Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   183 / 314
(#) karlo.p hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok, kaptam egy régi laptopot ami még használható lenne, de a kijelzője hibás. Képeket csatolok. Vízszintes csíkokkal vibrál ill. gyakran kimerevedik. A véleményeteket szeretném kérni hogy meg lehet-e javíttatni, ill érdemes-e. (megéri-e)
Válaszotokat előre is köszönöm, Péter
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) Buvarruha válasza karlo.p hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 1

Kijelzőcserével javítható.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok, Hoztak hozzám egy HiSense LCD4204EU TV táppanelt, hogy eldurrant rajta az STR X6769. Találtam még pár zárlatos alkatrészt, azokat kicserélve, már be tudtam kapcsolni a pwr-on -al. A relé meghúz, s nem füstöl semmi. Mikor visszavittem, akkor derült ki, hogy amit csináltam az jó, viszont a háttér-fény ki-be kapcsolgat. A tápon előtte a 24V-on nem volt jelen villany, beépítve viszont stabil 23,8V-ot mérek folyamatosan. Tehát, az biztosan nem old le. Sem a csövekhez, sem sz inverterhez nem lehet hozzáférni a hátfal-lemez lebontása nélkül. mikor van háttérvilágítás, az egyenletes, sercegést nem hallok. Gondoltam, hogy egyesével lehúzogatom, mind a 20 csövet, hátha megmutatja, hogy hol a probléma. elképzelésem szerint vagy valamelyik csőnél húz át, vagy a trafó/k nál. A kérdésem annyi lenne, hogy van-e valakinek jobb ötlete, mert azt mondtam hogy az eszterga, és a présgép között egy hét múlva tudok annyi helyet felszabadítani, hogy beférjen. S ha mégsem megy, akkor valamelyik alá belököm Köszi:Mike
(#) zozo93 hozzászólása Máj 21, 2014 /

Sziasztok. egy olyan problémám lenne hogy van egy fujitsu siemens scenicview p17-2 lcd monitorom a tápjában volt pár darab rossz kondenzátor azokat kicseréltem ha csak a ccfl csövek vannak rá dugva akkor be is kapcsol de ha a scaler panelre még rádugom a kijelzőt akkor már nem kapcsol be .Próbálkozik bekapcsolni de valami tilt és nem bír elindulni csak próbál bekapcsolni letilt és újra próbál bekapcsolni , a power ledje meg villod. Valaki tudna benne segíteni hogy mi lehet a probléma ? előre is köszönöm
(#) Buvarruha válasza zozo93 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Vagy rövidzáras a kijelző, vagy még gyenge a táp.
(#) zsoltee0001 válasza zozo93 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Ilyet akkor csinál amikor javítás után a 220-as körrel sorba kötött izzóról indítom, ami persze tök jó a táp leellenőrzésére, ha véletlen valami zárlatos ne vágjon haza mindent, de amikor bekapcsolná a hátteret, ami szerintem a monitor legnagyobb áramfelvételű része, azt meg már nem győzi és leesik a fesz.
Ebből kiindulva a primer körbe néznék szét, előtét ellenállás, biztosíték, primer puffer.
Üdv
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Világosan leírta, hogy nem az invertert, hanem a kijelzőt rádugva ál le. a kijelző tesztelérése a labortáp a legjobb megoldás. Csak tápot adva neki kiderül, hogy rövidzáras-e.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) zoli0078 hozzászólása Máj 22, 2014 /

Sziasztok,

Adott NCE AccuSync LCD93V monitor ami úgy került hozzám, hogy a D-SUB csatlakozó le volt vágva. Szétszerelve szerintem nem volt mert nem láthatók szerelési nyomok. A Scaler panelen egysoros csatlakozóba vannak bekötve kábelek. Egy régebbi lavágott D-SUB kábel alapján próbáltam megfejteni a kiosztást, de a színek nem egyeznek meg. Tudna esetleg valaki segíteni melyik vezetéket hová kell kötni a D-SUB csatlakozóban?

Segítségeteket előre is köszi
(#) bbalazs_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Nem egeszen vilagos, hogy melyik oldalrol kozelitened. Tehat megvan neked a kepen lathato csatid, csak a masik vege a D-sub elott van levagva, ergo te a D-subba szeretnel forrasztani.
vagy
a D-sub megvan, csak a monitorra csatlakozo vege feloli, kepen lathato reszenel nem tudod, hogy mit hova koss.

Mindket esetben az a lenyeg, hogy a megfelelo pineket parositani tudd.
A szinekkel ne foglalkozz, nem relevans. Altalaban van a harom analog szinjel, azokhoz mind egy-egy fold (arnyekolas). Van a vsync, hsync, ezek vekony vezetekek. Ezeknek mindenkeppen meg kell lenniuk, nelkule nem megy a monitor. Szoktak meg plusz foldek is lenni.
Ezen felul lehetnek meg DDC,DDD a montor azonositasahoz, meg esetleg valami sima sense pin, amin keresztul azt szokta erzekelni, hogy bedugtak-e.

A DSUB kiosztast nezd meg a pinout.ru-n
(#) zoli0078 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Szia,

A monitort szétpattitntottam, hogy lássam melyik kábel hová megy és a készült kép a Scaler panelba csatlakozó vége a D-Sub kábelnek. A kébelnek a VGA-ba csatlakoztatható vége lett levágva így azt szeretném visszaforrasztani sikerült is beszereni forrasztható aljzatot és házat is. A csatlakozó kiosztását meg is találtam az ajánlott oldalon, a levágott kábelen szerintem a 3 analóg színjel a Rózsaszín a Kék és a Fehér lesz és a hozzájuk kapcsolódó földek a vékony vezetékek közül honnan lehet megfejteni, hogy melyek azok amikre még szükség van (vsync, hsync). Esetleg a csatlakozótól kövessem végig a Scaler panelen a vezetőszálakat a vezérlő IC-hez?

Köszi a segítséget.
(#) bbalazs_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Vegulis az a legegyszerubb, ha kisipoltatod, mert a vezerlo IC kiosztasa is rajta szokott lenni a halozaton. Esetleg van valami kis vedelem (ferrit, zener) is azokon a vonalakon. A DDC es tarsai egy pici soros eepromba szoktak menni direktbe, 8 labu standard smd.

Ja, meg arra vigyazz, hogy a csatlakozoban a pinek melletti szamokkal operalj, ne csak a kiosztasi keppel, mert altalaban tukorkepet adnak meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) zoli0078 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Köszi, esetefelé megpróbálom visszakövetni. Ha meg van a 3 analóg szín és a vsync, hsync akkor a többit nem is szükséges bekötni? vagy azért érdemes azokat is megkeresni?
(#) emmzolee válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Hello
Írtam neked privit monitor ügyben.
(#) bbalazs_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

A fold nagyon fontos. Ha lehet, az osszest, arnyekolasokat is.
A tobbi par vezetek lehet fontos is, kartyaja valogatja. Azt a ket digitalis kommunikacios vezeteket azert erdemes, hogy a gep tudja, mit kotottel ra es pl. egybol nativbol tudja inditani.
De nem kotelezo.
(#) zoli0078 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Szia,

Mégegyszer köszi a segítséget, úgy néz ki sikerült megoldani a problémár. A 3 apalp szín már meg volt, de a két digitális vonalat kellett visszakeresnem a vezérlő IC adatlapja alapján. A csatakozó kiosztása alapján beforrasztottam a a három színt a két digitális jelet valamint az összes földet a megfelelő helyre. Az össz vezetékből mindössze csak kétőt nem tudtam mgefejteni azokat egyenlőre nem kötötten sehová de ettől függetlenül működik a monitor.

Üdv
(#) Lightweaver hozzászólása Jún 19, 2014 /

Sziasztok!

Csak nem rég ismerkedek az elektronikával ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Van egy AOC LM725 típusú monitorom. Elkezdte azt csinálni, hogy bekapcsolom, 10 másodpercig van kép, utána kikapcsol a képernyő, de ugyanúgy zölden világít a jel.

Kicseréltem az inverter panelen minden kondenzátort. Most ott tart a dolog, hogy ha bekapcsolom, utána kb 2 percig van kép, utána megint nincs. Ez már haladás, de nem eredmény.

Most nem volt jobb itthon, ezért jobb híján egy 50v4.7 µF-es kondi helyett egy 400v100 µF-eset raktam, a többi ugyanolyan mint volt. Okozhatja ez a problémát vagy esetleg mással lehet a gond?

Ja és van rajta 2 nagy transzformátor, ezeket multiméterrel hogyan mérjem le?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
(#) kadarist hozzászólása Jún 20, 2014 /

Szia!
Rakjál olyat, mint amilyen benne volt és ne ilyen sokkal nagyobb kapacitásút!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
(#) Lightweaver válasza kadarist hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! Köszi a gyors választ

Szóval ez túl nagy bele és nem tud úgy operálni? Olvastam, hogy ha nagyobb nem gond, de lehet ez már sok

Egyébként a transzformátor(ok) állapotát hogy tudnám ellenőrizni multiméterrel? Egyik oldalán 2 másik oldalán 7 láb van mindkét trafónál.
(#) kadarist válasza Lightweaver hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Multiméterrel nem tudod kimérni, legalább is az enyhe zárlatot semmiképpen sem.
(#) pityuka73 hozzászólása Jún 20, 2014 /

sziasztok tudna valaki segíteni van egy fujisu simens 19"lcd monitorom miért van az hogy 20 percig megy és el megy a háttér világítás gondolom én hogy az mehet el mivel a zöld led ugyan úgy világit mikkor be kapcsolom mivel lehet a probléma előre is köszi
(#) zsoltee0001 válasza Lightweaver hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Nem lehet, hogy a csövek, a végüket járják? Úgy tudom, szeretnek nagyobb áramot fölvenni ilyenkor.
Amíg jó, a kép milyen? Éles, vagy homály?
Üdv
(#) pityuka73 hozzászólása Jún 20, 2014 /

éles nem homályos szép képe van.de viszont nem látni egy púpos vagy el szállt kondit sem benne .
(#) Buvarruha hozzászólása Jún 20, 2014 /

Az inverterek trafóinak a szekunderét lehet mérni multiméterrel, abból ki szokott derülni, hogy gondjuk van-e. Az ilyen 2 perces, vagy akár húsz perces üezemet általában az okozza, hogy a csövek végeinél szétmegy a kábel és áthúz földre a nagyfesz, persze ettől még világít a cső, akár nagyobb fényerővel is, viszont az inverter nem érzékel folyó áramot. Persze hibás elkók is okozhatják ezt, szóval érdemes azzal kezdeni és nem mindíg puposak, valamikor abszolút nem látni rajtuk, hogy már csak levegő van bennük.

Amúgy 4 napja küzdök egy HP-val, ami 2-3 óra után állítja le az invertert...

TubeFail.jpg

(#) Lightweaver válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Bocs a hülye kérdésért, de szekundert hogyan lehet mérni ?
(#) Buvarruha válasza Lightweaver hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Nekirakod a kivezetéseknek a multimter hegyes pálcikáit 2000ohm méréshatárban. A szekunder az ami a csövek fele megy. Olykor mindkét kivezetés azon az oldalon csak az egyik vége a tekercsnek, a másik vége a primer oldalon megy földre.

Ja és mindezt áramtalanított állapotban, ellenálllást kell mérni.
(#) Lightweaver válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

A tranfszformátornak van egyik oldalon 2, másikon 7 lába. A 2 lába a kivezetések?
(#) Buvarruha válasza Lightweaver hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Vidd el szervízbe. Egébként te többet tudsz róla, mert te látod a nyákon az ég szerelmére, hogy melyik van melyikkel összekötve.
(#) Chipmunk1960 válasza Lightweaver hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! 200-Ohmos állásban, de mivel a vezetéknek, kontaktusnak is van kevés, az összeértetett mérőzsinór értékét vond le az eredményből.
(#) Buvarruha válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

200Ohm állásban nem sok trafó fog értéket mutatni az biztos és ilyen esetben a multiméter 0.2-es hibája is lényegtelen.
(#) Lightweaver hozzászólása Jún 20, 2014 /

Közben megnéztem a szervizkönyvet ahol van a rajza is meg minden.

Háttérvilágítási hiba esetén meg kell mérnem egy adott pontot, hogy 12 voltot ad-e. Nah megmértem ugy hogy a fekete tüt a földre, a pirosat az adott ponthoz raktam és 35 értéket kaptam. Valami nem stimmel.
Következő: »»   183 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem