Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   253 / 276
(#) mpisti válasza fastaction hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Hát, ez pedig 3 fázisú trafó, bárhogy is nézem. Tehát a fokozatkapcsolónak, és a mágneskapcsolónak is 3 fázist kell kapcsolni a trafón. A nulla talán csak a vzérlés és ventilátor tápfeszültsége miatt van alkalmazásban, bár ezt a segédtrafó primer 230V -os megcsapolásáról szokták levenni, nem pedig a hálózati nullát használják. Lehet hogy korábban valami "iparos" újított a vezérlőkörön. Talán az eredeti vezérlőtrafó leégett és csak 230V-os primerrel volt kéznél trafó, ezért inkább 1 fázist kikötött hogy a nullának legyen helye.vMondjuk ez igencsak életveszélyes mutatvány, de lát néha az ember hajmeresztő megoldásokat. Egy 100-160VA-es 400V/24V-os trafó kell neked, amelyik rendelkezik 230V-os megcsapolással. Keresd hulala nevü felhasználót, hátha tud segíteni trafó ügyben.
(#) fastaction válasza mpisti hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Köszönöm . Van , ilyen trafóm is , de eredeti a trafója .
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2021
(#) mpisti válasza fastaction hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Nem lehetséges hogy 4 eres betápkábel kék vezetőjét tévedésből(megszokásból) az 5 pólusú aljzat "N" kapcsába kötötte bele a tulaj?
(#) fastaction válasza mpisti hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Szia , így vette 20 éve szöveg volt (98-as gyártás ) , azóta nem használta . A betáp kábel nem eredeti , mert nagyon vékony az ér benne . Héten veszek rendeset , mert a nyáron elhasználtam mindet a házra . Ma vettem reduktort és palackot is .Számítok rá időt és beleásom magamat a vezetékek
erdeébe , aztán jelentkeztem .
(#) Phile80 válasza kocsora hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A Traconic 253-at leszámítva, általában a gépeknek hasonlít a kapcsolási sorrendje. Aszimmetrikusan léptetik a tekercseket. Ez az adattábla nagyon hasonlít a régi Weld-Impex gépekére, ami szintén karcagi, lehet van valami közös bennük. Mondtuk itt már ezerszer, ha tennél fel képet, lehet előrébb lennénk...
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Ha erre a trafóra a harmadik fázis helyett nullát kötsz, használhatatlan lesz.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Tipikus, évente találkozom 5-6 ilyen "hibával".
(#) cesar444 hozzászólása Feb 28, 2021 /
 
Köszöntök mindenkit.
Van 1 120A körüli Beckum co gépem 0.8 huzal van hozzá, szelenes egyén irányítás, de fröcsköl és olyan mintha csak köpködne.
Esetleg valaki tudna segíteni, vagy esetleg rajzát küldeni.
Nagyonszepen meg kösz
önném
Andras
(#) erbe válasza cesar444 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Gyanús, hogy csak szelénhez hasonlító lemezekből áll az egyenirányítód. A lemezekbe sajtolják bele a diódákat. A hibát diódaszakadás okozhatja. Nem írtad, de 1 fázisúnak gondolom.
(#) sector99 válasza cesar444 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Szinte biztos, hogy diódás, nem szelénes. Viszont a fröcskölést sok minden más is okozhatja. Például a gáz átfolyás mennyisége, netán egyenetlensége. Aztán jönnek az jönnek az elektromos részek hibalehetőségei: csatlakozások, kábelsaruk, munka és testkábel, stb. Egyenletes-e a huzalelőtolás ? De rakjál föl képeket a gép belsejéről és talán többet tudunk segíteni.
(#) cesar444 válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Szia
Igen 1 fázisú, de amikor mertem, egyben őket jónak tűnt. Lehet hogy csak 1 szakadt. Mert ohm értékre 1 ezik a két oldal.
(#) erbe válasza cesar444 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Bekötve nem tudod pontosan kimérni a diódákat. A trafóról le kell kötni. Van nagyobb kondi vagy fojtó a diódák után? Az is okozhat fröcskölést.
(#) cesar444 hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Erről a co ről kérdeztem, jó a huzal tolas, 22v a terhelés nélküli, jó a szabályzás szelepek, pisztoly, lehet, hogy akkor a dióda, mert párban jót mertem.
Köszi a segítséget. Csak mint a ponthegedztő, nem folyamatos, a hegesztés.
(#) ati790731 válasza cesar444 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Így ránézésre azt mondanám, hogy vastag hozzá a 0,8-as huzal. De lehet probléma a csatlakozásokkal, kötésekkel is, ha a diódák jók.
(#) sector99 válasza cesar444 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de ettől a - beépített munkakábeltől - csodát ne várjál. Az, hogy terheletlenül 22 V - vagy akármennyi - a tolómotor feszültsége az égvilágon semmit nem jelent. Hogy hegesztés közben mennyit esik, vagy változik, az már sokkal többet mond(ana). Azt viszont analóg - mutatós - műszerrel lehetne szemléletesebb módon megmérni. A huzalelőtolást szintén hegesztés közben kellene megnézni, ami elég jó összefüggésben van az előbb említett méréssel.
Mert hogyha a munkakábelben akadozik a huzal, máris lőttek az egyenletes hegesztésnek. Megszorul a huzal és teljesen elég a munkadarab és az áramátadó között - akár oda is ragad hozzá. Aztán áramátadó is lehet kopott, de szorulhat is benne a huzal.
A diódákat kössed szét treljesen és a multi diódamérés állásában (ne ohm méréssel) hasonlítsad össze.
(#) fastaction válasza mpisti hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Szia ! Valóban átkötötte valaki a trafót is , és a nullát kötötte be harmadik fázis helyett . Phile80 segített abban , hogy ez tilos , köszönöm is Neki , meg a többit is .
Kicsit elvesztettem a fonalat a gép bekötésének kapcsolatban . Esetleg a Míg 240(Trakis) , vagy 200 (3fázis) rajzát segítenél megtalálni , mert itt nem találtam . Lényeg , hogy ebben a gépben , most a fokozatkapcsolóra van kötve a betápkábel , majd innen a mágneskapcsolóra , ahonnan a segéd trafó is be van kötve , illetve a ventilátor is a trafóra párhuzamosan . Van egy sok leágazásos 380-as trafóm , aminek a primerjén van 190 és 220-as leágazás is . A trafónak a primerjén bekötöm a két fázist , de a 230-at hogy tudom levenni ? Szekunder 24V az jó . Előre is köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Új transzformátor.
(#) mpisti válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
Szia!
Az nem túl szerencsés ha a fokozatkapcsolón van a betáp. Létezik olyan megoldás is, amikor a fokozatkapcsoló egyben főkapcsoló is, ez a szerencsétlenebb eset, ugyanis ha az elromlik, akkor át lehet építeni a gépet. Néhány ilyen géppel volt dolgom, elég sok időt kellett tölteni a fokozatok újratervezésével az elérhető fokozatkapcsolóhoz. Sokkal jobb megoldásnak tartom ha a betápkábel a mágneskapcsolóhoz megy és a fokozatkapcsoló csak fokozatkapcsoló extra funkciók nélkül. Volt olyan eset amikor fokozatkapcsolót kellett gyártatni a Ganz KK-nál, mert eredetit már sehol sem lehetett beszerezni, helyettesíteni pedig csak úgy lehetett volna ha maradnak ki fokozatok. Szerencsére meg tudták csinálni, igaz, más lett a kapcsolási szög, de funkcionálisan ugyanazt tudta mint előtte. No de nem is ez a lényeg, hanem az új trafó bekötése,hogy kapj 230V-ot. A trafót bekötöd a 380V-os elrendezés szerint. Mondjuk az 1.számú a 0V, a 4.számú a 400V(380V) 230V-ot az 1.számú és az 5. számú láb között fogsz kapni, de vigyázz, mert ezt csak a trafó névleges teljesítményének a kevesebb mint felével lehet terhelni. Ugye a 24V is visz el teljesítményt ezt is figyelembe kell venni, de ha a mágneskapcsolót akarod vezérelni, azt bőven tudni fogja. Azt vedd figyelembe,hogy az 1. kivezetés ugyanúgy fázisfeszültségen van mint a 4-es, és az 5. kivezetés is "rázós" tehát a bekötésnél figyelni .
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
Abban az esetben mehet a fokozatkapcsolóra a betáp kábel, ha a fokozatkapcsolóval kapcsolod be a gépet. Weld-Impex gépeknél előfordul ez, jó nagy hülyeség, mert minden ki-be kapcsolásnál tekergetni kell és előbb-utóbb tönkre megy. Azokkal a rajzokkal nem fogsz semmire menni, mert azonak a betáp kábele mind a mágneskapcsolóra megy és egyébként a rajzokon nincs feltüntetve a lefejtése a kapcsolóknak. Egyforma séma alapján kapcsolnak, minden kapcsoláskor az egyik fázis tekercsét aszimmetrikusan "beljebb" kapcsolja a kapcsoló, aztán ha mind a hármat átkapcsolta, jön a következő sor egyesével.
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Ez egy univerzális trafó, ez nem a gépedbe való. A CO gépek segédtrafójának a primere 400V-ra van tervezve és ezen a primeren van egy 230V-os csapolás, tehát a 230V-ot úgy veszed le róla, mintha egy autotrafó lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) fastaction válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Kicsit egyszerűbb bekötéssel , ugyanez a trafó lett sok Trakis Co-ba beszerelve . Van egy másik ,arra rá volt szerelve a mágneskapcsoló is .
(#) fastaction válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
A fokozatkapcsolóval kapcsolom a gépet .
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Én még nem láttam NKT trafót CO gépben, pedig sok Trakis gépet láttam már.
(#) fastaction válasza mpisti hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Akkor a gépet nem fogom kapcsolgatni , hanem teszek be egy 3 fázisú kapcsolót . A segéd trafó 1 es és 4-es pontjára is egy-egy fázis megy nem ?
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Csak akkor tudsz előre jutni a bekötéssel, ha kirajzolod a kapcsoló fokozatait. Vagy kérsz bekötési rajzot a gyártótól.
(#) fastaction válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Többet , mint én az biztos . Sajnos egyet sem örököltem . Az utolsó kb 10db főtrafót Édesanyám cserélte egy számítógépre . Most a trafók jobban kellenének .
(#) fastaction válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Kiméregettem a lényeget , ahogy mondtad , még este folytatom . Mostanában sokszor este is dolgozok , így kicsit lassan megy .
(#) Phile80 válasza cesar444 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Ha van viszonyítási alapod a gép működésével kapcsolatban és ez megváltozott, akkor keresd a hibát. Más esetben kezdd azzal, hogy ráteszel a diódahídra 44000µF kondenzátort. Hoztak vagy két hete hozzám egy hasonló gépet, 120A-es és volt rajta vagy 7 fokozat!? A gép hibátlan volt, csak annyi volt a baja, hogy a két legmagasabb fokozaton lehetett vele hegeszteni 0.8-as huzallal.
(#) mpisti válasza fastaction hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
Igen, az 1-4 kapcsokra megy 2 fázis. A 230V-ot pedig az 1-5 kapcsokról veszed le.
(#) fastaction válasza mpisti hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
A 2-5 lett jó 230V-ra , csak a vasmag , és a föld között 42V mérhető , így nem ez a darab lesz beépítve .
Következő: »»   253 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem