Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba
 
Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   238 / 259
(#) bosch-sgv válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod! Nekem még mérni sem egyszerű, mert el kell magyarázni, hogy mit és az, hogy néz ki és hol találom és hogyan mérjem.
A szerelő pedig az alkatrészekig sem jutott el 9500 forintért. Mondom, kihajtotta az oldalsó lemezt, a telefonjával bevilágított a résen és gyakorlatilag közölte, hogy dobjuk ki, nem éri meg javítani. A kábeleket én szedtem le és vissza tettem mindet a helyére (jelöltem őket).
Már írtam, hogy nem kísérletezek vele tovább. Kuka
Már csak az a kérdés, hogy tudjátok-e hasznosítani? Szóljatok, ha kell valakinek így egyben az egész, mert akkor nem adom le az új gép vásárlásakor. Lehetőleg még ma szóljatok, mert holnap intézzük az újat.
Köszönöm és üdv!
(#) proba hozzászólása Jan 31, 2022 /
 
Van egy DW60M9550 samsung mosogatógép, ami 3C hibával befejezte a működést. Internet azt írta szivattyú hiba. Nagy lelkesen kiszereltem, szétszedve tényleg meg volt szorulva a rotor. ( ténylegesen ki volt ugorva a helyéről.) Összeraktam normálisan, vissza a helyére, ment 3 hetet, jött a hiba újra. Mondtam, szivattyú csere, nincs értelme szórakozni vele. Megjött az új szivattyú, Színre szagra, elektromos értékekre egyezik kompletten motorostul, mindenestül.( A bolt szerint eredeti, ennek megfelelő áron, rendes boltból ) Csere. Ez is ment vagy 3 hétig aztán elkezdett nem mosogatni. Az öntesztet elindítva PC hibakód. A motor fura hangokat ad, és nem forog rendesen. ( hogy miért ki tudja, szétszedve jónak tűnik, nagy valószínűséggel nem hibás.) Visszarakva a régit, két pillanat alatt kiakasztotta ismét. A megszokott 2-3 hetet sem várta meg. Na itt feladtam. Van valami egyszerűen javítható szabvány oka? Szokott ezeknek 1-2 éven belül eltörni az ajtó kábele, vagy az elektronika gyenge? Esetleg nem is a szivattyú körében van hiba, hanem valami okból állítgatja a fordulatszámát?
(#) Marty McFly hozzászólása Feb 20, 2022 /
 
Üdv.
Lenne egy fagor LF-017IX típusú mosogatógépem ami a következő hibát produkálja. A program eleje ugye leürítéssel kezdődik mindig. Mikor indulna a leürítés mintha a vízben záródna egy áramkör furán pattog és vibrálnak a ledek is az előlapon. Megdöntöm a gépet kb 45 fokba a bal oldalára ekkor rendben elindul az ürítő motor ezután pedig már talpon is ürít. Szétszedtem teljesen kiürítettem a vizet ezután már talpon is indult a szivattyú de újabb vizes indítás után ugyanez a probléma. Mi lehet a baj?
(#) nfero válasza palko0125 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
A kicserélt triakról kiderült hogy semmi baja. egy darabig visszakövetve alkatrészeket kimérve hibát nem találtunk.
De a gép továbbra is produkálja a hibát áram alá helyezve engedi magába a vizet folyamatosan.
Van valakinek tapasztalata erről a panelről?
Elektrolux PB150 mosogatógép panel
AKO 780680-16
újabb inverteres mosogatógépekben használják.
(#) palko0125 válasza nfero hozzászólására (») Feb 28, 2022 / 1
 
Mérd meg a triak vezérlő lábát, hogy oda jön e vezérlő jel, amikor feszültség alá kerül az egész. Ha igen akkor a vezérlést kell végigcsekkolni, hogy mi nyitja a triakot.
A triak gondolom nem direktben kap vezérlést a processzorról, a köztes elemeket ellenőrizd. Ha azok is rendben vannak, akkor valami nagyobb baj lehet.
Üdv, Palkó.
(#) nfero válasza palko0125 hozzászólására (») Márc 4, 2022 / 3
 
Meg lett a hiba.
A túriakkal párhuzamos RC szűrőben a kondenzátor volt zárlatos. Cseréjével megoldódott a probléma.
Mintha alul lenne méretezve.

Köszönettel
Feri
(#) fakóló hozzászólása Márc 22, 2022 /
 
Üdv
Van egy bosch mosogatógép, amely teljesen halottnak tűnt. A paneljén egy triac és egy tranzisztor volt kiégve. Kicserélve az alkatrészeket a vízbeeresztő szelep nyit és a szivattyú is elindul, ami kiszivattyúzza a vizet, de a kijelző továbbra is halott. A 8V stabilan megvan a panelen viszont az 5V helyett csak 4,1-4,5V ingadozik és a mikrokontroller melegszik (megmérve 50fok környékére). Normális, hogy melegszik vagy megadta magát? Az 5V-os vonalon 17ohm az ellenállás a grd-hez képest.
Javított valaki hasonló hibát?
(#) Andralin hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni egy Candy Futura CDF 325A masinával kapcsolatban.

Hat éve került hozzánk a gép egy ismerőstől. Ismerősnél elromlott, az volt a hibája, hogy rendben lefutottak a programok, de egyáltalán nem melegített és koszosak maradtak az edények. Szervíz megállapította, hogy a vezérlő áramkör hibás. Ismerős inkább vett újat és ezt ki akarta dobni, de én elkértem és megjavítottam magunknak.

Akkor annyi volt a hiba, hogy a fűtőrelé 24 V-os tápkörében elfáradt a soros feszültségosztóként használt X2 kondenzátor és a relé tápkörében túl alacsony volt a feszültség, hogy be tudjon húzni. A vezérlő IC-ről a kapcsolójel megjött rendben a fűtés bekapcsolásához, csak nem húzott be a relé. A kondi cseréje megoldotta a gondot és azóta tökéletesen működött is a gép.

Most 6 éve elteltével ismét elromlott. A hibajelenség a kövezkező.
Bármely programot elindítva beengedi a vizet. Majd elkezdi keringetni a vizet, de úgy, hogy csak az alsó keverőlapátokon folyik a víz, a felsőn nem. És az also nem is akar forogni, csak egy helyben áll, miközben spriccel belőle felfelé a víz.
Ezt a keringetést csinálja kb. 10 percig. Majd gondol egyet, leereszti a vizet és elkezd szakaszosan sípolni, miközben a kiválasztott program nyomógombjának LED-je szaporán villog.

Szétszedtem és azzal kezdtem, hogy megmértem ismét a relé tápkörét. 24 V helyett 10,5 V-ot mértem. Szóval az X2 soros kondi ismét bemondta az unalmast. Már megrendeltem az újat.

Ez mellett most még más hibája is lehet, mert a fenti tüneteket múltkor nem produkálta, egyedül annyi volt, hogy a fűtés nem működött, viszont a program rendben lefutott. Szerintetek merre nézelődjek, mi okozhatja a leírt gondot, hogy nem forog a lapát meg megakad a program rögtön a legelején?
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Márc 28, 2022 / 1
 
Elektronikában az elko kondenzátorok is elszoktak fáradni. Azt is cseréld. És ha van kondenzátor a keringető szivattyún azt is ellenőrizzed. Ha nincs akkor a szivattyú tengelye lötyög , elkoptak a perselyek.
(#) lokátoros válasza Andralin hozzászólására (») Márc 28, 2022 / 3
 
Idézet:
„Majd elkezdi keringetni a vizet, de úgy, hogy csak az alsó keverőlapátokon folyik a víz, a felsőn nem. És az also nem is akar forogni, csak egy helyben áll, miközben spriccel belőle felfelé a víz.”

Lehet hogy csak mechanikus jellegő a hiba.
Nekem is volt már ilyen gondom régen: A keverőlapátok lyukait eltömte a vízkő. A vízáramlás forgatja a lapátokat. A víz az egyiken felfelé spiriccelt ezért az nem is forgott, a másikon szinte semmi nem jött. Megnőtt a víznyomás, az elektronika letiltott. Kiszeded a lapátokat és megnézed hogy a vízkő eltömítette-e. Egy csipesszel kiszedhetők a vízkő darabok. Egy próbát talán megér.
(#) Andralin válasza lokátoros hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Pár lyukban volt pár apróság, csipesszel kiszedegettem. Most már az alsó keverőlapát minden lyukján folyik a víz, de csak módjával és nem forog továbbra sem. A felső lapátból pedig víz sem folyik.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Megérkeztek a kondenzátorok. Kicseréltem mindet, az X2-est és volt két elkó, azokat is. Így most már a panelon rendben vannak az 5 Vdc és a 24 Vdc feszültségek. Sajnos javulást nem tapasztaltam.

Köszönöm a keringető szivattyús tippet.
Felfordítottam a gépet és beazonosítottam a szivattyút. Remélhetőleg jól. Motor kondenzátort nem találtam, csak egy 0,1 mikrós zavarszűrőt. Valamint a motor tekercsén van egy hőbiztosíték, más nincs.
Kiszereltem a szivattyút. Látszólag rendben van. De amikor kézzel megmozgatom a nagy fehér korongot, amin a vízterelő lapátok vannak, elég nagy holtjátéka van, kb. 1 cm is lehet.

Ez lehet a gond, hogy nagyon lötyög a tengely vége? Meg lehet ezt javítani? Vagy ha nem, akkor van esély cseredarabot beszerezni ehhez a típushoz?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Szétszedtem teljesen a szivattyút is.
Ez az állórész nagyon lötyög. Le/fel is és jobbra/balra irányban is.
Ez lesz a gond?

pump4.jpg
    
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Még jobban sikerült szétszednem. Ez a tengely végének a felfogatása.

És azt hiszem, meg is van a megoldás. Jól sejtem, hogy ezért nem nyomja rendesen a vizet?
Ezzel a kopással lehet valamit kezdeni, vagy kuka a szivattyú?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) pipi válasza Andralin hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Biztos ez a fő szivi? Szerintem ez a kicsi az ürítő szivattyú... A nagy szivattyú, (vagy inkább tolattyú ) nyomja be a vizet és forgatja a szórófejet, nem ez a mini...
(#) Andralin válasza pipi hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Szerintem csak ez lehet. Kicsit fentebb a pump1.jpg fotón lászik jól, hogy honnan vettem ki. Ennek a kimenete nyomja a vizet a szórófej felé.

Az ürítő szivattyú hasonló, de ennél kisebb, az balra fentebb látszik a fotón, azt nem bántottam, mert az működik rendben.
(#) pipi válasza Andralin hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Akkor bocs, a képek alapján picinek láttam
(#) Hutty válasza Andralin hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1
 
Az én történetem.

Javítani gazdaságtalan, cserélni kellene.
(#) Andralin válasza Hutty hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Köszönöm a tippet. Szóval akkor úgy néz ki, hogy cserélni kell.

Nézegettem neten a szivattyút. Itthon 23e Ft lenne. De találtam újat ebay-en Franciaországból, nemzetközi postával együtt 14 ezerért.

Szerintetek előfordulhat olyan, hogy kicserélem a szivattyút és ugyanúgy nem fog majd forogni a szórófej illetve a felső nem szórja a vizet, mint most? Valahogy meg tudnék győződni róla, hogy valóban a szivattyúval van baj és nem valami mással?

Kicsit nézegettem ma a szivattyú kiszerelése után. A szivattyú nyomóága látszólag jól átjárható az alsó szórófej irányába, nincs eldugulva. Tettem egy próbát. Kiszedtem a nagy fehér középső vízelosztó egységet és így hozzáfértem közvetlen egy kis csatlakozócsonkhoz alulról, amelyen a szórófejek felé áramlik a víz. Egy kerti öntözőtömlő végét rászorítottam alulról a kis csonkra majd megnyitottam a vizet és figyeltem mi történik.
Így az alsó szórófejből kicsit magasabbra spriccelt a víz, mint a saját szivattyújával, és nagyon lassan, lomhán elkezdett forogni, lassan mászott csak körbe. És a felső szórófejből most sem jött egy csepp víz sem.

Most ez azért volt, mert a kerti csapból jövő víz nyomása még mindig túl kevés, hogy megforgassa a szórófejet és felnyomja a vizet a felső szórófejbe is? Ha kicserélném a motort, akkor már elég nyomásnak kell lennie, hogy rendben működjön minden és forogjon mindkettő szórófej?

Nagyon nem szeretnék lyukra futni, kidobni a pénz az új szivattyúra, hogy utána kiderüljön, hogy továbbra is használhatatlan a gép.
Tudnátok tanácsot adni, hogy mihez kezdjek? Érdemes lenne megvenni az új szivattyút?
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Más megoldás nincs, sajnos ez a szivattyú nem javítható, csak a csere segít. Ha nem sürgős, akkor várhatsz vele valameddig, hátha befut egy gép bontásra, amiben van egy használható szivattyú.
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 / 2
 
Hello! Már bocsánat, hogy avatatlanul beleszólok..
Becsületedre legyen mondva, tisztességesen írsz, de műszakilag nehezen érthető.
"nyomóága látszólag jól átjárható " Az, hogy látszólag, nem elég információ, és ha felül nem folyik a víz, akkor még is csak el van dugulva valami.
"kerti öntözőtömlő végét rászorítottam" "kerti csapból jövő víz nyomása" Ebből nem lehet megtudni, milyen volt a nyomás. Pedig a lényeg az. Fogalmunk sincs milyen nyomásállapotok vannak a "kerti gépnél" miközben csapról beszélsz, de talán meg is lehetne mérni egy olcsó nyomásmérővel és akkor lehetne beszélni valamiről. Mert nem az a lényeg, hogy honnan jön és milyen tömlőről, de ha rászorítottad és nem zuhanyoztál közben, akkor túl nagy nyomás nem lehetett. Azt leszámítva hogy nem ismerem a gépben lévő szivattyú paramétereit, de felépítését és méretét nézve, nem lehet egy komoly jószág. Egy ilyesmi ürítő szivattyú, örül, hogy kiküzdi a vizet valahogy a gépből. Hogy 0,3bar nyomásnál többet nem termel, arra azért fogadni mernék. Mert az 3 méter vízoszlop nyomása, és hogy egy ilyen a pincéből nem nyomja ki a vizet, az biztos.
Szóval csak azért volt bátorságom írni, mert ilyen ködös állapotok mellett, valakinek igazán távollátónak kell lenni, hogy használható tanácsot tudjon adni..
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Köszönöm az észrevételedet, elnézést a nehezen érthető írásomért.
Sajnos gépészeti téren nagyon nem vagyok képben, sem tapasztalat, sem szakkifejezések, sem szerszámozottság terén, ennek köszönhető a furcsa megfogalmazás.

Teljesen érthető amit írsz, ezért próbálok pontosítani amit tudok. A kerti csap egy fúrt kút egy egyszerű hidrofór berendezéssel. Nem tudom mennyi lehet a kimenő nyomása, de ugye az ingadozik a tartály töltöttségének függvényében. Más vízfogyasztó nem volt közben rákötve a csapra. Szóval semmi kézzelfogható adatom nincs erről, csak egy egyszerű teszt volt, hátha megforgatja a szórófejeket és akkor megnyugodtam volna, hogy minden rendben, csak a szivattyút kell cserélni és kész.

Te is azt írod, hogy ez amit kiszedtem az ürítő szivattyú. Egész biztosan, hogy nem az. A fentebbi pump1.jpg fotón egyértelműen látszik, hogy ez keringeti a vizet. Valamint a rajta szereplő 41014580-as cikkszámra rákeresve a szerkezet megnevezése magyar oldalakon "keringető szivattyú", angol nyelvű oldalakon pedig "Circulation vagy cycle pump". Szóval ez nem lehet az ürítő szivattyú egészen biztosan. Az ürítő szivattyú ott van mellette, azt nem szedtem ki, az nyomja a kifolyó cső felé a vizet és kisebb méretű ennél. Ennek a névleges teljesítménye 60 W, ha ez számít. És eddig egész biztosan jól működött benne már sok-sok éve, megfelelően spriccelt a víz a szórófejekből és forgott mindkettő fej rendesen.

Továbbra is nagyon szépen kérném a tanácsotokat, hogy érdemes lenne-e megvennem egy új szivattyút, vagy elképzelhető-e, hogy más gondok vannak, ami miatt kidobott pénz lenne. Ha kell még valamiben pontosítás, írjátok le és megpróbálom megválaszolni.

Mint írtam, a szórófejek nyílásai nincsenek eltömítődve, ez biztos, azokat kitisztogattam. Az alsó szórófej felé a vízutak teljesen átjárhatónak tűnnek.
Az esetleg elképzelhető, hogy a felső szórófej felé menő, kábelcsatorna szerű vízvezeték el lenne dugulva? Ha igen, az szétszedhető, tisztítható valahogy? Vagy inkább az a valószínűbb, hogy túl gyenge a nyomás a szivattyúból és ezért a víz már fel sem jut a magasabb szórófejhez?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) JZoli válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 / 1
 
Ha a lapátok nem forognak, akkor néha olyan hiba ia előfordulhat, hogy a felső kar tövében a tömítés nem jól zár, és sok víz el tud folyni ott, így nem tud kialakulni a megfelelő nyomás, ezért kevés víz jut a lapátokhoz.
(#) Andralin válasza JZoli hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Nagyon köszönöm, ilyen tippeket vártam!

Megnéztem és a felső kar tövében nem látok egyáltalán szökő vizet, akkor ez így rendben van?

Jobban megnézve a mobilis felső edénytartó kosár vízvezetékének a végén van egy nyomógomb szerű, rugós, benyomható pöcök. Ha teljesen betolom a helyére a kosarat, akkor a vízvezeték csatlakozik a hátfalon lévő végződéshez és ez a kiálló pöcök benyomódik.

Mi ennek a rugós pöcöknek a szerepe? Nem lehet, hogy ebben a mechanizmusban van valami hiba? Le tudom ezt tesztelni valahogy?

Jobban megnézve látom, hogy a felső kosár magassága állítható, és két csatlakozó végződés van a hátfali vízvezetéken. Egyik a felső másk az alsó álláshoz. És egy billenő műanyag lap tereli a vizet az alsó vagy a felső végződéshez. De amikor a keringető szivattyú megy, és az alsó szórófejből enyhén spriccen felfelé a víz és a felső kosár is ki van húzva, akkor se jön egy csepp víz sem a fenti csatlakozókból, akkor sem, ha az ujjammal billegtetem ezt a terelőlapot.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Már kifutottam a módosítási időből.
Még annyit leírnék, hogy működés közben az alsó szórófej összes nyílásából kb. 10-15 cm magas vízsugár "spriccel" felfelé, és ugye a fej egy helyben áll, nem forog, hátha ez mond nektek valamit.
(#) lokátoros válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Idézet:
„Még annyit leírnék, hogy működés közben az alsó szórófej összes nyílásából kb. 10-15 cm magas vízsugár "spriccel" felfelé, és ugye a fej egy helyben áll, nem forog, hátha ez mond nektek valamit.”

Lehetséges hogy az elektronikával is van baj, nem értek hozzá, de
Idézet:
„A vízáramlás forgatja a lapátokat”

Ha a lapát nem forog akkor más egyéb elektronikai hibák mellett, továbbra is fennáll a lehetőség hogy eltömődtek a lapát fúvókái a vízkőtől.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) Epu2 válasza lokátoros hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Idézet:
„továbbra is fennáll a lehetőség hogy eltömődtek a lapát fúvókái a vízkőtől”

Vagy éppen a ledarált szivattyú darabjai tömítik el, nem csak a fúvókát.
(#) Andralin válasza lokátoros hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Elektronika gond nem hiszem, hogy lehet, véleményem szerint az vagy ad 230 V-ot a szivattyúra, vagy nem. Más opció nincs, fordulatszám szabályozás, stb. itt nincsen.

A fúvókákat néztem már és nem látszik semmi szennyeződés a fúvókákban. Vagy ez még nem jelent semmit? Esetleg szét kellene pattintani a fúvókát, már ha szét lehet?
(#) Andralin válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Ez előfordulhat? Lehet, hogy a hátfalon lévő vízvezeték eltömődött szivattyú darabokkal? Szét lehet azt szedni megnézni?
(#) Epu2 válasza Andralin hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
A gyanús jelek szerint érdemes.
Következő: »»   238 / 259
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem