Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   551 / 580
(#) Fiftike válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Szia köszönöm az információt. Átnézem a öket bár a relét már teszteltem hang alapján kapcsolt de nem mértem közben, hogy zár/nyit e de a motor vezerlő triac-ot nem néztem. Köszönöm .
(#) Fiftike válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Szia Palkó.

Átt néztem mindent még az ACS- is az ereredeti triak-ra.
A motor vezérlő triak-ot cseréltem mert zárlatos volt.
Most viszont a centri végen nem ki kapcsol meg be hanem csak elindul a szivatyú a felső led sor vilogni kezd start/pause gomb pause módban vilog és csak áramtalanitásra reagál.

Végkép el ment a panelja vagy van valami amit még tehetek érte ?

Választ előre is köszönöm .
(#) gyulank hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Egyszerű, és/vagy Arduino/PIC/AVR megoldások pl. mosógépek, mikrók, kazánok vezérléséhez. Úgy vettem észre, hogy sok használt mosógépnek az a baja, viszont vagy van hozzá programkapcsoló, vagy nincs, és drága is. Egy ilyen pedig feltehetően univerzális lenne, és személyre szabhatóbb / okosíthatóbb amellett, hogy a gyári programot is bele lehet írni.
(#) gyulank hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Lehetőleg mechanikus enkódert mellőzve!
(#) vargham válasza gyulank hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Idézet:
„Úgy vettem észre, hogy sok használt mosógépnek az a baja”

Mi a baja?
(#) gyulank válasza vargham hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Rossz programkapcsoló.
(#) gyulank hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Egyszerű, és/vagy Arduino/PIC/AVR megoldások lehetőleg mechanikus enkóder mellőzésével pl. mosógépek, mikrók, kazánok vezérléséhez. Úgy vettem észre, hogy sok használt mosógépnek az a baja, hogy rossz a programkapcsolója, viszont vagy van hozzá, vagy nincs, és drága is. Egy ilyen pedig feltehetően univerzális lenne, és személyre szabhatóbb / okosíthatóbb amellett, hogy a gyári programot is bele lehet írni.
(#) bbalazs_ hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Húúú, hogy te mit fogsz kapni ezért a biztonságmániásoktól...
(#) uniman válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Ennek a témának új fórumot kéne nyitni! Megtörtént!...köszi!
(Az írásomat is átraktam oda...)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2021
(#) uniman hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Évek óta foglakoznak a neten az efféle ötletekkel ...
Pl.1...pl.2
(Sőt a szokásos kínai webáruházakban készen kaphatók is!) De pl. nálam hegyekben állnak az efféle cuccok.
Ilyen univerzális vezérlés kifejlesztése + az alkatrészek ára meghaladná egy eredeti bontott panel beszerzési árát.
Persze ez csak az én véleményem! Hajrá...csináld meg!
Persze szigorúan csakis saját magad használhatod fel..
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2021
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Az ötlet jó, létezett ilyen már az energomat-hoz is. Két probléma van csak vele. Ahány gép az annyiféle, hogy fogod beleintegrálni? Még ha elektromosan össze is lehet mindegyikkel illeszteni, más a nyákok mérete, formája, máshol vannak a kezelőszervek, az egyiken van LCD kijelző a másikon nincs stb.
A másik probléma épp emiatt az érintésvédelem. Az egész vezérlésnek a gépben kéne lennie de az ugye nem megy. Kívülről hogy teszed oda? Egy vízzáró dobozba rakod, megfúrod az aktuális gépet, és sokeres kábellel belekötöd? Vagy hogy?
Ami szerintem járhatóbb (és valóban jobb) út lenne az az upgrade, már aki ért hozzá. Tehát régi vezérlő ki, egy saját bele, ahol én mondom meg, hogy mikor mennyit működjön a mosómotor, mekkora hőfokra melegítsen a fűtőszál, mikor centrizzen stb. És akkor megszűnnének a gyári agyrémek, hogy a rövid program csak 30 fokon tud mosni, az értelmes program meg 2 óra 50 percig tart. Amiből fél órát áll a gép, semmit nem csinál.
Enkóder problémával még sosem találkoztam, de az javítható, vagy cserével, vagy más fajta beleapplikálásával, vagy szétszedéssel és tisztítással, de néha elég csak ráforrasztani 2db SMD kondit ami kisimítja az enkóder kopásából adódó érintkezők prellezését. Utóbbi pl. DSO-k esetében tökéletesen bevált.
(#) Josi777 válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 / 1
 
Nekem Energomathoz volt PIC alapú saját vezérlőm, kb. 15 évvel ezelőtt. A tapasztalat az, hogy nem éri meg gyártani sajátot. A legnagyobb probléma a kezelői felület kialakítása, de a készülékek sokfélesége se kedvez neki, főleg a DD hajtás. Ami viszont tervben van (sajnos idő hiánya miatt még nem készült el), az a mosogatógépek vezérlője. Szerintem oda inkább lehetne helyettesítőt készíteni.
(#) vision61 válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Mosógép, mosogatógép átalakítása még jó is lehet saját részre, de a kazán átalakítást messzire kerüld el.
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Az a cél... Hogy én mondjam meg... Biztos az enkóder volt megtévesztő, azt azért szögeztem le, mert az egérgörgővel, és a mikró enkóderrel is bajom van, az optikais még nem romlott el. Szóval csak ennyi, hogy jobbnak látom, ha eleve szempont ez. Nem egyformák az eszközök, nyilván a típustól is függ, hogy mit kell helyettesíteni. A forgó programkapcsolónál szinte minden oda van vezetve, elvileg ha tudni melyik láb mit kapcsol, akkor meg lehet adni, hogy mennyi időre mit kapcsoljon. A mikrovezérlős nem tudom, hogy szokott összekötve lenni, ha nem éri meg annál az eredeti kijelzők, meg ilyenek illesztése, akkor is az a legfontosabb, hogy használni lehessen. És feltehetően itt jön képbe mondjuk, hogy pl. nem csak bimetált kapcsolhat, hanem mondjuk lehet rá kötni NTC-t, vagy mást is, és hozzá lehet igazítani a programot. Egyébként a nem működő autórádiómat, és a töltőmet elnézve, víz nélkül is kéne valami vízhatlan doboz.
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Idézet:
„Hajrá...csináld meg!”

ahogy uniman mondja. Legalább lesz többszáz ( ezer ) kérdésed amig eljutsz oda, hogy ez nem neked való feladat és feladod. Ez nem a kezdő amatőrök szintje.
(#) dB_Thunder hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Ilyesmi már nekem is felötlött!
Egyszerű programkapcsolós mosógép tuningja.
A nagyobb kihívásnak tartom a gyári program "felvételét"! Egyrészt azért mert működő gép kell hozzá, ami általában már nem áll rendelkezésre, mikor ez felvetődik.
Másrészt én nem akarom végigülni stopperrel a mosást, kellene hozzá egy adatgyűjtő...
Aztán egy olyan "nyelv" se ártana ami gyorsan befordítja, az adatgyűjtőből származó infót.
Létrában (plc-hez) ez gyorsan megírható, csak a plc általában nem fér már el...
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Mit, és mi alapján kell vezérelni mondjuk egy mosógépen? Legegyszerűbb esetben mondjuk egy szelepet, egy szívattyút, egy fűtőszálat, és a motort. A hőmérsékletet vagy a bimetál, vagy az idő befolyásolja. Más esetben a bimetál mellett, vagy helyett pontos hőmérés van, és az alapján lehet vezérelni. Mikróban a magnetron, a forgómotor, ventillátor, csipogás, esetleg fűtőszál. És szintén hőmérő vagy bimetál. Kazánnál, össze kell hasonlítani a felső, és alsó hőmérsékletet, ezen túl marad a víz hőmérséklet, az áramláskapcsoló, a szívattyú, és a szelep.
(#) gyulank válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Szervízkönyvben benne van.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
A programot egyszer kell felvenni, onnantól csak azt kell a saját mikrovezérlőbe beírni, hogy melyik fogyasztó mikor működjön, mikor szívja be a vizet, mikor fűtsön stb.
Gyakorló háziasszonynak meg ritkán kell 12 féle program, általában 2-3-nál többet sosem használ. A még gyakorlottabbnak meg lehet írni egyedit is, ahol ő mondja meg hogy hőfok ennyi, mosási idő ennyi, centri fordulata ennyi, ezeket beállítja utána hagyja csak végigmenni.
Lehet hogy még mérnöki szempontból is egyszerűbb lenne testre szabható gépet gyártani mint megadni mondjuk 10 féle fix programot, amiből aztán a felhasználó nem talál magának egyetlen értelmeset se, és szidja a gyártót.
Mekkora hülyeség már pl. az, hogy kiválasztok egy nekem 'tetsző' (azaz inkább kompromisszumos) programot, még azt is be tudom állítani hogy ne 3 órát mosson hanem csak másfelet, de a 40 fokos vízhez már nem enged nyúlni, hiába akarnék én pl. 50 fokosat.
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Egy mosógép vezérlése összetettebb feladat annál, mint gondolod. A feladat elkezdéséhez meg kell tervezned a program időbeli lefolyását ( lásd melléklet ). Minden program fajtához más és más diagram kell, hőfok, vízszint, időtartam, centrifuga fordulat függvényében. Majd a feladatok megfogalmazása után a vezérlő tipusának kiválasztása, a szükséges bemenetek és kimenetek számának meghatározása. A program elkészítése a diagramoknak megfelelően a kiválasztott eszközhöz. Sok-sok próba a végleges változat elkészítése előtt. És a végén lesz ( vagy nem ) egy eszköz amit csak Te fogsz tudni használni abban a gépben amire megtervezted, nem lesz univerzális.

page_6.jpg
    
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
A forgókapcsoló azt kapcsolja csak ahova forog, ezért úgy oldották meg, hogy mindent kimosson. Minden anyagnak más kell, van ami nem bírja a magas hőmérsékletet. Ezért nyilván az elején van a legmelegebb, hogy csak akkor kapcsold arra, ha olyat mosol, ne legyen az, hogy berakod, 40-el kezdi, és aztán jön egy 90, mert akkor tönkremegy a ruha. Viszont lehet, hogy amit lehet 90 fokon mosni, előbb is meg lenne, csak a motoros forgókapcsoló miatt kell végigmennie mindegyiken.
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Nem. Nekünk egy új Elektrolux van, digitális kijelzővel, ezen oda állítom a hőfokot kézzel 30 és talán 80 fok között ahova én akarom. Na de, nem mindenhol, hanem csak 1 vagy 2 programban! A centrifuga dettó. Be tudom állítani 600 és 1000 között a fordulatát, de csak adott programokban! A mosási időt (time manager) megint le tudom 2 lépésben is venni, na de megint csak adott programon belül! Miért nem engedi, egy rövid, 14 perces programon belül, hogy a fix, 30 fokos hőmérsékletet feljebb vigyem 50 fokra? Mert egy hülye volt aki megtervezte... Vagy inkább okosabb akart lenni annál is aki a ruhát mossa. Nem sikerült neki...
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Sima lapátos mosógép kimosta a ruhát, de hasonló program nem mossa ki egy dobosban? Plusz nem kell hasonló sem, ott van leírva milyen kell mindegyikhez, csak meg kell adni neki. Esetleg még egyszerűbb lenne külön fájlban egyszer megírni egy típushoz a sajátját, és akkor azt már ahhoz a típushoz többször nem kéne.
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
De azért nem minden programban, mert amit olyan ruháknak találtak ki, amik nem bírják a meleget, azt úgy lehet beállítani, hogy ne legyen melegebb, különben tönkreteszi a ruhát. Én értem, hogy te nem olyan ruhát akarsz betenni 14 percre, de akármennyire funkciógazdagnak reklámoznak mindent, nincs túlbonyolítva semmi. Ugyanazt csinálja, csak modernebb. Itt lenne jó neked mondjuk egy plusz program. Talán. De vannak még szempontok. Nem biztos, hogy kimosná annyi idő alatt, és az energiapocséklás lenne, ha a forró vizet öblítené ki, ahhoz pedig idő kell, hogy kihűljön. De ezt is csak magamból kiindulva mondom, nem mostanában néztem, mikor mit csinál, ezek a képen meg nem nagyon látni, lehet így is a forró vizet öblíti. Én mosnék vele, ha már felmelegítettem.
(#) még1MbR válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Lehet azért nem lehet 50 fokost választani, mert a 14 percbe nem fér bele a víz 50 fokosra felfűtése.
(#) gyulank válasza még1MbR hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Az biztos. Ha mondjuk 50l, és 2kW-al fűtik, akkor elvileg kb. 9 fokkal lesz melegebb 14 perc alatt.
(#) Ge Lee válasza még1MbR hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Nem tudom mennyi van benne, sosem mértem, de az biztos hogy 3-4 perc alatt felfűti vagy még kevesebb idő alatt. A 14 perces program teljes egészében lemegy kb. 12 perc alatt, úgy, hogy fűtés 30 fokra, mosás és öblítés is van benne. Akkor is ha hideg tél van, és emiatt a falból csak pár fok hőmérsékletű víz jön, tehát több mint 20 fokot kell fűtenie rajta.
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Én itt kiszállok a vitából, de követem a témát. Kíváncsi vagzok a végeredményre, mire jutsz.
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
De most tényleg... Miután leírtam, hogy benne van a szervízkönyvben, betettél egy képet róla, ezután azt mondod, hogy azt nekem kell kitalálni, hogy az csak arra az egy gépre jó. Még ha nem is mosná ki, ha valamivel másabb lenne az időzítés, akkor is meg van adva a konkrét típushoz az időzítés. Ezeknek az adatoknak lennének mezők, és típustól függően meg lehetne adni minden programot. De hogy ne kelljen még ezt sem megtennie mindenkinek akinek olyan típusú gépe van, valahogy ki kéne olvasni egy fájlból. Ha lehet másolni, és az nem téveszt, minek bepötyögni? Esetleg ezek a beállító fájlok tartalmazhatják az eszközöket, hogy mi van, milyen, mi nincs, hogy úgy számoljon, és benne lehet még megjegyzésként, hogy melyik lábon mi van, ha más típushoz képest esetleg ez változik valamiért. Persze, ha van hely, akkor az összeset rá lehet menteni, és lehetne frissíteni, és akkor még újra sem kell feltétlenül programozni. De ez nem olyan hasznos, és nem igen lenne annyi hely. Mondhatnám, hogy akár mobillal is lehetne vezérelni, de most hirtelen annak sem látom nagy hasznát. De esetleg jelezhetné hol tart, mennyi van hátra.
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Szept 28, 2021 / 2
 
Értelmezzed amit írtam, én veled nem óhajtok vitatkozni!
Következő: »»   551 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem