Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   23 / 82
(#) david9999999 hozzászólása Márc 21, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Philips 437-es típusú lemezjátszó aminek nem egészen "folytonos" a hangja hullámzik a lejátszási sebesség. Abból amit eddig sikerült kiderítenem egy ékszíjcsere megoldja a problémát, de jó lenne ha ebben valaki megerősítene. Előre is köszönöm a választ!
(#) Gyuuka válasza david9999999 hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
A két felületet, ahol a szíj érintkezik a tengellyel és a tányérral alaposan meg kell tisztítani az új szíj felhelyezése előtt! Igen egy szíjcsere megoldhatja a problémát, de ha van lehetőség érdemes volna a motort kimérni. Egy mezei elektroműszerész ezt el tudja végezni pár perc alatt.
(#) grindlock válasza Gyuuka hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
a súly nem menetes, hanem csúsztatni lehet- Most azt csináltam, hogy a lehetséges legalsó pontig letoltam a súlyt (a karon a tű irányába). Így nagyon jól, tisztán szól + nem akad be a lemez. De lehet, hogy így meg sok a tűnyomás?
(#) Pioneer válasza grindlock hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Egy lehetséges megoldás a tűnyomóerő beállításához.
(#) Gyuuka válasza grindlock hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Nem találtam semmi jó minőségű képet a lejátszódról a googleban, jó lenne ha tennél fel vagy kettőt a hangkarról. Valami jelölésnek kell lennie a súlyon vagy a tengelyen. Valahogy be lehet állítani, de így látatlanba nem tudok mit mondani, jó lenne közeli kép! Így találomra nem ajánlatos kísérletezni, így a tűnyomás többszöröse is lehet az optimálistól, könnyen haza lehet vágni a tűt! Az ajánlottól kicsivel több tűnyomás is rövidíti a tű, a lemez élettartamát. Gyártó, típus közt is sok a különbség milyen tűnyomást ajánlanak. A barázdák közt vissza ugrás lehet kis tűnyomás+nagy antistake, szoruló karcsapágy. Manuális nyomásmérőt már 10ezer körül már lehet venni, de ezzel még lehet várnék! Próbálj képet a hangkarról! Üdv!
(#) Massawa válasza grindlock hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Akkor már közel vagy a célhoz. Innen probáld meg csökkenteni a nyomást, amig nem veszed észre a hangon. Mást valoszinü ugy sem fogsz tudni csinálni ( mérleggel sem).
(#) grindlock válasza Gyuuka hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
kb 2 hét múlva lesz kép, máshol vagyok, addig sem koptatom a tűt.
(#) grindlock válasza Pioneer hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Szia
ez hogy működik? Megy Audio Techinka tűvel is?
(#) Pioneer válasza grindlock hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
(#) Gyuuka hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Elkészült a hanglemez szárító! A frissen mosott lemezek ezen várakoznak, hogy az új papírtatyójukba kerüljenek!
(#) elektrorudi válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Nagyon dizájnos!
... csak nem értem mire jó? Ezen porosítod a lemosandó lemezeket?
Gondolom a vákuum tökéletesen leszárítja a víztől... akkor mit kell még szárítani rajta?
(#) Gyuuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
Nem porosítom, szárítom, de már írtam! Nálam, házilag, kézi módszerrel történik a lemez tisztítása, a barázdák közül az el nem távolított vizet szárítom ki! Gondolom nagyon idegen amit lát és olvas?
(#) kérdező válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
Remélem desztilált vízzel mosod. Bár még így se szárogatnám, mert valami maradhat a barázdákban. Én mostam lemezt, de után óvatosan itatóspapírral felitattam a vizet, és úgy ment a csomagolásba.
(#) elektrorudi válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
Köszönöm a válaszát.
Idézet:
„Gondolom nagyon idegen amit lát és olvas?”

Valóban.
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Tényleg nagyon „dizájnos” amit készítettél, csak éppen a világon semmi értelme nincsen. Ugyanis a legjobban kitakarított szobában is van por, még ha arra a pár órára amíg száradnak bezársz minden ajtót ablakot - a levegőben szálló porszemcsék akkor is rákerülnek a lemezre és gyönyörűen beleszáradnak a barázdákba.

Annakidején amikor ilyenre kényszerültem, a mosás után két, 1 cm vastag szivacslap közé tettem a hanglemezt és egy fényképészeti gumihengerrel hengerelgettem. (előzőleg a szivacsok langyos vízbe voltak áztatva, és gondosan kicsavarva) A lemez majdnem teljesen száraz volt amikor kivettem közűlük, egyből ment a papírtasakba, majd a borítóba.
Nylontasakot még véletlenül se használj, - porcsapda!
(#) Gyuuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Idézet:
„Vaóban.”
Hmm. Érdekes.
Kezdő lp-sként hogy tisztította az első hanglemezeit?
(#) Gyuuka hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
Köszönöm az észrevételeket, hozzászólásokat! Természetesen desztillált vizet használok, gyógyszertárit, csak papír tatyót használok, ami nincs nylonnal bélelve!
A hanglemez tisztítás, tisztán tartás nagyon jó kis vitatéma! Sokat olvastam róla, számtalan hatékony és kevésbé hatékony lehetőség létezik, de mindenki a saját Istenére, a számára legkézenfekvőbb megoldásra esküszik. Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lemezt tisztítani lehet, de tisztán tartani lehetetlen! Ezért is van szükség kisebb nagyobb időközönként ismételni a tisztítást.
Próbáltam néhány tisztítási módszert, számomra a leghatékonyabb a mosás. Enyhén "koszos" lemeznél gyógyszertári desztvíz +gyógyszertári alkohol, öblítés tiszta desztvíz, felületi víz eltávolítás gyógyszertári vattával vagy jó minőségű papírtörlővel, kb 1 óra vízszárítás a barázdák közül, majd mehet a papírtatyóba. Lejátszás csak másnap.
Ha nem szárítjuk ki a barázdákat, csak a felületi vizet távolítjuk el és elcsomagoljuk, így mikor lesz lejátszható a lemez? Mi a biztosíték hogy így nem fog bepenészesedni a tatyóba?
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Idézet:
„...Mi a biztosíték hogy így nem fog bepenészesedni a tatyóba?”

Mivel igen minimális mennyiségű vízről van szó, a papírtasak pedig légáteresztő, ezért régesrég elpárolog mielőtt penészedne (nylontasakban lehet más lenne a helyzet)

Idézet:
„...hogy a lemezt tisztítani lehet, de tisztán tartani lehetetlen!”

Ezt sem írom alá - a '70-es években lehetett kapni olyan készüléket, amivel vékony műanyag filmet lehetett önteni a hanglemezre. Volt olyan ismerősöm aki évekig így tárolta, leszedte lejátszás előtt, majd utána rögtön újra ráöntötte a bevonatot. Kiváló dolog volt (nem ragadt, nem szakadt), egyetlen hátránya volt az ára. A készlet tíz lemez kétoldali bevonásához volt elég, ezt különböző trükkökkel fel lehetett tornázni 12-14 ig. De még így is nagyon drága volt, ezért nem tudott szélesebb körben elterjedni.
A hanglemez háttérbe szorulásával (CD lemezek felfutása) pedig megszünt a gyártása.
(#) Gyuuka válasza pittti hozzászólására (») Ápr 3, 2014 / 1
 
Abban igazad van, a bevonásos módszernél az eltávolítással a "kosz" is lejön. Gyakorlatilag mindig "frissen tisztított" lemezünk van! Mosásos módszernél van aki minden lejátszás előtt mos, én kvázi 3-5 lejátszás után. De viszont ha nagyon szőrszál hasogatóak vagyunk, ahogy elővesszük a lemezt a tatyóbol már vonzza a port, lejátszás alatt is porosodik hiába van lehajtva a porvédő plexi. Még a frissen mosott lemez lejátszása előtt is használom a tisztító kefét, és megdöbbentő mennyi "koszt" seper le. lejátszás után is használtam, ismét egy jó adag "koszt" szed össze. A legjobb megoldások általában megfizethetetlenek.
Ez egy régi "jó" szokás, ami jó azt meg kell szüntetni(lp). Helyette van pendrive+ csillió hektobájt fél perc alatt letöltött "zene". És hol a varázs?
(#) pittti válasza Gyuuka hozzászólására (») Ápr 3, 2014 / 1
 
Idézet:
„...És hol a varázs?”

A varázs? Talán sehol - vagy a mentalitásunkban, a fülünkben, a megszokásainkban - mindenesetre a hanglemezhallgatásnak van egy tradíciója, fílingje. És hát ihlet is kell hozzá (mit szeretnék hallgatni), elő kell rá készülni, nem lehet egy gombbal bekapcsolni mint egy MP3 lejátszót. A hangjának is meg van a maga sajátos varázsa - megfelelő berendezésen a forgalomban lévő CD lemezek 90%-ánál sokkal jobb a hangzása. Az MP3 pedig hozzá képest egy borzalom, sávhatárolt dinamikátlan torzító hangzásképű vacak. (viszont olcsó!)
(#) petehorv hozzászólása Ápr 18, 2014 /
 
JVC MF-1845L erősítő-deck-lemezjátszó kombóhoz keresek ékszíjat és tűt. Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm!
(#) johncutter hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Sziasztok! Évekkel ezelőtt kaptam egy RFT Compact 1100 nevű NDK-s csodamasinát (ez lemezjátszó, magnó és rádió egyben). Volt neki elég sok baja, kicseréltem benne egy csomó biztosítékot, de sajnos nem tudtam megcsinálni akkor, így egy szakira bíztam a dolgot. Neki sikerült is helyre rakni, csak sajnos a bal oldali kimenete nem jó, azt mondta, hogy túl sokba kerülne ezt kijavítani. Tünetleírás: Stereo módban két hangfallal csak sistergés, Mono gomb benyomásával a jobb oldali kimenet tökéletesen szól a balansz eltekerésével, a bal az csak puffog, általában akkor, amikor mélyebb hangok szólnának. Szerintem a végfok erősítő megadta magát, de majd azt Ti remélem megmondjátok, hogy mi lehet a baja
A másik, hogy kaptam pár éve szintén egy lemezjátszót, egy Tesla NCZ 041-est, aminek meg az a baja, hogy bekapcsolás után recseg ropog mindkét hangfal, a lemez nem szól egyáltalán. Kivettem belőle a hangerő szabályzó potmétert, mert erre gyanakodtam, hogy ez a rossz, ugyanis a tekergetésre sokkal jobban recseg-ropog. A belseje elég rossz állapotban volt, tulajdonképpen széthullott, eldeformálódott belül minden, úgyhogy szerintem kuka.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyiket lenne érdemesebb megjavítani? Mondjuk én az RFT-re szavazok, mert vannak régi kazettáim is, azokat is szívesen hallgatnám.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) szel.balazs hozzászólása Ápr 23, 2014 /
 
Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem hogy van egy Tesla gyártmányú lemezjátszó és a képen látható csatlakozó van a hátulján, a kérdés pedig hogy milyen típus ez, mármint a csatlakozó és hogy hogyan tudnám ezt egy egyszerű mozdulattal rákötni a Hi-fi-m aux bemenetére.
Előre is köszönöm a válaszokat.!
Üdv.!
(#) proli007 válasza szel.balazs hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Hello! Nem mintha látszana bármi csatlakozó a képen.. De egy hangszóró kimentet nem túl célszerű másik erősítő bemenetére vezetni. De hogy a kérdésedre is válaszoljak, feszültségosztó közbeiktatásával.
(#) pucuka válasza szel.balazs hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Bár valóban nem sok látszik a képen, a csatlakozó ilyen, és ilyen dugót tudsz beledugni.
De valóban, nem illik hangszóró kimenetet egy erősítő bemenetére kötni, mert jelentősen romlik a minőség. Ha mégis ezt választod, akkor a megoldást a proli007 megadta.
Célszerűbb lenne egy jack aljzat utólagos beépítése, és rákötni a hangerőszabályzó potméterre. Természetesen árnyékolt kábellel.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy DJ lemezjátszót vásárolni, de pickup nélkül tudnám megvenni. A helyzet az, hogy én scratch-elni szeretnék, s nem tudom, hogy ehhez különleges pickup kell-e, mit kell figyelembe venni? Másik kérdés pedig az, hogy tudtok-e olyan helyeket, ahol használt pickupot lehet venni, olcsón? Egyáltalán szabad használtat venni? Több 10e egy újan, én a játszóért nem fogok annyit összesen adni, ha minden igaz, ezért is kéne valami low-budget megoldás...
Üdv!
(#) CT-3 válasza johncutter hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Szia!
Mind a kettö jó kis retró gép,izlések és pofonok melyiket hozod rendbe.Az RFT-nél érdemes megnézni a stereo-mono átkapcsoló gombot,megtisztitani az érintkezöket,átforrasztani a csatlakozásokat.Lehet,de nem biztos hogy ez a baja,de ez a legeegyszerübb amivel én kezdeném.
Minden állásban ezt csinálja?magnónál,rádiónál és lemezjátszónál is?Ezt is fontos lenne tudni.
A panelon a végfokokat meg lehet tapogatni,hogy van-e "brummja".Azért az áramütésre figyelni!!!
Nem a panelon,hanem,hogy a 220V-os részekhez a trafónál ne érj hozzá!
A Teslánál:tegyél bele egy új potmétert.Ha jó,akkor ennyi Ha nem,hangfal kábeleinek ellenörzése,valamint,hogy jók-e egyáltalán a hangfalak,lehet hogy szétküldték öket.
Aztán vedd ki a pickup-ot,ha kézzel rányúlsz a csatlakozásokra-(valószinüleg csak kis csavarhuzóva éred el)feltekert hagerönél ha hozzáérsz,búgni kell a hangfalnak,a bal és jobb oldalinak felváltva.Akkor jó az erösitö,új pickup kell.Ez ha szerencséd van beszerezhetö 4-5 ezerFt-ért.Szóval kinek mi éri meg,ez ilyen lemezjátszók esetén megszállottság kérdése.
Remélem tudtam segiteni valamennyit,üdv!
(#) johncutter válasza CT-3 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Szia, köszönöm a választ!
Az RFT-vel kapcsolatban ma kipróbáltam azt, hogy mi van akkor, ha rákötöm a 2.1-es Btech hangfalszettemre, akkor mit szól hozzá. Szépen átkötöttem a két hangfaldugaszt egy 3,5 mm-es jack dugóra (amit egyébként már sokszor használtam digitalizálás céljából) és rádugtam a hangfalra. Kis bűvészkedés a potikkal és működött is a dolog,, de csak monóban, ugyanis a sztereóra kapcsolással teljes csend lett, csak a hangfal hangerőgombjának feltekerése után halottam a zenét, azt is nagyon torzítva, a basszusok pedig pattogtatták a hangfalakat. Monó módban szépen szólt, viszont az egyik hangfalból sokkal erősebben, mint a másikból, ezt a balansz potival nem is lehetett módosítani, mert az is úgy viselkedett, mint a hangerőgomb (egyébként a Videoton hangfallal is ez a helyzet.)
Holnap megnézem, hogy mi a helyzet ezzel a gombbal, hiszen mint kiderült, minden kimenet szól monóban, az viszont érdekes, hogy csak a jobb kimenet szól erősebben, a bal alig...
(#) johncutter válasza szel.balazs hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Szia!
A lemezjátszód bal oldalán elméletileg van egy dugó, egy 5 pólusú DIN csatlakozó található alatta. Ez arra szolgál, hogy kikerüld a végerősítőt, ezzel lehet másik erősítőre kötni, jelen esetben a hifid-re. Ilyen átalakító kábelt még lehet kapni jobb elektronikai boltokban. Vigyázni kell, mert a DIN csatlakozó univerzális, ki és bemenetként is szolgálhat (ugye ebben az esetben kimenet), tehát olyan kábelt vegyél, ami vagy DIN-> 2x RCA vagy 4x RCA ki és bemenettel. De ha ott vagy a boltban, előadod a bajodat az eladónak és mindjárt a kezedbe nyomják a kábelt.
Példa okáért: Neked az első és az utolsó a jó, ha jól nézem
(#) szel.balazs hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat és megfogadom a tanácsaitokat, de lenne itt egy másik problémám van egy másik lejátszóm Taya dp-510 és amikor bedugom az erősítőbe a zúgó hangot ad ki de csak halkan, ha elindítom akkor pedig erőteljesen elkezd zúgni és nem tudok rájönni mi lehet ennek az oka. Köszönöm előre is a válaszaitokat.!
Üdv.!
Következő: »»   23 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem