Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ledsor számítógép tápról
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pihisz hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretném a szakértelmeteket kérni a következő megvalósításában.
Adott egy párhuzamosan kötött ledsor. Sajnos pontos adatokat nem tudok de kb 80db 800mA-es ledek vannak.
Most csak elméleti szinten kérdezném hogy számítógépes táp elegendő e a meghajtásukra? Vagy más ötletetek mi használható? Ha van ötlet leírom a pontos számot és mA adatokat. Légyszi segítsetek! Köszönöm!
(#) skynetpro válasza pihisz hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
komolyan gondoltad ezt a 80db 800mA-t?
(#) roland0327 válasza pihisz hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Nekem csak annyi ötletem van, hogy használd a keresőt! Én beírtam, hogy LED és 82.oldalt dobot ki. Szóval csak bártan. . .
(#) klemo86 válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
80db 800mA-es (nyolcszáz!) LED 64Ampert zabál (!), gyakorlatilag valami ipari tápot kell hozzá keresni/építeni
(#) AtomCity válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Egy 800mA-es lednek már szép fényereje van...
Na de 80 darabnak? Wow... Mit akarsz ennyi leddel kivilágítani? Ja és nem is túl óccó mulatság
(#) proba válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Számítógép táp akkutöltő címszavakra keresve a fórumban ,megtalálod hogyan lehet átalakítani a tápokat ,hogy a te céljaidra alkalmas legyen. Max 20-30 A -t várhatsz tőlük .
(#) szilva válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Az lesz a fő gond, hogy itt nem csak a megfelelő teljesítményt elbíró tápegységet kell megvalósítanod, hanem azt is, hogy a LED-eken ne szaladjon meg az áram (ezek a nagyáramú LED-ek elég rendesen fűtenek, a meleg chip tulajdonságai mások, mint a hidegé, emiatt kell stabilizálni az áramát). Gyakorlatilag áramgenerátoros, áramstabilizátoros módban kellene a LED-eket hajtani, ez nem lesz egyszerű ekkora áramoknál.

További problémát jelenthet, hogy ha csak simán párhuzamosan vannak kötve a LED-ek, akkor a teljes füzérre stabilizált áram az egyes példányok paraméterei alapján fog megoszlani a LED-eken, így akár jelentős eltérések is kialakulhatnak az egyes LED-eken átfolyó áramok között. Ezt a hatást úgy szokás csökkenteni, hogy minden LED-del sorbakötnek egy kis értékű ellenállást. Persze az ellenálláson is hő fog keletkezni, szóval az egész rendszert jól át kell gondolni, gondosan meg kell tervezni.

Ha a 80db LED több füzérre szét van szedve, akkor megoldható akár PC tápokkal is az áramellátás. táponként 20A-nél többel én nem számolnék, így 4 tápegységgel biztonságosan megtáplálható a 80db LED.
(#) watt válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Milyen lehetőségeid vannak a LED-ek csoportba kötésére? Hozzáférsz mindegyik vezetékéhez?

Mekkora a LED-ek nyitófeszültsége?


Üzenem a 64A-es "matematikusoknak", hogy lehet, akár negyed része is, vagy még kevesebb(ha fel lehet bontani a párhuzamos kötéseket és kivezetni másképpen)!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Párhuzamosan kötött LEDsor-ról volt szó, ezért számolt mindenki azzal. Természetesen igazad van, hogy amennyiben lehet valahány LED-et sorbakötni, és ezeket a csoportokat párhuzamosítani, akkor kisebb lesz a tápegységből kellő összáram.

Ja és közben még az jutott eszembe, hogy ha 3.5V-ot feltételezünk a LED-ek nyitófeszültségének, akkor a 80db LED összesen 224W teljesítményt vesz fel, ami nem kevés. Ennyit egy PC-s táp egyetlen tápágából nemigen tudsz levenni, még ha a járulékos veszteségeket (áramstabilizálás, stb.) nem is számoljuk.
(#) pihisz válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Sziasztok! Ne haragudjatok de kicsit elnéztem a dolgot. A ledek csak 20mA-osak és 110db van párhuzamosan kötve. 3.3V-os ledekről van szó. Sajnos már nem tudok hozzájuk nyúlni csak a két kábel jön ki a csatornán már be vannak építve körbe a szobában fehér plexi mögé. Kaptam kölcsön egy spéci tápot ami akkora volt mint két cipősdoboz. Az gyönyörűen meghajtotta őket de kéne valami saját cucc. A ledekhez már nem férek hozzá
Ötlet? Lényeg hogy olcsón kivitelezhető legyen és a ledek se száljanak el még véleetlenül se mert nagy munka volt vele. Várom a további javaslatokat
Köszönöm!
(#) pihisz válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Ja igen azért gondoltam a számítógép tápra mert van rajta 3.3V-os kivezetés ráadásul van vagy 4db-om. Csak nem tudom stabil -e és jó e erre a célra
(#) watt válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
A LED-ekkel egyenként van sorban valamilyen ellenállás(és csak utána vannak párhuzamosítva?)?
(#) szilva válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Akkor gyakorlatilag kell egy 2.2A-es áramgenerátort építened. Arra sajnos semmiféle biztosíték nincs, hogy a LED-ek nem fognak elszállni, mivel az áram eloszlása a LED-eken kizárólag a gyártási szórásból adódó paraméter-különbségek alapján fog történni. Tehát szerencsétlen esetben lesz olyan LED, amin így 25mA fog átfolyni és lesz olyan is, amin csak 15mA. Lehet, hogy érdemes lenne emiatt nem a 20mA-re, hanem kicsit alá belőni az üzemi áramot.

A még nagyobb baj az, hogy ha elszáll pár LED az idők folyamán (és azok esélyesek, amiken a gyártási szórásból adódóan a névlegesnél több áram folyik), akkor az áramgenerátoros táplálás miatt a maradékokon a kiesett LED-ek árama is eloszlik, így a 20mA arányosan megemelkedik. Az áramgenerátorba mindenképpen kell egy kapcsfeszültség-küszöböt is beállítani, az talán valamit véd az ilyenfajta megszaladás ellen.
(#) pihisz válasza watt hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Nem kötöttem be semmilyen ellenállást. Két fém szál fut körben a falon amire csak rá vannak forrasztgatva 10cm-enként a ledek.
(#) klemo86 válasza watt hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Én csak a "sor"-ból indultam ki A 800mA-es LED egy 10Wattos jószág, 12Voltról, ezeket ha variálni lehet, akkor tényleg nem kell neki ipari táp…
(#) pihisz válasza szilva hozzászólására (») Jún 17, 2010 1 /
 
Igen én is 2-3A közt gondoltam. Már csak az a kérdés miből építhetek megfelelő generátort. Ha esetleg elszáll az évek alatt pár led azt tudom cserélgetni. Használva se sokat lenne ez a hangulatfény. Tehát reménykedek a hosszú élettartamban.
(#) watt válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 / 4
 
Látod előbb kellett volna kérdezzél, mert ahogy szilva is mondta, nincs garancia az áram egyenletes eloszlására, így lehet, hogy egyik másik meghal, illetve nem egyenletes fényerővel fognak világítani.

Ha korábban gondoltál volna rá, akkor úgy kellett volna, hogy többet sorba kötni(pl. 6db-ot) és 24V-ról lehetett volna hatos soros csoportokat párhozamosítani úgy, hogy minden 6 LED-hez egy-egy ellenállást kellett volna beépíteni 4V-ra méretezve a 20mA-hez! Így akár egy kis dugasztápról is vígan világítottak volna, kicsi veszteséggel.
Na majd legközelebb...
(#) pihisz válasza watt hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Igen ezt a választ kaptam máshonnan is
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Akkor marad a megcsináltatása mással. Már le is adtam a rendelést egy 5ösért összeraknak nekem valami panelt táppal. Reménykedtem hogy magam is meg tudom oldani de akkor úgy néz ki mégsem. Mégegyszer köszönöm
(#) szilva válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Hát, éppen meg lehet csinálni a 2A-es áramgenerátort viszonylag egyszerűen is pl. egy LM317-tel (olyan verzió kell, ami tudja a 2A-t), csak nagyon nem gazdaságos. A másik, hogy ezt illene a PC táp 12V-jára tenni, mert az 5V-on nem lesz elég a tartalék, hogy normálisan működjön. A 12V-os ágnál meg érdemes lenne azt a kapocsfeszültség-limitet is beépíteni, amit korábban emlegettem, ami azért még egy pár plusz alkatrész.
(#) bandras válasza pihisz hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Szerintem az első ballépésedet nem kéne újabbal tetézni, mert csak újabb megoldhatatlan problémák és félmegoldásaik jönnek szembe. Ha végiggondolod, hármasával kell sorbakötni a ledeket és a három leddel sorban egy 100 ohmos ellenállást. Elismerem, így utólag kis plusz meló, de hidd el megéri és a csodájára fognak járni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem