Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   269 / 276
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Nem rugózok Pisti. Én csak megkérdeztem, hogy a késedelem azért van'-e vagy nem azért?
Aztán, hogy megint elkezdődik a dolog, hogy dc a mágneskapcsolóm, vagy nem, arról nem tehetek. Az a baj, hogy olyanok jönnek fel, ami korábban már tisztázódott. Pl.:dc mágneskapcsolóm van. Akkor miért kérdés, hogy az ac mágneskapcsolóra ha dc-t kötök, jó neki, vagy nem? Az az erdekesség, hogy pusztán azért mert kérdezek, automatikusan hiszi pár ember, (nem rád gondolok) hogy én itt össze-vissza kötözgetek mindent, max. "Ha valami csattanyik, akkor gyorsan le kell szigetűni!" Hát nem.
Itt minden rendesen bekötésre kerül. Esetleg, ha kérdes merül fel, akkor kérdezek. Ennyi.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 10, 2022 /
 
A próbahegesztés megtörtént. Nagyon könnyű beállítani. Holnap még felteszem a burkolatokat, stb. Kifestem az előlapon lévő feliratokat, fúrok pár lyukat hogy a ventilátornak legyen honnan szívnia a levegőt, beállítom a nyomás kapcsolót valahogy kétszínűre, lábat csavarozok rá, bár ezt még meglátom. Lehet kocsi lesz neki.
Minden esetre örülök, hogy már majdnem kész. Van benne munka is, meg pár dologért pénzt is kellett adni. Ha kifogy a CO palack,szerzek helyette egy argon palackot. De ha nem, akkor jó így is.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Csupán arról van szó,hogy a DC mágneskapcsoló nem jellemző a MIG gépekben, de ez nem jelenti azt,hogy ne lehetne használni. Én is használtam már DC mágneskapcsolót mert másként az adott gépben nem volt megoldható a huzaltoló megállásához képest késleltetett kikapcsolás. A DC mágneskapcsoló kapcsaira tett 47µF-os kondival sikerült kb. 6-7 tized másodperces kikapcsolás késleltetést elérni, persze nem 24V AC-ról hanem csak 18V-ról volt a táplálás. Nem biztos hogy egyetértesz a véleményemmel, de én is azt gondolom hogy kissé "túlgondoltad" a gépedet, szerintem a ráfordított idő nincs arányban azzal az eredménnyel amit elérhetsz a gépeddel. Persze ez nem jelenti azt hogy nem szabad kísérletezni különféle megoldásokkal. Ha valakinek sok szabadideje van, inkább gépet építsen, mintsem értelmetlen dolgokkal töltse az idejét. még egy dolog: argon csak alu hegesztéshez jó, acélhoz fogyónál(MIG-MAG) kevertgáz vagy szénsav.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Igazad van. Kevert gázra gondoltam. A céges gépre is az van kötve.
Semmi gond. Figyu! Tudom, hogy sokkal jobb nem lett a gépem. A kondik, a dual drive előtoló, a mágneskapcsolós, külön tápos megoldás ipari panellel, javítottak a gépen, de ettől még nem profi gép. Az összes többi szarság a saját örömömre került bele. Meg hát az előbbi dolgok is, amit leírtam. Érvelhetnék ama közhellyel, hogy nem kocsmába jártam míg ezt csináltam. De nem érvelek. Semmi jelentősége. Csináltam egy gépet, ami pont olyan amilyennek látni szeretném. Mondhatnám, hogy ez a gép én vagyok. Hibái most is vannak, de így jó lesz már.
(#) Fatboj hozzászólása Máj 10, 2022 /
 
Üdv.
A co hegesztöm olyat csinál ha bekapcsolom és a fázis ceruzát hozzá érintem a test csipaszhez akkor világít a kereső ugyan ez a jelenség az ostor végén sz áram átadónál.
Viszont ha megnyomom a gombot mint ha hegesztenék akkor ez a világítás a fázis keresőn nem jelentkezik.
Magába ha megfohom a test csipaszt nem érzem hogy rázna vagy bizseregne az áram.
Ez mitől lehet? Ellőre is köszönöm a választ
(#) Joci_1x válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szia!
Az érintésvédelmi földelés a csatlakozó alzatba amit használsz be van kötve, illetve nincs esetleg szakadás valahol valamelyik kötésnél? Alkalmaznak hidegítő kondikat, aminkeresztül a statikus feszültség mérhető, de terhelésre eltűnik. A másik lehetőség ha nyirkos helyen volt a gép, és a szigetelésnél szivárog, ez a legrosszabb. Firrelét használsz?
Üdv.
(#) mpisti válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
A fázisceruza ilyen célú használata csak félrevezető információt ad. Nem erre találták ki. Ha a szekunder és a test illetve a primer és szekunder közötti kapcsolatra vagy kíváncsi, azt szigetelésvizsgálóval szokás mérni. Csak érdekességképpen: ipari környezetben ezt a szigetelésvizsgálatot évente kötelező elvégezni a hegesztőberendezéseken.
(#) Fatboj hozzászólása Máj 11, 2022 /
 
Magán személyként használom a hépet nem cég két egy nagyon ŕegi hegesztő kb 20-24 év közötti hobbi hegesztésre használom ilyen szigetelés vizsgálót hol tudok beszerezni?
(#) Phile80 válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Mi a gép típusa? Mekkora feszültség mérhető a földelés és a testcsipesz között?
(#) mpisti válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Nem hiszem hogy neked ilyen szigetelés vizsgálóra szükséged lenne. Magára valamit is adó szervizben van, mivel javítás után az érintésvédelmi és munkabiztonsági vizsgálat elvégzése a javított gépeken erősen ajánlott. Emellett eléggé drága az ilyen eszköz, különösen ha kalibrációképes. Ha a kivezetés nem ráz akkor ne foglalkozz vele, ha ráz, akkor mindenképpen szakszervizbe kell vinni. Mint ahogy írtam korábban, ha egyébként nincs semmilyen probléma a géppel, akkor nem kell vizsgálgatni mert az ilyen "vizsgálat" jellemzően fals eredményt ad, csak arra jó, hogy az ember fülébe beletegye a dongót.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2022
(#) Fatboj hozzászólása Máj 12, 2022 /
 
Tip tronik profi mig 140 agép tipúsa.köszi a válaszod.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 12, 2022 /
 
Sziayztok! Ilyen varratot tudok csinálni a kis gepemmel. A vekonyabb varrat előtt nem gyököltem, de a szélesebb az gyökölve van.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 12, 2022 / 1
 
A metszete ilyen.
De hozzáteszem, hogy melegszik a trafó. Ez csak két tesztvarrat. Ilyen vastag anyagot valószínűleg többet nem fogok csinálni vele. Lemezre lesz használva, max 40x40-es zártszelvényre, szökőévente.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Máj 12, 2022 /
 
Nem is volt gond az encoderrel. Nem egy bonyolult elektronikája van az előtoló egységnek. Pár darab 2,2 Kohm-os poti meg pár darab ellenállás és kapcsoló( működött a telefonos segítség). Most inkább előtérbe került a magyar nyelvű manual hiánya és emiatt eltévedtem a sok menüpont között. No igen meg a nyelvtudás hiánya is kidudorodik egyúttal. Az előtoló vezérlő is egyszerű aránylag. A másik két motoros meghajtó már sokkal bonyolultabb.
(#) Fatboj hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Épített,és tud is épiteni valaki co hegesztőt?
Van egy gépem tip tronik profi mig 140a de menetzárlatos meg szeintem gyenge is.Érdemes újra tekercselni vagy más trafót bele faragni hogy kb ne 10 percet üzemeljen.?
Nagy segítség lenne ha valaki kisegítene.
Eldobni nem szeretném.
Kispénzű ember vagyok és várnék nem fikázó tanácsot.
(#) tufatofu válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szerintem érdemesebb venni valami, hazai gyártású régi használt darabot. 70-80-100-ért itt-ott hirdetnek 1 fázisút. A jelenlegi alkatrészárak ismeretében olcsóbb nem lenne átépíteni sem, főleg ha a trafó is rossz...Az átalakítás menete részletesen le van írva itt a topicban egyébként.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
(#) dB_Thunder válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Idézet:
„Eldobni nem szeretném.”

Sok mindent lehet, cserébe aranyáron lesz a leves a húshoz...

Én is végigszórakoztam egy játék CO-val éveket, mert kispénzű vagyok.
Ezért is mondom el kell engedni!! Sose lesz jó! Azt az időt inkább pénzkeresésre kellett volna fordítanom...

5 éve vettem 90 ezerért egy normális gyárit! Azóta elfogyott rajta 2 dob 15kg-os huzal, és nem kell azzal foglalkoznom, hogy most gilisztát hegeszt, amit köszörülhetek napestig, vagy kilukasztja helyből...

Agysejtjeim azóta ünnepelnek, mert nem kell nekik tömeges öngyilkosságot elkövetniük hegesztésnél!
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
(#) erbe válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
A mai rézárakon egy komolyabb trafót megtekerni többe kerül, mint venni egy inverteres CO2 gépet.
(#) Fatboj hozzászólása Máj 17, 2022 /
 
Ha egy közönséges hegesztő trafót le egyenírányítok és teszek be egy fójtó trafót az működhet
(#) tufatofu válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Nem !
(#) Fatboj hozzászólása Máj 17, 2022 /
 
Szeretném megtudni miért nem működhet ?
(#) mex válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Teljesen más a Co gép jelleggörbéje, (egyenes), míg a bevonatos elektródát használó hegesztőtrafó eső jelleggörbéjű.
(#) Dzsudimanó válasza Fatboj hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Szia! Csak ha teljesen áttekered a szekundert csak akkor lesz jó!Én is így tettem kb.bő 2éve lett kész.Én egy Hetra 130U trafóját tekertem újra utána 4nagy diódából graetz 100000 mikró F elkó,azután fojtó.Na meg persze vezérlő panel,huzaltoló motor,mágnes szelep és ennyi.Na meg mindezt összerakni esetleg módosítgatni.Nekem szerencsére elsőre jól sikerült és azóta is tökéletesen működik.A 0.8mm-től az 5mm-ig szépen hegeszt mindent!Mindezt nagy részben a fórumtársak segítő tanácsainak köszönhetem (mpisti,Plile80 és mások)!
(#) tufatofu válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Idézet:
„Na meg persze vezérlő panel,huzaltoló motor,mágnes szelep és ennyi”

Segédtrafó a huzaltolónak nincs is benne?
(#) Dzsudimanó válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Szia! Természetesen van egy 24V 100W biztonsági trafót raktam be erre a célra.De a képeken amit annak idején felraktam róla minden látszik!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2022
(#) Dzsudimanó válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Még annyival kiegésszitem,hogy nem csak a szekundert a primert is áttekertem ,mind kettőt teljesen szimetrikusra mint mpisti tanácsolta.Jó is lett azóta sok mindenre használtam már kis és nagy áramon is és jól működik!
(#) tufatofu válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Én is játszottam eleinte egy Einhell bóvli feljavításával réges rég, aztán meguntam és kihajítottam. Építettem egy teljesen újat az alapjaitól(a fórum átolvasása sokat segített), ami jó lett és már évek óta működik(igaz ritkán használom). Azt viszont hozzá kell tenni, hogy mire megvettem a tolóművet, a w22 elektronikát, az euro csatlakozót, segédtrafót, kondikat, diódákat, munkakábelt, dobtartót, gázszelepet, vasakat, lemezeket, a réz profilhuzalt és a 2mm-es rézhuzalt a trafóhoz, fokozatkapcsolót, mágneskapcsolót(vasmagom, kerekek, reduktor, palack voltak itthon) sokkal többe került mintha vettem volna 100 ezerért egy gyári 1 fázisú "nem gagyi" hazai gépet használtan, vagy egy inverterest hasonló áron. A munkaórát még nem is számoltam bele. Már semmiképp nem kezdenék bele. A dB_Thunder hozzászólását csak osztani tudom, NEM éri meg piaci ótvarra időt és pénzt pazarolni, mert tökéletes sosem lesz.
(#) Dzsudimanó válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Teljesen igazad van!Nekem azért került valamivel kevesebbe,mert a Hetráról letekert szekunder pont kiadta az újratekert trafó szekunderét.Az eredeti primer megfelelőn variálva az egyik csévén csökkentve a másikon növelve a menetszámot ,hogy szimetrikus legyen lett az alap primer + erre új drótból jött mind kettőre a 6 fokozat tekercs.Na meg elég sok mindenem meg volt hozzá amit feltudtam használni ( doboznak lemez illetve váz,kerekek,mágnesszelep segéd trafó,van amit ingyen adott egy kedves fórumtársunk).Így maga a gép kb.60 ezerbe van ,munkakábellel,palackal,dróttal kb.:120 ezerbe .De megérte főleg a szerzett tapasztalat illetve ,hogy tudom mi van benne és mit tud...
(#) Fatboj hozzászólása Jún 3, 2022 /
 
Tip tronik profi mig 140 co trafója leégett.
Viszont van egy Hetra 130u hegesztőm ami fokazat kapcsolós.
Az kérdés az lenne hogy a hetra lead 48 voltot így ha le egyenirányítom meg rakok bele egy fojtó tekercset akkor esetleg a co trafot lehet e helyettesíteni?
A hetrát nem használom vagy 2 éve a co viszont nagyon kéne.
Köszi a választ.
(#) tufatofu válasza Fatboj hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
Idézet:
„mex válasza Fatboj hozzászólására (») Válasz • Máj 17, 2022 /

Teljesen más a Co gép jelleggörbéje, (egyenes), míg a bevonatos elektródát használó hegesztőtrafó eső jelleggörbéjű.”
Következő: »»   269 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem