Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 27
(#) derick hozzászólása Júl 21, 2013 /
 
köszi a választ!
Ha kevés a medence saját vízforgatója, akkor a szivattyút hova érdemes kötnöm? A vízforgatónak nem fog bezavarni?
Illetve a neten bóklásztam és ezt találtam: http://medencefutes.blog.hu/
Ismeri ezt valaki? Csak számolgattam és kb ugyanannyiba kerülne, mint 200 m cső(15000 ft) és nincs vele meló. De van-e valakinek vele tapasztalata?
(#) nedudgi válasza derick hozzászólására (») Júl 21, 2013 1 /
 
Itt, ezen a fórumon nem az a kérdés, hogy mennyi munkát fektetünk valaminek az elkészítésébe.Csodák nincsenek. Adott hőenergia begyűjtéséhez adott felület kell. Nem jobb mint a natúr LPE cső - tény hogy esetleg meg lehet vele spórolni pár óra munkát. Még mindig nem állt helyre a látnoki képességem - honnan tudhatom, hogy milyen szivattyúd, mekkora medencéd van? Szerinted így milyen tanácsot lehet adni?
(#) kelkaresz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Szia!

Az egyszerűbb részén a dolognak túl vagyok, megvettem a 200 m LPE csövet, pár t-idomot, meg nem is tudom még mit, plusz egy darab 3/4-es KPE csövet. Ez utóbbit csak azért, mert arra gondoltam, hogy a fenéklemezbe a vastagabb fala miatt talán biztosabb megoldás..
Szóval az LPE csőből csinálok 4 spirált, ezek összekötéséhez használom a t-idomokat.
Beiktatok még egy kimenetet elzáróval, erre egyrészt lehet majd csatlakoztatni a kompresszort, másrészt ha le akarom engedni belőle a vizet, akkor itt tudok levegőt beengedni. Itt jön a nehezebb rész, ezekhez már nem értek, bár leírtál már szerintem mindent, ami az aknába még kell ahhoz, hogy jól működjön a dolog.
Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni még, ha lehet akkor inkább élőszóban skype-on.
Talán úgy könnyebben megértem majd a lényeget.
Köszi az eddigi sok segítséget.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) kelkaresz hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Szia.

Kész a medence, de a fűtés nem akar működni.
Lehoztam a medence mellé a 200 m csövet, így a hálózati nyomás, ami kb 1,2 bár kb 1 perc alatt átnyomja a vizet 1 45 m-es tekercsen.
Grundfos UPS 25-60-as használt keringetőt kaptam kipróbálásra, az egy tekercset alig visz át.
Lehet hogy már gyenge szegényke?
Milyen szivattyút javasoltok, mi az ami nálatok működik?

Köszi
(#) nedudgi válasza kelkaresz hozzászólására (») Aug 22, 2013 1 /
 
Légtelenítetted a rendszert?
Mit értesz az alatt, hogy egy tekercset alig visz át? Ez a szivattyú a specifikáció szerint 2m emelőmagassággal 2 m3 vizet emel egy óra alatt 2-es fokozaton, szabad kifolyással.
(#) kelkaresz válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Szia!

Elnézést a hosszú szünetért, nyaralni voltunk.
A levegővel lehetett a probléma valóban.
Tömlővel átnyomtam az egész rendszert a hálózati nyomással, ami nem túl acélos, mindössze 1,2 bár.
Bár még most is nyom néha buborékot a befolyónál (miután pl. egy napot nem megy), de szépen keringeti a vizet végre.
Jó lett az egész, köszi szépen a segítséget és a tanácsokat javaslatokat!
(#) dlaci64 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
T Fórumozók.
Egy kérdésem lenne....
12 m3 es medencém van melyet jó 10 éve régebbi típusú solár szőnyeggel fűtők. ( sima vékony párhuzamosan kötött fekete csövek ) gyári készítés.
Igazából meg vagyok vele elégedve egyszerűen fel van dobva a lapos tetőre,de a fórumokat olvasva elbizonytalanodtam,hogy esetleg lehetne növelni a hatásfokát
Ha a napelemekhez hasonlóan keretbe foglalom- alul OSB rá,hungarocell ill alufólia,erre a szőnyeg a tetejére pedig fólia,vagy műanyag lemez-vagy bármi más megoldás.ez növeli a hatásfokát,vagy felesleges vele foglalkozni???
Előre is köszönettel -Laci
(#) nedudgi válasza dlaci64 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Röviden: nem.
Ez a fajta fűtés úgy működik, hogy a fekete műanyag elnyeli az őt érő napenergiát, és átadja a benne keringetett víznek. A belső hűtés mellett a külső légmozgás hűtő hatása elenyésző, tehát felesleges energiapocsékolás a takargatás. Ha jól van elhelyezve, akkor a csövek szorosan egymás mellett vannak, köztük nincs rés, ahol a napfény továbbmenjen, minden napfény a csövet éri. Ha van energiád, pénzed, helyed, akkor a meglévővel párhuzamosan további csöveket tegyél a tetőre, a meglévővel párhuzamosan, ameddig a keringető szivattyú bírja.
(#) dlaci64 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
értem-köszönöm
(#) sanyoca005 hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok én is szeretnék épiteni a medencéhez eggy ilyem szolár fütést de nem tudom hogyan is áljak neki vagy hogyan kell .Jó lenne ha segitenétek nekem .Elöre is köszönöm
(#) nedudgi válasza sanyoca005 hozzászólására (») Jan 27, 2014 1 /
 
Szia!
Segítek. Ezt a topikot olvasd végig, és utána kérdezz, ha valami nem világos. Azt mindenképpen írd meg, milyen, mekkora medence, hogy lett telepítve, és milyen szivattyúd van. Mondjuk a 2011 november előtti ötleteket én levetném.
(#) sanyoca005 hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Szia el olvastam már de nem értem
jó lenne egy rajz nekem mert igy el sem tudom képzelni hogyan áljak neki .
A medence az 4.6x1.25 a földbe lesz sülyesztve úgy hogy ki fog álni 50 centimétert.
A homok szűrő berendezés működtetné,vagy ha úgy nem lehet akkor van egy grundfos keringető szivattyúm.

Nagyon köszönöm a segitséget.
(#) nedudgi válasza sanyoca005 hozzászólására (») Feb 12, 2014 1 /
 
Sokáig rágódtam, mit válaszoljak erre. Biztosan elmélyedtél a fűtés megoldásában? Érzel magadban annyi erőt, és van elégséges szerszámod, hogy megcsináld?
Tulajdonképpen azt nem tudom, mi hiányzik ahhoz, hogy megértsd a lényeget. A nap melegének ki kell tenni egy LPE csőspirált, amiben a medencéd vize kering szép lassan. Ha gyorsabban keringeted, többszörös költséggel csak pár százalékos javulást tudsz elérni. Ezt a keringetést fenn kell tartani addig, amíg a nap süt.
Ha még nem lett lesüllyesztve a medence, akkor alakíts ki homokszűrő mellett egy második pár csőcsatlakozást, ami a fűtésre szolgál.
(#) sanyoca005 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Köszi a választ ,értem az elmélleti részét nekem csak egy rajz kellene a csö spirálok párhuzamos kötéséröl. Köszi
(#) nedudgi válasza sanyoca005 hozzászólására (») Feb 12, 2014 1 /
 
A párhuzamos kötés lényege, hogy egyforma hosszúságú, és keresztmetszetű csőspirálok kezdete, illetve vége közösítve van, például egy-egy T idommal. Valahogy így. A spirálokat egymásba is lehet helyezni, mintha több csövet tekernél egyszerre, akkor jobb a terület kihasználása, ha közel négyzet alakú terület áll rendelkezésre. Hosszú, téglalap alakú felületen jobb a linken ábrázolt megoldás.
(#) Szebence hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Sziasztok!

Én is tekertem fel 2x100m 20-as LPE csövet, így van két tekercsem. Én nem medence fűtésre szeretném használni, hanem ezen áthaladva menne a Nap által előmelegtett víz a bojlerbe. Tehát a hálózati víz először kimegy a tetőre a csőkígyókba, majd csak aztán a bojlerbe. Ugye itt 2 bar van, a hálózati nyomás. A kérdésem az, hogy annak érdekében, hogy minél melegebb legyen a Nap által felmelegített víz sorosan vagy párhuzamosan érdemes kötni a két spirált?
(#) Bakman válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Elvileg mindegy. Ellenben én a helyedben kiegészíteném egy hőtárolóval. Gondold végig. Délben süti a nap a csövet, de nem használsz belőle semmit. Este, mikor már nem tudja melegíteni a nap a rendszert (sőt, éppen emiatt elkezd visszahűlni a csőben lévő víz) de használod, gyorsan el fog fogyni, a következő napig pedig nem is termel semmit. Ha jól számolom (15 mm-es belső átmérővel kalkulálva), a csőben lévő vízmennyiség kb. 35 liter, ami viszont nem túl sok. Ha ezzel melegítesz egy tartályban vizet, sokkal többre is elég lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) Szebence válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
18mm a belső átmérő, igaz nem mostanába, de úgy számoltam, hogy valamivel több mint 40 liter víz lesz a spirálban, ez fele, mint amekora kapacitású a bojler. Igen, egy kis tartályon én is gondolkodtam már. Ha sikerül szereznem egyet, akkor azt is beiktatom. Itt is két megoldás vetődött fel bennem, egyik az, hogy a padlásra felteszem és körbe leszigetelem üveggyapottal, a másik pedig az, hogy felrakom azt is a tetőre, feketére festve.
Van egy 120 literes műanyag hordós kerti zuhanyzóm feketére festve. Nyáron 2 nap után olyan melegvíz jön ki, hogy az első 3 percbe nem tudok beállni alá.
(#) pferenc hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Szia,
Bestway 3,05 méteres medencém van. Vettem hozzá egy TV shopos vízmelegítőt, amit éveken keresztül a földön tároltam, és a vízforgatóval szuperül üzemelt, jól melegítette a vizet. Tavaly viszont már megnőttek körülötte a fák, így a nap nagy részében nem kapott 100%-osan napsütést. Azt tervezem, hogy felteszem a tetőre. Az a kérdésem, hogy milyen szivattyút vegyek hozzá, mert ma azt mondták az Aqualingben, hogy a vízforgató nem fogja felemelni a vizet, a legolcsóbb szivattyút 39.000Ft-ért ajánlották, viszont az nem homokszűrős, homokszűrővel együtt 69.000 Ft- lenne. Annyit nem szeretnék erre a kis medencére költeni. Arra is gondoltam, hogy a víztisztításhoz meghagyom a hozzá tartozó vízforgatót, és a vízmelegítéshez beleteszek a medencébe mondjuk egy búvárszivattyút. Szívesen vennék valamilyen költséghatékony ötletet. Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza pferenc hozzászólására (») Máj 6, 2014 1 /
 
Milyen magasan van az a tető?
A medencefűtéshez fűtőszivattyú való. Kis fogyasztással képes a szükséges vízmennyiséget mozgatni. Olyan szivattyút kell választani, ami a tető magasságára képes felemelni óránként 1 köbméter vizet.
Ugye van életvédelmi relé a rendszerben?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) Barret hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Ilyen helyen az emelést nem számoljuk,mert a visszatérő ág "megszívja" a szivattyút.
Csak lel kell a rendszert indulás előtt légteleníteni.
Ide bőven elég egy szennyvízszivattyú is,természetesen új! Csak rá lehessen a szívóoldalra csatlakozni légmentesen.
(#) nedudgi válasza Barret hozzászólására (») Máj 6, 2014 1 /
 
Tudsz ajánlani egy megfelelő típust?
Azok a szivattyúk, amiket én láttam, merülőszivattyúk, és fogyasztásuk a többszáz watt tartományába esik. Odáig rendben van, hogy ez is melegíti a vizet, de hőtermelésre jobb hatásfokú megoldások léteznek. Napi 12 órás üzem már jelentős költséget jelent. Írod, hogy a visszatérő ágnak szívóhatása van. De odáig el is kell jutni, üzemkezdetkor...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) zolika60 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Egy fűtéshez való bármilyen keringetőszivattyú megfelel. Csak egyszer kell légteleníteni a rendszert, aztán már nem tud levegő jutni bele. Ha erre a szivattyú nem elég a feltöltést a vízvezeték nyomásával segítheted.
(#) nedudgi válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 6, 2014 1 /
 
Én tudom. Én mindössze a kolléga által javasolt szennyvízszivattú létjogosultságát vitatom medencefűtés esetén.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) pferenc válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Ferde a tető. Kb. 2,5 méter magasra kellene felemelni a vizet, és kb. 2 méterről folyna ki a vízmelegítő alján. (3 méter hosszú a vízmelegítő)
Akkor milyen típusú szivattyút javasoltok? Továbbá a légtelenítéssel kapcsolatban sem tudom, hogy hozzam össze a rendszert? A vízmelegítőhöz, gégecsövek csatlakoznak, milyen tagokat kell beépítenem ahhoz, hogy ne folyjon ki a rendszerből a víz?
Azért gondoltam alapból pl. a szenyvízszivattyúra, mert azt ha vízszint alá tesszük, elvileg felnyomja a vizet ameddig kell. (kikapcsolás után meg kicsorog belőle
Örülnék ha tudnátok más, költséghatékony megoldást javasolni.
(#) nedudgi válasza pferenc hozzászólására (») Máj 6, 2014 1 /
 
Kérdeztem, van érintésvédelmi relé?
Mennyit fogyaszt az a szennyvízszivattyú, amire gondoltál?
Nem tudom, milyen tagokat kell beépíteni, mivel nem tudok semmit a medencédről, csak azt, hogy 305cm átmérőjű, Bestway gyártmány. Az, hogy a TVshopban vetted a medencefűtést, szintén kevés információ. Képekkel, linkekkel támogasd meg a kérdésedet.
(#) pferenc válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Érintésvédelmi relénk nincs.
A vízmelegítő:
http://www.tvproducts.hu/napkollektoros-vizmelegito-rendszer.html
A medence:
http://www.tvproducts.hu/bestway-csaladi-kormedence-305-cm-atmerove...k.html

Jelenleg az alábbi 3m3/órás vízforgatóm van, amiről azt mondták, hogy nem emeli fel a vizet nekem, a kívánt magasságba.
http://www.tvproducts.hu/cirkulacios-szuro.html

38mm-es gégecsővel van összekötve a rendszer:
http://aqualing.hu/termek/93-d38-mm-gegecso-15-m-es-tagonkent

Igazándiből nagy nyomás nem kell a rendszerbe, mert a felemelés után már lefele folyik a víz a vízmelegítőben, a tető dőlésszöge miatt.
Arra gondoltam, hogy ha tényleg nem emeli fel a vizet a forgató, akkor a jelenlegi forgatót megtartanám víztisztításra, és egy plusz szivattyút a medence széléről belelógatnék a vízbe, és azon a körön menne a vízmelegítés. (Természetesen csak akkor amikor nem vagyunk a vízben.)

Ehhez az alábbi eszközöket találtam a neten, viszont ezek 4-500W-osak.
http://www.argep.hu/trend/SZEN/Szennyviz-szivattyu.html

Ebben az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy mi az a legköltséghatékonyabb megoldás, amit alkalmazni tudnék.
Előre is köszönöm
(#) zolika60 válasza pferenc hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Egy ilyesmi szivattyú kell neked. Úgy kell felépíteni a rendszert, hogy légmentesen zárt legyen. Mindkét csőnek a vízszint alatt kell lennie. Egyszer feltöltöd akár a slagról és onnan kezdve keringeti a vizet a medence és a radiátor között. Ha a csövek vége víz alatt van nem ürül le a rendszer.
(#) macipalika hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Készítettem egy csőspirált én is kb 100m KPE csőből.
A földön nagyon jól működik.Egy digitális időkapcsolóval fél óránként 3 percet megy a szivattyú.
Szivattyúként egy olcsó hidrofortartályos szivattyút használok.
Most gondolkoztam azon hogy felteszem a spirált a tetőre.
Az a baj hogy egy strand karbantartó ismerősöm azt mondta hogy ez a fém öntvény szivattyú és a sima lemeztartály tönkreteszi a vizet a vasoxid miatt.
Kár aggódnom ezen vagy vegyek valami más szivattyút?

A víz melegségéről csak annyit hogy elég meleg de amivel feltöltöttem a medencét sima zöld színű slag, abban melegebb a víz rövidebb idő alatt. Azt nem nagyon álta a kezem.
Ez a kpe csőrendszer 1 nap alatt felmelegítette a 3m-s medencém vizét.
Akkor a kérdésem a szivattyú lenne.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) zolika60 válasza macipalika hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szerintem ne aggódj a vasoxid miatt. Azt viszont nem értem minek a tartály?
Következő: »»   4 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem