Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lövedék sebességmérö
 
Témaindító: danielb, idő: Márc 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) danielb hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
:gun: Hali! A következő a kérdésem: Nemrégiben vettem egy Airsoft fegyvert. Ez idáig nem is gond... De elég sok infó terjeng arrol, hogy mikor ennek a fegyvernek a csövét elhagyja a golyó, akkor mekkora a sebessége. Erről szeretnék én meggyőződni. Ilyen mérőeszközök léteznek, csak k**** drágák. Ha valaki tud erre kapcsolást, azt előre is megköszönom! A fegyver képe: ITT található :gun:
(#) Gory hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
Én egy olyat tudnék elképzelni, hogy fogsz egy kontrollert, aminek az időzítőjét elég kis felbontásra is be lehet állítani, ezzel lehet variálni. Azután fogsz mondjuk két infra kaput, rákötöd egy-egy interrupt bemenetre. Az első infrakaput valahova a torkolathoz teszed, a másodikat meg mondjuk 1 méterrel, vagy valamennyivel arrébb. Ezzel is lehet kiísérletezni.

Amikor a golyó áthalad az első infra kapun, akkor elindítja a timert. Mikor áthlad a másodikon az interrupt leállítja a timert. a kettő közt eltelt időből meg atávból már számolhatsz is.

Mikroszekundumos felbontással szerintem simán lehet mérni. Tehát ha felteszem hogy 1us a legkisebb amit mérhetsz, és mondjuk olyan rohadt gyors a golyó, hogy az egymstól 10 centire levő infrakapuk miatt ez nem elég, akkor messzebb viszed egymástól őket. Ezáltal rosszabb felbontással is lehet mérni, csak növelni kell a távot. De feltételezem hogy nem tesz meg 10 cm-t 1 us alatt.

Az infra kapunak nemtudom van-e valmi késleltetése vagy ilyesmi, de ha két egyformát használsz, akkor az úgyis kiesik.
(#) Ricsa válasza danielb hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
Szia! Én láttam ilyet már. Igaz nem gázrisztóra, hanem sűrített levegős légpuskára. A haveromnak van ilyen. Rászerelte a csőre. Volt két rézékelője, az a cső végétől 10 cm-re volt. A kettő között volt 5-6 cm. Előőte a golyót, aztán a kis kütyü kiírta a lövedék sebességét, meg még valamit kiírt. Ja azt, hogy mennyi idő alatt tesz meg a golyó 100 m-t. Azt mondta nem is volt olyan srága 3-4e ft.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 3, 2007
 
Kivettem a pisztoly képét az oldalról (az első hsz-ben már elérhető, javítottam), mert túl borzasztó látvány volt egy topikot egy ilyennel kezdeni!
(#) tams hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
üdv
Én arra gondoltam, hogy akár az infát ki is lehetne spórolni és lehetne helyette például 2 alufóliadarab amit átlősz és ugyanott vagy csak itt a 2 alufólia átszakadásával szakad meg az áramkör és ezt tuod mérni a pic-cel.
(#) mokus válasza tams hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
A lovedek inditasakor a torkolatbol kiaramlo levegonyomas siman atszakítja a foliat. De ha megsem, akkor a folia ellenalasa lassitja a lovedeket, ezet az X centimeteren mert adatok nagyon pontatlanok lesznek.
Szerintem csak az opto-s megoldáa működhet.
Eltudom meg esetleg kepzelni magneses vezerlessel is reed csovel... de mondjuk 1 meter mert csohosszal...
(#) kyrk válasza mokus hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
Optoban szerintem elonyos lehet, ha AC csatolsa van benne. Igy az opto jelet lehet szorni majd gyujteni. Igy egy szelesebb savban lehet erzekelni a lovedeket. Ha esetleg nagy lenne a szoras.
(#) flapci válasza danielb hozzászólására (») Márc 4, 2007 /
 
Hello!
A legkönyebb ha egy papir henger oldalára fokbeosztást rajzolsz, ismert fordulattal forgatva átlövöd.Némi szémoléssal ki lehet számolni a sebeséget.

xx.GIF
    
(#) kun dani hozzászólása Márc 8, 2007 /
 
csinálj fonográfot két kapu érzékelö a tetejükön miko elhalad a golyo megméri menyi idö még egyiktöl a másikig ér kiszámitod hány m/sec-alat ér át és abbol kiszámitod a km/h-val megy ( m/sec : 3,6)
(#) halipapa hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
A téma engem is érdekelne hogyan lehet ilyent kivitelezni valami készült már a dologból?
Üdv!
(#) Feri007 válasza halipapa hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Nyilván, itt mindenki optosorompón töri a fejét, de létezik a problémának egy pofonegyszerű megoldása: Ballistic pendulum
(#) halipapa válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Ezt ismerem de nem használható, valami műszer kellene ami pontos és egyszerű!
(#) Feri007 válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hogy egy kicsit konstruktivabb legyek

A fegyver torkolatánál az optosorompo OK, de a becsapódást nehéz evvel detektálni.
A becsapódás detektálásához: fogsz egy ujságpapirt, amire oda-vissza cik-cakkban vékony rézhuzalt ragasztasz, mondjuk celluxszal.
Vagy csinálsz egy keretet, aminek a szélén szögek vannak, arra fúzöd fel a huzalt. Amikor megszakitja a huzalt a lövedék, akkor kell az órát leállitani.
(#) halipapa válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hát ez sem a legjobb megoldás nem kell túl bonyolítani, 2db érzékelő kell, de nem tudom milyen, fénysorompó, tárgyreflexiós stb... valami ami képes ilyen gyors áthaladásnál reagálni! Pl. van nekem 2db tárgyreflexiós érzékelőm 1ms -es érzékenységgel nem tudom hogy elég-e hozzá.
(#) halipapa válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Apropó opto sorompó?
Jó megoldás, olcsó egyszerű.
(#) Bishop82 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
tavir.hu-n találsz kész chrono projectet a verseny résznél de ma már olcsóbb készen megvenni mint elkészíteni.
(#) Bishop82 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Különben meg két nagy sebességű optokapú, méred a kettő közötti időt egy uC-vel és átszámoltatod vele lábra amit kiíratsz a kijelzőn. Ha a ROFot is akarod mérni akkor meg csak az első szenzoron figyelteted az impulzusokat és perchez számoltatod őket.
(#) halipapa válasza Bishop82 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hali!
Nem találom be tudod linkelni!?
Köszi!
(#) halipapa válasza Bishop82 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Tudnál egy erre alkalmas optokaput mutatni, vagy szintén belinkelni? Köszönöm előre is!
(#) Bishop82 válasza halipapa hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Oldal közepe kb.
Érdemes még ránéznetek az audiacity programra. (ha jól emlékszem a nevére :S )Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Gumilapos golyófogónál jobb a piezó lapka, mint rezgésérzékelő. Szinte bármit lehet vele triggerelni.
(#) halipapa válasza Bishop82 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Köszi!
Ezen már el lehet indulni de ránézésre sem olcsó a dolog
Valahogy csak lehet egyszerűsíteni a dolgot, nekem nem is kéne Joule például elég nekem FPS vagy M/S.
(#) kaqkk válasza halipapa hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Mit szólnál 2db piezó csipogóhoz ami egy egy papírlapra van ragasztva , és ezek meghatározott távolsára helyezve egymástól ? Amikor az első lapot "szakítja a golyó indul - a másodiknál leáll a számláló . A távolság és az idő egyszerű számítással megadja a sebességet .
(#) albinolynx hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Sziasztok!

Felhozom a témát, mert szeretnék építeni egy chrono-t légpuskák méréséhez. Találtam egy olyan verziót, ahol egy csőben egymással szemben van egy IR led és egy fotótranzisztor. Majd valamilyen távol ismét led - fotótranzisztor páros. 5V tápot kapnak a ledek.
A fotótranzisztorok is sorosan vannak kötve, a szabadon lévő kollektor egy 3.5mm-es jack jobb-, vagy bal bemenetére. Az emittere pedig a jack gnd-re és a jack dugó számítógép mikrofon bemenetére.
A pc-n a SoftChrono program fut:

http://talonairgun.com/softchrono/SoftChrono_beta1.ZIP

Milyen IR ledet és -tranzisztort használjak?
Mi befolyásolja a mérési határokat?
A led és a tranzisztor közötti mekkora távolság legyen?
Muszáj-e ezt a távolságot pontosan feleznie a lövedéknek?
(#) Stewe hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Hasonló problémám van de egy csavarral: kisebb sebesség és nagyobb lövedék.
Egy nyílvessző sebességét kellene megmérni, de itt nehezebb az érzékelők előtt ellőni... Ötlete valakinek?
(#) vzoole válasza Stewe hozzászólására (») Szept 27, 2012 /
 
Egyik megoldás a radaros mérés... de a másik se egyszerűbb.
Kettő darab fotodióda X távolságra. Nagyon érzékenyre kell hangolni, hogy a legkisebb fényváltozást is detektálja. Felülről kapja a fényt (ami lehet akár természetes is) és az érzékelő felett elhaladó tárgyak fényváltozása aktiválja az érzékelőket. Csak nagyon szűkre kell szabni az érzékelés szögét a lövedékkel (nyílvessző) párhuzamos irányba. Na ez a nehéz része.
(#) Stewe válasza vzoole hozzászólására (») Szept 28, 2012 /
 
Induktív érzékelőre gondoltam eredetileg, 2 db100-150mm-es tekercs előtt egy 150 graines (~10g) acél heggyel már lehet triggerjelet fogni, csak az ismétlési pontosságnak kellene nagyságrenddel kisebbnek lenni, mint az érzékelők távolságának. Ilyen érzékelő meghajtó nincs valakinél fiókban?
(#) norcseszto válasza Stewe hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Hali!
Teljesen kész és használható sebességmérő.Nyílvessző sebességét simán méri,légegyverhez is használható.Az érzékelők felett IR ledeket helyeztem el,20cm magasan,25cm hosszú sorban,egymástol 3cm távolságban így mindenféle zavart kiküszöböltem.Az érzékelőket "maszolni"kell a szük látószög eléréséhez.Én perforált lemezt használtam.A fotodiódákat sorban kötöttem be,így egész jó érzékenységet lehetett elérni,az áruk nem vészes,és minél több figyeli a lövedéket annál jobb(NYÍLVESSZŐ ESETÉN 5mV VÁLTOZÁST MÉRTEM).Sajnos optika nélkül ilyen megoldást kell alkalmazni.A kapcsolásbam a PICnek nincs más dolga,mint mérni és osztani,aki akarja alakitsa át 7 szegmens kijelzőhöz,nekem a soros számláló kényelmesebb volt(ez már kész volt).Sok sikert!A stab.IC ne tévesszen meg senkit,felbontás kapcsoló pedig nem kell!
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
(#) Moderátor hozzászólása Sanyessz hozzászólására (») Dec 1, 2012
 
Egyazon kérdést, csak egy helyre tegyél fel, légyszives. A szabályzatban is megtalálod.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Szerzel egy távirányitható fényképezögépet (a jobbak többsége ilyen.)
Ráteszed egy álványra és lefényképezed a nyilat. A gépet fix idöre kell beállitani, és akkor a nyilvesszö mozgásának a hosszából pillanatok alatt kiszámithatod annak a sebességét.

Csak az inditást kell megoldani - erre kell távirányitó.
Erre már volt itt sok ötlet optokakaputól kezdve akár két, kifeszitett alufolia között átrepülö nyil (azokat rövidrezárva) is indithathatja a fényképezögépet.
Ha profi megoldást akarsz akkor a háttérben felakasztasz egy skálát, amin már elöre kiszámithatod a sebességeket, igy csak meg kell nézni a fényképet és arrol egyböl leolvasható a sebesség (akár egy chronométeres karora skálájáról.)
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem