Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lövedék sebességmérö
 
Témaindító: danielb, idő: Márc 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) KBal76 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 3, 2022 / 1
 
Nem találtam meg mindent, de még megtalálhatom.
A faék egyszerû programot megtaláltam (látszik hogy ezt sem gondoltam túl, bruttó 110 sor), illetve a szenzorok panelját (nincs is más saját panel benne), meg a kész berendezést.
A készülékhez amit itthon találtam, egy kb. 4cm átm. réz csövet, két horganyzott faipari lyukacsos lemezt, meg pár mûanyag lapot/csövet használtam fel. A csô két szélénél 50%-ig be van vágva, ide lát be a szenzorpanel, felül egy-egy IR led világít lefelé. A két vágás közt 20cm távolság van. A szenzorok (5mm szélesek, opto schmitt triggerek, oc kimenet, ez volt itthon sok) bármelyike felett elrepülô légpuskagolyót érzékeli, nincs igazán holttér ami miatt aggódni kellene. Tápellátása 4db AA akku, semmi stabilizálás, kb. 5V. Miután alig áll pár alkatrészbôl, így kapcsolási rajzot nem csináltam hozzá.
(#) norcseszto válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
Udv!Minden project fontos, hátha abban van a megoldás amit más keres. Nem gyűlt meg a bajod a micros utasítással? Nekem az volt a bajom vele hogy 4us onként léptet.
(#) KBal76 válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
A sebességmérésnél amit írsz, lényegtelen pontatlanságot ad (egy légpuskagolyó sebességénél kb. +/- 0.5m/s), illetve a szenzorok határfrekije is ebben a tartományban van (kb. 200kHz), így nem foglalkoztatott. (Adottak voltak a ~20 évvel ezelôtti melóhelyemrôl mentett IR vevôk, bezúzták volna ólommentesre átálláskor) Ezeknek a paraméterei alkalmasnak tûntek (azaz nem csak a lencsénél érzékelnek hanem akár háttal is).
Összeraktam a szenzorsort dead bug módszerrel, szkópra dobtam és láttam hogy hozza a szükséges érzékenységet, direkt pici, 2-3mm csapágygolyót elôtte ejtve.
A szenzorok aktív negatívot adnak (OC kimenet, mint a vivôfrekvenciás IR vevôk), egy ellenállás húzza tápfeszre a kimenetet, ha nincs fény. De ugye folyamatosan van, mert egy ir-led megvilágítja az összeset. A diódák azért vannak, hogy amikor az egyik szenzort kitakarja a golyó, akkor csak annak a + jele jut el az Arduinohoz, a többi nem zavar be.
Miután minden is van itthon, egy Ardu ProMini (ez = nano, usb-serial nélkül) és HC-05 BT modul felprogramozva, egymáshoz illesztve megtette.
Elgondolkodtam hogy egy PIC-et programozok fel, de a lustaság nagy úr, bátyámnak meg "tegnapra" kellett. Rakhattam volna még tudást bele, hogy kiszámolja az mozgási energiát, viszont igény nem volt rá. Mivel nekem szerencsére nincs mivel átlôni rajta, így ki se próbáltam hogy mûködik-e majd. (De az elmélet és a gyakorlat természetesen most is találkozott. )
A használati tapasztalat, hogy nyári napsütést nem szereti, ilyenkor árnyékban vagy beltérben kell vele mérni. Bár ezt bátyám szerint a boltiak sem szeretik, én meg elhiszem neki.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem