Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD panel műszer autóba
Lapozás: OK   1 / 1
(#) waterbear hozzászólása Jan 18, 2012 /
 
Szeretnék egy LCD panel műszert beépíteni egy autóba. Víz, olaj, levegő hőfok, stb mérésre szolgálna.
De...
A műszer tápja nem lehet még a testen sem közös az autó akkumulátorával, de csak onnan tudom táplálni. Emiatt a hagyományos DC/DC (boost, step) konverterek nem jöhetnek szóba.
Az elgondolásom az, hogy 12V DC-ből inverterrel (NE555, stb) készíteni 6-7V AC-t, majd azt egyenirányítani.
A teljesítményfelvétel 10-250mA, max. 500mA.
A bökkenő az, hogy ilyen kis teljesítményre nem találtam kapcsolást a neten. Hátha van valakinek ilyesmi, akár ipari megoldásokból is kiollózva.
Megköszönném ha valaki segítene, vagy ha van más elgondolás a galvanikus elválasztást is figyelembe véve, azt szívesen fogadom.
(#) frici.hu válasza waterbear hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Hali! Szerezz egy számítógéphez való fénycsőmeghajtót és tekerd át, pár perc alatt megvan és galvanikusan elválasztott, az elektromos kecómban ilyen hajt két panelműszert (sebesség-akkufesz) és azok háttérvilágítását ami kb 40db 3mm-es led! Annyit még hozzátennék, hogy egy stabkocka nem árt utána, nekem az(12V-os) nincs is lehűtve. Olcsó és egyszerű. Sok sikert!
(#) waterbear válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Köszi az infót, ha valami pontosabbat is megadsz, típust vagy más azonosítót, rá tudok keresni.
Azonban fontos lenne, hogy kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből álljon és minél kisebb méretű (akár smd) legyen.
(#) kzozo válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Én ugyanezt a műszert tettem be az autómba töltőfeszültség mérésre. Úgy csináltam meg, hogy a műszer a tápot egy 9V-os elemből kapja. A mérendő feszültség rámegy a műszer bemenetére, és egy optócsatoló bemenetére, aminek a tranzisztora kapcsolja a műszerre a 9V-os elemet. A világítás szintén a mérendő feszültségre van kötve. Ez nekem 3éve működik hibátlanul, még elemet sem cseréltem.
(#) waterbear válasza kzozo hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Köszi Kzozo, de az elem nem jártható út a részemről, a táplálást az autó akksijáról kell megoldanom.
(#) lokátoros válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szia,
Izolált DC-DC konverterek:
Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Miért kéne ehhez kapcsolási rajz? Fogsz egy 100 ft-os fazékvasmagot, meg egyszerre két szál tekercselő huzalt, és teletekered a csévetestet. Megvan az 1:1-es leválasztó trafó, teljesen független a két oldal. Az egyik oldalon meghajtod astabil 555-el (az akkuról táplálva), másik oldalon egyenirányítod, szűröd, készen vagy. Olyan vastag huzalból csinálod, hogy a szükséges áramtól semmiképp se melegedjen. Komoly teljesítményt ne várj tőle, de egy LCD műszert vígan elhajt.
(#) waterbear válasza lokátoros hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
DCP01 sorozat, DCR02 sorozat.... ezek mind jók lennének, de az áraik.... brrrr....

Tettem fel egy képet mekkora ia a dc/dc converter, lehet addig agyalok, míg megcsinálom smd-ben 555-el, hiszen a ferrit a lényeg és ekkora áramerősségre/feszültségre nem nagy ferrit kell, esetleg egy induktivitást áttekerve is megoldható lesz...
(#) waterbear válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Qvasz, király az ötlted, csak a méretezés számomra a gond, ezért kellene valami segítség vagy rajz, amiből legalább saccolni lehet pl a menetszámot.
(#) qvasz2 válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Nem kell saccolni, tele kell tekerni és kipróbálni. Filléres dolgok, fél óra alatt kész.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Esetleg, csináld egy potival állíthatóra a frekvenciát, és a meghajtást egy szabályozható feszültségű táppal próbáld ki. Így be tudod lőni, és a végleges verziót már fix értékekkel, a legjobb paraméterekkel tudod készre csinálni.
(#) frici.hu válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Pontosabb infó: bármelyik pc-bolt ahol lehet kapni fénycsövet géphez... mérete 3x3cm max. 2 tranyó a lelke, tulajdonképpen egy egyzerű nagyfrekis oszcillátor ezért a stabilizátor IC. A menetszám nem probléma, csak leszeded a nagyfesz tekercset és kedvedre akár üzem közben is megtekerheted. Nekem bontottban volt, de biztos akad egy valahol ismerősnél neked is.
(#) waterbear válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Kösz Frici! Tudnál küldeni egy képet a tiédről, kibontva?
Különösen a trafója érdekelne a méretek miatt, hogy legyen viszonyítási alapom. Csak úgy a vakvilágba nem akarok belekezdeni... csak lehet ezt számolni, vagy viszonyítani...
(#) t0bi válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Az egyszerű tápegységemhez úgy oldottam meg, hogy a PC tápból kivettem a standby trafót, ráadtam a 230 Voltot, a kimeneten egy pici Graetz, pici stabkocka és két kondér (stab előtt és után). Nem is kell több, az egészet légszereléssel forrasztottam össze. Nem foglal nagy helyet, azóta is szépen működik.
Sajnos 12 Volthoz kell az 555-ös szaggató.
(#) frici.hu válasza waterbear hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ne haragudj de sajnos nem . Mivel írtam is már, bele van az elektromos robogóm műszerfalába építve két panelműszerrel együtt (Légyszi hadd ne szedjem szét!). Nem nagy a trafó sem, ráadásul dobozban árulják amit akár vízhatlanná is lehet tenni így motortérben is elfér.

DSC00612.JPG
    
(#) t0bi válasza t0bi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
No, a lényeget gondosan kifelejtettem az előbb. Csinálsz egy 555-ös állítható astabilt, amit ráeresztesz egy PC kistrafóra (nem kell tekercselni). Kikisérletezed, hol kapsz megfelelő feszültséget, aztán Graetz, stabkocka, kondérok. A poti helyett betehetsz fix ellenállásokat is.
(#) waterbear válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ok, ez tényleg nem egyszerű, kár lenne szétszedned
(#) frici.hu válasza waterbear hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Azért nem tartom kizártnak, hogy hétvégén szétkapom, mert ezek a panelműszerek nagyon nem komálják a hideget és egy-két szegmense ki-kimarad.. majd gondolok rád és lefotózom... ha lesz hozzá hangulatom...
(#) kistigris hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
Mekkora feszültség tartományt akarsz mérni? (tol-ig)
(#) waterbear válasza kistigris hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Az autó feszültségét, a műszer 20v-os méréshatárában.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem