Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   141 / 162
(#) t4nt1zjeee válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Az egyik oldalát felcseréltem de semmi ugyan az. Ugyan úgy csak egyik irányba megy. Másik irányba nem. Sok mindent próbáltam. Ezek ilyen CD meghajtó motorok ebből lesz a 3D nyomtató. Sokan megcsinálták nem én találtam ki. Valami nem jó. :/ Így van bekötve. :/ a zöldet meg a feketét cseréltem fel de úgy se volt jó. Most ilyen. így kötöttem be eredetileg is.
(#) Massawa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Van másik motorod kiprobálni. Én épitettem egy primitiv motor tesztert ( 555 meg meghajto) azzal probálom ki elöször a motorokat, és csak utánna rakom hasonlo áramkörbe, mert itt sok mindent be lehet állitani, amitöl meghülyül a motor. Annak motormeghajtonak van 4-5 bemenete aminek stimmelnie kell, hogy forogjon a motor.
(#) t4nt1zjeee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Igen van több motorom is még vagy 5 ilyenem van. Viszont teszterem nincs hozzá. Máshogy, hogy tudnám tesztelni? Amúgy a motorvezérlőn a hűtőborda mellett jobbra az a potméter micsoda? Mert arról semmi leírást nem találok.
(#) KBal76 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Azért én ezt a motort meg felépítményt 3D nyomtatóhoz végiggondolnám helyedben még egyszer. Feleslegesen beleölsz idôt-energiát, és nem leszel megelégedve a végeredménnyel (méret, felbontás, sebesség terén sem).
Nem nagyon keresgélhetted a leírást. Ha ennyit beírsz google keresôbe hogy "stepstick" máris özönlenek a leírások...
(#) t4nt1zjeee válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Az is lehet, hogy a Marlin-ben van a hiba? Mert mindig amikor a másik irányba kéne hogy menjen azt írja a Repetier Host konzolba, hogy echo:endstop hit
(#) t4nt1zjeee válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Ez csak egy kisebb prototípus lenne. Próba amivel megnézem, hogy milyen. Később szeretnék egy nagyobbat építeni majd.
(#) goreny válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Szerény véleményem és nem hozzáértésem kapcsán, ha ezt irja ki, nem lehet, hogy a programban vagy bárhol be van állítva, hogy van végálláskapcsoló és azt keresi? Illetve mivel nem találja hibával leáll?
(Nem beleszólás, de ha már megveszed a megát és a körítést, fillérekért kapsz jobb léptető motorokat. Érdemes lenne, mert ez így elégtelen lesz.)
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza goreny hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Nos igen ez egy nagyon jó meglátás. Sőt szerintem igazad van. Gondoltam rá én is. Viszont mivel nem rég kezdtem, nem igen tudom, hogy hol keressem. Megvan a Marline azaz maga a program meg bele is tudok piszkálni csak mit keressek?
(#) goreny válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Sajnos ezt a programot nem ismerem, látatlanban azt mondanám, túrd végig a programot, hátha valahol rábukkansz valahol egy endstop vagy end switch opcióra.
(#) Massawa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Igy ez nem fog menni. Ha fogalmad sincs hogyan müködik a szerkezet, akkor már 2 hiba (eltérö dolog) is végtelen kisérletezésbe visz. ( láthatod itt is a sok segitség ellenére sem sikerült elinditanod a motort).
Elöször vegyél vagy épits egy motor tesztert 2-3 IC, vagy készen 2-3 € az ebayon. Ezzel kizárod a motor hibáját (hibás bekötését).
Azokhoz a meghajtokhoz egész irodalom van (polulu stb) ahol pontosan le van irva melyik bemenet mit csinál meg mire van az a trimmer).
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Van fogalmam, hogy működik. Nem vagyok hülye. Minden jó lenne ha nem csak egy irányba mennének a léptetők. Másik irányba meg nem megy csak sípol. Mit nem lehet ezen érteni? Nem én vagyok a hülye. 20 éve foglalkozok elektronikával. Van fogalmam a motorok működéséről is. Nem kevés ideje programozok is. Csak nekem ez az arduino még új egy kicsit. Lehet nektek könnyű mert megvesztek egy gépet 250 ezerért azt ott van. Építeni már nem olyan könnyű. Leszólni a másikat szintén könnyű dolog. De erről ennyit. Köszi. Majd megoldom. Szevasztok! További szép hétvégét!
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
A végállás kapcsolók helyére legalább rövidzár kell, különben csak az egyik irányba engedi menni. Lehet a programban is le lehet tiltani, de azt nem ismerem annyira.
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Köszönöm! kipróbálom. Erre nem gondoltam. De kipróbálom egy jumperrel.
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Kipróbáltam. Le jumpereltem a végálláskapcsoló tüskéjét. Most tökéletesen működik oda-vissza hiba nélkül mindegyik léptető. Köszönöm a segítséget! Szuper! Majd később meg programba rákeresek biztos megvan valahol egy ilyen beállítás.
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
A youtube-on van egy csomó videó a marlyn beállításáról. Egyébként a 3D nyomtató témában lehet jobban tudnak segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Oksa! Köszi Még egyszer!
(#) Massawa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Nem azt mondtam, hogy hülye vagy, hanem azt hogy nincs fogalmad a berendezésed müködéséröl, mint ahogy láttuk, hogy azt sem tudtad, hogy hogyan müködnek a végálláskapcsolok. Nekünk, akik segiteni akartunk, honnan kellett volna ezt tudni???? Azt sem emlitetted, hogy vannak-e egyáltalán ilyen kapcsoloid vagy nincsenek.
Ezek az ismeretek az alapok minden CNC ( léptetömotoros) vezérlésnél, és ezzel függetlenül attol, hogy mivel hajtod meg (Arduino stb), nem árt elöre tisztában lenni.
Én személyesen nem vettem semilyen sok ezres gépet, hanem épitettem egy tucat vagy több léptetömotoros hajtást olyan meghajtokkal ami a te cuccodon is láthato, csak én irtam hozzá a programokat 328-ra stb. Igy nyilvánvalo, hogy tudom hogyan kezeli a program a kapcsolokat, amit te nem tudtál, s mi sem ismerjük a te programodat. S aki nem tud valamit annak nincs igen joga megsértödni, föleg nem ha segiteni akarunk.
Jo hétvégét.
(#) t4nt1zjeee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Értem mit mondasz. Már sikerült itt pár hozzászólással előrébb láthatod meg oldódott. Marlin programot használok Arduino Mega 2560-on ezen keresztül megy a RAMPS 1.4. Most próbálom megfejteni a Marlin drivert, hogy át tudjam kicsit programozni, mert be akarom állítani a 3 tengelyt. Már működnek a tengelyek. Még a "Z" tengellyel vannak gondok az valahogy nem igen reagál a dolgokra. A másik kettő hibátlan. Még pár apróság és működik rendesen aztán jöhet rá a fej meg a többi. Egyébként köszönöm a segítségeket még egyszer!
(#) Massawa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
A Z tengely általában forditva müködik mint a másik kettö, igy a végálláskapcsoló is. A pozitiv irány lefelé van.
(#) t4nt1zjeee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Értem. Köszi. Most próbálgatom a különböző Drivereket.
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Próbáld meg a motorokat felcserélni. Nekem volt, hogy a kínai meghajtó meghalt egy pillanat alatt.
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Ez működik szépen. Pakkba rendeltem az igaz. A RAMPS az eredeti nem clone. Az Arduino az kínai. De működik. Meg ahogy elnézem a motorok is működnek. Csak még be kell állítgatni. Amit itthon kapsz amúgy az is kínai. Néztem neten. Itthoni oldalakat. Arduino ugyan az itthon 13.000 mint ha kínából megrendelem 5.000-ér. Kintről megkaptam az egészet cakk-pakk 6.500-ért. Teljesen ugyan az a szett itthon lett volna 14.700 Magyar pénz. Szóval ugyan az és az ára azért kicsit különbözik..
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Igen tudom, de kínai és kínai között is van különbség. Volt már a kezemben több A4988 modul és volt szemmel látható minőségbeli különbség is és az egyik kb 10 perc után fel is adta a harcot.
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Jogos. Hát délután nyomkodtam most őket egy jó órán át. Ment rendesen a "Z" tengelyt állítgatom programba most. Alakul de mára abbahagyom mert elég volt. De elég jónak tűnnek ezek az A4988 motorvezérlők. Meg 5db-ot kaptam ebből csak 4-et használok max. Szóval 1db mindenképp van tartalékba. Eddig elég stabil! Hála égnek! kopp-kopp-kopp
(#) Pali79 válasza ferci hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Megdőlni látszik a féltekercs alkalmazásának előnyei az elérhető fordulatszámmal kapcsolatban. Az egész tekercset bekötve ugyanannál a tápfesznél az egész tekercset használva közel 2*-es fordulatszám érhető el. Vagy lehet mégsem azok a tekercsek végéig amit én gondoltam?
(#) ferci válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Érdekes lenne, ha nem tudnál különbséget tenni fél és egész tekercsek között, 3-3 kivezetéssel.
(#) Pali79 válasza ferci hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ezt nem egészen értem mit szeretnél ezzel mondani. Meg tudom különböztetni egymástól a két tekercset meg a tekercsek közép leágazásait. Az általad javasolt teszt alapján kineveztem az egyes tekercsek kezdetét és végét. De ha csak az egyik pár vezetéket cserélem föl akkor látszólag nem történik semmi működésbeli változás. Ennek így kell lennie?
(#) attika hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy mivel lehetne megvédeni egy mega 2560 pwm kimenetét ami egy A4988-as léptető motor drivert vezérel?
A driver meghibásodása miatt 5 volt került a kontroller pwm kimenetére.
Ezt úgy sikerült neki elérni, hogy a driver EN lába és a step láb zárlatos lett és ezáltal 5volt került a kontroller pwm kimenetére és elhalálozott.
Ez egy gyári nyomtató vezérlője és már a második kontrollert sikerült kinyírnia.
Az egész hiba a léptetőmotor kábelének a töréséből indult, ami valamiért tönkre tette a drivert és így a kontrollert.
(#) cimopata válasza attika hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
köztes ellenállás + BAS54 dióda a upc kimenetére a föld és a 3,3V táp irányába.
(#) attika válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Szia.
Le tudnád nekem rajzolni, hogy hogy kössem be ha megkérlek.
A mellékelt rajz szerint van nekem gyárilag bekötve, az ENABLE és a STEP között mértem zárlatot és ezáltal lett 5 Volt a kontroller PWM kimenetén.
A többi motorvezérlő STEP bemenetén működés közben 5,1KHz-t mértem, de ezen ami tönkrement semmit.
Gondolhattak volna rá gyárilag is, hogy valamivel megvédjék a kimenetet.

a4988.png
    
Következő: »»   141 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem