Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Logikai hálózatok minimalizálása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Káté hozzászólása Okt 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Teljesen új vagyok a fórumon, illetve a digitális áramkörök világában, és ezért érdekelne pár dolog.

Egy kicsit próbáltam utána olvasni Google-lel a dolgoknak, de annyira nem jött össze.

Szóval kaptunk egy feladatot, hogy készítsünk kódolót: kapunk 3 bitet és azt 5 bitre kell kódolni, a lehető legkevesebb kapuszámmal.

Igazából ez a házi feladatom, amit én meg is csináltam a tanított módszerrel: először igazságtábla, utána karnaugh tábla (konjunktív / diszjunktív), majd boole algebrai alak felírása.

Ezt eddig nem ronthattam nagyon el, mert csak egyféle eredmény kapható (elméletileg).

Na most innentől kellene még egyszerűsíteni a dolgokat: AND és OR kapu mellett lehet használni XORt is, illetve boole algebrai átalakításokkal is lehet csökkenteni a kapuszámot, meg hát ugye más kapu "rész- vagy végeredményeit" is fel lehet használni.

Így jutottam el egy (jelen esetben 16os) kapuszámhoz.
Ám erről nem tudom, hogy optimális-e.

Ugyanilyen problémám volt, amikor 4biten beküldtem 0-15ig számokat (ami 10-15ig don't carenek számít), majd ezt kellett átalakítanom 7bit bemenetű kijelzőre. (Digital Worksben "szórakoztam" vele).
Namost ezt is "józan paraszti ésszel" oldottam meg, de erre is kiváncsi lennék, hogy mennyire lett optimális.

Mondta a tanár is, illetve azt is olvastam Wikipédián, hogy erre nincs egyértelmű megoldás, csak kimerítő kereséssel lehet megoldani.

Erre keresnék valamilyen programot, ami ezt elvégzi nekem (az idő nem számít, gondolom nem egy perc lesz).

Remélem találkoztatok már ilyennel és tudtok segíteni benne.

Köszönöm előre is!
(#) watt válasza Káté hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Feltetted a kérdést, hogy minek?
Ha csak műélvezetből, akkor rendben, de a valóságban egy ilyen áramkör(mert hogy ez itt egy elektromos fórum és nem programozói), nem nagy dolog realizálni, ha 200, vagy 5 kapuból áll, akkor sem.(pl. mikrovezérlő, vagy CPLD, stb. egy tok és kész.)
(#) Káté hozzászólása Okt 19, 2008 /
 
Pusztán műélvezetről van szó, de ha tudsz olyan fórumot, vagy bármit, ahol nagyobb eséllyel tudnak ilyenben kisegíteni, akkor nekem az is megfelelő...
(#) kendre256 válasza Káté hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Egyetértek watt-tal, nincs sok értelme optimális megoldást keresgetni. Szinte 0% az esélye, hogy ilyet az életben megoldandó feladatként fogsz csinálni. Ha középiskolába jársz, vizsgán sem fogsz ilyen feladatot kapni. Ott olyan feladatokat szoktak adni, aminek az a vége, hogy "az egyszerűsített függvényt valósítsd meg NAND kapukkal, vagy NOR kapukkal". Ha főiskolára, egyetemre jársz, akkor ott esetleg lehet ilyen feladat ("hogy elfoglaljuk valamivel a hallgatót, mert semmi gyakorlatban is használható feladatot nem tudunk kitalálni neki").
A majdnem 0% esély akkor jön be, ha valami spec integrált áramkört tervezel, és nagyon-nagyon kell valami korlátra figyelni (időzítés, hely..). Namost integrált áramkört Magyarországon egy-két cég tervez, gyártani valahol távol-keleten gyártják, esetleg itthon tesztelik. Sajna, Magyarország nem IC-gyártó nagyhatalom...
Egyéb esetekben pedig, ha logikai függvényt kell megvalósítani, ott vannak a programozható eszközök EPROM(!), GAL, PAL, FPGA, CPLD, mikrovezérlő, stb.
(#) Káté hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Jó rendben van, akkor lebeszéltetek egyelőre róla, de amint lesz elég időm, csak azért is írok rá egy programot, ami végigpróbálja az összes lehetőséget és kidobja melyik(ek) hozzák össze a legkevesebb kapuszámmal...

Amúgy egyetemre járok és nem a háziról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy tudni akarom milyen lehetőségek vannak, mi mivel ekvivalens, egy kicsit jobban belemélyedni a dolgokba. Stb.

Na mindegy, akkor már csak egy dolog maradt hátra: hol tudom lezárni a témát? Vagy osszak valakinek pontot, esetleg csak hagyjam egyszerűen magára?
(#) potyo válasza Káté hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Mivel új vagy itt, ezért felhívnám a figyelmed, az Új kérdés felvetése gombra. Ennek a címe magában hordozza a funkcióját, tehát ne ezzel válaszolgass mások hozzászólására. Arra ott a válasz gomb minden hozzászólás fejlécében.


Szólj egy moderátornak (a kérdőjeles ikon a téma címétől jobbra), és ők lezárják a témát, vagy azt csinálnak vele, ami tetszik nekik (pontot is oszthatnak).
(#) Norberto válasza Káté hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
[off]
Idézet:
„hol tudom lezárni a témát? Vagy osszak valakinek pontot, esetleg csak hagyjam egyszerűen magára?”


Lezárni nem célszerű, mivel a rendszer a zárolt témákat 3 nap után törli automatikusan. Annyira meg azért nem hülyeség ez a topik, hogy a kukában végezze. Ha egyszerűen magára hagyod, az a lehető legjobb megoldás!
(#) Káté válasza Káté hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Habár már nekem is teljesen irreleváns lett a téma, de azért megemlíteném, hogy megtaláltam kb. amire szükségem volt: Logic Friday!

Lehet, hogy nem a legjobb eredményt dobja ki, de elég sok mindent tud (elég sok ilyen jellegű programot megnéztem), ez tudott a legtöbbet és ráadásul ingyenes is (eszméletlen, hogy más ilyen jellegű, de sokkal kevesebbet tudó programért képesek kemény $-okat elkérni...).

Még kapcsolási rajzot is rajzol, szóval nekem kb. ez pont tökéletes lett volna.

Ezzel zárom is a témát, mert már eléggé unom, hogy mindig kapom a leveleket a lezáratlan témáról
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem