Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mobiltelefon üzemeltetése akku nélkül
Lapozás: OK   2 / 7
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Én arra gondolok, hogy az áramerősség lesz kicsi, mert mikor bekötöttem egy 5 Voltos stabilizátor IC-t, azzal be sem tud kapcsolni, csak pittyen egyet... és az is 100mA. Szóval szerintem az LM 317-el sem menne. Az akksija egyébként 650 mAh volt gyárilag... lehet télleg az lesz, hogy fogok egy trafót rá egy Graetz hidat és hadd mennyen...:|
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Idézet:
„Én arra gondolok, hogy az áramerősség lesz kicsi, mert mikor bekötöttem egy 5 Voltos stabilizátor IC-t, azzal be sem tud kapcsolni, csak pittyen egyet... és az is 100mA.”


Nos, ebbe nagyon sokan belefutnak... Kisáramú stab.-ot használtál? 100mA tényleg kevés lesz. Én egyszer megmértem egy Nokia 3110 vagy valami hasonlót, meg Siemens-et is. Hidd el, hogy beszélgetés alatt sem fogyaszt többet 300-400mA-nél! Számold csak ki, ha kevés lenne neki a 7805 kb. 1 - 1.5A-e, mennyit menne a saját akkumulátoáról? Talán pár percet. ( Itt a TO-220-as 7805-re gondolok. ) Az LM317-nek meg garantáltan 1.5A felett van az árama!

Nos, még egyszer átgondoltam a dolgot. Közvetlenül 78xx IC-ről vagy LM317-ről még sosem próbáltam. Mindkét táp, amit említettem műv. erősítő + áteresztő tranyó elven működött! A műv. erősítő teljesen kommersz LF358 volt az egyiknél, a másiknál TL084 vagy LM324, ez tuti. Ez lehet, hogy fontos, mivel ezek így valószínűleg a nagyobb frekvenciás fogyasztást jobban tudják követni, mint az 50/100Hz-re optimalizált 78xx és LM317.

Amire figyelj oda: vagy közvetlenül a telefon csatlakozóinak közelébe tedd a puffer kondit, vagy jó vastag ( mondjuk legalább 0.75 mm2-es ) kanóccal vidd oda! Mivel rövid, de nagyáramú impulzusokat vesz fel, a vékony kanóc bizony lehet gond.

Holnap lehet, hogy ki tudok próbálni egy Nokiát az LM317-es tápommal.

(#) Zed válasza Zed hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Nos, kipróbáltam, az LM317-es tápomról sikerült elindítanom egy Nokia3110-est. Kártyát nem raktam bele, anélkül bekapcsoltam.

Érdekes dolgot tapasztaltam. ( Utólag jutott eszembe, hogy ezzel korábban is találkoztam, de kiment a fejemből. ) Szóval bekötöttem krokodilcsipesszel a kb. 3.3V-ra állított tápot, a teló bekapcsolt. ( A telefonon négy csatlakozó van az akku felé, ezekből hármat a negatívra kötöttem és csak az egyiket a pozitívra! Másképpen nem kapcsol be! ) Bekötöttem sorba a multiméteremet. A telefon bekapcsolt egy rövid időre ( felvillant a háttérvilágítás, megindult a kijelző ), majd kikapcsolt. 100mA-nél állt meg az árammérés.

Kérdés, hogy miért működik műszer nélkül és miért nem, ha be van kötve a műszer? Én arra a következtetésre jutottam ( lehet, hogy hibásan ), hogy a műszer belső ellenállása elég ahhoz, hogy a táplálást megzavarja. ( Lehet, hogy nem a belső ellenállás, hanem valami belső szűrőelem okozza. )

És javítom magamat: 2.5V-ról nem kapcsol be a teló! Legalább 3V-ot kellett rá adnom, hogy megszólaljon, de akkor is kikapcsolt, azzal az üzenettel, hogy alacsony az akkufesz.
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Csáo!

Nem akarok hülyeségeket ebszélni, javíts ki ha rosszul mondom, nem értek annyira a dologhoz. De ez az IC amit ajánlottál 100mA-t bír csak, és ezért állt meg ott a mérés. Egyébként a pufferkondiról lejövő kábelek lehet, hogy télleg vékonyak picit... Namajd megpróbálom vastagabbal. Az a baj, hogy most nem vagyok otthon, így majd csak hétvégén tudom kipróbálni.

Köszönöm, karika200
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Idézet:
„...ez az IC amit ajánlottál 100mA-t bír csak, és ezért állt meg ott a mérés...”


Nem. Mint írtam korábban, az LM317 garantáltan le tud adni 1.5A-t, tipikusan 2.2A-t. A 78xx sorozatú IC-k, amik TO-220-as tokozással készülnek, 1A-t garantáltan, tipikusan 1.5A-t képesek leadni. Persze ha túl nagy a bemeneti feszültsége, akkor már hűteni kell.

A 78xx-nak létezik 78Lxx típusa is, ezek TO-92 és SO-8 is tokozásban vannak, na ezek valóban csak 100mA körüli ártamot tudnak leadni, de én nem ilyenből építettem a tápomat.

Nekem 0.75mm2-es kábeleim vannak, azokkal kötöttem be mindig a telefonokat.
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Csáo!

Nos, kipróbáltam végre a javasolt dolgokat. Kicseréltem kezdésnek a telefonra menő kábeleket vastagabbakra, tehát az már nem lehet akadály. beszereztem a javasolt IC-t nekiálltam csak így összekókányolni a stabilizátort, de valamit elb*hattam, mert nem adott le normális feszültséget...(Majd nekifutok mégegyszer) Viszont... Találtam egy elég erős tápot (5V 2,5A) és azzal üzemeltetve is a telefon az alacsony akkufeszre rinyál... Végképp semmi ötletem.. gyanítom hogy az LM317-essel is ugyan ez lenne... Mit érdemes még kipróbálni vajon?:\

Köszi, karika200
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Ha jól emlékszem, ezeknek három lába van. A harmadikat hová kötötted? Van valahol C35-ösöm, holnap valamikor kipróbálom, hogy nálam mit mond.
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Az IC adatlapján van egy kapcsolási rajz, a leggyakoribb alkalmazásáról. Ez alapján (Első oldal, bal alsó ábra)
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Idézet:
„A harmadikat hová kötötted?”


Én a telefon harmadik lábára gondoltam.

Az általam elkészített LM317 táp a linkelt adatlap 3. ábrájának velel meg! Tehát van benne két kiegészítő dióda és plusz kondi. ( Ez állítólag javítja a szabályozás jellemzőit. ) Előtte meg van vagy 4000µF puffer! Ha kell, tudok küldeni egy paneltervet, amit én megépítettem így a nagykönyv szerint. Kb. 40x70 mm ( hűtőborda nélkül )

Most bent vagyok munkahelyemen, reggel behoztam a C35-ömet, nemsokára kipróbálom és megírom mi a helyzet.
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Csáo!

A nyáktervet nagyon megköszönném. A teelfon harmadik lábát az eredeti, nyákon lévő ellenállásra kötöttem. Igazából úgy van most, hogy az akkujából kitermeltem a gyári kis nyákot, amire az akksi volt kötve(ezen van a 3. láb ellenállása is) és az akksi helyére kötöttem be a tápot.
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Nos, én úgy csináltam, hogy mindenféle kecmec nélkül a két szélső lábra kötöttem a tápot. A harmadikra nem tettem semmit. Így szépen elindul nálam. Kb. 3.6V alatt nekem is hisztizik, hogy lemerült az akku és csak kb. negyed töltöttséget jelez. Ha adok neki legalább 3.6 - 3.8 V-ot, akkor viszont szó nélkül elindul.

Próbaképpen beletettem a SIM kártyámat. Bejelentkezett és sikeresen megcsörgettem a munkahelyi vezetések telefonomat.

Mindjárt küldöm a mail-cimedre a NYÁK rajzot! Protel 98-ban készült az megfelel, vagy csináljak belőle PDF-et? ( Még sosem csináltam ilyet, nem tudom, hogy megmarad-e a méretarány... )
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Köszi a tervet;] Hát, én próbálgattam mindenhogy, de nekem úgy nem akart bekapcsolni, hogy a középső láb üres:\ Na majd kipróbálom a köv héten, mert sajnos csak akkor leszek otthon... Nagyon köszönöm a fáradozást és a rengeteg segítséget))

karika200
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Köszi szépen mindent ;] Megépítettem a tápot, működik szépen ahogy kell. Mikor beállítom 3,8 Voltra, a telefont rádugom, akkor a telefon ugyan úgy alacsony akkufeszt jelez:/(Mikor bekapcsoloma telefont, a feszültség leesik 3,2-re, de mindegy, hogy eredetileg hány volton voltam.. 4,5-ről is oda esik le..) Most úgy működik, hogy a számítógép tápjára rádugtam egy diódával sorbakötve, így pont akkorát esik az 5 Voltról a fesz, amivel pont jól elvan... Ha van ötleted miért szarozik az LM317-es táppal, akkor mondd bátran, emrt kiváncsi vagyok, de most úgytűnik egyelőre marad a diódás megoldással ;]

Köszi mindent, karika200
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Az LM317-nek mekkora nyers tápot adtál? 2V mindenéppen esik rajta! Ha 5V-ról próbáltad, akkor eleve reménytelen. Adj neki legalább 8-9V-ot és olyan táp kell neki, ami le tud adni legalább 600-800mA-t. És legyen hozzá legalább 2000µF pufferkondi. Ha ezeket betartod, mennie kell annak!

Ja és ahogy korábban írtam: legalább mondjuk 0,75mm2-es kábellel kösd be.
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Csáo!

Pont 9Voltról járattam. Puffer nem volt benne, az igaz. Hétfőn veszek rá egy pufferkondit és kipróbálom azzal, köszi ;]
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Esetleg dugasztápról próbáltad? Mert azokban azért van valamekkora puffer. Ha sima trafót kötöttél rá, akkor nem szóltam.

Ha csak egy trafót biggyesztettél rá és nem volt semmilyen puffer, akkor ez lesz a megoldás.

Ha veszel kondit, vegyél legalább 3000µF-nyit, akkor később is tudod ezt a tápot használni 1.5A-ig!
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Nagyon köszönöm ;] A pufferkondi megoldotta a bajomat, mostmár tökéletesen működik. Megírtam a szoftvert is, megy az SMS értesítőm ) Köszi mégegyszer;]
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Grataulálok! Ha nem titok: mi vezérli az SMS küldést? PC? Vagy kontroller?
(#) karika200 válasza Zed hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
PC Van egy routerként funkcionáló gépem itthon, amin linux fut (mint az összes gépemen) és írtam rá egy rövid scriptet, ami a gammu nevű program segítségével küldi ki az SMS-t ha szükséges.
(#) Zed válasza karika200 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Aha. Akkor a telefon folyamatosan be van kapcsolva? Ha igen, akkor légyszi egy pár hónap múlva jelezz vissza, hogy mik a tapasztalatok! Több helyen olvastam, hogy a Siemens C35 és hasonlókat nem ajánlják pl. riasztókban felhasználni, mert gyakran kifagynak. Kíváncsi vagyok, hogy ha külső tápról jár, akkor mi a helyzet.
(#) khiraly válasza karika200 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
> Találtam egy nagyon hasonló topikot, amiben majdnem
> meg is kaptam a választ a kérdésemre... Adott egy
> Siemens C35i típusú telefon. Van hozzá egy
> adatkábelem, rá lesz dugva az egyik gépemre, kap egy
> pre-paid SIM kártyát és majd értesítget SMS-ekben ha
> a gépnek bármi óhaja van.

Muszaj C35i-t hasznalni? Mar tiz eve nem gyartjak...

Ha nem muszaj a C35i, akkor szerintem a legjobb lenne venni valami okosabb telefont venni, ami tud ssh-t

Nekem van egy Freerunnerem, azzal kb ennyi megcsinalni:
1. usb kabel bedug a gepbe
2. scp-vel feltolsz egy fajlt a telefonra

3. Irsz a telefonra egy egyszeru programot, hogyha egy adott konyvtarba megjelenik egy fajl, akkor a tartalmat kuldje el sms-ben (a fajl elso sora lenne mondjuk a cel telefonszam). Ez a progi pl. masodpercenkent ellenorizne a konyvtarat, hogy van-e uj kuldenivalo.

Meg lehet az egeszet egy picit cifrazni is, mivel ha van ssh, akkor van internet is a telefonon (ha a gazdagepen van). Es akkor internetrol is veheti az elkuldendo fajlt.

Ha nem tetszik a fajlos megoldas, akkor egy mini-webservert irsz, vagy felraksz a telora, es akkor az kuldi el az smst.

Nagysagrendekkel kevesebb meloval jar, mint egy kulon program, ami soros kabelen direkt AT parancsokat kuld a telefonra.

Igaz egy ilyen telo 40eFt, mig Siemens C35i-t lehet kukazni tudsz meg egy ideig.

De ha a munkaberedet beleszamolod (meg ha minimal bert is veszel alapul, akkor is olcsobban josz ki a vegen az en megoldasommal...

(#) khiraly válasza khiraly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Bocs, valahogy nem vettem eszre, hogy egy 3 lapbol allo topik elso hozzaszolasara valaszolok....

Most latom hogy mar meg is csinaltad. Gratula hozza!
(#) karika200 válasza khiraly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Csáo!

Azért c35i emrt van egy ilyen telefonom amúgyis, és adott hozzá egy adatkábel is. Felesleges ssh, meg javaval bohóckodni, szerintem az én megoldásom egyszerűbb és gyorsabb is Egy sh script küldi ki amit kell gammu segítségével, gyorsan, hatékonyan olcsón ;]

karika200
(#) khiraly válasza karika200 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
> Felesleges ssh, meg javaval bohóckodni, szerintem az
> én megoldásom egyszerűbb és gyorsabb is
1. Javarol senki se beszelt.
2. Az en megoldasomhoz se kell mas csak egy shell script. Bar pythonban tenyleg elegansabb.
(sms-t is lehet shell scriptbol kuldeni) De mar utana vagyunk...
(#) karika200 válasza khiraly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Idézet:
„3. Irsz a telefonra egy egyszeru programot, hogyha egy adott konyvtarba megjelenik egy fajl, akkor a tartalmat kuldje el sms-ben (a fajl elso sora lenne mondjuk a cel telefonszam). Ez a progi pl. masodpercenkent ellenorizne a konyvtarat, hogy van-e uj kuldenivalo.”


Erre értettem a java-t.. j2me, bár lehetne C vagy bármi más is, de valóban mindegy, megoldva

köszi a tippet azért ;]
(#) Oraculum hozzászólása Máj 27, 2011 /
 
Üdv!

Szeretném a segítségeteket kérni! Van egy Nokia 6120c-m és mivel az akksija meg a burkolata már nagyon gáz le fogom cserélni (nem csak ezért) de mivel ez egy jó kis telefon ezért nem szeretném kidobni!

A kérdésem: van rá mód, hogy helyettesítsem az akksit? Mondjuk egy stabil szimmetrikus táppal? (mert azt hiszem az van benne, ha mégse, ne kövezzetek meg, kezdő vagyok még)
PLS segítsetek!
Köszönöm
(#) (Felhasználó 1947) válasza Oraculum hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Egy hozzá való új akksival a legegyszerűbb.
(#) deadlyroberta válasza Oraculum hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Elem méretű aksikkal ki lehet forrasztani a régi helyére és menne mint a golyó...
(#) Oraculum válasza gzsolt hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Üdv!
Ez a megoldás működik 6120 Classicban is?

"A megoldás: a középső csatlakozó a BSI (talán battery sense i....) Ez egy NTC termisztot egyik vége (a másik a GND) Ez figyeli, hogy nem melegszik-e túl az akkumulátor. Ennek az ellenállási olyan 40-50Kohm szobahőmérsékleten.

Tehát a megoldás: ez és a föld közé egy 47Kohm-os ellenállás kell, ami emulálja, hogy megfelelő az "akku" hőfoka. Így már majdnem megy. Viszont bekapcsoláskor rövid időre nagy áramokra van szüksége, amelyet egy kisebb táp nem tud biztosítani. Viszont ha olyan 2-3000 ľF elkót kapcsoltam a táppal párhuzamosan, az ezeket a rövid, nagy áramokat tudta biztosítani."
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Hi!

Az lenne, hogy egy s5230-ast akarnék működtetni elemről...nem tudom hogy lehetne megoldani...hogy tudjátok az adatokat:

Az aksi:

3,7V; 3,70Wh; 1000mAh

Ceruza, vagy 9V-os az mindegy nekem...csak hogy lehet megoldani...gondoltam rá, hogy a töltőjének a fülesének a végét levágom (egyedi a csatlakozó) és azt teszem rá egy 4-es ceruzaelemtartó kábeljének a végére...de nem tudom hogy ez így működne-e, és ha igen akkor az akksit ki kell e venni vagy nem...tulajdonképpen arra kéne, hogy 1-3 m2-en tudjon menni 6-8-10 órát megállás nélkül max hangerőn zenével...elemet közben tudunk cserélni...
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem