Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   207 / 276
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Úgy sem jó, ha a folytó a körben marad?
DE inkább lehet nem feszegetem ezt a témát, mert megbotránkoztatok valakit vele.
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Tegyél hőkapcsolót a trafó tekercsére is arra az oldalra ahol nem éri légáramlat és kösd sorba a diódahídon lévővel. Bizonyára azért csak a diódahídon van, mert az hamarabb felmelegszik, de mivel átrendezted a gépet így nem tudom mi hová került, biztos, ami biztos, legyen a trafón is.
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ilyen volt a gép a projekt előtt.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Ilyen lett utána: A hőkapcsoló maradt egyenlőre a diódahídon, a trafó oldalába tettem egy hőmérőt, be a kis résbe. A kondik bekötésére egyenlőre nem vagyok büszke, de nem biztos hogy így hagyom. Meglátjuk. Még úgyis a tolómotorral is akarok foglalkozni.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Ide tettem be a hőmérséklet szenzort, mert beljebb nem igazán tudom. Ott egyébként már a tekercs látszik.

1.jpg
    
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ha vannak lyukak az alján és szívóra van szerelve a ventilátor, akkor tud hűlni a trafó, de ha nincs, akkor nem nagyon.
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Vannak lyukak és ahogy tanácsoltátok szívóra is tettem a ventit. De gondolkodom még pár furaton alul, hogy a trafók között jobban be tudjon jönni a levegő. Valamint kell a gép alá pát gumi pogácsa lábnak. Egyenlőre csak 2db van, de ha meglesz, akkor alá teszem. Amúgy felszerelt burkolattal is elég szépen húzza ki a levegőt a gépházból.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Komoly munkát végeztél. Jó az a kondibekötés. Nagyobb teljesítményű gépbe vékonyabb vezetékkel kötöttem be kondikat.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Köszönöm! Át lett gondolva az egész gép. Igyekeztem úgy megcsinál i, hogy ne látszódjon túl nagy tákolmánynak. Rengeteget tanúltam a munka alatt.
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Azok a réz saruk az alu kondenzátor csatlakozókon egy kis (savas) pára hatására rendszerint szét szoktak égni. Ónozottatt kellene használni.
(#) tdi75 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Szia! Nagyon ízléses. Asszem mindent kihoztál ebből a kis gépből amit lehetett. Az ott fönt a piros led kijelző az ampermérő? A kondikkal szerintem sincs túl sok baj, bár az a savas párában van valami, de ha rendszeresen ellenőrzöd akkor túl sok baj nem lehet vele.
Más: Neked mekkora a két kondi kisütő ellenállása?

Hogy méred a kimenő áramerősséget? Shunt ellenállással, vagy valami induktív úton még a diódahíd előtt?

Ezen gondolkodtam én is az enyémmel, de aztán úgy döntöttem, hogy nem bonyolítom túl a gépet, csak a legfontosabb dolgokat csinálom meg. Kapott egy lágy indítót a nagy trafó egy pici késleltetéssel , amit egy 1968-ban gyártott 3X25 amperes Ganz relé kapcsol. Akkorát szól a relé burkolat nélkül mint egy startpisztoly.

Tegnap elkezdtem az előtoló táptrafóját megtekercselni. Este eljutottam a primer tekercsen 230 menetig, majd 23:40-kor azt mondtam hogy elég volt. Irány a zuhany. Majd folytatom, csak legyen rá időm. Kézzel tekerni ezres nagyságrendű menetszámot az elég fárasztó, de vasmagom van huzalom is van. Így legalább ingyen van.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsot! Be fogom ónozni.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) Honda130 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Szia! Sajnos nem amperméró az a műszer, hanem csak egy voltmérő. Gondolkodtam én is sokat az ampermérőm, de egy ehhez hasonló műszer ami tudna 200 Ampert, a hozzávaló sönt ellenállással 6-7 ezer forint az Ebayről. Ráadásul nem tudom hogy kell bekötni. Leellenőrizni főleg nem menne, hogy reális értéket ír-e ki, mikor hegesztek? Úgy gondoltam, hogy ebben a felállásban nekem nem ér ez annyit.
A voltmérőt is pusztán a látvány kedvéért tettem be. Direkt választottam különböző színűre mindegyiket.
A kicsi kerek kijelző azért van, hogy lássam a hálózati feszültséget. A hőmérő meg a trafó hőmérsékletéről ad némi infót. Hőmérsékletet mérni megint csak nagy gáz. Nincs két olyan pont ahol ugyanazt az értéket tudja az ember mérni. Próbáltam egy meleg helyet keresni. Legalább annyit látok, hogy meleg már a gép, vigyázni kell vele.
Az ellenállás azt hiszem 15 ohm. Azt csak simán lecsíptem a régi vezérlő panelről és bekötöttem a mágneskapcsolóra. A voltmérő mutatja mikor abbahagyom a hegesztést hogy kb. 2mp alatt eltűnik a feszültség a rendszerből.
Igen. Csak ámuldozok, hogy miket csinálsz a te gépeddel. Nem gondoltam hogy van olyan ember is, akinek ha szüksége van egy trafóra vagy tekercsre, akkor leül és teker magának. De azt hiszem mindketten tudjuk miért csinálunk ilyen dolgokat.
(#) gulyi88 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ampermérőt tehetsz a primer körbe is , sima áramváltót meg egy hozzávaló analóg mutatós műszerkét.
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Azt jól tetted, hogy nem vettél ebay-ről árammérőt, mert annak a mintavételezése nem tudja követni a hegesztés közben történő áramváltozást. Össze-vissza mutatna mindent, használhatatlan lenne.
Az a kisütőellenállás 4,7ohmos 7W-os, ha jól látom. Kész csoda lenne ha sokáig bírná, főleg ha sok pontot teszel egymás után.
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Elvileg nem melegszik, de ha tönkre megy, akkor azt azonnal látom majd, mert a feszültségmérőn látszik hogy megmarad a feszültség.
Az viszont foglalkoztat, hogy kell-e nekem az a 2mp-es kisütés amikor pontokat hegesztek? Mindig úja és újra fel kell töltődniük a kondiknak.szerintem ezt érezni a hegesztés elején.
(#) BlackForce válasza erbe hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Bocsi,de a Varstroj Varmig 1700 gépet nem mondanám nagy durranásnak.
Volt szerencsém vele találkozni nem egyszer.Neve van,de semmi más.Kis nyekere.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) Honda130 válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Igen, ezt mondták már, hogy analóg műszerrel meg lehetne oldani, de az a helyzet, hogy lemondtam már róla. Az analógért nem nagyon vagyok oda, mert általában elég nagyok és nem olyan szépek amilyennek én látni szeretném. De nem olyan fontos úgysem. Ez a három kijelző szerintem elég bele. Lesz még egy kis munka úgyis a tolómotor cserével és a poti illesztéssel.Ha ezek készen lesznek, akkor lehet csinálok neki egy kis guruló alkalmatosságot, amire rá lehet majd tenni a palackot is. Utána kész.....Vagyis. A kis kocsit már ő fogja saját magának hegeszteni.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Nah! Alakul a kis trafó is.
Még csak a primer tekercset csinálom, de alakul.
(#) Honda130 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Szuper. Nem lehet kis munka.
(#) tdi75 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Hát hallod... Valami rohadék egy dolog a 0,25 mm es huzal. Főleg ennyire picike csévetestre. Tekertem már ilyet, de jóval nagyobb volt a trafó. Az egy 1933-ban gyártott rádió hálózati trafója volt. Igyekszem minél kevesebbet szivatni magam. Inkább túlgerjesztem egy kicsit a trafóvasat, csak ne kelljen annyira sok menetet feltekerni. Amúgy is szakaszos üzemű lesz az előtoló tápja, nem fog tudni túlmelegedni.
(#) ladakk válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Milyen lakkot használsz a szigeteléshez?
(#) Honda130 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Én is kérdeznék valamit. Van egy Brushless motorom. Nem akarod nekem megtekerni? Nekem egy hét volt mire kibányásztam belőle a régi tekercselést. De hogy fog belekerülni, azt még nem tudom.
(#) Atika3 hozzászólása Máj 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Találtam egy kibelezett készüléket amibe van egy nagy trafó, szeretnék belőle valami hasznosat csinálni, csak nem értem miért jön ki belőle ennyi vezeték. Jó lenne ívhegesztőt csinálni belőle, a sima 2 tekercses trafót tudom, hogy működik viszont ezt a (3 fázisút?) nem igazán. Elől a 3 felső megy feszültségszabályozóba, az alsó 4 egy másik szabályzóba ami nem tudom mi(gondolom amper), a többi el lett vágva. És szinte minden hiányzik belőle. Szerintetek tudnék ebből valamit csinálni, lehetőleg ívhegesztőt szeretnék. Vagy az egészet újra kellene tekercselnem? Legrosszabb esetben arra gondoltam, hogy a két szélsőt primernek használnám a belsőt szekundernek, ez így működne? Nincs 3 fázisom, bár gondolom a 2-ből is lehetne 3-at csinálni.
(#) BarnaPili válasza Atika3 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
CO hegesztő készülék volt a megboldogult?
(#) Atika3 válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2018 1 /
 
Nem hiszem, de csak váz az egész szóval nem tudom.
(#) sector99 válasza Atika3 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Szerintem akkutöltő volt, de ez csak tipp...
(#) tdi75 válasza ladakk hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Szia! Szerintem semmilyent nem fogok. Megtekertem, soronként szigetelő papírt használtam. Tegnap teszt üzemként ment vagy 20 percet. Kb 40 fokosra ha felmelegedett. Semmi több.
Amiket eddig megtekertem trafókat azokat sosem lakkoztam. Még nem volt belőle baj. De régen sem volt divat a trafók vákuumimpregnálása. Mégis mennek még a 40 50 éves Orion rádiók. De a szigetelőpapírt sosem hagyom ki. Minden feltekert sor után. Még a szekundernél is. Még ha 2 sort tekerek akkor s.
(#) metatom hozzászólása Máj 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy Trakis Kompakt 200 gépem, eddig szépen dolgozott de most csak pattog és nem lehet hegeszteni vele. Vettem új munkakábelt, meghúztam az összes csavart, de nincs változás.
Szerintetek érdemes [lehetséges] megjavítani, vagy vennem kell másikat? Esetleg vállalná valaki a javítását?
(#) Janszi válasza metatom hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Szia,
érdemes javítani,mérd meg a kijövő feszültséget mikor hegeszteni akarsz(test-hegesztőhuzal),és nézd meg az egyenirányítókat is,ott is szokott gond lenni,elfüstöl egy-kettő néha.
Már ha pattog a huzal hegesztés helyett
Következő: »»   207 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem