Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Monitor „component” bemenete
 
Témaindító: Ripley, idő: Márc 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ripley hozzászólása Márc 26, 2007 /
 
Sziasztok!
A kereső hosszas, és beható használata után sem találtam semmi a témára vonatkozó dolgot(csak vga-scart átalakítókat találtam, amik a leírások szerint sem működnek).
Szóval, az lenne az 1. kérdésem, hogy ha egy monitoron van compnent-ként jelölt bemenet, akkor azt mivel, illetve miről lehet meghajtani, milyen jelek mennek a vezetékeken? Ez már régóta foglalkoztat, de eddig nem igazán kaptam rá választ, mert még nem láttam olyan eszközt, ami ezt kiadná(valószínűleg az én hibám), illetve ha jól tudom kellene valamilyen szinkronizáló jelnek is lenni.
2. kérdésem, egy konkrét dolog: adott egy monitor, a mellékelt képen látható bemenetekkel(balról jobbra s-videó, composite, component x3), adatlap szerint részletezve:
Video input signals:

S-video: Y input 1 volt(p-p), C input 0.286 volt(p-p), 75 ohm input impedance

Composite: 1 volt(p-p), 75 ohm input impedance,

Component: Y, Pb, Pr are all 0.5~1volt(p-p), 75 ohm input impedance


ehhez kellene egy olyan dolog, ami egy videókártya vga jelét az s-video, composite vagy component bementere juttatja, melyik a legegyszerűbb működő megoldás, egyáltalán létezik-e megoldás erre a dologra?
A válaszokat előre köszi!
(#) dew28 válasza Ripley hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
esetleg egy TV-out-os VGA kari.?
vagy midnenkeppen a D-Sub jelet szeretned.?
dew
(#) Ripley válasza dew28 hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Mindenképp d-sub jel kell, mert semmiképp sem megoldható a tv-out, nincs ilyen kimenet, és nem lehet másik videókártyát berakni, ez egy kicsi eszköz csak vga kimenettel nem bővíthető sajnos.
(#) Sebi válasza Ripley hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Sajnos az eltérő sorfrekvencia miatt egyszerű megoldás nincs. A VGA-ból TV kompozit/RGB/S-video jelet előállító scan-konverterek az (digitálisból előállított) analóg VGA jeleket egy gyors processzorral újra digitalizálják, RAM-ba írják, majd onnan a TV sorfrekvenciának megfelelő (15625Hz) ütemben kiolvasva újra analóg jelet csinálnak belőle. A minőség ennek megfelelő, az ár azonban elég magas (20-30k)
(#) Ripley válasza Sebi hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Ettől tartottam én is, illetve sajnos láttam az árakat magam is, jelen esetben ez horribilis. Épp ezért gondolkodtam valamilyen építésben.
A component dologról ettől függetlenül esetleg valamit tudnál mondani? Mert azért érdekel, hogy az milyen módon működik, mihez szinkronizált, és hogy, miből állnak elő a jelek.
(#) Slope válasza Ripley hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Van már ilyen téma a fórumon...
Most is azt tudom javasolni, mint akkor: Lsd. melléklet.

AD724.pdf
    
(#) Ripley válasza Slope hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Elnézésed kérem, ha van ilyen téma én nem találtam. Esetleg linkelnéd pontos témát?
A datasheet-et köszönöm, de sajnos az általam látogatott boltok online keresőjében nem találtam meg az eszközt, leírnád, hogy honnan lehet beszerezni, esetleg küldenek belőle sample példányt Analog Devices-ék?
Köszi!
(#) Rozyzsolt válasza Ripley hozzászólására (») Márc 27, 2007 / 4
 
Eredetileg volt az RGB jel, a három alapszín. Amikor a fekete-fehér rendszer után be kellett vezetni a színes televízió képtovábbítási rendszert, akkor egy vezetéken kellett sugározni a színes jelet úgy, hogy az kompatibilis legyen a fekete-fehér rendszerrel. Ezért a ff videójelre ráültettek színsegédvivő jeleket. szükségtelen 3 színsegédvivő, mivel a R+G+B-nek ki kell adnia a fehéret, ergo elég két színvivőt társítani, a harmadik már számolható a fényesség jelből. Ez a kompozit videójel (fényesség, + 2 színsegéd) Az S-videó kábelen külön megy a fényesség jel (Y) és a színjelek (C), a komponens videónál pedíg a 3 csatorna a fényesség(Y) és a két különbségi jel (Y-B) és (Y-R) (a harmadikat a feldolgozó processzor számolja). Ennek az az értelme, hogy nem zavarják egymást a jelek, nem interferálnak, mert a kompozit videónál a processzor a fényességjel egy részét színjelnek veszi (pl. amikor csíkos vagy kiskockás ruhában vannak az emberek a TV-ben, akkor ott besárgul, bepirosodik stb...). A szg VGA-jelét egyik bemenetre sem tudod egy az egyben rákapcsolni, marad az átalakító vásárlása / építése. Ne add fel, lehet kapni 10+ÁFA-ért is már
Akit érkekel, itt egy kis anyag a videójelekről, tv rendszerekről:
http://www.intermedia.c3.hu/oktanyag/video/videotetelek.htm
(#) Ripley válasza Rozyzsolt hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Köszönöm a választ, és a linket is!
(#) Programmer válasza Ripley hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Ezt a kimenetet (Y, Pb, Pr ) a HDTV kimenettel rendelkező videókártyáknál láttam. Itt a kábele. Ha ez tényleg az, akkor esetleg veszel egy vid kártyát ami tud ilyen kimenetet. (az se a legolcsóbb)

kabel.jpg
    
(#) Slope válasza Ripley hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Üdv!
A "VGA" keresőszó begépelése után ezeket találtam (és még párat):

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_486.html?pg=1&g=%3E%3E
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_464.html
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2651.html
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2651.html

Az említett csip rendelhető mintába is, én is rendeltem anno, de pont azon az egy egyeztetés nélküli napon szállította a drágalátós futárszolgálat, amikor nem volt itthon senki. Pár nappal később látom a csomagkövetőben, hogy már visszaküldték...

(#) Programmer válasza Programmer hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Lecsúsztam a módosításról. Szóval ez a három biztos az! A zöld az Y, piros Pr és kék Pb.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem