Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó motor (vezérlés)
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Gafly válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Akkor meg kellene a mérni a 4MHz-et. Más ötletem nincsen.
(#) tomriddle válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Amikor hozzám került, nagyon le volt harcolva. Aztán kapott ortofon fejet, új szíjat új hangkábelt, De a sebességet sosem mértem, csak lassúnak találtam kicsit. Aztán egy stroboszkópos mérés igazolta amit sejtettem, majd egy digitális mérés már a %os eltérést is megmutatta. Mivel ez mellet van még két lemezjátszóm, nem foglalkoztam vele, de szeretem a hangját szeretném napi szinten ezt a gépet is használni.
(#) tomriddle válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
És azt hogy kell?
(#) Peter65 válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Szia!
A kapcsolási rajz alapján nekem úgy tűnik, hogy a motorja egyfázisú BLDC, mint a DC ventilátorok esetében. A rajzon HM01-nek van jelölve. Ha ez így van, akkor a tápláló feszültség frekvenciája nem fix, hanem a forgórész pozícióját hal-elemmel érzékelve váltanak a tranzisztorok. A váltás dinamikáját külső kondenzátorokkal korlátozta a tervező. A rajz szerint ha jól értelmezem, 20V-os tápfeszültségből az egyik műveleti erősítőt vezérelve TR01-es áramgenerátorral állítja a uP a motort tápláló áramot, miközben visszaméri a kapcsolt frekvenciát. Ha lassú, lehet, hogy nincs elég feszültség a szabályozáshoz. Először szerintem ezt ellenőrizd le. Lehet, hogy csak ki van száradva a puffer, és a 20V már csak 18-19V.
(#) tomriddle válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Hát, ez egy műszerésznek biztos sokat mond, de ebből én annyit hámoztam ki, hogy valószínűleg a motor alacsonyabb feszültséget kap mint kellene és ezt kéne nekem megmérni egy voltmérővel.
(#) Gafly válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Meg a processzor órajelét, frekvenciamérővel.
(#) tomriddle válasza Gafly hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Nincs frekvencia mérőm. Minek is lenne.
(#) Massawa válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Ugyanolyan szijat tettél rá mint az eredeti?
Ha különben stabil a forgás ( lassu) akkor számodra ( nincs müszered stb) egyszerübb a motorra egy nagyobb méretü szijtárcsát rakni.
(már nem tudom milyen gépekböl, de hentereg a fiokomban néhány eredeti szijtárcsa amit anno cserélni kellett, mert a gramofonok meg a videorekorderek 60 Hz-re voltak a gyárban bemérve- de hozzácsomagoltak egy csere tárcsát, amit 50 Hz esetében cserélni kellett. - ezek maradtak nálam. ).
(#) tomriddle hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Igen a szíj rendben van. Eredeti de új. Ezt adják az új duálokhoz. Ennek a lejátszónak van upgradelt verziója. Ahhoz való szíj van ezen is.
(#) tomriddle válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Milyen remek kincseid vannak.
(#) Massawa válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Sajnos neked nem jo, mert ezek mind a kisebbek a 60Hz-s verziokhoz, de bármelyik esztergályos biztos csinál neked egyet a motorra ( csak számold ki a méretét!) )
(#) tomriddle válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Arra van valami képlet, ha jól emlékszem. Majd letöltöm.
(#) tomriddle válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
De köszönöm az ötleteket.
(#) Massawa válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Emennyivel lassabban megy annyival kell nagyobb átmérö kell. Probaképpen ragassz a motortárcsára néhány réteg szigetelö szalagot, és fogod látni kb mennyivel kell nagyobb átmérö.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2020
(#) tomriddle válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Élő kell szednem a tolómérőt.
(#) Massawa válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Remélem tuléled
(#) tomriddle válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Hát, hulla vagyok ma. Taknyom nálam egyben, de ez off téma.
Szóval, remélem nem trafálsz bele!
(#) toggyuri hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Szeretnék tesla M 305 tipusu (220 V -os) lemezjátszó motor furdulatszámát elektronikus vezéléssel szabalyozni, ill. stabilizálni. Nem muszáj a lemeztányérról visszacsatolni - bár az sem rossz ötlet. Van valakinek kapcsolási rajza ilyesmihez amit megosztana velem?

Köszönöm
(#) tothbela válasza toggyuri hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Szia!
Kapcsolási rajzom bár nincs, viszont annak idején nekem is volt gondom lemezjátszóval. Szíjhajtás, kétfázisú szinkronmotor. A motort szétszedtem, letekertem a 220V-os tekercseket, majd áttekertem 6V-osra. Mivel óriási fázistoló kondenzátor kellett volna, ezért inkább két fázisú meghajtást alkalmaztam. Két TDA2030 hajtja (valahol még meg van a lemezjátszó) a két tekercset szinusz/koszinusz hullámmal. A tányér aljára fekete/fehér tárcsa lett ragasztva, led és fototranzisztor érzékelőhöz. Kvarcvezérelt PLL (akkoriban nem volt nagy kihívás, de ma már nem menne) CMOS logikai kapukból. Egyetlen hibája, hogy a PLL nem tudta elindítani a forgást álló helyzetből, ezért meg kellett pörgetni induláskor. Ma már tudom min kellene változtatni.
(#) toggyuri válasza tothbela hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Ez ügyes ötlet... De két db motort kellene egyszerre szabályozni.... egy nem bírja el az új tányért... és a szíj sem. Nem szívesen vacakolnék ennyit a motorokkal és lehet hogy nem is sikerülne teljesen egyformára sem a nyomaték, se a fordulat. Bár az áramkör talán stabilizálná őket. Ez ebben a 2 motoros verzióban elengedhetetlen.
(#) Eners hozzászólása Ápr 16, 2021 /
 
Üdv, van valakinek elképzelése arról, hogy mi okozhatja a lemezjátszó-motor ellenkező irányba történő járását? Ugyanezt teszi az azonos típusú cserélt motor is (Hitachi)
(#) kistee válasza Eners hozzászólására (») Ápr 16, 2021 / 1
 
Sajnos a látnokainknak már lejárt a munkaideje, mi (földi halandók) meg ennyiből nem tudjuk kitalálni, hogy milyen lemezjátszóról és milyen motorról beszélsz. Legalább egy pontos tipust írj, mert Hitachi lemezjátszóból sokféle van.
(#) Eners válasza kistee hozzászólására (») Ápr 18, 2021 2 /
 
Úgy vélem, a cinizmus nem igazán vezetett jóra eddig sohasem
(#) Gafly válasza Eners hozzászólására (») Ápr 18, 2021 / 2
 
Jó cinisták elvileg tudnak forrasztani.
(#) Eners válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 18, 2021 1 /
 
Rendkívül humoros, Barátom
(#) kaqkk válasza Eners hozzászólására (») Ápr 18, 2021 / 1
 
Rosszul tetted fel az ékszíjat ....
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem