Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   4 / 30
(#) pgabor2 válasza deexteer hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Nézz körül a Farnell honlapján, itt kaphatók komplett modulok, illetve LED meghajtó IC-k és tartozékok is. A fényerő általában PWM-el változtatható, de vannak analóg bemenettel rendelkező IC-k is. Van néhány olyan IC (LM3424, ZXLD1370), aminek termisztor bemenete is van.
(#) deexteer hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Ott már néztem,7volt alatt sajnos nincsen ilyen teljesítményű driver.
(#) cimopata válasza deexteer hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Terveztem egy szinkron buck áramgenerátoros konvertert és pont nekem is egy SST-90 et hajt.

Kapcsolásom nincsen mert légből kapott terv, nyáktervet tudok adni ha érdekel, esetleg 1-1 fotó a két oldalról.

Hővédelem az nincsen de kb 10 perc alatt ki lehet egészíteni azzal is.
(#) Csupasz hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy 30W-os LED-et, amely 32-36V-ot igényel.
Tudna valaki ajánlani egy kapcsolást a működtetéséhez?
Semmi extra nem kell, a lehető legegyszerűbb megfelel.
Előre is köszönöm!
Üdv:
Csupasz
(#) bac hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Én egy barlangászcsoport tagja vagyok. Eddig már jó pár lámpát alakítottam át a csoportnak a kínai piacon beszerzett lámpákból. Ugyanis azok a lámpák több fokozatúak és nem alkalmasak a barlangászoknak, mivel nekünk nem kellenek a villogó funkciók. Viszont ha átalakítom egy fokozatra (bekapcsoláskor mindig max. fényerővel világítanak), akkor már teljesen jók. Pár napja találtam egy új fajta lámpát, aminek nagyon jó a fénye és sikerült meggyőzni a vezetőséget, hogy ilyet vegyünk a csapatnak. Viszont átalakításkor derült ki, hogy ez a fajta kicsit más áramkörrel működik, mint az eddig ismert fajták. Eddig egyszerűen csak kikerültem az áramkört, ami villogást csinált. Ebben az új fajtában meg van egy tekercs szerű rész. Gondolom ez növeli a feszültséget. Így ha kikerülöm az áramkört, akkor nagyon gyengén világít a LED.
Ismeri-e valaki ezt a fajta áramkört? Esetleg Tudja-e valaki, hogyan tudom kiiktatni ezt a villogást, úgy, hogy a fényerő maradjon maximálisan?
Nagyon megköszönném a segítséget!
Üdv. Bac.
(#) cimopata válasza deexteer hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A meghajtóról annyit, hogy TL494 vezérli és IR2110 a meghajtó ami rugdossa a félhídban elhelyezett 2db SUM110-es fetet. Az árammérés egy 10mOhm-os söntön történik ami visszamegy a műveleti hibaerősítőjére.

Vezérlésre van a panelon egy SMD poti illetve egy 3-as tüskesor külső potihoz.
Ezen kívül a másik 2-es tüskesor egy strobi bemenet digitális 5V-al vezérelhető.

A TL494 másik hibajel erősítője kihasználatlan, azzal megépíthető a hőkapcsoló egység.
(#) deexteer hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Köszönöm,a lay fájlt egyenlőre nem tudom megnézni,a tekercsről van benne bővebb infó esetleg?
(#) cimopata válasza deexteer hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Sprint Layout 5.0-val tudod megnyitni.

A tekercs 10-15uH
(#) deexteer hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Köszönöm,sajnos nem tudtam minden alkatrészt beazonosítani, találtam egy elvileg megfelelő rajzot,de nem igazán értem hogy a kondenzátoroknál miért szerepel ohm érték,és az lm3434 VIN lábánál van egy Vlogic nevű valami,az egy elem lenne?
0,007 ohm értékű ellenállásról sem nagyon tudok,bár elég gyatra a tudásom...
A rajz:
http://www.mikrocontroller.net/attachment/77234/LEDCurr2.pdf
(#) enpesta válasza deexteer hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
A táblázatban az elkók mellett ESR-érték olvasható, most csak ezt http://wiki.xtronics.com/index.php/Capacitors_and_ESR találtam. Az áramkör 400 kHz-es frekvencia környékén üzemel, úgy látszik ide már jobbféle elkó dukál. A 7 mOhmos ellenállás pedig a LED áramát figyeli, nincs mit tenni ilyen kicsi kell, még én sem láttam, de biztosan van... A Vlogicra vonatkozó kérdésedet passzolom.
(#) pgabor2 válasza deexteer hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia!

Az Lm3434-es IC olyan LED meghajtásához van tervezve, aminek a hűtőfelülete maga az anód, nincs galvanikusan leválasztva a kristálytól. Emiatt a teljesítmény fokozat negatív táplálású, de a belső logikának kell egy +3,3-5V-os tápfeszültség is. Az SST90 LED hűtése viszont szigetelt, válassz inkább másik IC-t, amit egyszerűbb megtáplálni. Kis értékű SMD ellenállásokat lehet kapni a LOMEX-nél, ebből többet párhuzamosan kapcsolva ki lehet alakítani a kívánt értéket.
(#) deexteer hozzászólása Márc 26, 2012 /
 
Így már értem,találtam egy elvileg ingyenes webes led áramkör tervezőt (webench led designer),egyenlőre még kinlódok vele, két rajzot már sikerült lementenem.

http://www.national.com/webench5/power/webench5.cgi?lang_chosen=en_..._TA=30
(#) deexteer hozzászólása Márc 26, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek,lenne még egy kérdésem,a képen elvileg egy IS1006 driver látható ami jó az sst-90-hez,ebben a formában a rajz használható lehet?
A chl egy váltókapcsoló r5 r6 között.

http://kepfeltoltes.hu/120326/is1006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) Saggitarius válasza deexteer hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Ez eddig mind jo is lenne, csak.... gondoltal-e hogy mekkora hutofelulet fog kelleni ennek a lednek? Elegge tisztesseges. Gondolom "Star board"-od van mert maskulonben hazilagosan felforrasztani a chip kivitelt nehezkes lesz. Persze holegfuvoval is lehet, csak epp akkor a leded elettartamat fogod lecsokkenteni. A ledeknek a tularam utan a kovetkezo ellensege a homerseklet, a "magas" homerseklet, ertem ez alatt a +50-60 C fokot.
(Mindezeket tapasztalatbol irom, ledes ipari fenyforrasokat keszito cegnel dolgozom)

Egyebkent a Star board-al is kicsit meg fog gyulni a bajod, amikor fel fogod (szeretned) forrasztani a csatlakozo vezetekeket. Az atlagostol nagyobb teljesitmenyu pakara lesz szukseged.
(#) deexteer hozzászólása Márc 26, 2012 /
 
Csavaros hűtőcsillaggal van szerelve és van egy nagy teljesítményű pákám,remélem elég lesz hozzá.
Van egy aktív nagyon halk zalman cpu hűtő,arra lesz felszerelve,ha megállna a ventillátor akkor lekapcsol,esetleg egy hővédelmet még be lehet iktatni,egyedül a driver okoz problémát,nem szeretném egyből megölni a ledet.
(#) Saggitarius válasza deexteer hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Erre leteznak nagyszeru IC-k, bar gondolom SMD-hez nyakot nem igazan tudsz legyartani, marmint olyant, aminel az SMD IC alatt is van hutofelulet (azaz sima pakaval nem tudod felforrasztani) holnap meg tudom irni mi milyent hasznalunk. (24V-bol keszit kb 53V-ot, mivel sorosan kapcsolt ledes alkalmazas)
Amit mi hasznalunk az tud buck illetve boost uzemmodban is uzemelni, csakhat nagyon apro, de van benne tularam, nyilt lanc (open chain) stb vedelem, 500kHz-en jar, igy az osszes teljesitmeny eszkoz kicsi.
(#) Saggitarius válasza deexteer hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
A forrasztashoz annyit fuznek hozza, hogy en odabenn a melohelyemen egy osdi Metcal MX-500-al dolgozom es ilyen jellegu forrasztasoknal STTC-X17-es betetet hasznalok (a leheto legnagyobb, de igy is kell 3-5 masodperc mire felmelegit egy nagyobb reszt)
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Az emlitett tipus: LT3755 Bővebben: Link
(#) Saggitarius válasza deexteer hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Emellett meg hasznaljuk a SC4525A-t Bővebben: Link valamint a szamodra talan a legmegfelelobb, mert nem feluletszerelt, LM2593HV-ADJ Bővebben: Link
(#) cimopata válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ezek a típusok mind alkalmatlanok. Full integráltban nem fogtok nagyon 9A-et találni. Emiatt javasoltam deexteernek az enyémet. Kb fél óra lett volna visszafejteni a kapcsolást. Amit meg nem tud abban meg segítek.
(#) deexteer hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
A te kapcsolási rajzod is jó lenne,de az smd jelöléseket nem ismerem,illetve a fele sajnos a tekercs mögött nem látszódik,a panellal nincsen gond az érthető,privátokkal meg nem akartalak zavarni.
Rajz alapján szinte bármit meg tudok csinálni,de sokszor csak éppen hogy értem a működését,sajnos a tervezés még nem igazán megy.
Smd-t nem tudok forrasztani,nincsen hozzá pákám.
(#) Saggitarius válasza cimopata hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Atnezve az adatlapjat ismetelten, en szemely szerint nem hajtanam tobbel mint 3A. A 9A-es az a hatarertek, amin nem szokas semmilyen eszkozt uzemeltetni.
(#) cimopata válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
A gyártó nyilván nem véletlenül írta az adatlapba a 9A-t.
Az embereket ismerve ha azt írták volna hogy 15A akkor mindenki annyin használná.
Valószínűleg végeztek vizsgálatokat, hogy mennyire terheli meg a lapkát a 9A én azt mondom ha van rendes hűtés bírnia kell.

Különben is:

Idézet:
„A 9A-es az a hatarertek, amin nem szokas semmilyen eszkozt uzemeltetni”


Mi az hogy semmilyen eszközt?
Ez csak egy 35W-os led. Mi van a 200W-os kínai ledekkel? Semmi! Ott annyi a különbség hogy sorba pakolják a ledeket, valamint a rosszabb tehnológia miatt nem tudják olyan kis lapkára összerántani a led diódákat. EZ egy más típus itt párhuzamosan vannak pakolva ennyi.
Semmi! Ugyan az am
(#) didyman válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Ez nem tranzisztor, hogy a SOA kézben tartása végett túlméretezni kelljen. Ez egy áramkörileg végső ponton lévő elem, melyet neki megfelelő módon kiszolgálunk, áramgenerátorral és hűtéssel. Ha ezek kivitele megfelelő, akkor a 9A nem csak gond nélkül elviseltethető (ennél sokkal magasabb értéket is elviselhet PWM-es üzemben), hanem üzemi paramétereket (hatásfok, szín) tekintve akár jobb is lehet a 3A-nél. A 100-as körtét sem használjuk 40W-tal, fénycsöveknél, többi gázos lámpánál az alulhajtás kifejezetten káros az élettartamra.
(#) Saggitarius válasza didyman hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
The absolute maximum ratings of LEDs have been determined theoretically and also by extensive reliability testing.
(#) Schnitt hozzászólása Ápr 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy ledes lámpám, amiben elhalálozott a meghajtó áramkör.
Amennyire látom, egy kapcsolótranzisztor adta meg magát, de mivel elfüstölt, a felirat egy része nem látszik rajta.
Abban szeretnék tanácsot kérni, mivel helyettesíthetném?
A lámpa egyébként egy 2 elemes rúdlámpa, a leden annyi látszik, hogy seoul zled

Előre is köszi
(#) Saggitarius válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Az SMD kodkatalogus szerint az 1C tobb felvezeto is lehetne, de en valoszinusitem, hogy ebben az esetben IRLML6302 MOSFET-rol van szo. 1C utan meg letezik 1Cp, de az dual dioda, valamint 1Cs, de annak nem SOT23 tokozasa van.
(#) Schnitt válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Köszönöm az infót. Beszerzem a linkelt mosfetet, kicserélem, és meglátjuk, újjáéled-e a lámpa. Legrosszabb esetben építek egy új meghajtó áramkört.
(#) Saggitarius válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
1 db nagyfenyereju LED van benne? Ilyen kinezetu?>>>Bővebben: Link
(#) Schnitt válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Hasonló, csak hűtőcsillagon van, és 2 láb van csak beforrasztva, a másik két láb rövidebb, és a levegőben van.
Ilyen: Bővebben: Link
Következő: »»   4 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem