Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melegszik a DC motor mitől lehet ?
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
Ebben a kérdésben van a legtöbb konfliktus a nézetekben. Ahogy a leirtakbol is kiderült, két szempont van a probléma megitélésére.
1. A motorbol kivenni az egész forgási tartományban a legtöbb mechanikus energiát és kitágitani a vezérlési/forgási tartományt. Azaz leküzdeni a fix motorveszteségeket, amik egy része feszültségfüggö illetve mechanikus. Erre a motorhoz igazitott frekvenciáju PWM jel kell. A vasmagos motorok esetén < 1 kHz alatti, vasmag nélküli motoroknál magasabb frekvencia.
2. Ha nem a maximális mechanikus energia kivétele a cél, csupán az elektronika veszteségeit kell csökkenteni (több amperes áteresztö tranzisztoros DC áramkör), akkor elvben bármilyen magas frekvenciáju PWM müködhet, de a motor müködése veszteséggel jár és sok esetben rosszabb, mint sima DC hajtásnál. Az ilyen PWM hajtásnak alig van szerepe a motorveszteségek leküzdésében és sok esetben a leadott energia sem jelenik meg a motortengelyen mechanikai energia formájában. Csak az elektronika jár jol, mert nincs annyi veszteség mint mondjuk egy sima áteresztö tranzisztoron, de a motor sok esetben nagyon szenved, a meddö energia elveszik és elképesztö zavaro hatása van. (Valamikor egyetlen pártunk ilyen motorral és a jele kisugárzásával zavarta a nem kivánatos rádiovételt szerte Keleteuropában.)
Ezzel be is fejezem, mert már itt a modi.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
(#) Massawa hozzászólása Márc 2, 2020 /
 
Akit érdekelnek a mai motorok tipusai itt egy jo áttekintés:

Motorok
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
Típusból azért nincs olyan sok. A kivitel módjában viszont elég változatosak, de az nem típus.
Váltakozó áramra:
Szinkron, aszinkron, és az univerzális soros motor.
Egyenáramra:
Soros, párhuzamos, és külső gerjesztésű.
Az, hogy ezen belül hány pólus, fogazott, vagy egyéb kialakítású az már másodlagos, és a felhasználás speciális igényeinek megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Valoban, de egy tipuson belül is elég sok fajta motor van és ahogyan már korábban irtam, más feltételek vannak mondjuk egy vasmagos motor hajtására vagy egy lapos sztatoros motor vezérlésére. ( ilyen nincs is abban a felsorolásban - valamikor sok profibb magno capstan motorja volt ilyen).
De pl a vasmagos motorok között a csavart (skewed) armaturáju (rotor) motor teljesen másképp viselkedik, mint a videoban bemutatott sima vasmagos DC motorok. Pl ha a hajtásban lendkerék van akkor a sima DC motor lefékezi azt amikor nincs hajtás ( áram) , ha csavart armaturáju a motor vagy vasmentes akkor meg alig van fékhatás. Azaz sokkal jobban érvényesül a lendkerék stabilizálo hatása. Szoval ezek a nuánszok teszik érdekessé a kérdést és ezért nem lehet csak ugy kijelenteni, hogy ilyen vagy olyan frekvenciás PWM hajtás az optimális.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem