Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Azért ez nem olyan egyszerü dolog, hogy azt elöre lehetne programozni. Honnan tudja a modul hogy mit hajt milyen nyomatékkal igy és milyen görbével?
Ráadásul a leállogörbét a PLC nem is tudhatja, legfeljebb a vezérlés tudja, hogy mikor közeledik a motor a mozgás végére. Ezek nagyon bonyolult dolgok egy egyszerü PLC számára, ráadásul a leállo görbe ellentétben az indulotol nem fix, azaz másképp kell fékezni nagy fordulatszámbol és megint másképp kissebbröl.
Okés köszönöm mindenkinek a segítséget!
Nekem ez az egész egy Tárgyasztal forgatásához kéne ami 30 ford/perc-el kell hogy forogjon, +- 10% állítási lehetőséggel. 10x es áttétel és 4 kilós a tárgyasztal. A motornak kb 300 al kell pörögjön. Mivel szerszámgép lenne változó a terhelés, a fordulatszámnak állandónak kéne hogy legyen. Ezért gondoltam a léptető motorra mert erős és nagyon pontos. Felgyorsítani és lassítani lehetne kézzel is nem feltétlenül kell ezt automatizálnom. A motor vezérlő áramkör nem tudja ezt elvégezni alapból? A PLC-t amit eladtak volna 25ezer és még a programit is meg kellett volna íratnom. Együtt 70e lenne. Kicsit sokallom arra hogy elindítsam sebességet állítsak és leállítsam a motort.
Analóg kapcsolásokat nem nagyon találtam csak egyszerű 555-ösét, meg rengeteg kódot programozáshoz amivel nem tudok egyenlőre mit kezdeni.
Nem annyira látom át a dolgot. De igyekszem rátok hallgatni, ezért írtam ide. Azt pontosan tudom mit szeretnék, le is írtam most feljebb kicsit. Nagyon köszönöm hogy agyaltok a problémámon!!!!! A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
A korábban berakott modulhoz (2A-ig) elég egy 5 V-s 555-s impulzusgenerátor ( csak a frekit kell változtatni néhány Hertztöl kb 500-ig. )
Ha a motor nagyobb áramot igényel, akkor ugyanolyan modulbol van nagyobb is, vagy veszel egy L298 meg egy L293-s meghajtot. ( de ez is már volt itt kapcs. rajzzal együtt).
Az ilyen alkalmazásra nem a legjobb a léptetömotor, mert azt ha váratlanul leterheled ( szerszámgépnél elöfordul). Akkor megáll vagy szaggat. Ilyen alkalmazásra sokkal jobb az erös DC motor visszacsatolással ( optikai sztroboszkop). Azok a terhelést kitünöen birják egyszerü vezérelni. Oda joval nagyobb áttétel kell igy nagyon erös lesz. Szoval gondold át mit akarsz.
Pl használhatsz akku nélküli furogépeket ( akár ingyen is kapsz mert már annyi kinyirt akkus gép hentereg szerteszét) - abban ott az áttétel mintegy 600 ford/perc, vagy csavarhuzokat kb 200 ford/perc és pofon egyszerü PWM elektronikát. Ha okvetlenül fontos a sebesség tartása, akkor egy visszacsatolással azt is meg lehet oldani ( ha még nincs a furogépben). A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
Akkor neked nem kellene pozícióra szabályozni, csak fordulatszámra? Akkor nem lényeges a nagy gyorsulás, legfeljebb 1-2 tized másodperccel később éri el a stabil fordulatot, és a megállásnál sem kell előre pozíciót számolni. Szerintem PLC-vel, vagy mikrovezérlővel megoldható.
Nagyon köszönöm!
Teszek még egy próbát azzal a kis áramkörrel, és ha nem lesz jó újragondolom. Volt már régi nyomatéktartós fúrógépem. Elvileg működhet. Még egyszer mindenkinek nagyon köszönöm!
Üdv
Az 555 után pl 7414 jelformáló ? Csak 6 kapu ! Üdv
Szia,
Itt találsz egy-két képet, hogy jobban el tudd képzelni a helyszínt. A korong átmérője, ill. a híd hossza 24 cm, a központi tengely a terepasztal szélétől 19 cm, és az oldalléc 8 cm-es, A motort majd direktbe a híd központi tengelyére kívánom felszerelni. A kezelőgombok a digit kijelzővel pedig az oldallécre kéne kerüljenek, Ezek gondolom a vezetékezés/ vezeték hosszok szempontjából azért kívánatos infók, Köszi előre is, Attila
Sziasztok!
A4988 modullal el lehet érni valahogy, hogy amikor nincs lépés legyen tartóáram a tekercseken?
Hm? Az enyém olyan, hogy (ha nem intézkedem erről) rajtahagyja az áramot. Valamit elköthettél az Enable bemenet körül!
Ezt kifejtenéd picit bővebben? Nem igazán értem mit szeretnél mondani.
Tedd a chip (modul) enable bemenetét L-szintre. Így mi a helyzet?
--- Ja vagy arra gondolsz, hogy ha nincs lépés, akkor az üzemi áram helyett egy kisebb maradjon a tekercseken? A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
Az eddig is ott volt különben nem is működik egyáltalán.
Szia!
Ha van vezérlés, van tartóáram is, (én PC-párhuzamos portról vezérlem, a vezérlő szoftver futása alatt tart, ha bezárom elenged.) HEStore: Link az első adatlapon van a bekötés, én az ENABLE-t is bekötöttem, az MS1-2-3-al a részlépéses üzemmódokat lehet beállítani (1/2, 1/4 stb.)
Ez engem is érdekel, mert nekem is A4988 as léptetömotor vezérlőim lesznek egy arduino cncshieldbe bele dugdosva.
Igaz nekem utánna valószinű még egy egy fet is lesz, mert a léptetőmotorjaim áramigénye nagyobb lesz mint a vezérlőn megengedett.
Ha a tartóáramra gondolsz, akkor ha kap áramot a vezérlő és az Enable alacsony szinten van akkor van tartóáram. Ha az Eneble-t magasra húzod akkor megszűnik a tartás.
Hogyan gondolod megnövelni az IC terhelhetőségét?
Szia!
Ugy gondolom, de ez nem a leg járhatóbb út, hogy a motor és a vezérlő közé beteszek tekercsenként 1 -1 fet et ami nagyobb áramot bir, és a vezérlő csak azt nyitná csukná. Bár lehet igy a tartó áramot elvesztem.
Szia!
Az ötleted egyáltalán nem fog működni. A vezérlő teljes H-hidas, nézz utána a működési elvének akár itt a cikkek között és a bipoláris léptetőmotor vezérlésének.
Tudom. Olyan fet es kapcsolást akarok utánna tenni, ami mindkét irányba tud nyitni. Van is ilyen és elég nagy áramot tud. 40 V 20 A. Pnp és npn oldala is van. 6 lábú. Kb 150 - 200 Ft drabja. A volt főnököm cnc vágójában is ilyenek vannak a Vízérlő lapka után.
Igy tudom, hogy gyakorlatban is működik. Az a gép is 2x3 es asztallal van, ráadásul olyan tömegü az y hidja, hogy kis motorral nem is lehetett volna próbálkozni. Csak maga a hid 60x60 as zártszelvény, amin rajta még a z tengely, a plazmavágó vezetékei, a z tengely vezetékei és mindez energialáncban. Kéét oldalon egy egy léptetőmotor viszi az egészet.
Szia Pali79,
Itt találsz két képet a svájci motorról, ha ez segíthet... Üdv. Attila
Urak!
Egy 7,5°-os lépésszügű léptetőmotor mennyire hirtelen lép? Rántás szerűen megy? A 7,5°nem olyan kevés.
Hi!
Amilyen hirtelen csak lehet. A mágneses erőtérbazonnal huz. Nagy lpésszöget meg lassitó áttétellel ki tudodmküszöbölni. Nyomaték is nagyobb lesz. Ha maga a sebesség nem olyan fontos.
Köszi! Akkor marad a mikrostep mint alternatíva a lassításra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |