Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   3 / 26
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Sziasztok.
Gondom akadt egy Li-Ion akkuval. Az eredeti elhalálozott, magyarán az akku tönkrement. A rajta lévő töltőelektronika működik. Egy másik gyári akku horror drága lenne, ezért feljavításon gondolkodom. (nagyon drága a készülékhez képest, egy navigáció backup akkuról van szó)
Az járható út, hogy megtartom az eredeti elektronikát, és egy másik hasonló akkuval helyettesítem a régi akkut? Sima egy cellás akku, 750mAh-s. Egy "mezei" akkut szednék szét, és átépíteném a régi elektronikára. A donor kapacitásban, és méretben is megegyezik a régivel.
Gyakorlatban is megállja a helyét ez a megoldás?
(#) nedudgi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia!
Milyen készülékben van 750mAh backup? Ha ez autós navigáció, akkor simán elműködget egy szivargyújtó adapterről.

Az akkuban nincs töltőelektronika, csak védelem a túltöltés/túláram ellen. A töltő elektronika a gazdakészülékben van. Jobb lenne az elektronikát rajta hagyni a donoron - azt tervezték hozzá.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 28, 2013 /
 
Van elektronika az akkuban, saját kezűleg bontottam szét. Nem egy egyszerű ellenállás, hanem elég komoly kis cucc. Nem annyira mint egy laptop akku, de sejtéseim szerint ez egy töltő, kisütő elektronika. Az egész panel le van kenve epoxival, így nem tudtam beazonosítani, csak sejtem.
Az akkut kicseréltem, hibátlanul tölt, és dolgozik.
akku nélkül el sem indul a navigáció. A régi akku olyan mértékben volt felfúvódva, hogy nyomta az LCD panelt is. Ha benne hagyom, azzal nem csak a navigáció működőképességét kockáztatom, hanem tüzet is.
(#) nedudgi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Az akkuban nincs töltő elektronika, csak védelem.
(#) Syn7h37ic válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Ha védelem, akkor valami jobb féle lehet. Kár, hogy nem fotóztam le...
(#) djsms hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Üdv!

Hozzájutottam pár hibás notebook akku packhoz. Szétszedés után voltak olyan cellák, amik szinte 0V-ra merültek és olyanok is amik 2.5V felett maradtak. Megpróbáltam tölteni őket egy TP4056-os töltő ic-vel. 3.8-3.9V-ot elég hamar elérte mindegyik cella, 4.1-ig viszont volt amelyiknek több, mint 24 óra kellett... Elvileg 1A-es töltőáramra van beállítva, de ennyit szinte sosem mértem. 10.8V/5200mAh-s akkupackok voltak, vagyis 3.6V-os 2600mAh-s celláim vannak elméletben.
Szelektálni szeretném őket aktuális kapacitás alapján. 250mA-el (~C/10) meríteném, de meddig? Nézegettem a telefonomat, az már kb 3.7V-nál lemerült állapotot jelez. (Most töltöm, megnézem mennyire megy fel, de gyanítom 4.1-re )

Az akkukon LHFM2D8 felirat van, illetve 0918xx (az xx változik) és egy nagy D betű.
A használható cellák cree ledes lámpába kerülnének. A maximális áram 3A alatti. Ezt gondolom elviseli a cella, bár valamivel magasabb, mint C

Szóval a kérdésem az lenne, hogy hány V-ig kell/érdemes meríteni illetve hogyan tudom mérni/kiszámolni az aktuális töltöttségi szintet?
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Ha eldöntött, hogy lámpába akarod használni, akkor ne C/10-el teszteld, hanem az üzemi árammal. Ha nem bírja, akkor már kár továbbmenni. A TP4056 tápfeszültségét próbáld meg megemelni 5.5-6V-ra. Ha így sem tölti fel teljesen, akkor szerintem keress nekik más felhasználást.
A merítést 3.0V-nál hagyd abba, ha nincs alacsonyabb feszültség írva az akkura. A töltöttségi százalék a kisülési görbe alapján határozható meg, szerintem nem érdemes foglalkozni vele, ha lámpában, konstans terheléssel használod. Elég az üzemidőt tudni.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Pont a töltőfeszt emeltem 5.5V-nál már tudta az 1A-t, viszont a töltőáram nem konstans, szinte lineárisan csökken... Bár ez lehet pont egy döglött vagy nagyon elhasználódott cella is akár... A TP4056 amúgy 4.13V-ra tölt.
A felhasználási terület első körben a lámpa, de ha találok több használható cellát akkor más, kis áramfelvételű területeken is 'bevetem' (pl PIC-es hőmérő jeladó stb)
A 3V nekem is szimpatikus, bár a telefon kicsit elbizonytalanított. Ott vajon miért "merül le" 3.7V-nál?
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A telefon kikapcsolt 3.7V-nál, vagy később mértél rajta 3.7V-t? Ha lecsökkent a terhelés, akkor a feszültség megemelkedik.
(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Nem, ennyinél kapcsolt le! Androidos htc, még naplózni is tudom az értékeket ha kell. Be is kapcsolom
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Érdekes. Lehet, hogy vastagon fogott a programozó ceruzája, amikor a leállítási tartalékot képezte? Tudtommal a névleges feszültség a 3.7V a LiPo cellákra, nem kisütési határérték.
(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Ez egy nagyon jó kérdés! Márpedig azért is, mert így normál használat mellett nem bír ki 1 napot a telefon, délutánra már lemerül.
Sajnos nem polymer, csak 'sima' Li-ion (BD26100)
3.7V-os, tehát szerintem sem kellene ilyen hamar kikapcsolnia
Közben megnéztem mennyire lehet pontos a telefon feszmérője és arra jutottam, hogy pontosabb mint a multiméterem (Mert az sajnos csak 3.5 digites ) vagyis a telefon jól mér!
A telefon még azt is mutatja mennyi az aktuális áram (- ha fogyaszt, + ha tölt)
Ez is elég pontosnak tűnik. kb 200mA a fogyasztás bekapcsolt kijelzővel. Ha töltöm akkor 300mA-el tölt és 200-at eszik, máris megvan az 500mA az usb felől (mérve)
Kipróbálom teljesen feltöltött állapotról kikapcsolásig meríteni (repülő módban), majd ugyanezt konstans 200mA-es árammal 3V-ig. Meglátjuk mennyivel tudna többet, ha nem 3.7-nél kapcsolna ki.
(#) villanyipi hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Üdv
Bontottam egy laptop akkut, kb 4 voltos cellái vannak LI-ION ezeket ha sorosan illetve párhuzamosan összekötöm és dobozolom valamilyen plusz áramkörrel belekerülhetne simson motorba fesszabályozó után,vagy első ráindításkor tűzijátékot produkálna? Ha megoldható volna érdekelne egy kapcsolás mert az eredeti savas és gélakkuk ára rendesen megszaladt utóbbi időben, mint minden más elektronika ára is járműkategóriában, viszont a cellák meg vannak itthon
Jahm * utóirat kb 12V-ra akarom kihozni és index kürt meg helyzetjelzőkre lenne

*Ez meg MI?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) nedudgi válasza villanyipi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A töltés megoldása gondot jelent neked, a kürt terhelés pedig az akkunak... A téli hideget pedig biztosan nem viselnék el a cellák. Szerintem felejtős ez a megoldás.
(#) villanyipi válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hát a töltés mint utólag utána érdeklődtem annyiban lenne bajos, hogy túl nagy az áramom, de ha meg lekorlátozom az akku szükségleteihez akkor már a fogyasztók felvétele miatt lemerülne a tél meg nem volna probléma olyankor téli álmot alszok nem motorozok .Így összegezve hiába van ez itthon tartósabb ha veszek gélakkut , de köszi a hozzászólásod .
(#) subbas hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Új vagyok, bocs, ha nem jó helyen járok.

Vásároltam egy USB-s akku bankot, ami 4 db 1000 mAh-s AAA tölthető akkut tartalmaz. Kimenete 5V-ot és 1A-t tud.
A készülékkel elvileg tudok tölteni mobil készüléket.

Egy Samsung Galaxyhoz vettem a cuccot, aminek az akkuja 1500 mAh-s.
Persze meg sem szólal, nem kezdi el tölteni a galaxy-t az akku bank.
A Galaxy töltőjének kimenete 5V és 0,7A. Tehát elvileg az akku banknak töltenie kéne a Galaxyt, de nem tölti.

Mi lehet a probléma?
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Júl 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy GPS-em és benne egy ilyen akku, ami már rossz(P350). Van néhány Samsung Li akkum is, de azoknak csak kettő kimenete van, a másiknak három. Nyilván a piros és fekete a + és -, a fehér meg valamilyen státuszindikátor. De hogyan lehetne a Samsung akkukat alkalmazni a régi helyett? Mindenképp be kell kötni a fehér vezetéket, vagy elhagyható?
(#) Massawa válasza subbas hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Mert a kedves gyártok betartják a konnektor tipusát ( mini vagy mikro USB) , de egyaltalán nem foglalkoztatja öket a konnektor bekötése ( ill. Ha PC- be dugod, annak az intelligenciája kideriti a turpisságot, de pl. egy idegen fali töltö vagy akkupakk már nem. A minap én is ugy jártam 2 Sony ericcsonal.).
(#) Massawa válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Az egy hömérséklet szenzor, ami a töltöt vezérli (állitja le ha tul meleg lesz a cella) sok töltö enélkül el sem indul.
(#) (Felhasználó 51715) válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Ha tehát nem a fent említett Samsung akkut rakom bele, hanem egy máshonnan kitermelt mobiltelefon akkut, azzal elvileg működhet? Tehát a GPS és a mobiltelefon akkuján ugyanazt a funkciót látja el az a harmadik kimenet?
(#) Massawa válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Nem tudom mennyire egyformák a termosztatok. Általában menni szokott, de erre jobb nem venni mérget.
Az egyik ilyen akkuban a termosztat kapcsoloként müködött, azaz egyszerüen lekapcsolta a töltést, ha elérte a hömérséklet a termosztat kapcsolopontját. Az ilyen akkuban egy rövidzár elindithatja töltöt, persze akkor felügyelet mellett szabad csak használni.
A modernebb töltökben azonban van egy sereg más védelem is, igy az akku hömérséklete valoban csak egy harmad/ negyedrangu informácio igy akár mellözhetö is.
(#) nagzso hozzászólása Aug 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy li-ion akku áramkört építeni. 6db 3,7V-os akksim van, 12V-ra van szükségem, hármat-hármat sorba, majd ezeket párhuzamosan kötném be. Ehhez lenne szükségem feszültség figyelésre, hogy 3V alá ne merülhessen egyik se, meg töltő részre, ami ugye nem tölti 4,2V-nál jobban fel egyiket se. Ha lenne valami kapcsolási rajz vagy link valami hasonlóról, annak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) nagzso válasza nagzso hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Elírtam, 4,2V a plafon és 3,7V az alja. Egyébként már nem kérdés, építés alatt van a saját áramköröm.
(#) neocska hozzászólása Aug 30, 2013 /
 
Szervusztok!
Volna egy komolyabb projektem, ami abbol állna, hogy van egy Wifi-Router, s annak megszeretném oldani, az áramkimaradások elleni védelmet.
Volna pár laptop cellám (80%kapacitással) ebböl 4 darabot szeretnék felhasználni párhuzamosan.
Itt olvastam, hogyha párhuzamosan vannak kötve automatikusan kiegyenlitve lesznek a cellák, tehát nem lessz szükségem külön BMS re, csak egy töltö elektronikára, és egy figyelö+step up átalakitora lessz szükségem.
Tehát egy megfelelö töltö áramkör kellene ami 4 párhuzamos cellát bir tölteni, figyelö áramkör ami nem engedi 4-3,8V alá a feszültséget, és egy step up átalakitora ami fojamatos 5v 2A tud le adni, mindezek kapcsolási rajzai, vagy ha volna valami "egyben" megoldás is, az mégjobb lenne.
(#) nedudgi válasza neocska hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Ha van időd kivárni, amíg megérkezik, töltéssel nem érdemes foglalkozni, alkatrészáron kapható kész termék a töltésre. 5V előállítása.
Alternatív megoldás.
(#) neocska válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Jonak néz ki és van idö, de hogy oldom meg, ha megszünik a hálozati táp, akkor egyböl átváltson akkura?
(#) nedudgi válasza neocska hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Ha minden igaz, akkor a töltő csip újratölti az akkut, tehát a terhelés mehet az akkura, a töltő lerendezi a többit... Legalábbis a specifikáció azt sugallja.
(#) neocska válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 30, 2013 1 /
 
Kicsit beleolvastam én is, de sajnos csak 1A fojtonos áramot tud biztositani, ami édes kevés ha a router wifi modulja is bevan kapcsolva, plusz van usb-csatlakozo, amibe volna egy 1gb memoria amiröl fut a linux a routeren, tehát kell az erö a gépnek (gyári tápja 15W 10V 1,5A ami step down 'talakitoval van stabil 5Vra állitva)
Másik kérdés, mennyire rontsa le a hatásfokot, hogy egyszer 5V van elöállitva, majd abbol a töltés, s a töltön keresztül a stepup converter hajtva? (bár ez legyen a legkissebb problémám)
Párat megveszek aztán kiderül hogy mennyire használhato.
(#) nedudgi válasza neocska hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Az egyik linken van 2A konverter is. (Remélem nem 2x1A, bár az két nyitóirányú diódával közösíthető.)
(#) neocska válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
A konverter az igen 2A de, ugyebár egyik linken a töltö, ameikbe van védelem is, az csak 1A enged át magán(legalábbis én ugy értelmeztem a leirásbol), tehát igy a konverter se tud többet leadni.
Következő: »»   3 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem