Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   197 / 276
(#) Honda130 hozzászólása Jan 9, 2018 /
 
Urak! Sziasztok! Bocsi hogy megint kérdésekkel traktállak titeket, de felmerült pár kérdés megint.
Ugye múltkor írtátok, hogy amennyiben a barkács CO hegeszőmbe építek kondit, akkor kicsit szebben fog hegeszteni. Erre én harapok is, tehát lesz benne kondi. 40 000µF-os kodiban kell gondolkodnom igaz? Néztem a munkahelyemen használatos CO hegesztőnkben 2db 22 000µF-os kondenzátor van. 63 Voltosak. Nem is túl nagyok, úgyhogy el is fog férni.
Viszont egy az Elektromosságban szakmájából és hobbijából kifolyólag jártas barátom azt mondta, hogy minél nagyobb feszültség értékű kondenzátort teszek a gépbe, annál jobb. Erre keresném a választ tőletek. Lehet ebben valami igazság?
Ezen kívül felvetett egy kérdést. Méghozzá azt, hogy a folytótekercs és a kondi nem fognak-e rezgőkört képezni a rendszerben és esteleg ellentétes eredményt okozni mint amit szeretnénk? ...Mondtam neki, hogy elvileg a folytó az a primer, a kondi meg a szekunder oldalon lesz, így szerintem nem lesz rezgő kör, de nem tudom jót mondtam-e neki?
Nyilván erre valami hozzáértő válaszát várnám, ha ráér.
Köszi!
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1
 
Idézet:
„minél nagyobb feszültség értékű kondenzátort teszek a gépbe, annál jobb”

Jobb nem lesz, csak drágább. 63V felé felesleges menni.

Tedd rá a kondenzátort a diódahídra polaritáshelyesen és ne foglalkozz mással. Nem kell még az elektronikához sem érteni ahhoz hogy belásd, hogy ha a gyári gépekben működik, akkor neked is jó lesz az.
Primer oldalon nincs fojtó.
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
A kondi akkor optimális,ha legjobban illeszkedik ahhoz a feszültséghez amit pufferelnie kell. Ha a barkács gépekből nem úgy vennék ki a maximumot hogy az üresjárási DC feszültsége 34-37V legyen,akkor elég lenne a 40V-os kondi is,de kisebb feszültségnél nem lenne elég a 18-20cm2-es vas. Kellene 45-50cm2, akkor elég lenne 25V is ahhoz a 120-140A hegesztőáramhoz.
Ezért kell 63V-os, de annál nagyobb semmiképp. Ha nagyobb feszültségűt választasz, romlik a kondi funkciója az áramkörben.
(#) Honda130 hozzászólása Jan 10, 2018 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat!
Valójában én is hasonlóan gondolkodom, mert láttam, hogy a gyári megoldásban is 2x 22000µF/63 Voltos kondi van. Minek ezt újra kitalálni? Esetleg az vetődhetne fel, hogy ami a profi gépben jó érték, nem biztos hogy egy gagyi gépben ugyanolyan ideális. De egyébként már döntöttem, 2x 22000µF-os kondik lesznek.
Már csak azt kellene kinyomoznom, hogy honnan lehetne olcsón beszerezni. Itt nálunk egy helyen találtam. A Málta Bt.-nél. de ők 7000 forint körül adják darabját. Annyiért inkább köpködjön kicsit a gépem. Dróttal együtt van annyiban a készülék.
Nincs valami jó forrásotok esetleg? Márkát érdemes nézni? Vagy a kondi az kondi?
(#) GPeti1977 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 10, 2018 /
 
Szerinted ami ezt az áramot kibírja van olcsóbb? Szerintem nincs.
(#) Honda130 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Szerintem kell lennie, mert szeretnék a gépembe.
(#) Honda130 hozzászólása Jan 11, 2018 /
 
Szerintem találtam is. Csak jó lenne tudni, hogy mennyire lényeges a márka, mert akkor olyat rendelnék.

kondik.PNG
    
(#) szendi001 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 1
 
Én HQ-ban vettem.. Ami volt. Gondolom kínai. A PNG nem látható, a link kellene...
(#) GPeti1977 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 2
 
Csak ne ilyen legyen.
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 12, 2018 / 1
 
Kizárólag csavaros kivezetéssel vegyél kondit, mert nem csak a kapacitás és a feszültség a lényeg, hanem az is hogy az áram mekkora felületen ingázik a kondiban.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Egyértelmű hogy olyat veszek.
(#) Honda130 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Tme.hu. ez a honlap neve. Nagyon jó bolt. Rendeltem már tőlük régebben.
(#) demizol hozzászólása Jan 13, 2018 /
 
Szép estét mindenkinek .
Segítséget szeretnék kérni . Van egy T.I.P. Tronik 140A co gépem. Lefújkáltam a csatlakozókat vd 40 -el , de sajnos azóta nem működik a drótadagolás . Egy kicsit tudtam hegeszteni vele de szakaszosan működött azóta azt sem . Motort pillanatra megmozdítja , de olyan mintha mindkét irányba akarná indítani. A motort kipróbáltam az működik egy 9 v elemmel így annak nem lehet baja.

Hol keressem a hibát , vagy hol tudok mérni , de szerelőt is megfizetnék csak nem találok . Ha ajánlotok azt is megköszönném Tápiógyörgye Budapest Ferihegy II útvonalon vagy Szolnok Cegléd Ezekre a helyekre szoktam járni.
köszönöm
Zoli
(#) Honda130 válasza demizol hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Rezeg a motor a helyett hogy forogna? Lehet hogy valami egyenirányító nem jó. Nem kellene erőltetned, nehogy tönkremenjen az áramkör, ami vezérli az egészet. Ha egyen helyett váltó áramot kap valami, lehet nem örül neki. De elnézést a nálam jobban hozzáértőktől, ha mamlaszságot írtam.
(#) demizol válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Igen , csak rezgett és úgy tűnt igen ,hogy váltóáramot kap . Most már azt sem , most próbáltam
egy diódám laza volt azt újraforrasztottam most a nyáklapom kattan valami relé , de a motor már meg sem rezzen.
Jó volna egy szerelő a közelben , mert dühít ,hogy nem jó és karosszériáznám a kocsimat .
(#) zosza18 válasza demizol hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Szia!
Nitrohigítóval mosd le alaposan a panelt és hagyd száradni! Ha szerencséd van, akkor utána jó lesz, ha nem( márpedig elég nagy az esélye, mivel annak ellenére is gyötörted, hogy nem volt jó... ) akkor pedig javítás. Én messze vagyok hozzád, csak postán tudnánk megoldani, hátha van aki közelebb van és meg tudja oldani.
(#) Honda130 hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztok! Újabb kérdésem lenne a CO hegesztőm átalakításával kapcsolatban. Mint ahogy azt már régebben is írtam, hobbiból egész komoly átalakításokat akarok végezni rajta. Azért hogy kicsit jobb legyen, hogy szórakozzak kicsit vele és utána ha kész lesz, örömmel használhassam a saját ötleteim eredményét.
Amit eddig csináltam a gépen, a huzal tartójának csapágyazása, a tengely kitámasztása, és a huzal előtoló motor kivàltása egy jobb motorral.
A folyamatban lévő dolgok:
Átalakítom EURO csatlakozósra a munkakábelt, ehhez már meg van az ipari munkakábel és a csatlakozó.
PWM áramkörről és külön tápról kötöm be a huzal előtoló motort, valamint a működésen kívüli állapotban rövidre lesz zárva a fék miatt,
Kötök rá egy potival állítható szakaszos időzítést is,
Mágnesszelepre kötöm a gázt, aminek működtetését potival fogom állíthatóan késleltetni,
A diódákra kötök 2db 22000µF-os kondit,
Teszek rá egy erősebb testkábelt is ha lesz, mert ami most van rajta, az melegszik.
Kicserélem a gyári szellőző ventilátort egy jobb ventilátorra.
Vicces kis gépet fogok csinálni belőle. Ne vessetek meg, nem profi gép lesz a cél, hanem egy hobbi gép, amin kicsit el lehet "gogyózni" és tornáztatni az agyat. És kicsit sem utolsó sorban megismerhetem a működését közben ennek az egésznek.
Nem tudtok valami jó szájbarágós leírást a CO hegesztő működéséről esetleg valahol? Főleg az érdekelne, hogy mikor megnyomom a pisztolyon a ravaszt, akkor pontosan mi történik? Behúzza mondjuk a mágnesszelepet, aztán a huzal előtolót indítja, de a trafót miképp kapcsolja? A primer oldalnak ad 230--at? A fokozat kapcsolóval kapcsolom a tekercsek különböző ágait, indításkor meg a közös másik felét a tekercseknek? Vagy hogy van ez? Muszáj tudnom, mert vaktában nem kötögethetek.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
(#) szendi001 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Vegyél egy gyári vezérlő panelt. Ez a megoldás.
(#) Honda130 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Értem, csak az a bajom, hogy azt is valahogy be kell majd kötni. Van egy mostani panel, a gyári, amin rajta van a huzal előtoó poti, és a 3db kapcsoló. A főkapcsoló és a két fokozat kapcsoló. Ezeket szerintem ki kell legalább emelni és úgy bekötni azt a gyári panelt. Ami gép a munkahelyemen van, azon a fokozat kapcsoló külön van.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Idézet:
„Főleg az érdekelne, hogy mikor megnyomom a pisztolyon a ravaszt, akkor pontosan mi történik? Behúzza mondjuk a mágnesszelepet, aztán a huzal előtolót indítja, de a trafót miképp kapcsolja? A primer oldalnak ad 230--at?”

Ehhez a paneled működését kellene ismerni. Amennyire látszik, komoly panelecske van benne.
A szakaszos időzítést (pöttyözést) a hegesztők ~99%-a nem használja. Talán néhány karosszériás, amelyik már begyakorolta a használatát. A többi a gombot nyomogatja.
A többi kérdésedre is gépenként különböző megoldások vannak. Találsz itt néhány rajzot, lehet tanulmányozni. Próbáld lerajzolni a tiedet!
Egyszerűbb gépeken nincs semmi időzítés, egyszerre kapcsol mindent. Kis gépeken általában triakkal, háromfázisúaknál mágneskapcsolóval megy a főtrafó. Vele együtt a szelep, komolyabb gépen picit korábban. Az előtolás indul késleltetve. A motort a legegyszerűbbeknél is meg szokták fékezni, ne fusson túl a huzal. Nem rövidzárral, hanem kis ellenállással, pl. 0,68 Ohm. A motor leállásáig késleltetni szokták a főtrafót, égjen le a drót, ne fusson ki hosszan. Nemesgázra felkészített gépnél a szelepet hosszabban késleltetik, hogy védőgáz alatt hűljön ki az alu.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Szia! Köszönöm a válaszodat! Egyenlőre emésztem kicsit.
Ami a komoly panelecskét illeti, ugye nem a hozzászólásod alatti kéret nézted? Az nem az én gépem, hanem a munkahelyemen lévő gép belseje. Nekem ez van, ami itt a mostani képen látható.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Nem volt teljesen egyértelmű a korábbi hozzászólásod. A saját paneled hátoldalán mi van?
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Sajnos semmit nem tudok mondani még róla, mert nincs itthon a gép. Anyáméknál van a kis műhelyben. Hétvégén megyünk hozzájuk. Akkor megnézem.
(#) demizol válasza zosza18 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Szia
Sajna nem lett jó és igen az is sajna ,hogy messze laksz .
Nyomozom tovább ki lenne a közelembe aki javítást vállal
(#) kovacs8 hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Boldog új évet kívánok mindenkinek! A segítségeteket szeretném kérni! Szükségem volna az EINHELL 140-es co hegesztő főtrafójának a menetszám adataira. Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!
(#) bejozso hozzászólása Jan 21, 2018 / 1
 
Üdv mindenkinek!Új vagyok itt!Látom van itt sok hozzá értő.
Szeretném a segítségeteket kérni van egy einhell 170 co gépem és szaggat rajta az előtoló motor.
Nincs külön tápja a hegesztő áram táplálja.
Próbáltam 24v külső egyen árammal táplálni de ugyan az a jelenség.A vezérlő panelon egy tirisztor Tym 412 és egy 2383 tranzisztor található.A diódákat ellenőriztem,azok jók.Valami ötlet?
(#) Honda130 hozzászólása Jan 21, 2018 /
 
Tetszik a kérdésed, mert az én hegedűmnek is ez a problémája. Érdekelne engem is, de én már más megoldásba fogtam. Teljesen átszerkesztem hobbiból a masinám. Remélem meg lesz a megoldás neked is.
(#) Honda130 hozzászólása Jan 21, 2018 /
 
Sziasztok! Így néz ki az én hegesztőm panelje előlről és hátulról.
Valamint, a követkető művelet is elvégezve a gépen. Átalakítottam EURO csatlakozósra a munkakábelét. Kellett hozzá esztergálni, fúrni, stb. De hála égnek nagyon jól sikerült. Annyi hiányossága sajnos lett, hogy nem tudtam a műanyag külső részét szép egyenesen tenni, mert pont oda esik a gép belső részén a háznak egy elválaszó fala. Így aztán elfordítottam kicsit, de ez nem okoz olyan nagy gondot. Max annyit, hogy zavarja a szemem. Mondjuk elég ez is.
Kellemes hetet mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
(#) bejozso válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Igen fentebb olvasgattam a megoldásod.De ha ilyen megoldással csinálod akkor az áramerősség hogyan változik mikor a huzalt adagolod?
(#) Honda130 válasza bejozso hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Hogy érted? Vagyis melyik megoldásra gondolsz?
Következő: »»   197 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem