Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   175 / 178
(#) jdani hozzászólása Nov 5, 2023 /
 
Sziasztok. Feltehetném egyszerűen is a kérdésem, hogy milyen tápot használjak álmennyezetbe való led szalagoz, de leírom mi a problémám.
Vagy 5 éve vettem Kínából jopar méter led szalagot, ugyanis a házat felujitottam, minden szobába álmennyezet, és led szalag került. A ledeknek megfelelő teljesítményű ilyen trafókat vettem szintén Kínából.
A folyosón, ahol a legtöbb led van, eleve van egy szünetmentes táp, annak az autós aksijáról oldottam meg a led táplálását.
Eltelt 2-3 év, már nem tudtam tovább nézni, a ledek 40% már biztos nem világított, vagy valamelyik csak gyengén már. 2 helységbe ki is cseréltem a szalagokat más típusra. Gondoltam, gagyi kínai led szalag.
Amit viszont észrevettem, míg a szobákban lévő led szalagok, (amik a linkelt típusú tápról voltak hajtva) fokozatosan kiégtek, addig a folyosón lévő, ugyanolyan led szalag mint a szobákban ( és ma már 5 éve) hát merem állítani, híg, egy darab led nincs kiégve rajra.
Azt hittem, minőségi ledet kell venni, nem minőségi tápot.
Ezek a tápok gondolom nem valami egyenletes sima 12V adnak, és az autó aksika pedig egyenletes feszültséget ad a ledeknek, igy tovább bírják.

Tehát a kérdésem, led szalagoz milyen tápot kellene vennem?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Ugye van egy vastagabb gerincvezeték, amihez pár méterenként csatlakoztatod a LEDszalagot?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2023
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
A hozzászólásodból meg a linkből semmi nem derül ki "milyen"... Szerintem olyan táp kell aminek a kimenő feszültsége kicsit szabályozható, a feszültséget picit érdemes lejjebb venni, a ledek ne legyenek "túlhajtva". Az is lényeges a led szalag hogyan tud hűlni, mire van felragasztva...
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
A szalagok között is kétfajta van. Az egyik tipuson nincsenek ellenállások, azokat áramgenerátoros táppal kell hajtani. Ha jol látom a tieid nem ilyenek, hanem fix feszültségüek. Nézd meg a szalagaidat, hogyan vannak a LEDek bekötve, ha mondjuk 3 van sorba kötve egyenesen a 12 Voltra ( a szalagon levö sinre) akkor a trafoidon ha lehet állits be 3x3,2=9,6 Voltot vagy köss sorba egy kis ellenállást, hogy ne igen legyen a fehér LEDeken több mint az a 9,6 V. Ha hosszu a szalag az ellenállás melegedni fog, nagyobb teljesitményü kell. Ha más szinü LEDek vannak, azokon más feszültség esik, ezt ki kell mérned és ezzel kell számolni.
A másik megoldás meg az, hogy megméred kb fix 10 Voltrol táplálva milyen a szalag áramfelvétele (5-600 mA szokott lenni 5 m esetén) és veszel áramgenerátoros tápot aminek a kimeneti feszültsége változik, de mindig az adott áramot nyomja a szalagba. ( pl 600mA-rt).
Meg az is a kérdés mire van a szalag szerelve, mert LEDek elék jol melegstenek, és ezt a höt el kell vezetni. Ezért illdomos a LED szalagot aluminium profilra vagy lemezre ragasztani.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2023
(#) jdani hozzászólása Nov 5, 2023 /
 
Már nem emlékszem konkrétan, de kB. Minden 2 méteren egy vékonyabb kábellel van betáplálva a fő vastagabb kábelból. Ledek aluminuimra ragasztva, és kB sosem működnek max fényerőn, de még a 3/4 se. Egy dimmer szabályozza, és csak amolyan orientációs fénynek használom sokszor, vsgy hangulat fénynek gyengén. Tehát a led melegedése - túlhajtása kizart. Nagyjából ezzel kimerítettem a válaszokat is.
Nem titok milyen szalagjaim vannak, de én se emlékszem már. Talán van rajta led.
Itt a hangsúly inkább azon van, hogy ugyanaz a led miért nem ég ki 5 év után sem, ami autó aksirol megy, és miért ég ki az led, ami egy olyan kinézetű kínai olcsó trafórol megy. (bocsánat ha létezik 120 féle olyan 12V trafó, máshogy nem tudom beazonosítani)
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Most még jobban összekevered a dolgokat, ugyan hogyan és mivel dimmeled a LEDeket? Föleg olyankor ha traforol megy ?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Azt írod, a folyosón, ahol a legtöbb LED szalag van, nincs gond. Lehetséges, hogy a nagyobb terhelés miatt eleve kisebb feszültség jut a szalagokra, ezért bírják tovább.

Én eleve minőségi szalagokat szoktam venni, nagyobb fényerejűt a kelleténél és a tápegység feszültségét csökkentem úgy, hogy 12 V helyett maximum 11.5 V jusson a szalagokra (12 V-os LED szalag esetén). Több ilyen megy évek óta probléma nélkül. Természetesen ehhez eleve olyan tápegység kell, amelyiknek beállítható a kimeneti feszültsége.
(#) jdani válasza Massawa hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Ilyennel.
Bakman, mondom, hogy abszolút nincsenek túlterhelve a ledek. Mindenhol jól van betápolva, több helyen. De a folyosón még ha maxon is járatnám, autó aksi gondolod kevés rá, hogy ne tudna annyi feszültséget leadni neki, miközben egy UPS tölti állandóan?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Az akku feszültsége egy érték. A másik, hogy ebből mennyi jut el a LED-ekhez.

Oszcilloszkópos mérések nélkül csak tippelni lehet. Megeshet, hogy a gagyi tápegység kimenetén olyan feszültség van, ami károsítja a LED-eket. Egy PWM-es szabályzó (az is, amit linkeltél) általában csak ront a dolgon. A feszültségugrásokat multiméter nem mutatja meg, szemmel sem látható.
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Szkópra gondoltam én is, és erre is hogy a pwm nem segít a dolgon..
Gondoltam kondis szűrést tenni a végére, segítene?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Vagy segít vagy nem. A tápegység adatlapját kell megnézni, maximum mekkora kondenzátort szabad a kimenetére kapcsolni, már ha korlátozva van. Az a baj a PWM jellegő terheléssel, hogy a tápegységek nem nagyon tudják követni az ilyen terhelést.
(#) vargham válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Én 10,5 voltról járatom a 12 voltos LED szalagokat, alumíniumra van ragasztva, mégis elhalványodik, és ki is ég pár év alatt.
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Autó akksin kb. 13.5-14.4V található, mivel szünetmentesben van, és az folyamatosan tölti. A másik helyen pedig 12V-od van. Ez a feszültség különbség okozhatja a bajt. Ha ugyanannyi százalékos fényerőre állítod a két helyiség fényerejét, akkor is az autóakksiról hajtott nagyobb áramot fog kapni. Plusz az ups lehet mondjuk 18V-os impulzusokkal tölti az akksit, stb. Sok oka lehet, de nekem ezek az ötleteim.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Azt írta, az akksiról nem halnak a ledek...
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Még azt mond meg, hogy és milyen gyakran vannak kapcsolva azok a szalagok
(#) ZZoltán19 hozzászólása Nov 15, 2023 1 /
 
Szervusztok!
Segítséget szeretnék kérni. Karitatív célból szeretném megjavítani a képen látható taposólámpát amiből 6db van egy diófa alá telepítve. A tápegység jó, kipróbáltam egy másik lámpán. A ledpanelon kiégett egy led. Nem találtam hozzá ilyen panelt. A lámpa cseréje nem lehetséges az ára miatt.
Arra gondoltam, hogy led "csillaggal" és hővezető pasztával visszapótolom a 6db ledet. Fontos szempont, hogy az eredetihez minél hasonlóbb legyen.
Viszont nem tudom, hogy milyen led chipet vegyek hozzá? Vagy esetleg más ötlet?
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2023
(#) pipi válasza ZZoltán19 hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Hali! Elsőre tisztázni kell hány voltos, illetve hány belső chipes 1db LED. Vannak elvetemült ledek 3V 6V 9V 18V 36V akár. Vagy megméred egy működő lámpán, vagy megteszteled a kiégetten.
Utána meg kellene mérni az áramfelvételt is, meg a ldek hogy vannak kötve. A tápon lévő 900mA-ből én arra következtetnék, hogy a ledek párhuzamosan vannak kötve, ennek ellentmond hogy azt írtad 1 db led ment ki, eszerint viszont sorosnak kéne lenni. Nem hinném hogy 900mA ledek vannak benne, de lehet... Ha a 230V van kikábelezve (feltételezem normálisan) akkor lehet jobban jársz 230V-os COB led-el, megfelelő hűtéssel pl ali keresőszó: 220V cob led. A szükségestől ne tegyél nagyobb teljesítményű ledet, minél kevésbé melegedjen. Az érintésvédelemre fokozottan figyelni kell!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2023
(#) uniman válasza ZZoltán19 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Képeidről minden fontos adat kiolvasható a Led kiválasztásához. Igaz rendes, nagyfelbontású képet csak a LED chipről nem látunk. DE ez a CREE ledek egyik típusa: max. 0,9A, kb. 2-3V-os 4000K-s , ilyen chippet keress...(Egy tucat Cree adatlapot átnézve meg is találhatod a megfelelő típust... )
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2023
(#) jdani válasza Massawa hozzászólására (») Nov 17, 2023 /
 
Szia. A hogyra nem tudom mit kellene írnom..
Hogy kapcsolom? Eltekerem a potmétert
Milyen gyakran?
Naponta többször, 30% fényerővel.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2023
(#) Petyaa hozzászólása Nov 27, 2023 /
 
Sziasztok.
Szerintetek ebbe az Ikeás fali fürdőszobai lámpában lehet LED-et cserélni?
Olyan nagyon sok mindent nem találtam róla. [https://www.amazon.de/-/en/Raksta-Mirror-Light-Dimmable-White/dp/B08NF4G319]Bővebben: Link[/url]

Az enyém 230V-os. Világít, csak erősebb fény kellene.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2023
(#) uniman válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Idézet:
„LED-et”
???
Több is van benne...meg az azonos teljesítményű, hozzávaló tápegység...
Vegyél erősebb -másfajta- komplett lámpát.
(#) konam hozzászólása Dec 7, 2023 /
 
Van egy 2.4 távirányítos 48W led mennyezeti lámpa ami kb.fél év vagy pár hónap után meghibásodik.
Kérdésem: lehetséges, hogy egy fázison lévő 100W led refletor fel le kapcsolásakor olyan interferencia keletkezik ami idővel tökre teszi a mennyezeti led lámpa meghajtóját. Esetlegesen egy zavarszűrő segítene?
Már a 3. új led lámpa megy tönkre 8 hónap alatt. Gondolom ennyire nem lehetek peches?
Minden hozzá szólást előre is köszönök.
(#) zamatőr válasza konam hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Lehet tudni melyik része hibás? Kiégett led, led táp, Wifi táp. Nagy képet a vezérlő panel minkét oldaláról tudsz feltenni?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) konam válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Szia
még a mennyezeten van. A led driver hibásodott meg,mert nem lehet a távirányítóval kikapcsolni, A fali kapcsolóval még ki-be tudom kapcsolni. Részlegesen reagál a távirányítóra lehet a meleg színt 5% ban állítani,de igazából rapszódikusan műkösik. A lutz árúházban vettem kb. 3 hete,de nincs meg a számlája. A régebbiek úgy mentek tönkre,hogy nem lehetett bekapcsolni.
(#) konam válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nem wifis.

led (1).jpg
    
(#) zamatőr válasza konam hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Wifi vagy egyedi távirányító az szinte mindegy, a tápellátása ennek a vezérlőnek hogyan van megoldva -mennyire stabil . A kép sajnos nem sokat "mond" -konkrétan az alkatrészek állapota és esetleg a kapcsolás lekövetése lenne a cél. A régieket is érdemes lett volna megvizsgálni , hogy mi volt a gyenge pont.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) Bakman válasza konam hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Idézet:
„A led driver hibásodott meg”
Könnyen lehet, hogy van benne egy gyenge láncszem, hiszen már a harmadik romlik el idő előtt. A kapcsolást kell(ene) alaposan tanulmányozni, mi okozza az anomáliákat.
(#) Inhouse válasza konam hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
A LED driver a LED-eket hajtja, ha a kapcsolóval működik, akkor nem az a baj...
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ez egy önálló, mennyezetre szerelhető távirányítós lámpa. A fali kapcsolóval áramtalanítja az egész szerkezetet, ekkor természetesen kikapcsol, de a távirányítóra nem, vagy alig reagál.
(#) konam válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Szia Bakman a hagyományom világítást ledesre cseréltem a fali kapcsolót soha nem használtam csak a távot. Viszont most jó hogy ott a fali kapcsoló,mert még azzal valamelyest üzemel.
Arra lenne szükségem,hogy van e olyan kolléga aki ért annyira hozzá, // tapasztalat stb... // hogy megtudja mondani a kültéri reflektor okozhat e interferenciát ami a led meghajtó meghibásodásához vezet.
Egyébként rendeltem már új meghajtókat az Aliról.
Következő: »»   175 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem