Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   224 / 276
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Gázokról általában
A CO2-ről részletes táblázat is van. A nyomásmérőről még azt is leolvashatod, hány fokos a palackod. Amíg van benne folyékony...
(#) tama8203 válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Most jutottam el odáig, hogy szétszedjem a gépet.
Szétszedett állapotban hegesztés közben is megnéztük.
Nekem az a gyanus, hogy a trafok nagyon melegszenek, föleg a kissebbik. A kissebik, már kicsit füstölt is, meg szaga is volt, mikor a hökioldo leoldotta a gépet.
Milyen melegek lehetnek a trafok?
Hogy tudnám megmérni, hogy az e a baja?
(#) Ge Lee válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
A képek alapján nekem kicsit sem gyanús a melegedés. A trafók mérte alapján ez inkább hasonlít valami játékra mint hegesztőre. Nem élőben látom, de szerintem a huzaloknak fele a keresztmetszete mint lenniük kellene. Egy ilyen gép kb. arra lehet jó, hogy húzol vele pár centi varratot, utána pihenteted pár percet, annyi idő alatt talán visszahűti a ventilátor.
Az a főtrafó szemre nem sokkal nagyobb mint egy mikrosütő trafója, az pedig folyamatos üzemben 350W-ot tud leadni. Ez kb. 7-800W körül, szakaszos üzemben talán a dupláját.
Érdemes a szekunder tekercs feszültségesét is megmérni hegesztés közben az üresjárathoz képest, sokat elárul a trafóról. Majd ha jobb idő lesz teszek fel mérési adatokat az enyémről.
(#) tama8203 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Ez neki az adattáblája.
Amugy valoban ugy van hogy kb huzok vele 15 cm varratot a max fokozaton és pihentetni kell, mig lehülik.
Csak az a fura, hogy a hökioldo késön old le. Már rég csak pattog, nem olvad be, mikor lekapcsol.
(#) Ge Lee válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
A 100%-os bekapcsolási időt 45A-re írja, a csúcsra (140A) pedig 8%-ot ad meg. Nem gondolom hogy ebből kijönne 140A, akár csak egy pillanatra is.
(#) ati790731 válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Akkutöltőnek kiváló lehet némi átalakítással...
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) Phile80 válasza ati790731 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Erről eszembe jutott ez a kép amit néhány éve csináltam. Alul egy akku töltő-indító trafója van, felül pedig egy hegesztőgépé.

h_vs_s.jpg
    
(#) fabrik80 válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Ez elég viccesen néz ki, hogy akkora egy akkutöltő trafója mint egy hegesztő gépé. Igaz én még nem láttam élőben hetrán kívül hegesztőtrafót. De ahogy nézem a Weldi 181 trafója is, ilyesmi nagy. Ha minden jól megy jövő héten megyek a gépért. Azt mondták a karcagiak, nagyon jó gép, nagyon könnyen javítható. A trafóját csak szándékosan lehet tönkretenni.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Agyba-főbe dícsérték nekem ezt a gyártót. Igaz, amit megvettek tőlük 1,7 M-ért, az bírja. Ezt a játékszert szerintem ők is Kínában gyártatják.
(#) BlackForce válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Ennek a Varmignek neve van,de a nevetséges kategóriába tartozik.
Ennek a cégnek van sokkal elfogadhatóbb gépe is,de az már 3 fázisú.
A monofázisúak mind játék-hobbi kategória.Higgyétek el,a háromfázisúakat (legtöbbet Varstroj 200 és 230-asokat) profi szinten javitom.Már biztos több mint 200-at javitottam (de lehet hogy a 300-at is túlléptem a több mint 10 év alatt).
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) tama8203 hozzászólása Feb 16, 2019 /
 
Szerintetek érdemes venni használtan co hegesztöt?
A formig 250, 300-as ait néztem 120 körüli áron.
Mit érdemes használt hegesztön megnézni?
Jo ez a márka?
Kicsit drágábbak a weld impex gépek. Ezek jobbak valamivel?
Inverterestöl félek, hogy talán könnyebben elromlik.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Egyik kutya másik eb. Amióta kapitalizálódtunk nyereségorientáció van, minden területen, meg is lehet nézni a termékeket, legyen az hegesztő, autó, élelmiszer vagy bármi. Természetesen csillagászati áron bárki tud jót csinálni. Még a kínai is, hiszen éppen a piacgazdaság miatt készül ott szinte minden, mert a nyereség (nagyobb árrés) nem az alkatrészek árából, hanem az olcsó munkaerőn képződik. Annyiért már olyat is lehet csinálni ami akár beszél a felhasználójához, vagy fordítva, hangvezérléssel mondhatod neki menet közben hogy toljon fel még egy értéket az előtoláson mert kevés. Vagy mondani sem kell, mert a processzorba be van programozva, így tudja.
(#) Ge Lee válasza BlackForce hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Idézet:
„A monofázisúak mind játék-hobbi kategória.”
Szerinted. Szerintem meg 1 fázisra sokkal jobbat lehet csinálni mint 3 fázisra, nyilván a végteljesítménye nem lesz akkora. Miért nem csinálnak? Már leírtam. Csinálnak egyébként, csak azt a hobbista nem fogja megvenni, olyan ára van.
Az meg sokat elárul a 3 fázisúról is, ha 200-at javítottál. Akkor az mind az ipari hulladék kategória (trafósokról beszélünk, nem inverterről), ugyanis abban gyakorlatilag semmi nincs ami tönkre tudna menni, ha rendesen lett megtervezve és összerakva. Csak a mechanikus, kopó alkatrészek szorulhatnának cserére, meg a mágneskapcsoló.
(#) Ge Lee válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Szerintem inkább építeni érdemes, de ahhoz érteni kell hozzá. Venni csak használtat érdemes, mert azt ki tudod próbálni, és ha vacak akkor nem veszed meg. Az újat vagy visszaveszik vagy nem, mert az nem biztos hogy ok a vásárlástól való elállásra hogy vacakul hegeszt.
(#) fabrik80 válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Én is gépet akarok venni, sajnos csak 1fázisom van. Elég sok vasas cégnél használnak Weldi, Bmax gépeket, a 3fázisu 250-300as gépeket dicsérik. (Ugye nekem 1fázisú kell, arról nem sok a tapasztalat, mert otthonra elég drága. Mindenki a 100ezer ft-os kínai invertereket veszi.)
A legjobb lenne a gyártónál venni, ott ki is lehet próbálni. Olyan anyagot viszel amit hegeszteni akarsz. És ott helyben, még alkudni is tudsz.
Én használtan csak nagyon újszerű, minimálisan használt gépet vennék, ami csak kipróbálva volt, és van még rajta garancia. A mostani gyártású Formigről vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat halottam. Nem tudom mi lehet az igaz. Keresd Phile 80fórumtársat, ő szervizes, ő tud konkrét gépet ajánlani.
(#) fabrik80 válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Weldi-Karcagon van. Bmax- Pesten. Formig-Pesten. Amelyík közelebb van, a boltokban általában nem lehet kipróbálni, de meg kell kérdezni.
(#) szendi001 válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Dunakeszin ki is tudod próbálni. Az alap gép a MIG150 65 körül, amit az ember jobban javasol az az IWeld 110 körül. Van nekik az a TIP hulladék is, de agybajt kaptam attól, hogy az milyen rossz.
(#) tama8203 válasza BlackForce hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Általában mik szoktak elromlani ezekben a 3 fázisu co hegesztökben?
Te csak varstrojokat, vagy egyéb márkájuakat is javitasz?
(#) fabrik80 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Dunakeszi messze van,Karcag 70km. Mig 150, az az Iskarvar 150? Esetleg kipróbálom a Weldi minimig 160at, de a 181es gépet néztem ki.
(#) szendi001 válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Én nem javítom, de vezettem olyan TMK-t ahol ez napi feladat volt. Nézzük sorban: Ami felhasználónak felróható :ha tépi a munkakábelt, vagy nem a megfelelő huzalt fűzi be. A másik móka az áramátadóval történő szórakozás. Általában egy mérettel nagyobbat tesznek be, igaz 1,2-es huzallal dolgoztak. Ha jó minőségű a meghajtó motor és a görgő, akkor is portalanítani kell. Szét verték továbbá a pisztolyt, ami után a munkakábelt újra kellett fűzni. A gyártónak felróható ha szar a toló mechanika, vagy gyenge a pisztoly. Én azt mondom hogy építeni is csak jó anyagokból szabad, de venni meg csak értelmes minőségű gépet szabad. Elromolhat nyilván a poti, vagy a hálózati zsinór is... de felhasználó függő.
(#) erbe válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Tekercseltem már Trakis 3 f egyik fázis primerjét. Hegesztett magosnál is. Cseréltem diódát is többfélében. De első helyen (elektromos) a mágneskapcsoló áll. Második a tolómotor vezérlő. Néha ventillátort, szelepet is cserélni kell. A pisztolyról általában nem nekem kellett gondoskodnom.
(#) gabesz.mi074 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Köszönöm a választ,egy kissé késve írok. Tehát ha jól értelmezem egy magtípusra tekercselt transzformátor kell amelynek mindkét oszlopán tekercselve van primer ,és szekunder tekercs. (Ilyen vasmagom van itthon ha ez megfelelő)Ha a trafó vaskeresztmetszete mondjuk 40négyzetcentiméter (1660V/A) és egyik oszlopra a primer fele a másik oszlopra a primer másik fele menne ,ezek tetejére kerülne ugyan így a szekunder amit sorba kötve, 24-28volt szekunder feszültségre méreteznék, majd megoldanám a trafó teljesítmény szabályzását a hegesztő huzal keresztmetszetéhez. Ez volna a Co trafó elméletben ? Milyen puffer kondenzátorokat ajánlatos használni ?
(#) Ge Lee válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 17, 2019 / 1
 
Igen. Hívni nem tudom hogy hogyan hívják, de tulajdonképpen egy négyzet vagy téglalap alakú mag, általában I lemezekből rakják össze. Ennek a két oszlopára tekered fel a két félprimert a leágazásokkal, rá meg a szekundereket.
Megmértem az enyémet délután. A legnagyobb fokozaton amikor a trafó primerje direktben kapja a 230-at 32V a pufferfeszültség. Ebből visszaszámolva 22,6V a trafó szekundere a legerősebb állásban. Írom az üresjárati pufferfeszültséget a 3 fokozatban amiben használom és a hozzájuk tartozó kb. hegesztőáramot:

32V -> 115A
30V -> 85A
28V -> 55A
26V -> ?

Mivel a trafó már készen volt, nem akartam újratekerni ezért a gyengébb fokozatai nem a primer leágazásaival vannak megoldva, hanem egy másik (kisebb) trafóból csináltam elé egy előtétet (fojtót). Ezen a trafón van úgy kb. 20-25 menetenként egy megcsapolás, és ezek kapcsolódnak sorba a hegesztőtrafó primerjével.
Egy új, ismeretlen tulajdonságú trafónál nem árt néhány leágazással többet készíteni, mert nem lehet előre tudni hogy hogyan fog viselkedni.
Kondiból a 40V-os strapabíró, csavaros kivitelűeket kell keresni.
(#) gabesz.mi074 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Köszönöm szépen! Majd neki álok elkészíteni a trafót még nem tudom mikorra készül el. Tehát 1fázisú trafó után teszek még egy gratz dióda hidat és utána jön a puffer. A puffer kondi milyen kapacitású ? Tápegységeket készítettem már erősítőkhöz valószínű az elv ugyan ez csak a felhasználás más ,itt jóval nagyobb az áramerősség.
(#) BlackForce válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
No-no-no Ge Lee!Ne itélkezz látatlanból,és mielőtt valakit letolnál kérlek számolj el 10-ig vagy akár 100-ig.
Nem kételkedem a szaktudásodban,de azért ezen erősen tudnék veled vitatkozni.Azért mert neked monofázisú géped van (esetleg nincs a házadban 3fázis),az nem azt jelenti hogy a 3 fázisú gépek nem olyan jók,és mindent összevetve biztos hogy jobbak mint az egyfázisú gépek.
Az hogy annyi Varstrojt kellett javitanom az nem azt jelenti hogy rosszak.Ha téged megállás nélkül (24 órán keresztül) kergetnek max sebességen,kérdezlek hogy te meddig birnád.Biztos hogy nem sokáig.Na látod itt is ez a helyzet.Dolgoztál valaha rendes iparban (nem barkácsműhelyre gondolok).Az meg nem az én tisztem megmondani hogy egy cég mekkora hegesztő gépeket vásároljon.Másképp gondolkodnak a kereskedők (cég beszerzők)és másként a szakik.De ha már egyszer megvették,akkor biza nem fogják egyenest a szemétre kitolni (ugyanis egy vásárláskor a nagy cégek nem egy gépet vesznek,hanem legalább 10 darabot).Nem kevés alkalommal javitottam magyar gyártmányú 400A és 500A Transzmigeket is.Akkor arra is azt kell mondani hogy egy rakás szerencsétlenség???Egyértelműen NEMNagy cég,ronggyá vannak hajtva a gépek,amellett a környezeti fémpor (sarokcsiszolóból bekerült kő és fámpor),levegőben lévő olaj lerakódása idővel megteszi a hatását (amellett hogy idővel megkopik a mehanika is).Na és a wel vezérlő panelek is romlanak szépen (akkor az is rossz minőségű)???Szerintem nem,csupán a környezeti hatások és a melósok felelőtlen hozzáállása megteszi a magáét.
Ezt csupán azért irtam le hogy ne gondold hogy tapasztalatlan hülye vagyok.És hogy felnyissam a szemed,hogy nem szép meggondolatlanul egyből nekimenni a másiknak.Különben kérdezd meg mpisti-t vagy phile80-at.Vajon szerintük jó gépek e az általam emlitett Co2 hegesztők (természetesen mindegyik a maga kategóriájában).
(#) BlackForce válasza tama8203 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Szerintem a 3 fázisú varstrojok házi használatban elnyűhetetlenek (házi használatban,majdhogynem a mehanikailag megkopott kitológörgőkön kivül mást nem kell rajta cserélni,esetleg ritkán a mágneskapcsolót),de a monofázisú vagy kétfázisúak már annyira nem tetszenek (persze ez nem azt jelenti hogy kisebb hegesztésekre hasznavehetetlen,de senki ne számitson arra hogy reggel nekiáll hegeszteni és majd ebédszünere megáll pihenni).Jók,de mégse nem az.
Az ilyen Einhell félék nekem az vicc kategória.Most is van nálam egy.A tulajnak azt javasoltam hogy vegyen másikat,mivel a primer tekercs zárlatos,a kitoló elektronika megadta magát.Mire mindent felszámolsz,szerintem nem kifizetődő a javitása.De javitottam már sok fajta Co2 gépet (a Merkletől a noname gagyikig)+ az EWM,SKS robotokhoz valo inverter Co2-ig.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
(#) BlackForce válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
gabesz.mi074 figyelj oda hogy a hegesztó trafónál a vezeték keresztmetszet/áram számitás másképp megy mint egy audió táp trafónál.Az egyenirányitó mérete (ajánlott hogy) valamivel nagyobb legyen mint a hegesztő főtrafó árama.A kondi után még kell egy fojtó trafó is és csak utána megy a kimeneti csatira (ezeket mind méretezned kell).
(#) Moderátor hozzászólása dB_Thunder hozzászólására (») Feb 18, 2019
 
Ha segíteni nem tudsz/nem akarsz, a felesleges kötekedésért minek hozzászólni?!
(#) bistvan196700 hozzászólása Feb 18, 2019 /
 
Sziasztok! Engem nagyon érdekelne, szerintem nem vagyok egyedül, hogy ezt a https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=221734 kapcsolást kiegészíteni egy feszültségszabályzó résszel. Ez ugye Ge Lee mester fejlesztése. Arra gondoltam, hogy a főtrafó szekunderére tenni egy megcsapolást és a fesz. szabályzással használható lenne co2 hegesztőnek is. Vagy a primerre tekert plusz menetekkel, átkapcsolással működne-e?
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 18, 2019 /
 
Idézet:
„Moderátor hozzászólása dB_Thunder hozzászólására (») 6:52

Ha segíteni nem tudsz/nem akarsz, a felesleges kötekedésért minek hozzászólni?!”


Sajnálom ha kötekedésnek vetté bárki is, de attól igaz!
Semelyik alkatrésze nem megfelelő. Pár hónap múlva majd jönnek a kérdései, hogy lehetne ezt, meg azt javítani. Kondit rakni bele, tolómotort, annak másik trafót, stb. Elindul a véget nem érő tuning, ami 3x annyiba fog kerülni a végére, mint egy normális elsőre.
Következő: »»   224 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem