Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó
 
Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 56
(#) titkovics hozzászólása Feb 4, 2006 / 2
 
Sziasztok!

Az lenne az Én gondom hogy szeretnék olyan két LED-es villogót építeni ahol: a két LED felváltva villog, a váltáskor teljesen kialszik a másik LED, lehetőleg 12V-ról működjön és változtatható a frekvencia (villogási sebesség)!
Tudok erről a kapcsollásról: http://www.hobbi-elektronika.hu/forum/topic_681.html de itt a sebesség nem állítható! Én megépítettem egy kapcsolást (lásd mellékelt kép) de itt az egyik LED alig villog, a másik pedig csak "félig" alszik ki, bár ez szabályozható. Nézegettem a neten sok oldalt de olyan kapcsolást ami nekem megfelelne nem találtam!
Tehát szeretném segítségeteket kérni!

Előre is köszönöm!
(#) Norberto válasza titkovics hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Neked olyan változtatható villogás kellene, amt bármikor változtatni tudsz, vagy egyszer beállítod a kívánt frekvenciára, és úgy marad, míg élni fog a kapcsolás? Mihez kell ez a villogó neked, ha nem titkos a szándék?
(#) titkovics válasza Norberto hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Olyan kellene amit bármikor állítani lehetne. A kapcsolás a szomszéd gyerekének kellene egy kisautóba. De lehet hogy más is lecsap majd rá nem csak a szomszédom.
(#) deguss válasza Norberto hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Nézd meg EZT.

ha összekötöd R2-őt és R3-at a táp felőli oldalon, de mielőtt a táphoz kötnéd, egy potenciométert közbeiktatsz állítható lesz a frekvencia, azonos mértékben.
Lerajzoljam, vagy meg lehet érteni így?
(#) _JANI_ válasza titkovics hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Sok érdekes villogó kapcsolás látezik! De azITT bemutatott kapcsolásmak is lehet a villogását szabályozni. PL ha a kettő 100µF -os kondit a felére csökkenteb, növekszik a villogási frekid. Ha az
Idézet:
„R1 - R1”
ellenállásokat módosítod, akkor szintén változik a villogási ferkid! Ha növeled az értékeit - csökken a freki, ha csökkented az értékeit - növekszeik a freki. Ha asszimetrikus az értéke, akkor a villogás is asszimetrikus lessz!:guluszem1:

(#) titkovics válasza deguss hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Kedves Deguss!

Valahogy így gondoltad (lásd melléklet)? De ez esetben a poti értéke mekkora legyen?

astabil.jpg
    
(#) deguss válasza titkovics hozzászólására (») Feb 4, 2006 / 4
 
Igen így gondoltam, még esetleg a poti szabadon lógó végét is rákötheted a tápra. De igen, így működni fog, talán 10k-s legyen, de minden ízlés, és felhasználási terültet kérédse.

deguss
(#) titkovics válasza deguss hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Köszi szépen!

A jövő héten megépítem és ha működni fog kapod a pontot!

Üdv.: Titkovics
(#) titkovics válasza deguss hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Megépítettem ezt a híres villogót de van egy kis baj. A villogás üteme folyamatosan gyorsul, végül mindkét LED folyamatosan világítani kezd! Ez mitől lehet (az alkalmazott tranzisztorok típusa: BC182)?

astabil.jpg
    
(#) creative válasza titkovics hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Hello!

Nem emlékszek tisztán de úgy érzem ez a jelenség az amikor a tranzisztor telitésbe megy és nem süti ki a kondit tehát mind a kettő folyamatosan nyitva van. asszem ha jól tévedek akkor a két led a tranyo collectora felett kellene elhelyezni és nem az emitter alatt
hisz a kimeno teljesitmenyt is a fold es a collector kozott vesszuk le.
Megkeresem a rajzot vmelyik fuzetemben benne is ven de most nem tudom hol lehet nekem olyan kapcsolasom van ami ket poti 4ellenallas 2kondi 2tranyo 2led es 9-12volt ig lehet terhelni... szal sztem pont ez kell neked egy nap és hozom ami kell neked sot ha kell akkor adok nyakrajzot is, elore is jo varakozast

udv Creative
(#) _JANI_ válasza titkovics hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
A BC182-es tökéletesen megfelel.

Gondolom, hogy a villogás leálása akkor következett be, amikor a trimmer potid értéke a lagnagyobb volt!?

Ennél a villogónál csak a villogási ferkvenciát lehet változtatni! De mellékelek egy képet amivel az intervalumot (kitöltési tényezőt) is tudod módosítani.
Meg van egy másik, amin a ledek átlettek helyezve. Ez az elrendezés valóban szerencsésebb a kétledes változatnát. Ezt lehet most látni...
[pic]http://img.tar.hu/hegedujanos/size2/19464594.jpg[/pic]
(#) titkovics válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2006 / 1
 
Kedves Jani!

A villogás leállása független volt a poti állásától! De holnap kicserélem az alkatrészeket, a megfelelő helyekre forrasztom, és beszámolok a fejleményekről!

Köszi a segítséget!
(#) _JANI_ válasza titkovics hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Az R1 - R4=330R ellenállások helyett alkalmazz 680R - 1K ohmosat...
/A 30m Ampert a normál ledek nehezen viselik el!!!/

Műszerrel ellenőzizd le a tranzisztorokat! Lehet, hogy valamelyik elhalt, vagy gengélkedik.
(#) _JANI_ válasza titkovics hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Esetleg valamelyik kondi polaritását cserélted fel!?
(#) zaik válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 15, 2006 /
 
hali,

az mitől van, h ha a két led folyamatosan világít? Kicsi a kondik kapacitása (100 uF), esetleg a két tranzisztor karakterisztikája hasonló túlontúl?:nemtudom:
(#) luxmanpower válasza zaik hozzászólására (») Feb 15, 2006 /
 
Talán túl nagy a frekvencia, és azért látod úgy mintha egyfolytában világítana.
(#) zaik válasza luxmanpower hozzászólására (») Feb 15, 2006 /
 
oké, de akkor most én lassultam le vagy valamelyik alkatrész tréfált meg? honlap kicserélem a kondikat, hátha. vagy mit?
[OFF]basszus, nem tudok gépelni!!![OFF]
(#) deguss válasza zaik hozzászólására (») Feb 15, 2006 /
 
Szia!

Ennél egyszerűbb astabil multivibrátort nem találsz. Tökéletes négyszögjelet állít elő, én ma épp egy ilyent dobtam össze igaz 5kHz-re egy csipogóhoz, 22nF-os kondikkal. Te milyent használtál?

Üdv. deguss
(#) zaik válasza deguss hozzászólására (») Feb 16, 2006 /
 
Detto, a paraméterei pontosan olyanok, mint tom800 leírásában. Lehet, hogy a tranyónál rontottam el a bekötést? hahh...
(#) deguss válasza zaik hozzászólására (») Feb 16, 2006 /
 
Sok minden múlik a tranyón!
Viccet félretéve, több féle lábkiosztás létezik. Nem minden TO92-es tokozású tranyónak van középen a bázisa! Nézd meg az adatlapját.
[link=http://datasheetarchive.com]http://datasheetarchive.com[/link]

Üdv. deguss
(#) zaik válasza deguss hozzászólására (») Feb 16, 2006 /
 
Az lesz. Utánanézek. Köszi amúgy a válaszokat. Kicsit még törpölök én is.
(#) stomo válasza deguss hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
Szerintem rossz a kapcsolási rajzod. Én kezdőbbnél is kezdőbb vagyok, de szerintem a LED-eket a tranyók elé kell bekötni és nem velük párhuzamosan. Próbáltam Proteus-ban is és ott a szimulacióban tényleg égett mindkét LED.
(#) deguss válasza stomo hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
Szia stomo!

A ledeket valóban be lehet kötni a tranzisztorok kollektora és a táp közé egy ellenállással, teljesen oké.
Viszont ha Te pl. nem csak egy ledet, hanem magas bemeneti ellenállással rendelkező elektronikus alkatrészt, integrált áramkört szeretnél csatlakoztatni, az már nem fog sorosan menni.

A kapcsolás így is bizonyítottan működik, igaz egyetlen lednél (vagy kettőnél) több áramot eszik ez a féle megoldás, de ez sem igazán jelentős (pár mA!)

Úgyhogy ezen nem múlhat, de próbaképpen, hogy megnyugodjon a lelked, átépítheted, tudod: "Gyakorlat teszi a mestert!"

Üdv. deguss
(#) Csonty válasza (») Feb 18, 2006 /
 
Helló!

Ezt nézd meg!
Én megcsináltam és tökéletesen működik!
Tettem mellé egy NYÁK-rajzot is!

IC1=NE555
R1=4,7 k
R2,3=470 ohm
C1=10 mikroF
C2=10 nF
P1=47 k
D1,D2=LED
(#) stomo válasza deguss hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Köszi a magyarázatot. Valami gáz lehet akkor a Proteusban, mert nekem folyamatosan világított mindkét LED. Még probálkozom.
(#) _JANI_ válasza stomo hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Ird meg, hogy pontosan milyen alkatrészeket használsz, hátha közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Az első villogómnál énis "kapkodtam" és emiatt a tranyók 180Fokkal elforgatva kerültek beültetésre. Persze eltarott egy darabig mire meglett a hiba!
(#) zaik válasza stomo hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
esetleg egy kondi nincs bekötve. nálam is ez volt a hiba. volt egy szakadásom, és folyamatosan világítottak a LEDek. vagy a tranyók vannak rosszul..
(#) stomo válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Sracok, itt valami felreertes van. En deguss rajzara irtam, hogy nekem Protesusban folyamatosan vilagitott. Pedig sima es polarizalt kondikkal is probalkoztam. Valahol van benne egy vibrator demo. Megkeresem es megnezem, hogy mit rontottam el.
Egyebkjent hala a Hobbielektronikan a Kapcsolasok kozt megjelent rajznak, 3 nap alatt sikerult osszehoznom a villogot. Azota is ez a legkomolyabb fejlesztesem.
Azert koszi mindenkinek a segitseget.
(#) stomo válasza stomo hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Kozben megtalaltam, hogy a Proteusban mi volt a gond: a kondi kivezeteseket meg kellett labelezni (IC=0 es IC=10). Ezek valami kezdoertekek. Ettol lesz a kezdeti - digitalis szimulatoron szimmetrikus allapot - asszimetrikus, hogy villogjon.
(#) deguss válasza stomo hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Istenem, csak hogy működik.
Én meg márt lerágtam a körmeimet, hogy mit ronthattál el.

Látod én ezért nem használok szimulációs programot. Többre mész egy próbapanellal!

Üdv. deguss
Következő: »»   1 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu