalálható. Ha ez a megoldás nem segít és nincs elektromos hiba .Akkor a BIOS chipet kell kicserélni.
(#) Buvarruha válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Az interneten! Ha nem találsz akkor bukó. Esetleg, ha lefényképezed a nyákot és szépen megkérsz, menthetek le neked, ha van ilyenem persze.
(#) pcb12 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Monitornak nem firmware hibája volt, egyszerűen nem mindegy milyen DVI kábellel van összekötve.
Ha nincs bemenő jel akkor váltogassa a színeket. HDMI ről is csak 1280x800 felbontást engedélyez, DVI kábellel is ugyan ez a helyzet. Dual link DVI kábel kell a rendes működéshez.
(#) pcb12 válasza morgo100 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Nekem az a véleményem az interneten található javításokról, hogy fabatkát nem érnek.
Írogatnak minden félét de semmi nem válik be a gyakorlatban, vagy nagyon kis százalékban.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia!

Bocsi az OFF-ért, de erről eszembe jutott egy dolog.
Van egy-kettő Samsung monitorom, ami a szokásos hibát produkálja, tehát gépre kötve Not optimum mode feliratot ír. Néha itt-ott tudnék azonos monitort kölcsönbe kérni, amiről a firmware-t egyszerűen szólva lementve átmásolhatnám egy jó vezérlő IC-be, amivel megjavíthatnám a hibás monitort. Valamint kicsit érdekel ez a része a dolgoknak, így még kíváncsibb vagyok rá. A mentést egy jó monitorról hogy szoktad csinálni? Milyen hardver kell hozzá? Olvastam olyan eszközről, ami felprogramozni képes a VGA csatin keresztül(ezzel kicsit szkeptikus vagyok), de legtöbbször olyan eszközzel találkoztam a neten, amivel forrasztás előtt programozhatod az IC-t.

Köszi és üdv:
spgabor
(#) didyman válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Azon el szokott dögleni a Tcon panelen a processzor, helyesebben annak BGA forrsztása.
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

A not optimum mode nem fw-hiba. A scaler panelen lévő NT68Fxx gondol egyet és öregszik meg annyira, hogy elmászik a 3,3 V-os belső tápjának a kimenete. Ilyenkor meg kell támogatni egy ellenállással az 5V felé (vagy egy stabil 3,3 V-os feszültséggel), aztán remélni, hogy nem romlik annyira tovább, hogy a 6-os lábon bejuttatott áramtól melegedjen tönkre. De egy ideje stabilan be lehet szerezni olcsón, az a megnyugtatóbb megoldás.
(#) pcb12 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Akkor miért meg egy dual link kábellel?
(#) didyman válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Nem írtam, hogy most ez a baja.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

VGA csatin keresztül az EDID adatokat lehet csak feltölteni az ennek tárolására használt IC-be. A firmware másik IC-n van, ráadásul az edid i2c-n kommunikál a firmware pedig SPI-s epromon van. A mentés és írás úgy történik, hogy leszedem az epromot a scalerről, kiolvasom/írom amit éppen kell majd visszarakom, tehát a manuális módszer.

pcb12
Idézet:
„Monitornak nem firmware hibája volt, egyszerűen nem mindegy milyen DVI kábellel van összekötve.”

Vannak ilyen monitorok, konkrétan az iiyama-k is ezt csinálták régebben, de samsungnál még nem láttam ilyet, pedig volt pár a kezemben. A kábelek cserélgetése is általában analóg jelnél szoktak ilyesmit eredményezni. Ritka eset volt a tied.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Tudom, hogy nem fw hiba, bocs, ha félre érthetően fogalmaztam. Az ellenállást azért nem szeretem, mert vagy bejön vagy nem. Vagy jó pár hétig/hónapig.
Lényeg a lényeg, hosszú távon az IC csere a megoldás. A not optimum mode hibát, csak példának írtam, de a lényegen nem változtat.

Buvarruha: Köszönöm a választ. Esetleg azt meg lehet tudni, hogy saját vagy valamilyen bolti eszközzel végzed az írást/olvasást?
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Willem PCB 5,0a-val konkrétan.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Köszönöm! Ezt nem ismerem. De majd utána olvasok, hogy mit lehet vele csinálni.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Ez csak egy a sok eprom programozó között. Hasznát lehet venni monitor javításkor is, nem ritka, hogy szétrobbant kondik mellett hibás lesz az eprom tartalom.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Igazából engem a monitor eprom programozás csak mellékesen foglalkoztat. Most Arduino-t olvasgatok és szeretnék kicsit ezen a területen elmélyedni, csak ezért kérdeztem. Kezdő lévén viszont a programozók tekintetében nem sok tapasztalatom van. A piacon elég sok megtalálható különböző áron és tudással.

De van egy konkrét felmerülő kérdésem is, ami már kapcsolódik a topichoz. Adott egy Samsung 940N tápja. A hibája a pár másodperc után háttérvilágítás kikapcsolás. Volt már javítva, látszott a kondik forrasztásán. Kicseréltem ezeket, mert sima kondik voltak és a forrasztásuk is kontaktos volt. Ez után sem kapcsolt be. Inverter trafót is kicseréltem, mert az egyik fele szakadt volt. Ez után sem lett jó. Csöveket egyesével leellenőriztem, mindegyik rendben van, azonos az áramfelvételük. Kicsatoló kondikat is kivettem, egyik sem bizonyult hibásnak. A monitor táppal is egyesével kipróbáltam a csöveket és itt jött elő, hogy az egyik oldal nem megy. Vagyis csak akkor egy nagyon kicsi fényt látni, ha mindkettő cső rá van dugva. Ha csak az egyik, akkor nulla fény. Végig mértem az smd ellenállásokat és a diódákat a két oldal között, de nem találtam különbséget. A fet tűnt gyanúsnak, ezért kivettem, de külön mérve jónak tűnik. Igazából kifogytam az ötletekből ezért tanácsot szeretnék kérni, hogy mit nézzek még esetleg.
Képen a pirossal jelölt csatlakozós oldal a hibás.
Tudtok segíteni?
Következő: »»   179 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem