Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó motor (vezérlés)
Lapozás: OK   2 / 3
(#) pucuka válasza sk95 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Nem túl nagy igényekhez a Massawa által linkeltek jók lesznek, eredetileg is ilyen célra készültek.
Ha komolyabbat akarsz, ahhoz lehetne optokapus megoldást, úgy hogy a lemeztányér szélén körbe beosztást festeni, és az optokapu kimeneti jelének a frekvenciáját egy kvarcfrekvenciával össze hasonlítani, és a különbségi jelből képzett jellel szabályozni a motor áramát.
(#) Massawa válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Ilyet felejts el egy gramofonban. ez egy PWM vezérlés, ami rengeteg zavart produkál a motor kollektorán, amit s pickup simán felszed (hallhato lesz).
Ide sima egyenáramu visszacsatolt áramkor kell (és még ez is zavarhat, mint azt valóban tette az ilyen szerkezetekben - magnokban meg lemezjátszokban). Ezért a jobbakban kollektor mentes motor volt!
(#) Saggitarius válasza Massawa hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
... a szij nyulasarol nem is beszelve . Ezert volt anno az elso teendom kikapni a szijas hajtast az NDK automata lemezjatszobol es venni bele egy Hitachi direkhajtast
(#) pucuka válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Egyébként sokkal nehezebb egy jó direkt hajtást megcsinálni, mint egy szíjhajtást. Ugyanis, a szíj hosszától nem függ a fordulatszám, a tányér tömege pedig ha elég nagy, nyávogni sem nagyon tud.
(#) Massawa válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
A szijjas hajtással soha nem volt gondom, pedig volt egy lemezjátszom 6 kg tányérral is! Persze jo motor, jo szij - meg aktiv visszacsatolás volt mindegyikben (azaz a tányéron levö sztrboszkop adta a vezérlést.
Direktdrives soha nem volt, azt eleve nem tartottam jonak egy HIFI rendszerben.
(#) Saggitarius válasza Massawa hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Pedig az volt az igazi. Annal semmilyen zajt nem lehett hallani. Olyan kiszaju korrektort (vagyis komplett rendszert) sikerult osszeallitanom, hogy lehett hallani amikor a mesterszalagot felkevertek , akkoriban meg gyujtottem az AAA-s LP-ket. Persze a fej se az eredeti volt, hanem egy Ortofon FF-15 (ha jol emlekszem). Hu de regen is volt...
Szinte mindig fejhallgatoval fuleltem (persze nem Vidi ), azaz ott minden apro zajt, zorejt konnyeden lehetett eszlelni.
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Ha minden igaz, igy nezett ki eredetileg: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
A baráti körben volt sok direkt hajtás (drága és méregdrága kategoria - akkor egyesek abban versenyeztek) én meg mindegyikböl kihallottam a hajtást (összehasonlitva a gumihajtással meg a lassufordulatu DC motorral) illetve a studiobeli profi lemezjátszoval.
Szerettem az Ortofont hangját, de voltak lemezek amik AT-val vagy Shureral jobban szoltak - igy nekem cserélhetö fejek voltak a 3 pickuppal. Aztán meguntam - ma már nincs lemezjátszom sincs.
(#) proba válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Az a baj hogy igazából nem emlékszem melyikben volt,de akkoriban volt egy egyszerű néhány alkatrészt igénylő talán 4 lábú fordulatszám szabályzó IC. A fordulatszám szabályzós motorokba ezt építették bele. ennek szerintem néhány külső alkatrészének módosításával elérhetnéd a célod.(esetleg egy szabályozható motort ami megfelelő méretű beleraksz?)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
BRG kazettás magnó motorok szabályzója.
(#) jukebox hozzászólása Nov 11, 2011 /
 
Sziasztok!Vásároltam egy technics SL 1500 gyalut és a stroboszkóp lámpája hiányzik

a két sebesség szabályzó poti müködik.milyen izzót lehetne bele rakni??
(#) CHZ válasza jukebox hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Pl: Ezt
(#) Hp41C válasza CHZ hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Ez és 270k .. 510k ellenállás, ami elviseli a 250 .. 300V -ot.
(#) CHZ válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Ez is tökéletes, szerintem az ellenállás már a lemezjátszóban benne van, az eredeti lámpával sorosan.
(#) optics hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Sebességszabályzós omnitronic dd2220-as lemezjátszót kapsz 20 ezerért használtan, és ötször különb, mint ez a pioneer. kár vele foglalkozni. Mármint a korábban kitárgyalt pioneer lemezjátszó.
(#) sk95 válasza optics hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Nem akarok lemezjátszót venni mert ez a pioneer egy torony része.
(#) csonti54 hozzászólása Jún 27, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni, vagy tanácsot . Van egy Technics SL-220 lemezjátszóm és úgy vettem észre,hogy nem tartja a beállított fordulatot ha ráengedem a tűt vagy a tisztítókart. A finombeállítóra reagál de mintha a generátoros szabályzó halott lenne, nem korrigálja a lemezlassulást. Ami most benne van úgy nézem IC-s de semmi adatot nem találtam róla esetleg mivel tudnám helyettesíteni.
Köszönettel András
(#) oktaweb hozzászólása Szept 23, 2012 /
 
Szervusztok,
lemezjátszóhoz szeretnék csinálni egy pwm alapú motorszabályzót,
a következőkben kérdeznélek benneteket:
1) Adva van egy motor max V feszültségen N fordulatszám, X Khz pwm frekvencián Y%-os kitöltésnél a fordulatszám is egyenlő (N*Y)/100 ?
2) mivel egy irányba kell forognia, kell-e alkalmazni H-hidat,
3) szeretném a pwm frekit nagyjából 50Khz-re fellőni, mert olvastam hogy a profi játszóknál nagyjából (nem síma fesz. szabályzónál) 30Khz fölé helyezik a pwm frekvenciát.
4) illetve a későbbiekben szeretném azt megoldani, hogy folyamatosan érje el a megfelelő kitöltés a pwm, azaz ne egyből az adott fordulaton induljon el a tányér, hanem fokozatosan gyorsuljon fel.
válaszotok előre is köszönöm ...
(lehet hogy jobban illik más topicba, de akkor kérem a moderátort, hogy tegye át ..)
(#) rowcol hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Kedves Fórumtársak!

Ismeri valaki a tárgybeli eszközt? Egy BLDC (szerű?) direct hajtású motorja van (4 tekercs). Nem forog. A tulajdonosa szétszerelte és azt vettem észre, hogy a tengelyen lévő permanens mágnes (outrunner szerkezetű, mint a DVD meghajtókban, stb, csak hatalmas méretű) teljesen rajta fekszik a NYÁK-on. Nem tudom, hogy ez normális-e? Mechanikailag kéne legyen megoldva (mint általában az ilyen motorokban) a távtartás? A NYÁK-on a mágnes kerületének megfelelően a rézből ki van alakítva egy induktivitás. Ezt szenzorként használja a vezérlő, vagy a távtartásban lenne szerepe? Ebben az állapotban nyilvánvalóan nem tud forogni, mert a mágnes nagy erővel a NYÁK-hoz szorítja.

Remélem valamelyikőtök ismeri a megoldást. ÜdvRobi

A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) rowcol hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Szia!

Nos, ahhoz kicsit komplikált a mechanika, hogy használható képet készítsek róla, de majd megpróbálok valamit. A lényeg a kérdésben, hogy az elképzelhetetlen, hogy induktívan "tartja" távol a mágnest? Elég merész elképzelés, csak biztos szeretnék lenni benne.

Üdv
Robi
(#) szabics válasza rowcol hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Tegyél a tengelyre egy távtartót. Hasonlóan mint az alátét.
(#) rowcol hozzászólása Dec 30, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat. Közben a tulajdonosa (jártasabb mechanikában) addig nézegette, hogy vélhetően megvan a megoldás.

Köszönöm még egyszer mindenkinek. Üdv Robi
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) rowcol hozzászólása Dec 30, 2012 /
 
A probléma egyszerű volt, csak észrevenni problémás. Nehéz szóban leírni, de megpróbálom:
Szóval BLDC motor van benne, hatalmas mágnessel, ami alulról "húzza magát" a NYÁK túloldalán lévő fém lemezhez. Ezen a fenti lemezen van egy rögzítő kalitka, ami a BLDC tengelyét szorítja lefelé a mágneses hatással ellentétesen kb 1,5mm mélyen, ezzel rögzítve a távolságot. Ez a kalitka sajnos valamilyen rigid merev műanyagból készült és a fémhez 8db anyagából képzett tüskével volt rögzítve. Ezek a tüskék fáradtak el (nyilván nem egyszerre) és a kalitka szorítása ezzel megszűnt, a mágnes a NYÁK-ig tudta "felhúzni" magát akadálytalanul. Azért volt nehéz észrevenni, mert a kalitka a környező szerelvények miatt a helyén maradt, nem volt szembetűnő a sérülése.

Üdv
Robi
(#) mikrofarad hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Üdv!
Van egy Roadstar lemezjátszónk, ennek a javításához szeretnék segítséget kérni. A motor nem hajlandó elindulni, helyette inkább zúg pár másodpercig, majd semmi. Egyszer (2 év állás után) elindult, de valószínűleg akkor se jól ugyanis egyből ledobta magáról a szíjat. Azután átállítottan a sebességet és jött újra a zúgás. A motor típusa 6T2RWKO az IC AN6652. Mi lehet a probléma?
Csatolok képeket.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) burgdavid hozzászólása Szept 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Adott egy Pioneer Pl-100-as lemezjátszóm, aminek fordulatszám gondjai vannak. Nevezetesen mikor megvettem, váltott sebességet, de még 45-ös állásban sem érte el a 33-mat sem. Ha a kapcsolót félig nyomtam le, akkor gyorsabban pörgött. Ezen felbuzdulva csökkentettem a képen látható R2-VR2 és R3-VR3 tagokat, így a 33 jó lett, viszont a 45-ös sebességet már nem éri el, a Pitch szabályzó max állásában sem, hiába csökkentem tovább az R3-körét. A másik dolog, hogy a beállított sebességet tartja ugyan hosszú ideig (értsd nem mászkál a stroboszkóp), viszont pl Lencót feltéve már érezhetően nem szabályoz utána, drasztikusan leesik a fordulat. Jópár lemezen hallani vélek némi ingadozást.
Találkozott már valaki ezzel a problémával? A gond az, hogy a szabályozó elektronika a motor belsejében van, azt meg elég problémás szétszedni.
Ja, és a rajzon jelzett áram értéke rendben van!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014

pioo.PNG
    
(#) tomriddle hozzászólása Júl 28, 2020 /
 
Sziasztok!

Kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy duál CS5000 lemezjátszóm. 33 fordulaton cirka 5%al lassabban forog mint kellene. A fordulatszám egyébként atom stabil csak ahogy fordulatot váltok az arány is nő. 45 ön már 6,7%, 78on kb 10. Van erre valamilyen megoldás?
Köszönöm
Richárd
(#) Gafly válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Kérdezném, hogy sokáig használtad és hirtelen lett ilyen, vagy most vetted?
Ez utóbbi esetben lehet hogy nem európai kivitelt vettél.
Ha jóllátom, van hozzá service manual a neten...
(#) tomriddle válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Szia!
Mindig ilyen volt. Arra gondolok, hogy 60hrz motorja van.
(#) Gafly válasza tomriddle hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Baj van, ennek nem olyan motorja van (már ugye ha erről a készülékről beszélünk).
Esetleg érdemes lenne megmérni a processzor órajelét...
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2020
(#) tomriddle válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Igen, ilyen az enyém is.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem