Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Leválasztó transzformátor
 
Témaindító: Smax, idő: Márc 21, 2007
Lapozás: OK   2 / 9
(#) sirály12 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Köszönöm.

Kipróbáltam, tökéletes. :yes:
(#) jocoka hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok

Az a kérdésem hogy van egy 230/230 voltos leválasztó trafóm ezel pl lehetne használni a tv,vagy a számitógépet,mert hát ezen úgye 2 fázis van.
Ezt azérd kérdezem mert pl építek egy áramkőrt amitt ki szeretnék próbálni mondjuk egy fényorgonát és ott úgye nula van és fázis,ezel a trafóval le tudnám próbálni?
(#) hapro válasza jocoka hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
2 fázis nincs 230V feszültségen. Ott 1 fázis van, 1 nulla, és 1 föld.

De lehet csak nem értem a nekem zagyvaságot amit írtál, egyébként lehet csak nekem az...de mindenesetre akármit ki tudsz próbálni a leválasztó trafóról, aminek nem kötelező a földelés.

Ha van fázisceruzád, azzal le is ellenőrizheted a konnektorban a fázis meglétét, ahogy a nevében is benne van. Érdekessége az lesz, hogy akármelyik konnektort nézed mindig csak egyet fogsz találni, és ideális esetben mindig ugyanazon az oldalon, a bal oldalon, de állítólag az új szabvány szerint már a jobb oldalra kell kötni...erről infót pl itt találtam: Bővebben: Link A 10486-os hozzászólásban.
(#) jocoka hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat mostmár értem amitt írtatok,mégegyszer köszönöm.
(#) mrx23 hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Összeraktam egy leválasztó trafót 2 csengő trafóból.
230Vac->8Vac 1A->208Vac

Azt az érdekességet vettem észre fázis ceruzával, hogy az egyik leválasztott kimeneten (208Vac) halványan jelez.
Rámértem és ~10Vac esett rajtam és az egyik kimenet között.
Ez hogy lehet?
Másik kimeneten nem jelzett.

A trafók pri/sec tekercsei közt nincs galvanikus kapcsolat.
Védő földet sehova nem kötöttem.
Ez így biztonságos? Megfoghatom kézzel is egyenként a leválasztott kimenetet?
(#) hod válasza mrx23 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Én is csatlakoznék az előttem elhangzott kérdéshez. Egy ismerőstől szereztem be a csatolt képen látható leválasztó trafót. Kikapcsolva végigmértem és nincs kapcsolat a pri/sec körök között. A címkének megfelelően bekötöttem, és meg is van kb. 230V a szekunder oldalon. De ha AC feszültséget mérek a szekunder valamelyik ága és a védőföld között, 190 Volt körüli feszültséget ír a műszer.
Olyasmiről már hallottam, hogy a trafóknak van kapacitív csatolása is, és egész nagy feszültség lehet mérni a szekunder oldal és a védőföld között (10MOhmos a műszer), de a csatolás olyan kicsi, hogy áram igazán nem folyik.
Arra van valami ötletetek, hogy ezt milyen módon lehetne biztonságosan megtudni? Adódik a lehetőség, hogy egy próba erejére dróttal simán leföldelem szekunder egyik ágát és az érintésvédelmi relé lekapcsol ha gáz van, de ezt túl radikálisnak találtam...
Sem magamat sem a szkópot nem akarom kinyírni.
Üdv!

dscn2550.jpg
    
(#) lutyii hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Hello!

Van valakinek arra 5lete, hogy hogyan tudok változtatható kimeneti feszültséget (galv. leválasztott) létrehozni 0-230 VAC tartományban ( max 500W terhelés )?

Én egy autótrafót (azt hoszem így hívják!?) gondoltam sorbakötni egy biztonsági trafóval; ez így lehet jó megoldás?

Köszi!
(#) lutyii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Köszi! Akkor jól sejtettem.

Igazából az a problémám, hogy kellene egy kb 500W-os DC táp, aminek a kimeneti feszültségét fokozat-mentesen lehet állítani 10V...130V tartományban. Igazából erre keresek megoldást.
Végső esetben marad a korábban említett megoldás, de ahhoz még szerezném kell egy legalább 500W-os leválasztó trafót (hol lehet ilyet beszerezni?).

Valakinek esetleg van a problémámra jobb megoldása?

Előre is köszi!
(#) player hozzászólása Máj 2, 2010 /
 
Hellósztok!
A csatolt képeken egy leválasztótranszformátor látható két alkatrész társaságában.
Az egyik alkatrész egy szűrő, a másik számomra ismeretlen. Kíváncsi lennék a szűrő feladatára, és a másik alkatrészre.
(#) kokosys hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
ha még érdekel valakit van 2 db ilyen leválasztó transzformátorom
400/230 V
(#) subdiaz hozzászólása Nov 11, 2011 /
 
Sziasztok,

van egy ötletem, amiben minden jól ki van már találva, egy dolgot kivéve. Kellene nagyon sok (első körben 9 db, később sok ezer... ) teljesen független áramforrás. Értem ezalatt, hogy független a + és - kivezetésük (egyenáramúak). Leghasználhatóbb megoldásként egy olyan trafó jutott eszembe, ahol egy primer, és sok egyforma szekunder van (mondjuk 230V-ból n darab 3.3V, majd egyenirányító kapcsolások). Ez nem gerjedne össze? Mert ha igen, külön trafók kellenek, ami növeli a méreteket és a költségeket is.

Hogyan oldanátok meg, ha kellene mondjuk 300.000 darab teljesen független egyenáramú tápforrás?

(Tényleg mindenképpen kell sok darab független táp, ez már be van bizonyítva, a kérdés hogy hogyan oldjam meg a gyakorlatban.)

Köszi.
(#) brazdas hozzászólása Jan 28, 2013 /
 
Sziasztok,
találtam egy linket a leválasztó trafó témakörével kapcsolatban..
Ez azt taglalja, hogyan lehet több fogyasztót üzemeltetni egy leválasztó trafóról. (gondolom pld: egy kapcsolóüzemű tápot és egy oszcilloszkópot..)
itt
(#) baloghvl hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok!

A minap kezem ügyébe került egy transzformátor amely 2db primer tekercsel rendelkezik. Emiatt többféle bemenő feszültség esetén tudja produkálni a kimenő feszültségeket. Az első képen látható hogy miként. Mivel a két primer tekercs galvanikusan nincs kapcsolatban egymással és teljesen egyformák is, arra gondoltam, mi lenne ha levállasztó transzformátorként használnám?
A második képen látszik a két primer tekercs kivezetései és az is hogy egy csévetesten vannak, így nem teljesül a biztonsági trafó feltétele. De gondolom van köztük pár papírréteg, plusz a zománc. Mert ha igen szerintem jó lehetne levállasztó trafónak, szerintetek?

Köszönöm a válaszokat!
(#) ötfelezős válasza brazdas hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Ez a link kicsit keveri a múltat és a jelent - például a 10 m-es korlát már 1986 óta nincs a szabványban.

Azonban az egy trafóról több készüléket esetet a jelenlegi szabvány laikusoknak nem engedélyezi, csak "Csak szakképzett vagy kioktatott személyek által irányított vagy
felügyelt berendezésekre alkalmazható védelmi módok" között.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Júl 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy leválasztótrafóm, 6A-t tud, minden működik, már vagy két éve, és nemrégiben beépítettem úgy, hogy a primer oldalára tettem egy kapcsolót meg egy megszakítót(4A, bőven elég amire kell) és szinte minden indításnál, akár üresen is, levágja a megszakítót, sőt egyszer-kétszer még a fő 10A-est is. Mit kellene tennem, hogy ne kelljen folyton a szekrényhez rohangálni a megszakítóhoz? Tudom, vigyem közelebb, de ez nem vicces....
Előre is köszi.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
A primer oldallal köss sorba egy NTC-t. Szerintem egy 2,5 Ohm-os (max. 6,5 A) már bőven elég lesz. Esetleg kettőt rakj elé sorba. Bizonyos játékgépeknél (flipper) is így oldják meg a bekapcsoláskori túláramvédelmet.

Pl.: Bővebben: Link

szerk.:
Esetleg 5 Ohm, 5 A: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Köszi, holnap elugrok a boltba, és meglátjuk mi lesz belőle!
(#) ötfelezős válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Ha nem baj, hogy eltorzítja a kimenő szinuszt.
(#) mikrokapcsolo válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Ha esetleg abba ütköznék, hogy egyszer baj lenne, akkor nem elég kisöntölnöm az NTC-t egy kapcsolóval ha már megy a trafó?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Miért torzítaná el? Az NTC egy változó értékű ellenállásként fog szerepelni a Primer körben. Ott, ahol ezt alkalmazták, soha semmilyen problémát nem okozott, pedig a szekunder oldalon kilenc különálló feszültség kellett a gép (flipper) működéséhez...
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Mert soros körben az áramból indulunk ki, az meg a transzformátoron nem szinuszos, tehát nemlineáris elemként viselkedik. Az Élet általában működik torz jelalakokkal, de Mikrokapcsolo nem mondta, mire használja. Mérési célokra például nem praktikus. A középiskolában, ahová jártam, még egy mérési gyakorlat is volt ebből a témából.
(#) ötfelezős válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Tudja a tök. Remélhetőleg igen, de ugye a tudomány szerint a bekapcsolási nagy áram is attól van, hogy a feszültség pillanatnyi értéke nem egyezik meg a vasmagban levő remanens mágnesesség értékével. Te meg pont egy adott mágnesezési állapothoz tartozó feszültségből ugrasztanád a feszültséget más értékre. Gondolom, a nagyságoktól függ az eredmény.
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Az NTC nagy hőtehetetlenségével nem tudja követni a szinuszt. Ezenkívül, ha már felvette az üzemi hőmérsékletét, annyira lecsökken az ellenállása, észre se veszi az áramváltozásokat.
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Az NTC nagy hőtehetetlenségével nem tudja követni a szinuszt.
Szerintem másra gondoltál, mint amit írtál. Mert ez azt jelentené, hogy nem lenne definiálható ellenállása (azaz nem lenne rá érvényes az ohm törvény)
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Van definiálható ellenállása, csak éppen hőmérséklet függő. A hőmérséklete pedig az átfolyó áramtól függ. Tehát nem egy konkrét állandó érték. Attól még az ohm törvény működik, legfeljebb nem a konkrét, hanem az általános alakja. Pontról pontra.
Ez még egy közönséges ellenállásnál is így van, csak ott az ellenállás hőmérséklet függése olyan kicsi, hogy általában elhanyagolható, és nem is számolnak vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ha pontról pontra, akkor követi a szinuszt. Visszajutottunk az első kockára.
(#) mikrokapcsolo válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Nos, sziasztok, nem volt a boltban, rendeltek, ma vettem át, de csak 4,7ohm 3A volt, ennek is örülök, hogy lehet kapni 400ft-ért, ez megfelelő lesz hozzá? mármint a 3A nekem elég, nem erről megy minden, ez csak a tesztelgetésekre, javítgatásokra használom az kimenetét.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Miért követné? Az átfolyó színuszos áram effektív értéke fogja melegíteni. Az izzó ellenállása sem követi a színuszos váltakozó áram pillanatnyi értékét, az sem állandó az ellenállása, függ az átfolyó áramtól. A mechanizmus ugyanaz. A titok, a hőtehetetlenség.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
A bemeneten valamivel több áramot vesz fel, mint a kimenet. Ha a szekundert max. 2,5 A -rrel terheled, elvileg bírnia kell. Egy fontos dolog, a trafót mindig terhelés nélkül kapcsold be. Ezek az NTC-t többnyire kettérepednek túlterhelés esetén, az üzemi hőmérsékletük pedig elég magas ahhoz, hogy megésessen. Ezeket mindenképpen vedd figyelembe.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Péntek este óta tűnődök, ezeket miért írtad.
Nos, az kétségtelen, hogy 230V-os izzók esetén kb 60W teljesítményig a hőtehetetlenség nem elég nagy, így a fényben van némi 50 Hz-es "brummogás", akkor meg a hőmérsékletben is, akkor meg az ellenállásban is, de mondjuk afölötti teljesítménynél már nem.
Csak mi köze ennek az NTC-hez? A titok nyitja a hőtehetetlenség, írod. Igen, és ha akár az NTC-nek, akár a termisztornak az van, akkor követi a szinuszt, ha nincs, akkor nem követi. Na de most mit is állítasz?

Egyébként, ha az NTC hőtehetetlensége olyan pici lenne, hogy a szinusz szerint melegedne és hűvösödne, akkor meg mér rosszabb lenne a helyzet, mert az NTC sem lineáris elem, meg a transzformátor sem, és két sorbakötött nemlineáris elem...
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem