Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 150
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
+ a tervek

A felfelé sebességet hogyan lehet csökkenteni? Valakinek ötlet?
(#) Alkotó válasza szili83 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
A sebesség szerintem tökéletes. A sárga tényleg elég sok, sőt egyáltalán nem is kellene, elég a zöd-piros.
A "felfelé" nem lehet elég gyors, mert az a jó ha szinte azonnal reagál. Viszont így a sáv felkúszása nem annyira látványos, de nálad szerintem éppen jó.
A "lefelé" meg azért jó ha kicsit lassúbb, mert így egy kis ideig emlékezik, ami segíthet értékelni a látottakat.
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Köszönöm! Akkor hagyni fogom.
A színösszeállítás az eredeti, csak a panelt terveztem át, mert ott különálló paneleken helyezkedett el.
(#) ic20 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Sziasztok !

Keresem Alkotó-nak kivezérlés jelzőjének a nyáktervét .
Segítséget előre is köszönöm. .
(#) Alkotó válasza ic20 hozzászólására (») Dec 4, 2017 / 2
 
Itt a fórumon érdemes egy keresést elindítani. Lehet ez, vagy akár ez, vagy a találatok közül akár másik is.
(#) ic20 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Köszönöm szépen a segítséget .
(#) black1989 hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Üdv Fórumtársak!

Meg szeretném osztani veletek , egy általam tervezett ledes vumeter áramkörét , amit meg is építettem , és tökéletesen funkcionál! Durván 400-500 ft az anyagköltség , és akár mennyire is szeretnék szerénykedni , de sok vumeternél jobbnak mondanám ! Ha érdekel valakit, akkor a nyomtatott áramkört is feltöltöm! Jó után építést ! A felhasznált ic egy filléres , 4 csatornás cmos ic Cd4066 , vagy hef4066 is lehet! A megadott alkatrészek értékeitől ne térjen el az aki megépíti , mert nem fog működni!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) Medve válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia, mi az előnye a kapcsolásnak a többihez képest?
(#) Gafly válasza Medve hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Idézet:
„Szia, mi az előnye a kapcsolásnak a többihez képest?”

Az hogy állítólag működik
Idézet:
„A megadott alkatrészek értékeitől ne térjen el az aki megépíti , mert nem fog működni!”

Már az is csoda, hogy egyáltalán

Több elvi hiba is van a rajzon. Örülök hogy működik. "Ipari felhasználásra" nem javaslom...
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) black1989 válasza Medve hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Hát valójában 3 dologgal tudnék érvelni! Elsőnek is , hogy szerintem elég kevés alkatrészből áll, a második dolog , szerintem eléggé olcsó , sőt akinek van otthon egy pár tv panelja ,az megússza az anyagköltséget is , hiszen sok tv alaplapon megtalálható a hef4066, a harmadik amiért nekem tetszik , hogy a a ledek kisütési ideje nagyon gyorsan megtörténik , szóval 2 beat között éppen annyira lecsökken a ledeken eső feszültség, hogy lekapcsoljanak a ledek , ellentétben a tranzisztorossal , mert ha az kicsit is nagyobb jelet kap, akkor minimum 3-4 led szinte az egész zene alatt pulzál! Amit én terveztem , ez szinte nem is erősíti a magas hangokat , tehát élvezhetőbb mikor zenét hallgat az ember , odanéz ,és észreveszi , hogy nem lóg a levegőben 4 db led ,és csak a 4. ledtől felfele látható a kivezérlés, az általam tervezett totál lehúzza a ledekről a feszt 2 ütem között !
(#) black1989 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2018 1 /
 
Üdv! Látom nagy mágus vagy!

Ne haragudj ,de pont az ilyen elvi alapú emberek nem tudnak megjavítani egy televíziót, mert túl kvalifikálják a dolgot ,mint hogy inkább az egyszerűbb részét választanák!! Ha az elveknél vagyunk , akkor megemlítem , hogy azért a multisim egy kicsit okosabb nálad is , ezt csak azért írtam , mert amikor szimuláltam a progiban , akkor teljesen más értékeket kellett megadnom ahhoz , hogy a szimulációban elinduljon , de sajna megépítéskor jöttem rá , mikor próbáltam éleszteni , hogy félre kell tenni az elmélet egy részét mert meg sem nyikkant , csak végerősítő hangfal kimenetre kötve , éppen ezért vannak azok az értékek megadva , hogy elinduljon kisebb erősítésnél is ! Próbáld csak megépíteni azokkal az alkatrész értékekkel , amikkel te úgy gondolod ,hogy jó lesz (Nem lesz jó) ! Ami elvben hibás , az nem fog 2 napig megállás nélkül olyan szuperül üzembiztosnak bizonyulni!!!!!!!!! Ez a baj a legtöbb emberben , hogy meg sem építik , mert einstein-nek képzelik magukat , és ezzel persze másokat is hamar letudnak beszélni arról , hogy nekilássanak a megépítésének! Még egy apróság! Nagyon de nagyon sok gyári készülék , nem ledes villogóra gondolok , azok között is akad elvben hibás , 30 éve működő típusok!!!!
(#) zenebolond válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Én így jártam egy hangra forgásirányt váltó motorral, az elv az szép, de nem működik úgy ahogy kellene.
(#) Gafly válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Igazad van
(#) black1989 válasza zenebolond hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Ez így van ,ahogy mondod , de a gyakorlat sokszor megcáfolja az elméletet!

Természetesen nem azt mondom , hogy amit terveztem az a lehető legjobb kivezérlésmérő!
Van egy két dolog ami nekem sem tetszik a kész áramkörben , de nem is problémának mondanám ! Példaként 2 tényező van ami nem teljesen jó az áramkörben , az első, hogy az egymást követő ledekre jutó feszültség csökken ,de nem vészesen , mert az első és utolsó led között 200mv a különbség, a másik pedig , hogy kissé nagy áram folyik a 2n2221 tranyón 150ma , ezért kissé melegszik a tranyó , de ezt sem nevezném túl nagy gondnak tekintve, hogy 800ma-es a tranyó , és a hőmérséklete sem túl sok 40 fokos hosszú egy napos üzem mellett!
(#) black1989 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Csak azután gúnyolódj , ha megépítetted ! Véleményeket elfogadom , de a lekezelést ,és az arrogáns megnyilvánulást megvetem!
Ez az ic nem erre a célra lett feltalálva , én csak azzal próbálkoztam , hogy egy sima cmos ic-vel lehető legkevesebb alkatrészből megvalósítsam a kivezérlésmérőt, és sikerül , és működik , és stabil! Nekem csak ez számít tekintve azt , hogy én csak hobbi szinten csinálom , nem szakmám !
Ha nem hiszel nekem , akkor vagy megépíted próbanyákra , vagy teszek fel videót bizonyítéknak !
(#) kzozo válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Ötletes a kapcsolás, de a bemeneti-jelszint beállítás nem szerencsés, mert a csatoló kondenzátoron keresztül le lehet testelni a jelforrást. Galfy kollega többek között erre is célzott.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) Gafly válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Nem gúnyolódom, és nem építem meg.
Természetesen tehetsz fel videót
(#) eyess válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A diódánkénti leosztás nem eredményez egyszerre villogást?Mivel a diódák nyitófeszültségei egyformák , így a kijelzések közötti különbség elég kevés .Igy valószínű, hogy sok led egyszerre villan fel még ha halványan is .De egy videón bemutatva biztos jobban látszana, hogy működik.
(#) black1989 hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Nemsokára rakok fel videót! Egyszerre villogás?
Megosztok egy tranyós kapcsolást, amit már megépítettem egy párszor , és itt bizony ha elakartam azt érni , hogy a utolsó 3 led is villogjon, akkor kapásból az elején 3-4 led folyamatosan egyszerre pulzál ,és ezt (NEM ÉN TERVEZTEM) !Akkor ez is egy nagy k*la? Az általam tervezettnél csak akkor van egyszerre villogás , ha túltekerem a potiját!Szépen egyenként kapcsolnak a ledek le, és fel egyaránt jó gyorsan!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018

led.jpg
    
(#) black1989 válasza kzozo hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Végre valaki ötletesnek találja!Hát mivel nem találtam a neten ezzel az ic-vel használt kivezérlésmérőt ,úgy gondoltam megpróbálom megalkotni az elsőt. Igen sajnos nem tökéletes , de ezzel a jelszint megoldással is eléggé jól működik!
(#) elektroncso válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
De pl. ha a tranyós rajzban a 10µF-os kondit az egyenirányító körben kisebbre cseréled akkor sokkal gyorsabb lesz. A Te rajzod azért gyors, mert nincs az egyenirányítás után kondenzátor.
Érdekelne pár objektív előny is, mert amiket felsoroltál az mind szubjektív vélemény, amivel nem ért mindenki egyet. Pl. én túl bonyolultnak tartom egy LM3916-tal szemben.
(#) black1989 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Igen? Én ki is vettem belőle a 10uf kondit, na úgy már teljesen jó volt!Ezért is mondtam ,hogy nem minden az elmélet, az a kondi egyáltalán nem kell oda !Természetesen az lm3916 nagyon egyszerű ehez képest , de az eleve erre lett kitalálva ellentétbe azzal ,amit én használtam fel ic-t !Az lm 3916 árából megcsinálom a sztereót, mindössze ennyivel tudnék az általam tervezett mellett érvelni , természetesen az lm ic-s jobb mint ez!
(#) black1989 hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Itt az ígért videó a működéséről !

https://www.youtube.com/watch?v=VqNL3XpESH0
(#) elektroncso válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A rajzod ötletes, tipikus példája a találékonyságnak. Nekem teszik, csak kicsit egoistára sikerült a beharangozás, ez verte ki sokaknál a biztosítékot.
Az a 10µF-os kondi bizonyos körülményeknél kell oda, attól függ, hogy mire szeretné használni. A tied inkább csúcsérték jelző (peak-detector) a másik effektív kivezérlés jelző. Utóbbinál a 10µF és a 18k-s ellenállás végzi az átlagolást (illetve beleszól a tranyó bázisárama is meg szinte elhanyagolható méretben a dióda visszárama is). Előbbi a szemnek tetszetősebb, utóbbi inkább mérésre való. Persze ez nagyban függ az egyéntől is. Mint látod minden az elmélet. Ha tudod elméletben azt amit szeretnél kivitelezni akkor sokkal könnyebb dolgod van. Viszont nagy szükség van a gyakorlatra, mert elméletileg az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség, gyakorlatilag viszont van.
A trimert viszont tényleg nem a legszerencsésebben ültetted be, így a letekert állásban a forrást váltóáramú szempontból rövidre zárja.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia! Eloszlatná a kétkedők aggályait, ha pár szóban összefoglalnád az áramkör működését. Bizonyára sokakat érdekel Q1 kollektor-ellenállás értékének megválasztása és a 4066 szerepe a kapcsolásban.
(#) black1989 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Köszönöm a hasznos választ! Egyébként nem hinném , hogy egoistaként nyilvánultam volna meg , inkább engem bosszant , hogy ha az ember elméletben kevesebbet tud , mint akinek szakmája is például , akkor nem muszáj arrogáns mondatokba önteni a mondandójukat! Kérdőre lehet vonni bármit , de nem így ahogyan egyesek teszik!Azért köszönöm , hogy ötletesnek véled a rajzom! További szép estét!
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Kérlek nézd meg a videót , nem szoktam elméleti kivesézéssel foglalkozni , hiszen én hobbi szinten űzöm az elektronikát ,de egyébként ha már itt tartunk , nem azért tudtam ezt megtervezni mert teljesen sík hülye lennék , valamelyest azért kellet némi elmélet hozzá!Hát saját szavaimmal, a 4066 szerepe mindössze annyi lenne , hogy a sorba kötött 4148 diódák ahogyan elérik a nyitó feszt pontosan nem is tudom talán 0,7 volt , akkor kapcsolja az ic a diódára a feszt, mert átbillenti az ic-ben lévő kapcsolót , de csak a kivezérlés idejéig ,természetesen ahogy nő a kivezérlés így a 4148 diódák sorban nyitnak, ahogy elérik a nyitófeszültséget , ekkor nyitnak az ic kapcsolói szintén sorban. Javíts ki ha tévedek , mint mondtam ,én szakszavakkal nem tudok érvelni!
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A rajzon azt látom, hogy a vezérlő bemenetek a pozitív tápra vannak húzva, tehát a 4066 kapcsolói nyitott állapotúak, így mindössze egy soros ellenállást képeznek a LED-del. Erre a videó hívta fel a figyelmemet, eltérő a LED-ek fényereje. Nem okvetetlenkedni akarok ezzel, inkább a segítségemet szeretném felajánlani, ha jobban elmélyülnél a működés tanulmányozásában.

Fényerő.jpg
    
(#) eyess válasza black1989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Mint írtam neked előre, hogy szinte az összes led villogni fog az ütemre , és nem úgy, ahogy egy kivezérlésjelzőtől azt várnánk. Egyébként előre lehetett , azt tudni , hogy szinte egyszerre fog villogni minden led még ha halványabban is mint mondjuk az első led .A diódákkal létre hozott osztó nem tud annyi értéket átfogni , hogy az látványosabb kijelzést adjon.Illetve magában az ic ben lévő kapcsolok is behatároltak az ügyben.
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Most ,hogy ezt megemlítetted ,igazad lehet ezzel kapcsolatban! Sőt , biztosan nyitva van , de mindjárt megnézem multisimben!
Következő: »»   137 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem