Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lövedék sebességmérö
 
Témaindító: danielb, idő: Márc 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Nem villogtatom,az csak a szimulációhoz kell.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Alul helyezkedik el a 2 vevő és a 2 "bajusz" között kell ellőni ( de nem a szobában ?! ) ?
Felül az a papír ( jól látom ?) a szűrő ? 5 cm-nél milyen időt kell mérned körülbelül ( nem számoltam utána a jellemző sebességek függvényében ! )? Milyen magasan mehet el a lövedék, hogy biztosan érzékeld ?! Kell neki a megvilágítás vagy kint, külső természetes fénynél is működik ?
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Nagyságrendben us-os időket mér,500m/s volt a plafon ott 10 us-ra jön ki,mialatt elhalad az érzékelő felett felűl pedig fólia van amit először fehérre fújtam majd 5cm-re egymástól két szigszalagot ragasztottam rá,és így feketére fújtam.Ezzel elértem,hogy csak egy keskeny sávot lásson,plusz még az érzékelőre is ragasztottam 2 szürke háromszöget,így biztos lett az ,hogy egy keskeny sávot figyeljen.A lövedék max25 cm magasan mehet,ezen mindenki át tud lőni.megvilágítás csak bent kell,működik napfénynél.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Köszi az infót !

Az érzékelők ezzel a "trükkel" nem vesznek a környezetből fényt, a szigszalagos és az árnyékoló háromszög ( miért háromszög ?! ) megoldás elég kontraszt biztosít ?!

Idézet:
„500m/s volt a plafon ott 10 us-ra jön ki”


Ez nem 100 us akart lenni ?!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 13, 2016 1 /
 
Az érzékelők közt valóban 100 us,de egy érzékelő felett ami 5mm széles 10 us alatt halad el ezt ha szimulálni akarod akkor 10us széles impulzussal tudod ami kiadja a kapcsirajzon lévő
100kHz -es jelet.mivel ezt vettem periódusidőnek.Ha ezt átviszi látni fogja a lövedéket is.
(#) norcseszto hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Ja nem periodusidőnek hanem impulzus szélességének.
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
A szigszalag csak azért kellett,hogy a két sáv fehér maradhasson,így kaptam két fényáteresztő sávot.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Köszi az infót, majd lehet, hogy kereslek még a tapasztalatokkal kapcsolatban !
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Nyugodtan kérdezz,ha tudok segítek.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Köszönöm előre is !
(#) vandorbot hozzászólása Márc 2, 2019 / 1
 
Teljes leírás tokkal, vonóval.
kronográf
(#) Georgee válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Sok sikert hozzá, nekem pénzkidobás volt, rengeteg negatív tapasztalattal.
(#) dokidoki válasza Georgee hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Írhatnál róla, nehogy más is kedvet kapjon hozzá feleslegesen.
(#) Georgee válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Lényegében maga a konstrukció paintballra van tervezve. Tehát a külső cső átmérője úgy lett méretezve, hogy a marker csövére rátudod tolni és stabilan tartsa amíg a lövedék elhalad a kapuk előtt. Mivel a paintball lövedék nagyobb, mint az esetünkben az airsoft és/vagy légpuska lövedéke, így a csőben lévő opto kaput biztosan kitakarja, amikor elhalad előtte. Viszont egy ekkora átmérőn egy 6mm-es BB-vel átlőni, még ha az első érzékeli is a második opto már nem biztos hogy látni fogja. Amikor összeraktam akkor 25-30 lövésből 1-et tudott elkapni és mérni, ami inkább pocséklás kategória, főleg ha airsoft játék előtt mérsz. Szűkebb csövet nem lehet stabilan rögzíteni az airsoft replika elé, sőt a műanyag csöveket rendszerint összetörte az esetleg nem egyenes pályán haladó BB (a cső tengelyéhez képest). Tehát szűkebb csővel airsoftra felszerelve megint nem túl nyerő, mert nem lehet stabilan a replikára rögzíteni a "mérőcsövet". Viszont a nagyobb átmérő esetén akkor járható út, ha a csőátmérőt legalább 6-8 ponton figyeljük a be és kilépési ponton. Tehát ha az a BB nagy átmérőn halad és egy kaput is kitakar akkor indul illetve áll meg a számláló. Vagy ebben a témában vagy a ballisztikai kronográf témában ki is tárgyaltuk, miért így a jó. Ez már járható út, a saját kronómat is így alakítottam ki, ahogy előzőekben írtam. A másik negatív dolog a PIC18F13K50-es PIC amikor még asztalon volt a projekt, akkor nem lehetett minden sarkon kapni (azóta már lehet változott a dolog).

Ami plusz dolog ebben a projektben, hogy az elméleti működése le van írva, tehát egy kiindulási pontnak éppen megfelel, ha saját programot akarsz írni. Némi módosítással írtam meg a sajátomat, ami FPS MPS és torkolati energiát is mér (Joule) a lövedék súlyának függvényében. Szóval valamire jó, de módosítani kell, én ezek után egyszerűbbnek tartottam a saját kronó fejlesztését.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) dokidoki válasza Georgee hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Köszi a választ, így érthető. Igazat megvallva az én projektem félbemaradt, de folytatni fogom, ha lesz rá szabadidőm. Legalább tanulom tovább a programozást, mert bár a meglévő működik, de fejleszteni mindig lehet rajta, atmega8 és bascom, ebben íródik. És mint a kritikus rész nálam is, a lövedék megfelelő érzékelése... Bár capture mód, és egy lábon veszi mindkét kapu jelét, gyakorlatilag kettő sorbakapcsolt fototranzisztor. Úgy nincs vele hiba. De sajnos nem olyan, hogy bárhol elmehet felette a lövedék... Van tökéletesíteni való rajta.
(#) Georgee válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Nekem mai napig jól működik (előző hozzászólásokban kitárgyaltuk), de sajnos már csak emlékképeim vannak, mert adatvesztés volt a gépemen, és a kapcsolási rajz és a szoftver is odaveszett, így körvonalasak előttem a dolgok, miket használtam. Maga a projekt 2012-be nyúlik vissza, így csak felszínesen tudom megosztani a tapasztalataimat. Azóta már van egy gyári kronóm is, mert nem volt kedvem újra nulláról fejleszteni. A lényeg, hogy 1 szenzor esetében szinte biztos, hogy pocséklás lesz, mert sokszor nem fogja mindkét opto kaput kitakarni. Lásd rajz. Nagyon felszínes móricka rajz, de a lényege azt hiszem érthető. A jobb oldali rajz egy sima egy kapus, ellenben a bal oldali több kapuval figyel, így ott biztos hogy legalább egy kapu látni fogja az elhaladó lövedéket. Magát a kaput NAND IC-vel kiviteleztem az elsőt és a hátsót is. Az érzékelők előtt ~10ohmos és (most nem tudom hogy le vagy felhúzó) ellenállás van. Tudom kicsi az érték, de ha az egészet párhuzamosan kötöd és a sor végére egy helitrimmert teszel máris állítható az érzékenysége. 10k-val kezdtem, de arra nem reagált. Viszont az előzőleg leírt út már abszolút járható volt. Magát a kaput az IC interrupt 0 illetve interrupt 1-es lábára kötöttem. Párszor át kellett lőni előtte. Először az első kaput állítottam, ahol elhaladt a lövedék, és ha a másodikat nem érzékelte, akkor error felirattal jelezte, tehát a trimmert addig tekertem amíg error-t nem írt. Első kapu működik, a másik kaput addig állítottam, míg értékkel nem tért vissza. Maga a hiba visszajelzés arra lett írva, ha mégse érzékelné a lövedéket a kapu. Viszont 6-6 érzékelő előtt kicsi az esélye, hogy nem veszi észre (lásd rajz). Az IR led legyen nagy sugárzási szögű, illetve a fotoérzékelőknél sem hátrány, ha nagy a látószöge.
(#) Maffija hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Sziasztok

Mindenféle gépjármű töréstesztjével foglalkozok, így ha igény van rá a mérések pontosságát hitelesített gyorsmozgású kamera segírségével vissza tudom nektek igazolni.

Attila
(#) vandorbot válasza Georgee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Nyilván, ha pellethez használod nem kell beton kútgyűrűbe szerelni a kapukat. Némileg továbbgondolva két négyszögletes keretet is lehet hozzá készíteni kapunak. Lézerrel, tükrökkel, hogy olyan sűrű legyen a fényháló ami biztosan megszakad.
(#) dokidoki válasza vandorbot hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Ha megnézel pár gyári kialakításról képet, az elgondolkodtató, hogyan is működik stabilan. Mindegy, hogy nyílvessző, vagy 30-06 a mérés tárgya... Engem ez érdekelne.
(#) vandorbot válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Elv a következő: Van egy vacak mikrokontroller és egy pontos frekvenciájú impulzusokat vagy négyszegeket előállító rész. A kontroller először bekéri a dzsaló súlyát. Aztán az egyik lábán ha jelet kap elkezdi számolni a másik lábára kötött előbb említett pontos frekvenciájú impulzokat. Ez addig tart, amíg a 3. lábán stop jelet nem kap a 2.kaputól. Aztán elkezd osztani szorozni és kicsapja az eredményt a kijelzőre. Ha nem kap, akkor túlcsordul a 2 Byte és hiba üzenetet csap a kijelzőre. Kis idő múlva visszatér a program elejére vagyis mérés módba.
A kapuk: ócóér lehet kapni lézer pointereket pirosakat. 2db kell a két kapuhoz ami hmm.. legyen13x13 cm-es, hogy a vakok is át tudjanak rajta lőni íjjal is. Sima négyzet alakú, alul fölül tükör besüllyesztve a keretbe. Alulra bal oldalra be kell szerelni a lézerfejet úgy, hogy csavarral lehessen finom állítani a pozícióján. A jobb alsó sarkában meg a fényérzékelő kicsit besüllyesztve, hogy ne zavarja annyira a környezeti fény, szinte csak egy kis 2-es lukon csapódjon be neki a lézer fénye. Namost a háló. Úgy kell beállítani, hogy a 4.5-ös pitymag megszakítsa. Ehhez a lézerfénynek az alsó és felső tükör közt sacc 2 milliméterenként kell cikkcakkoznia, a végén meg a fényérzékelő lukába be dzsalni. A többi programozás és némi számolgatás kérdése. ( Mekkora legyen a frekvencia, milyen távol legyenek egymástól a kapuk stb. )
(#) dokidoki válasza vandorbot hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Félreértettél. Értem és ismerem a felvázolt elvet, Még a programozás részét is, ...
A "gyári" kialakítások ránézésre nem ezt az érzékelési elvet alkalmazzák, ez látható a képekről is ha rákeresel. Sejtésem szerint alulról van megvilágítva az érzékelő mellet a felette elsuhanó lövedék. A visszatükröződést érzékelik, hogy a külső változó fény ne akadályozza a mérést, két pálca tart egy árnyékoló müa. lapot felette. Ennek a mechanikai és áramköri kialakítása érdekel.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Na, a link nem jó... beteszem az onnan lementett képet:
(#) vandorbot válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ja. Én nem ragaszkodnék ehhez az elvhez. Elég sűrűn errort mérnek. Ráadásul macerás. Amit én leírtam az sosem mér luftot. Na igen van ultrahangos, infrakapus.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) vandorbot hozzászólása Aug 10, 2019 /
 
Közben rájöttem, ill. felhívták nagy programmerek a figyelmem, hogy felesleges külső órajelet számolgatni, amikor ott van a PIC-ben a CCP periféria. 20MHz-s órajelnél a TIMER1 pontosan 5MHz-vel töltődik. Az pont jó. Ha a kapuk 50 cm-re vannak egymástól, akkor 500 m/s-nél 5000 impulzust számlál, 50 m/s-nél 50 ezret. Ez lehetővé teszi a tizedes kijelzést is. Az alsó sebességhatárt a két byte határolja be, ez kb. 40 m/s. Felülről elvileg 500m/s-ig tizedes kijelzés. A fölött is mér, ha az elektronika kellően gyors, csak akkor már nyilván kevésbé pontos.
Nézelődtem a neten, de PIC-es használható megoldást nem találtam. Amit találtam ahhoz meg nem közöltek progit. Így kénytelen voltam készíteni egyet 16F628-ra. Más hasonló PIC-re is átültethető. A kapuk 3D-s nyomtatható terve is megvan. A lézerfejet és az érzékelőt 0,67 fokra meg kell dönteni, így jön létre a lézerháló. Még várom az alkatrészeket.
(#) norcseszto válasza norcseszto hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
Itt a jó rajz.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem