Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es index
 
Témaindító: Einstein21, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 27
(#) bbb válasza kalexian hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 2
 
Mindenféle átalakítás nélkül egy ilyet is használhatsz: Bővebben: Link
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ne linkelj újságcikkeket, általában hiteltelenek.
Az a linked volt hiteles, amit először betettél, és ha végigfejted, ott a belügyminiszter álláspontja is, ami megerősíti, hogy az elektromos rollerek KÜLÖN REDELKEZÉS hiányában a segédmotoros kerékpárnak felelnek meg.
VAN külön rendelkezés., és azt a kerékpár definíciójánál találjuk meg. Fontos kifejezés az, hogy "segíti" a jármű hajtását (nem helyettesíti). Ezért is javasoltam egy elektromoskerékpár-építőnek itt, hogy pedált szereljen rá (a félre/jól érzelmezések elkerüléséért. Nem vette figyelembe )
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ez tényleg jó!
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ez is jó, ha már index.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) Pethical válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Idézet az uniman által a "hiteltelen" parlament.hu által közzétett infójegyzetből:
Idézet:
„Hazánkban a két- vagy háromkerekű járművek, valamint a négykerekű motorkerékpárok jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló 168/2013/EU rendelet csak annyit mond ki, hogy az önegyensúlyozó-, illetve az ülőhely nélküli járművek nem számítanak motorkerékpárnak, így rájuk a rendelet előírásai nem vonatkoznak.

Ezzel szemben – bár Magyarországon egyelőre hiányzik az e-járgányokra vonatkozó részletes szabályozás – a Belügyminisztérium államtitkára egy 2019 novemberében feltett képviselői írásbeli kérdésre adott válaszában az elektromos rollert a segédmotoros kerékpárok közé sorolta be. E szerint a KRESZ 54.§-ában foglaltak vonatkoznának rá, azaz lakott területen csak kerékpárúton, úttesten, esetleg a járdán egy sorban szabadna vele közlekedni.

A Lupovici Ügyvédi Iroda szakértői szerint ellenben a KRESZ egyértelműen fogalmaz, amikor meghatározza, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy közlekedési eszköznek ahhoz, hogy járműnek tekinthessük. Mivel az elektromos roller nem teljesíti ezeket a követelményeket, jogszabályi rendelkezés hiányában az elektromos járgányok nem járművek...”

És most a valóság két egyszerű kérdéssel leírva: Hány e-rolleres közlekedik Budapesten ebben a pillanatban? Hányat büntetnek épp a rendőrök, mert jogosítvány és bukósisak nélkül közlekednek vele, hiszen ezek kellenek a segédmotorokhoz? A jogszabály (vagy annak hiánya) és annak alkalmazása az két dolog, mindig játszik a józan ész a realitás is az alkalmazásukban.
(#) szs válasza Pethical hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Te, figyi!
Én az újságcikket mondtam hiteltelennek. (Tiszta politikus vagy. Mást adsz a számba, mint amit mondtam)
A belúgyminiszter álláspontját hitelesnek. Ott visont van egy fontos kitétel.
Ja, engem nem büntetnek meg a rendőrök, -mert tudom a szabályoket. Feljelentés-próbálkozás volt már, mert más volt a helyszínen az álláspont. Az igaz, ez csak akkor sikeres, ha biztosan rudjuk a szabályokat.

(De, megbírságolnak néha. Ötévente tán. De akkor tudom is, mit nem tartottam be, és ekkor nem is vitázok)
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) Pethical válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Idézet:
„Én az újságcikket mondtam hiteltelennek.”

Igen, figyelmetlen voltam, azaz inkább félreértettelek.
(#) kaqkk válasza kalexian hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ha fordulás előtt kirakod a kezed (ez dícséretes mert a sorstásaid nagyrésze erre sem veszi a fáradtságot) az sokkal láthatóbb és egyértelműbb mintha valahol azon a kicsi felületen ami látszik a rollerből villog egy kínai ledszalag . Inkább maradj a kézlengetésnél hamár ilyen szaraságon közlekedsz .
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Persze, ez így is van (és teszem én is). De sötétben nagy segítség (a többieknek, a másik közlekedőnek) ha fénnyel is jelez. És olyankor a 20mA-es LED is jó segítség. (Pláne, ha nem is egy, hanem szalag, -tehát több LED "csíkja" , ahogy tervezi is)
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ilyen cuccal éjjel (sőt nappal sem) mennék az útra , ahhoz gyors és kicsi hogy meglásd a szemed sarkából ha van rajta led de főleg ha nincs ...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 1
 
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Jó, dehét a biciklimmel is kétszer karamboloztam már -szerencsére úgy jött ki, hogy az autók keresztezetek, én csak veszettül fékeztem, és a sárvédójükben végződött . Van ez így, a különleges, 2,35 hosszú biciklit sem látja mindenki
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ezt a karos irányjelzőt is előszeretettel átkoznák ma -pedig azelőtt karjelzések (sőt, ostorjelzések) voltak. Csak értelmezni kell tudni -és hasznos az, ha sötétbsn fény is segít....

Kíváncsi lennék, hogy a baloldalon kiltett, a kocsi felett jobbra (fél)köröző kezemet hányan fognák fel balra irányjelzésnek. Pedig még tanultuk, mint már nem használatost.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Idézet:
„és a sárvédójükben végződött”
Akkor még szerencsés vagy . Végződhetett volna a kerék alatt is. Ezért nem engednék senkit de szószerint senkit bármire felülni felállni egy kreszvizsga nélkül . Legyen bicós rolleres vagy akár elektromos talicskás tökmindegy mivel van . Nem az a lényeg hogy a ledcsíkot lássa az "ellenfél" hanem azt hogy TÉGED és IDŐBEN ! Az érdekes hogy a bicikliseknek is kötelezővé tették a láthatósági mellényt (miért csak lalott területen kívűl? és miért nem hordják ott sem ?)
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Izé... nem értetted. A VIZDGÁZOTt autóvezetők nem vették figyelembe az elsőbbségi helyzetem.
Csak (mivel nem tegnap óta vezetek BÁRMIT, ami keréken gurul), én vettem a lapot. De tudok is az első fékkel fékezni, és a hátsót sem bánom.
(A másodikat még fel is kértem arra, hogy fovja a térde közé az első kereket, hogy a kormányt vissza tudjam állítani. Nem, nem haragudtam én. Mondjuk, ha a Pótkeréktől nem 1 km-re lettünk volna, hanem közelebb, hát egy pohár sört kikköveteltem volna fájdalomdíjként )

Szóval, jó az, ha (akár külön fényekkel is) segítjük a többieket. Nem haragudni kell rájuk, segíteni őket.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ne érts félre nem a bicósokra -rollerosokra haragszom ! Azokra akik ráengedik őket az útra és elhitetik velük hogy elsőbbségük van ezért biztonságban vannak ! Ilyen nincs ! Annak van elsőbbsége akinek megadják, ha észreveszik őket ! Ha egy rollerosnak van esze (hamár kénytelen ilyen potenciálisan életveszélyes szaron közlekedni) legalább este nem fekete ruhában rolleroz az úton sőt egyáltalán nem megy az útra és a zebrán is áttolja .
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 2
 
A feketeruhás feketebiciklis (mivel különben teherautósofőr is vagyok) a rémálom, az biztos.
De látod, ezért szorgalmazom, hogy jó az a fényjelzés -kiegészítésnek, segítségnek.
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 2
 
Igen segítség lehet de annak nagyon pici , ha jobban belegondolsz . Lesz két pici ledcsík vagy ledlámpácska a keskeny cuccon az úttól 20 cm re és a kedves közlekedő barátunk azt fogja hinni hogy azt mindenki észreveszi .... Te a teherautó volánja mellet meg fogod látni amikor eléd fordul szabályosan villogtatva a ledcsíkját ? Ezért állítom hogy semmi keresni valója az úton egy rollernek ! Hogyan kerül oda ? Ki volt az az ÁLLAT aki kitalálta hogy mehet az úton ? Kerékpárút , járda . Vigyázzon ő a gyalogosokra ne az autósoknak kelljen a láthatatlan szálguldó szellemeket keresgélni és vigyázni rájuk . Az lesz a következő hogy a gördeszkások és az egykerekűek is ki lesznek terlve akár még a főutakra is ...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Persze, abban teljesen igazad van:
Attól, hogy néhány LED-el segít, senki ne gondolja úgy, hogy ő erősen kivilágított, ne gondolja, hogy (például) a kezét nem kell kitenni, azt se higgyük, hogy egy alig fél méter szélességű test rohadt jól látszik bárhol, bármikor.
De nekünk, akik jogosítvány jutott, az a dolgunk, hogy számítsunk rájuk. Hiszen a gyalog munkába igyekvő ember (például itt, sztgyörgyi tanyák felé) ugyanúgy a közlekedés része. A buszmeg-ig az út szélén kénytelen gyalogolni, esős időben nem szívesen fog lemenni a "kő"-ről.
Semmivel sem szélesebb, mint egy rolleres, és kevesebben van a (rá is kötelező, hiszen lakott területen kívül vagyunk) sárga mellény, mint a biciklistákon...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szemlélő hozzászólása Márc 25, 2023 1 /
 
Aki felnőtt kora ellenére úgy viselkedik, mint egy korlátozottan cselekvőképes és az úttesten rollerezik, azt anyuka, apuka kísérje el a pici fát játszani.
Jó ha vigyáz rá egy felnőtt.

Mikor a drónok voltak az újdonság, akkor mindenhol azzal akartak játszani.
A csapat egyik fele valamiért már nem fog kinőni a gyerekkorból.
Gondolom ez az a csoport, amelyik 30 évesen is otthon lakik és anyuka, apuka köti be a cipőjét.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) szs hozzászólása Márc 25, 2023 / 1
 
Miket ide nem rittyentettünk, miközben a technikai megvalósítást kéne segítenünk
Továbbra is a LED-es index topic-ot ajánlanám átolvasásra a kérdezőembernek. Érdemes.
(#) proba válasza kalexian hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
A hozzászólásokat olvasva, ami felmerült bennem, sötétben egy roller ami nagyjából 30 cm széles, bócorog az út szélén, az indexnek meg az a dolga, jelezze merre kanyarodunk. Namármost ha egy pálcika emberkén villog egy sárga led, az mégis merre fordul? Annak idején a hét napjait is egy egy leddel szerettem volna jelezni a fali órán. Szerinted látszott, hogy hányadik led világít? Mondjuk régen a motorokon volt index, de az egy 20-30 cm-es pálcán kilógatva jobbra balra a világítás mellett. Ezt rolleren azért nem tekinteném praktikusnak. Esetleg ha valami nyílfélét formázna, lehetne egyértelműbb a szerepe.
(#) szs válasza proba hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ezért írtam fentebb, hogy
Idézet:
„ Ha sötét van, akkor pedig már jó rásegítés a "kisfényű" LED-szalag (pláne, ha középen világít a rendes helyzetjelző kislámpám is)”

Ne lebeszélni próbáljunk embereket hasznos dolgokról...
Ugyanúgy értelmezést kíván tőlünk, mint az említett motoros index, sőt, elektromos bicikliken is van, halvány, nappal nem is látható nagyon. De (ha jól, ha nem a kézzel mutogatás, és nem körülnéués helyett használják) hasznos is tud lenni.
(#) gg630504 válasza uniman hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Ami kütyüt linkeltél, azon nem látom a jóváhagyás jelzését. Körben "E" betű és egyéb információk. Nem is ajánlom.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Az nem baj, ha már ma megfelel olyan szabályoknak, amik akkor élesednek, amikor jármű lesz. Például jóváhagyási jellel ellátott lámpa, fényvisszaverő, szabályos magasságban, szélességben elhelyezve.
(#) szs válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 25, 2023 /
 
Bozonyára elkerülte (sokadszor) a figyelmed:
Emberi erővel hajtott stb stb : kerékpár.
Kerékpárra külön rendelkezések vannak. A világítóberendezéseire is. Nem kell sem E, sem másféle jóváhagyás.
Te linkeltél egy jogszabályt. Az tartalmazza a kerékpárra vonatkozót is -külön.
Vannak segédmotoros kerékpárok, az elektromos rollerek többsége valóban annak felel meg. Csak azoknak jellemzően nincs típusbizonyítványuk (sem), tehát hiába a jogosítvány, bukósisak, E jelzésű irányjelző -kb a rendszám nélküli autózgatás kategória.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) Pethical válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 1
 
Ha tesz rá egy E betűs, az adott rollertípushoz jóváhagyott indexet (ami valószínűleg rollerhez nem létezik a világon), akkor az lesz az egyetlen olyan alkatrész a rolleren, aminek van jóváhagyása.
(#) szs hozzászólása Márc 25, 2023 / 1
 
Nos, a téma áthelyezése a megfelelő topikba (úgy látom) megtörtént.
Mivel ez nem jogi fórum, és nem jogi topic, ezt már ne szórjuk tele vele.
Írjunk akkor, ha a kérdező átolvasta a topikot, és jelentkezik azzal, mit értet, mit nem értett, miben kér segítséget.
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Úgy tűnik a "kérdező" elnémult...a (nagy port kavart) felvetése lassan elenyészik.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Csak ezért regisztrált, éppen most emészti a válaszokat (van belőle jócskán).
Következő: »»   20 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem