Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   144 / 162
(#) frekivalto válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Szia.
Tudnál típust adni? Hol lehet elérni, megvenni?
Köszi.
(#) Massawa válasza frekivalto hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Ezek többnyire Kinábol származnak (ebay, aliexpres, banggood stb). Egyszerüen keress miniatur stepper motort vagy geared stepper motort).
(#) Pali79 válasza frekivalto hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Nem igazán tudtam értelmezni a kérdésed, de induljunk ki abból, hogy egy ilyen léptető biztonsággal 300f/min sebességre képes lépésvesztés nélkül, nagy biztonsággal. Ehhez ha jól számolom 1000 step jel kell másodpercenként. Ezt kell szoroznod a használt mikrolépések számával.
(#) frekivalto válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Koszi.

A következő a gondom...
Mikrolepes nélkül nagyobb lépésekkel tudom vezérelni a motort. Ekkor az a gondom, hogy hangos. Ezért kell mikrolepesben gondolkodnom.

A vezérlésnel azt a módszert használom, hogy:
1. Beolvasom a poti helyzetet.
2. Ha jött alapjel módosítás kérés, akkor bekapcsolom a kimenetet 100u secre.
3. Kikapcsolom a kimenetet, majd€ várok 50u sekundumot.
4. Fut a program tovább (értékek kiírása a kijelzore, stb...)
5. Majd kezdődik elölről...
6. Beolvasom a poti aktuális helyzetet.
7. Ha meg nem érte el a kívánt alapjelnek megfelelő pozíciót, akkor újra 100u szekundumra bekapcs. Kimenet, és így tovább.
Ha elérte a kívánt pozíciót, akkor nincs kimenet vezérlés tovább.

A mikrolepesnel halkabb sokkal a motor, de akkor tovább tart a kívánt pozíció elérése. Ezért szeretném felgyorsítani a lépéseket.

Ha gondoljatok, készítek videót a hangol, ami zavar.

Üresen a stepper motor egy bizonyos pozícióban szorul, nem egyforma erővel lehet körbe tekerni. Sajnos... de a lepesvezerlesben ez nem jelent gondot.
(#) Massawa válasza frekivalto hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Meglehetösen összevissza jár az eszed. Azok a mikromotorok, amiket beraktam, alig hallhatok, ha meg beteszed a készülék belsejébe, egyáltalán nem. Ráadásul a te esetedben a motor legfeljebb akkor zümmög, ha változtatod az állását különben nem csinál semmit - csak szép csendesen nyeli az áramot.
(#) Pali79 válasza frekivalto hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Értem én, nincs gond a mikrolépéssel. Két dologgal tudnál szerintem gyorsítani:
1: meg kell nézni a DRV adatlapján, hogy mennyi ideig kell magas jel a lépéshez és mennyi idő kell az újabb lépéshez. Erre optimalizálni a programban az időzítést.
2: amíg állítja a potit hagyom figyelmen kívül minden mást. Ha elérte a kívánt értéket, akkor foglalkozzon a kijelzéssel.
(#) frekivalto válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Koszi.

Értem én, hogy jó motorok, és el is hiszem, de nem rendelek Kínából, és egyéb országokból. Ami itthon kapható, abból próbálom megoldani a feladatot. Max. Angliából rendelek, de onnan is úgy, hogy a rokonom rendeli, és elküldi vagy ha kint van családtag, akkor hazahozza.

Azért köszönöm.
(#) frekivalto válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Koszi Neked is.

Gondoltam erre is, de hátha van más megoldás is. Átgondolom a program lépéseket, aztán meglátjuk.
(#) Massawa válasza frekivalto hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Lehet, hogy otthon is kapni, manapság ez már nem lehet gond. ( az otthon árult motorok is többnyire Kinábol származnak). Huslevest is jobb husbol fözni, mint zacskobol.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
(#) jamiki hozzászólása Máj 22, 2018 /
 
Üdv Mindenkinek!
A léptetőmotorra rá van írva 6,4 ohm, se feszültség, sem áramfelvétel. Ez Hp nyomtatóból van kiszerelve. Az volna a kérdésem, mekkora feszültséget kapcsolhatok rá, és mekkora lehet a tartófeszültség, illetve mekkora áramerősséget lehet megengedni? A nyomtatóban bipolárisan volt bekötve, de én (az egyszerűség kedvéért) unipolárisan szeretném működtetni. (ki van vezetve mind a két középkivezetés)
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
A feszültség nem releváns, attól függ milyen vezérlővel akarod hajtani. Nem tudom miért jobb az unipoláros vezérlés. A készen kapható olcsó vezérlők általában bipolárisak. Pl. kezdettnek egy A4988 a maga 35V 2A-ével bőven sok egy ilyen motornak. Az áramot úgy kell beállítani, hogy hosszab használat esetén se melegedjen túl a motor.
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Tulajdonképpen jó a bipoláris vezérlés is. Az egyszerűség kedvéért ULN 2003-mal próbálkoztam, egy darabig jól működött, de hosszabb ideig próbálva az ULN 2003 megadta magát. A motor nem melegedett.
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Az ULN nem vezérlés, csak több tranzisztor egy tokban. A vezérlést biztosan mással oldottad meg. Viszont vannak a kész vezérlőkben - még az 500.-forintosban is - olyan szolgáltatások, mint pl a fix helyhzetben tartáshoz a tartóáram, mikrolépés stb. amit saját magad megvalósítani elég nagy meló.
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Kösz a segítséget. Már rendeltem is egy A4988-as modult. Ha megérkezik lehet hogy további segítségért megkereslek.
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Rendben, csak azt áruld el mivel vezérled!
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Pillanatnyilag kísérlet képpen párhuzamos portról próbálkozok. Később PIC segítségével I2c keresztül 4 db portbővítővel szeretnék működtetni 8 db léptetőmotort. Kösz segítséget, majd kereslek.
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Bocs, de az előbb sürgősen el kellett mennem. Megpróbálom részletezni az elképzelésem.
A kocka_1 szeretném megcsinálni. Szereztem 8 db egyforma léptető motort. A mechanikai rész elkészítése nem okoz semmiféle problémát, mert a nyolcvanas évek elején szerszám készítéssel foglalkoztam, így a megfelelő szerszámok (eszterga, marógép, helyzetfúró stb.) megvannak.
A motorok forgatásánál egy kritikus pont van, amikor a két szemben lévő motort kell lépésenként egyszerre forgatni ellentétes irányba. Ezt unipoláris módban 8 biten egy lépésben szinkronban meg tudtam csinálni. Ezért gondoltam MCP23016 portbővítővel megoldani, mert így egy lépésben tudnám a két motort egyszerre működtetni. (+ a többi kiegészítés ULN2803, tranzisztor stb.) A többi lépés nem kritikus. Rendeltem próbához 2 db A4988-at, ha megjön kifogom próbálni. Ehhez kérném majd a segítségedet. Próbáltam L293 H -hiddal működtetni egy ventilátor motort de az irányváltás nem működött. A forgatni való kockát Kínából rendeltem, (1190 Ft és a házhoz is szállították!!!!) kiválóan, könnyedén forog.
(#) kaqkk válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
A portbővítőt elfelejtheted , csak bonyolítja a programot , a léptetőmeghajtók csak két lábon (step-dir) "kommunikálnak" a piccel az 8 motornál 16 kivezetés egy izmosabb pic 24 lábbal bőven elég a vezérléshet ...
(#) jamiki válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
PIC18F4520-ra gondoltam, mert azzal kicsit már megbarátkoztam.
(#) kaqkk válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Neki bőven elég lába van a közvetlen vezérléshez , de nem lesz egyszerű megírni a programot ..
(#) jamiki válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
A működtetést először csak a PC-soros vonal-PIC módon szeretném kézi működtetéssel megoldani (egy motor jobbra - balra 90 fok, 180 fok, Szembelévő motorok egyszerre, motorok előre hátra mozgatása stb. ) A kirakás logikáját később (valamikor ) a PC fogja végezni.
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 22, 2018 1 /
 
Szerintem ez nem olyan bonyolult és egyetértek abban, hogy felesleges a portbővítő. Max 3láb kell motoronként, ha a tartó áramot is akarod használni, ha ez elég globálisan akkor motoronként 2láb kell. Az irányt a DIR láb magas vagy alacsony szintje adja a lépést még a STEP-re adott impulzus. Ahány Impulzus, amit lép. Ilyen egyszerű.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
A harmadik (engedélyező) láb az viszont lehet közös minden meghajtónál , csak ha áll a gép akkor kell levenni vagy ráadni a jelet de akkor egyszerre az összes motorra
tehát csak egy +lábat igényel a processzortól . Olyan gépeknél ahol nem áll fenn balesetveszély mint például itt nyugodtan fix szintre is köthető az engedélyező láb .
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Kösz a segítséget. Megérkeztek az A4988 -sok. Az irányváltással sokat segítettél, a tartás is gondolkodtatott, de így már világos. A leírásban szerepel a 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 léptetés, ez az MS1 MS2 MS3 -mal állítható be? ( Bár egyelőre ha 1/1 lépésben is jó lesz.)
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Igen, ha azokat magas szintre húzod, akkor csinál mikrolépést. Az adatlapon megtalálható, hogy milyen kombináció milyen lépést ad. Az egész lépéssel csak az a gond szokott lenni, hogy iszonyat hangos.
(#) jamiki válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Üdvözöllek! Az A4988 megérkezett. Összeállítottam egy próba kapcsolást. Az engedélyezést +-ra kötöttem, az ms1-2-3 a földre kötöttem, a SLEEP - re + 5V kapcsoltam. Az impulzusra a motor megse rezdült. A motor helyére 2 db duo ledet kötöttem, de impulzusra semmi sem történik. A motornak 9V feszültséget adtam, az IC erősen melegszik. Mit rontottam el?
(#) Massawa válasza jamiki hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Az EN-t huzd 0V-re.
(#) jamiki válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Megtettem. Az 1A 1B-re kötött led világit de a másik nem. (előtte is világított )
(#) Massawa válasza jamiki hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Egy lépésre mindig 2 LED világit. Egy ujabb impulzus kell a mási állapothoz. Nézd meg mit jelent ha magas szint van a 3 MS bemeneten.
(#) Pali79 válasza jamiki hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
A RESET lábat a SLEEP lábbal össze kell kötni, ahogy az a rajzon is van!
Következő: »»   144 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem