Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Maratás
 
Témaindító: xanxtus, idő: Ápr 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 9
(#) Shul válasza vicsys hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Igen és pluszba ha vaskloridot használunk akkor kevesebb használódik el (kevésbé tolódik ki a használt lötty maratási ideje a teljes panel lemarásához képest...)

Azonban az ilyen lemez -szerintem- nem néz ki szépen, nagyon spórolósnak tűnik, és bár spóroltunk a maratóval ezt "visszakapjuk" a kémiai ónozónál, hisz ebből több kell ide...
(#) Frankye válasza Shul hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Már annak, aki kémiai ónozót használ...
(#) elektromoska hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Sziasztok! Nem teljesen ide illő kérdés, de mégis meg kísérelném: 1 liter (tömény) sósavhoz mennyi 35%-os hidrogép/oxidot kell keverni az ideális maratószer elkészítéséhez? Kösz mindenkinek!
(#) pluto válasza elektromoska hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A "gyári leírás" a többé kevésbe biztonságos oldathoz a következő (forrás: Kontakt Chemie):
200ml sósav 30%
30ml hidrogénperoxid 30-35%
770ml víz

Ha türelmetlen vagy, a víznek csak a felét veszed, az ugyanis mint egy kézifék működik. Ha teljességgel nem bírsz magaddal, sósav - hidrogénperoxid 7 : 3 arányban és ugyanannyi víz. Ez nagyon gyors és már önmagát melegíti. Ha kezdő vagy, jó lesz az első variáció.

FONTOS !!! Szellőztetett helyiség, vagy kültéren. Erős KLÓRGÁZ fejlődés. Klórgáz + nyálkahártya = sósav Lásd: első világháború gáztámadások. NEM JÁTÉK !!!
(#) negeru hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Üdvözlök mindenkit...

Majd 1 órámba telt mire végigolvastam ezt a topikot és nagyon jól szórakoztam
De sajna én nem kaptam meg azt az információt ami nekem kell...

Mivel Vaskloridot nekem is nehéz beszerezni és a Sós-sav/Hidrogén kombináció tetszik / olscsóbb is, ez végett ez kell használnom. Nállunk az üzletben csakis 16% sóssavat tudok vásárolni, és 12% hidrogént ( Valahogy nállunk nem szeretnek szőkülni a lányok ). Ez végett kérdem miből rakjak kevesebbet vagy többet, hisz nincs kedvem a nyákokat trönkre tenni. ( Faluban élek és a legközelebbi üzlet ahol nyák-ot tudnák beszerezni az 30 Km-re van tőlem és mindent internetten szerzek be.) Nekem nem a gyorsaság a fontos hanem, hogy jól ki legyen marva Tehát gyengébb keverékkel is megelékszem és 10 perces marási idővel

Előre is köszönöm a türelmeteket......
(#) Medve válasza negeru hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Hello, nem probléma ha hígabb oldatot használsz, én is azzal kezdem, hogy vizet töltök a tálcába úgy, hogy az majdnem ellepje a nyákot. Aztán jön a sósav az le is kapja a réz oxidot, és ehhez annyi hidrogén-peroxidot csepegtetek(!), hogy a reakció a kívánt sebességgel végbemenjen. Ha a réz barna, akkor H2O2 kell hozzá, ha fehéres lepedék képződik rajta, akkor sósav kell még hozzá. Én ezt tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) negeru válasza Medve hozzászólására (») Okt 23, 2012 / 1
 
Ma reggel felvettem a kapcsolatot egy ismerősöm ismerősével aki úgyszintén ezekkel az arányokkal dolgozik amiket én leirtam. Az ő állitása szerint 1/1 arányban kell keverni viz nélkül. Ezzel a keveréssel meg lesz az 5 perces maróhatás ( elméletileg ). Na most szerencsé(m)re találtam fent a padláson kis de nagyon régi nyákdarabokat, amikkel most kisérletezni is fogok ( amint megittam a kávémat ). Majd még ma leirom, hogy milyen eredményre jutottam
(#) morgo válasza negeru hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Szia!
Én is Medve által javasolt módszert ajánlom - ezt használom én is. Nem kell előre bekeverni semmit, csak a szükséges mennyiséget használom fel, így a megmaradt oldatot sem kell tárolni. A marató edény is mindig csak akkora, hogy kényelmesen elférjen benne a nyák - rézzel felfelé, aztán mehet rá egy kevés víz, majd a sósav (elég ha 3-4 mm-rel lepi el a nyákot) és a gyűszűnyi hidrogén-peroxid, csöpögtetve.
(#) negeru hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Kipróbáltam. 1/1 arányban kevertem ahogyan az ismerősöm ismerőse mondta. Szépen meg lett, kb. 5 perc alatt lemarta. De viszont, belkezdett a rajzocskámba is ami nem jó hir . Most vagy Filctoll gondom volt, vagy simámn erős az oldat . Egy korty kávé és megpróbálom az általatok leirt receptet hátha az jobban bevállik ....
(#) kadarist válasza negeru hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Szia!
És folyamatosan mozgatni kell az oldatot! Ez fontos, meg persze legyen meleg az oldat, mert az gyorsítja a maratási folyamatot és így csökken az alámaródás veszélye.
(#) negeru hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Tehát akkor egyeztetek.

A tálkába öntök melegvizet kb 40 - 50C körülit. Akkor abba öntök sóssavat és csepegtetem a Hidrogént. ( az asszony lenyakaz ha elhasználom az egésszet kiérletezésre ). A mozgatás az pedig alap ....
(#) Gabó hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy az 1:1es aránynál ha sok panelt maratunk és kicsit több az anyag akkor képes FELFORRNI!! az oldat. Egy idő után ha már valamennyire meleg és sok panelt martunk ÖNFORRÁSBA megy át és csak a bő hideg víz hűti le. Ill ilyyenkor a pitli megválasztása is jó döntés, mert ha már felmelegszik egy szintig, akkor elolvad az edény!
(#) negeru hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
És igen. sikeres volt a terv. Csak nem azok amiket leirtunk .

Tehát ime a recept ami akkor jó ha 16% Sóssavunk van és 12% Hidrogén. 2/1 hez kell keverni. És remekül kimarja(ta). Egyenlőre nem olyan szép mint amikor vaskolriddal csináltam, de van egy olyan gyanum hogy a Filctollam amit a gyerektől kértem kölcsön az nem a legjobb minőségű ( meg kék szinű ). Remélem a szinnek nincs semmi köze a marás minőségéhez

Köszön megint a segitségeteket
(#) micimacko válasza negeru hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Nekem a lakkfilc bevált a rajzolat javításra, rajzolására.
A Hidrogén-peroxid / sósav sem szedi le.
(#) Gabó válasza negeru hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Jah, hogy csak 16% sósav és 12% hidrogénperoxidot használtál. Akkor csak én vagyok maximalista kicsit... a 20as sósavval és 38as hidrogénnel na azzal 1panel 1 perc
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 24, 2012 /
 
Nekem meg kene egy otlet, hogy mi a feneben marassak? Valami kisebb tepsi meretu kemeny muanyagtalra gondoltam.
Ma elsosegely dobozaban csinaltam, de hatranya, hogy girbe-gorbe a doboz, es sok folyadek kellett bele, hogy telitve legyen a maratni valo lap.
(#) mark.budai válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Szia! Én 3 féle edényben maratok, attól függ mekkora a panel. Kicsiket Delmás dobozban, nagyobbakat fagylaltos műanyagdobozban, a mégnagyobbakhoz (A4, stb..) meg kunyeráltam egy régi műanyag tálcát a konyhából.
(#) _vl_ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Én az obi/madarastacskó meg hasonlókban vettem különféle méretű és alakú műanyag tárolódobozokat, ill. műanyag tálcákat, általában ételtárolás meg hasonló funkcióra árulják őket. A reciklálás miatt kötelező egy kis emblémán feltüntetni rajtuk, hogy milyen alapanyagból készültek, ez nálam mind PP (polipropilén), az maratáshoz jó. Olyat érdemes nézni, aminek minél laposabb az alja, ill. minél négyszögletesebb a széle, hogy ne kelljen bele annyi anyag. Ugyanezen ok miatt érdemes kisebbet és nagyobbat egyaránt venni. Ha jól záródót sikerül venni, akár maradhat is benne két maratás között a folyadék.
(#) Bejus hozzászólása Jan 9, 2013 /
 
Helló! Remékem nem veszitek tolakodásnak... lányok is kérdezősködhetnek?
Rézből csinálok ékszereket, és a maratással kapcsolatban keveredtem ide. Végigolvastam a fórumot, sokat okosodtam, szórakozta is és a fantáziám beindult egészen. Szóval, ha jól értem, akkor hidrogén peroxid-sósav eleggyel maratjátok a holmit.
Kérdéseim: milyen arányban kell keverni és milyen erősségű anyagot használtok ehhez? Mennyi ideig lehet használni egy keveréket, ill. hogyan lehet tárolni? Hová teszitek az elhasználódott elegyet... gondolom tilos a "csapba" önteni!?
Így elsőre ennyi... remélem jár erre időnként valaki és válaszol az ilyen "szőke" kérdésekre is!
Köszi
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Látom hogy ma regisztráltál tehát nem biztos hogy tudod , ezért szólok itt nem szokás egy kérdést több témába feltenni ! Egyébként a másik témában már válaszoltam a kérdésre
(#) Bejus hozzászólása Jan 9, 2013 /
 
Bocsánat! Csak láttam, hogy ott régóta nem járt senki, ezért gondoltam, hátha itt kapok választ. Megértettem! Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Semmi gond ha kérdésed van tedd fel nyugodtan , ha a témát senki nem látogatta régóta az új hozzászólásnál akkor is automatikusan előre teszi a rendszer, tehát akit érdekel az látja hogy új kérdés érkezett.
(#) Bejus hozzászólása Jan 10, 2013 /
 
Az első kísérlet eredménye! Köszönöm kaqkk!
Sajnos a szélek eléggé elvékonyodtak, és az oxid réteget nem tudom mivel lehet leszedni, de nagyon örülök, hogy legalább így sikerült!
Ha van megoldás a gondomra, ill. hogy hogyan lehetne mélyebb barázdákat csinálni, nagyon örülnék az eligazításnak!

1 041.jpg
    
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Az oxid réteget tiszta sósavba merítve tudod "levenni" a szélek vékonyodása ellen pedig a festést ajánlom amivel a mintát vitted fel festéket kend meg a hátulját és az élét is ! A mélyebb barázdát a hosszabb maratási idő fogja meghozni . Egyébként szépek lettek , ahhoz képest hogy tegnap marattál először !Gratulálok ügyes vagy
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) Bejus hozzászólása Jan 10, 2013 /
 
Kösziiii! Az a tegnap az ma volt Tegnap még csak fejben marattam
A hátuljára széles ragasztó szalagot ragasztottam, de akkor a széleket is majd lekenem a filccel. Persze lehet, hogy a ragasztó alá is bement... majd megpróbálom hátul is filctollazva... különben a filc színét is eltüntette... az baj?
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Vegyél lakk filcet , a virágosok használják , az szuper az ilyen "nagy"felületek takarására és gyorsan szárad , tuti hogy nem lesz alámarás (a szín lényegtelen) és én maratás előtt ragasztanék a hátuljára egy darab damilt amivel ki tudom emelni a maratóból ha meg akarom nézni .
(#) Frankye válasza Bejus hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
A ragasztó szalagnál kritikus, hogy jól tapadjon a teljes felületen, és hogy ne tudjon bemenni alá a maratószer.
Mivel nő vagy, tudom javasolni a körömlakkot is, az is igen jól megvédi a nem maratandó felületet. A szín itt sem kritikus, de a jó fedés érdekében javaslom, hogy egy picivel hígabbra keverd az acetonnal, mint amit a köröm lakkozásához használni szoktatok. Egy dologra kell figyelni: Azok a lakkok, amelyek "csillám" szemcséket (nem tudom, mi a "becsületes nevük", de szerintem Te biztosan tudod, mire gondolok), szóval azok a lakkok nem jók, mert azok a szemcsék is fémből vannak, így a maratószerek jó eséllyel azt is lemarnák, és ott apró bemaródások (lyukak) keletkeznének.
A lakkozás, festés, ragasztó szalagozás előtt nagyon fontos a felület előkészítése, azaz, hogy a felület teljesen zsír- és pormentes (ujjlenyomat!), valamint teljesen száraz legyen.
Én ehhez orvosi latex kesztyűt használok, de tökéletesen megfelel a célnak a hajfestésnél is használt fólia kesztyű, vagy a háztartási gumikesztyű is. A hosszabb maratási időnél arra is figyelemmel kell lenni, hogy (mivel mély rézrétegről van szó) fennáll az ún. "alámaródás" jelenség, amikor a védő réteggel fedett rézrétegbe is belemar a maratószer ott, ahol egyébként védő réteggel (festék, lakk, ragasztó szalag, stb.) fedett volt. Ha tehát mm mértékű mélységet szeretnél elérni, akkor azt előzetesen célszerű mini fúrógépbe (pl. Dremel, Miniplex, stb.) fogott maró szerszámmal (kukorica marónak, vagy gyémántszemcsés marószárnak hívják, a legtöbb kis fúrógép mellé tartozékként adják) előmunkálni.
Én is gratulálok az eddigi eredményekhez, és további sok sikert kívánok!
(#) Bejus hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
A körömlakk is előkerült tegnap, még kísérletezgetek, hogy mi a legjobb nekem.
Az utolsó tanácsodat nem értem egészen pontosan. Úgy érted, hogy egy ilyen gravírozó félével rajzoljam elő a mintát? Milyen mélyen? A baj csak az, hogy nem elég biztos a kezem ehhez. Megcsúszik a csiszoló. Azok a kis modell kerítések, hogyan készültek? Hogyan rajzolták? Olvastam a hozzászólásodat a képekre, amit Topi 2008-ban tett közzé. Én is 0,5mm lemezt használok. Meg olvastam az írásvetítő fóliás minta átvitelt is. De az hogy kerül a lemezre?
Mennyi időbe telik, mire teljesen keresztül maródik a lemez?
Köszönöm a biztatást és a tanácsokat!!!!!
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Itt a videók közt van többféle megoldás (csak keress rá a nyák készítés kifejezésre) Az"előmunkáláshoz" csak annyit , nem fontos pontosan a minta mellett marni gravírozni , elég ha csak a mélyebbre szánt helyeket munkálod meg a többit elvégzi a sav .
(#) kaqkk hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Sőt ha jobban belegondolunk , ahol át kell marni a mintát , a "leendő"luk körepét egy vastagabb fúróval átfúrva , gyorsabb és pontosabb lehet a maratás. (de ez csak az én véleményem!) szerintem nem próbálta még senki .
Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem