Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MPPT töltésvezérlő napelemhez
Lapozás: OK   2 / 2
(#) djsms hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Pont most terveztem megvenni egy ilyet! Ezek szerint akkor nem túl életképes, maradjon inkább a régi pwm-es?
A téli időszakkal van a gondom főleg borult időben...
240W napelem 2x 74Ah akku (sorosan) ~10W konstans fogyasztás de ez 7/24/365!
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) Sanyo81 hozzászólása Nov 30, 2013 /
 
Sziasztok!
Nagy örömmel elkezdtem összeszedegetni a napelemes rendszeremet én is.
2db Simax 240Wp Poli,
IVT MPPT30+kijelző,
Varta 230Ah.

Sajnos fura dolgokat generál a töltésvezérlő. Full feltöltött akkunál nem világít a max töltöttségjelző led. Később mivel nem töltött lemerítettem az akkut 12V-ra. Ez kb két nap volt 150W terheléssel. Nem rossz. Próbáltam közben a napelemet is, hogy tölt e, de nem volt olyan idő. Aztán napokig közvetlen napra tettem, és az eredmények: kb. 35-37V bemenő, és 0A töltés. Egy és két napelemmel is párhuzamban. A vezérlő 1-2 perc után StandBy üzemmódba kapcsol. A napelemeket kipróbáltam sorba kapcsolt izzóval, úgy töltöttek. A Solar bemenet LED szépen világít, emellett a sárga "töltés" jelző is, míg ki nem kapcsol. Us: 35-37V, Is:0,0. U1: 12V I1: 0,1A (ez a vezérlő áramfelvétele csupán)

Mit tegyek, mit mérjek, kivel javíttassam? A bekötéseknél különösen figyeltünk a sorrendre, bár legelőször hibás (nem zárlatos, csak régi) akkuval próbálkoztunk. Talán akkor nyírtuk ki?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) erbe válasza Sanyo81 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Valamit nagyon elhibáztál az elején.
Ilyen kis rendszerhez nem kell MPPT töltésvezérlő. Soha nem hozza be az árát. Párhuzamosan kapcsolod a két napelemed és rákötöd egy ilyen Töltéskorlátozó -val az akkura. Bár én inkább 2 db 100-120 W-os, 18-19V-os üresjárati feszültségű napelemet választottam volna.
Ha egy akku régi, attól még nem hibás, legfeljebb gyenge. Ha hibás, akkor legfeljebb olyan eszközt tehet tönkre, ami nincs erre felkészítve. Akkutöltőnek pedig ezt tudnia kell, hiszen akku is bármikor tönkremehet. Még töltés közben is.
Egyébként kissé sokallom a 480 W napelemet a 230 Ah akkuhoz. Jó esetben 1 nap alatt telenyomja. Mi lesz holnap?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Megnéztem, mit is tud ez a csoda.
Idézet:
„Automatikus rendszer-feszültség felismerés 12/24V”

Ennek alapján nem mehetett volna tönkre. Ha mégis, ott a garancia.
Ja, hogy az ára? Amit láttam, annak alapján nem saccoltam rosszul.:
Idézet:
„Soha nem hozza be az árát.”
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) Sanyo81 válasza Sanyo81 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Köszi szépen a választ, bocsi a körülményeket nem részleteztem, miért ezt választottam. "Spesziális" probléma, hogy társasházban lakom, és nem akarom a szomszédokon keresztülvezetgetni a kábeleket, így marad az erkély a napelemnek. Ezt jó ha 2 órán át éri közvetlen napfény, így nagyrészt szórt fényben dolgozik. Szóval innentől nem beszélhetek megtérülési időről. Azt már az elején kizártam.

Egy napelemes muki azt mondta egyszer, hogy annak idején az emberek a fürdőkádat számolgatták, hogy megéri e, visszahozza e az árát. Most meg már alap felszerelés egy lakásban. Nos, én a napelemet ennek tekintem.

A panelek kiválasztása azért ez, mert ha a szomszédoknak megtetszik, és ők is akarnak, akkor közös erővel kipakolhatom a tetőre, és oda ugye nem 50-100W paneleket pakolgatnak manapság.

A kevés közvetlen fény miatt az MPPT. A rendszer lényege pedig az lenne, hogy 1 napra tárolok, akkor nem kell horror méretű akkupakk. Tetszett Bonczó Karcsi rendszere a youtube-on, Nála így működik minden.

Szóval a lényeg a lényeg, hogy a feszültségek megvannak a vezérlőben, de áram egy gramm sincs az akku felé. Sőt! A DC kimenet terhelését elvileg a kijelző mutatná. Aktív fogyasztás mellett az I1 érték ezt mutatná a töltőáram helyett. Nos, ez sem mozdul 0,1A-ről sehova, csak lefelé...
(#) szsrobert válasza Sanyo81 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Idézet:
„annak idején az emberek a fürdőkádat számolgatták, hogy megéri e, visszahozza e az árát. Most meg már alap felszerelés egy lakásban.”


Ivóvizzel feltöltve fürdésre nem éri meg. Azért alap felszerelés, mert a víz ára alacsony. Egy kevés vízzel rendelkező országban nem elterjedt. Ott az olaj lehet a sok, és olcsó.

Ha a napelem alap felszerelés, szeretnék olcsón, sokat.
(#) erbe válasza Sanyo81 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Mielőtt tovább rombolnánk a témát, nézd meg a kapcsolóeszköz típusszámát! Valószínűleg FET lehet, ami kimúlt. Relé nem így szokott elhunyni, de akár annak a vezérlőáramköre is tönkremehetett.
(#) Sanyo81 hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Szétszedtem, a relé kapcsol rendesen. A FET (F2907Z)-ek rendben vannak, egy kondi sem púpos.

Gondoltam induljunk az elején, sorba kötöttem a napelemet 2db 12V 55W izzóval, ezen most árnyékban van 9V 7A azaz 63W. A két panel párhuzamban van. Érdekes, míg írtam ezt a 2 sort, rá kellett tenni a 2. izzót, annyira beindult. Attől féltem, hogy az erkélyen árnyékban semmi hozam nem lesz, de ez így jó lesz. Mindegy lenne, hagynám az egész tárolósdit a fenébe, és így használnám el mondjuk fűtésre. Jóval olcsóbb beruházás, és 0 hibalehetőség. Kezd kisütni, most 77W.

Nos, ha visszarakom a vezérlőre a cuccot, miket tudok kimérni?
(#) erbe válasza Sanyo81 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Hogyan mérted ki a FET-eket? Milyen értékeket mérsz a Be, a Gate és Kimenetükön, mikor van (volna) termelés? Nem ismerem az említett MPPT működését, de gyanítom, valami Buck konverter lehet benne, ott nem nagyon elég egyszerű méregetés, oszcilloszkóp sem ártana.
(#) Sanyo81 válasza erbe hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Oszcilloszkóp az sajna nincs, simán ellenállásokat mértem a GS és GD között. Átütve nincs, többet sajna nem tudok, és ügyes vagyok, mert amikor ezeket tanultuk, nem érdekelt, most meg szenvedek... Későn érek. Szerencsére megemlítettem a tv szerelő havernak, aki már látott ilyet. Szóval most nála van.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) erbe válasza Sanyo81 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Ellenállás mérésével FET-eket nem nagyon lehet kimérni. Én a mért értékeket áramkörben mérve feszültségszintekben gondoltam. Itt a fórumon több helyen szerepel FET kimérő áramkör.
(#) pityi74 hozzászólása Máj 28, 2014 /
 
Most szeretnék építeni teljesen önerőből egy komplett napelemes rendszert. Ezért ha valaki fel tudna rakni egy megbízható MPPT kapcsolási rajzot az nagyon megköszöném, mert azt is én szeretném megépíteni és nem vásárolni.
(#) erbe válasza pityi74 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
MPPT az nem kapcsolási rajz, hanem egy számítógép, ami időzítés(program) szerint fel-le kapcsolgat, összehasonlítja a kapott teljesítmény értékeket (áram*feszültség szorzat) és az szerint kapcsol tovább, vagy vissza az előző értékre.
Analóg (félanalóg) módon is megoldható, ha megtervezed, meggazdagodhatsz belőle.
(#) sirály12 válasza pityi74 hozzászólására (») Júl 10, 2014 1 /
 
Pices példák:
Példa1
Példa2
Mindkettőben le van írva az alapok, képletek, van forráskód, és kapcsolási rajz is.
Persze a kapcsolásokon van mit alakítani, egyszerűsíteni, bonyolítani.

Én csak picben vagyok otthon, ezért is linkeltem a két alábbi példát. Persze szinte tetszőleges mikrovezérlővel megoldható.
(#) pityi74 válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Köszönöm, átnézem.
(#) feco23 hozzászólása Dec 31, 2016 /
 
Én jelenleg is fejlesztek egy napelemes szigetüzemű rendszert. Már vagy öt éve kezdtem, de idén nyárig nem sokat foglalkoztam vele. Nyáron vettem napelemeket és azóta folytatom a fejlesztést. Most van 2db 230W-os panelem sorba kötve, 2db 100Ah-s akku és - na most jön a lényeg - saját építésű DC/DC konverter PIC-es MPPT-s vezérlővel kiegészítve. Ez utóbbi még fejlesztés alatt áll, de a konverter jól működik. A MMPT-s mikrovezérlő eredetileg egy DC energiamérő volt, ez lett továbbfejleszve. Tehát valós időben kiírja, hogy ... mindent Feszültségeket, áramokat, teljesítményt, eddig termelt energiát, konverter hatásfokát... vagy bármit aminek van értelme. Azért írtam le ezeket, hátha valakit érdekel a szerkezet. Terészetesen az építés elméletére gondolok, ha valaki építeni szeretne ilyet annak tudok benne segíteni.
(#) peti69 hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Sziasztok, új vagyok a fórumon és szeretném valakinek a segítségét kérni, aki nálam mélyebb műszaki ismeretekkel rendelkezik. Kicsit régi ez a fórum bejegyzés, de ezt találtam legjobban passzolónak a kérdésemhez, ezért először itt próbálom feltenni:

Szóval van nekem egy 30A-es MPPT szabályozóm (Műszaki adatok), amire jelenleg 2 db 240W-os napelem van párhuzamosan kötve (12V-os akkut tölt). Erre a szabályozóra 12V-os akku esetén 360W-nyi napelemet köthetek maximum, nekem 120W-tal több van. Persze ez laborkörülmény, szerintem a valóságban nem lehet ennyi (50C a tetőn, nem ideális beesési szög, stb.).

A készülékben van áramkorlát, ami "levágja" a napelem bemenet többlet-teljesítményét, tehát nem megy tönkre a szabályozó, eddig kifogástalanul működik (kb. 1 éve).

Ami engem érdekel, hogy ha éveken keresztül "áramkorlátban" működik a szabályozó, akkor vajon jobban melegszik-e és csökken-e az élettartama? A forgalmazó szerint kissé igen, mintha egy kocsival 90 helyett mindig 120-szal mennének.

Szóval ismeri-e innen valaki, hogy hogyan is működik a valóságban egy ilyen áramkorlát, tényleg eldisszipálja a többlet energiát a szabályozó vagy valami más módon szabadul meg tőle? Ha tényleg gáz ez az energiatöbblet, akkor lehet, hogy kettébontom a csoportot és két szabályozóra kötöm a napelemeket elosztva.

Köszönöm a segítséget előre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) weend válasza peti69 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Miért nem állsz át, 24 voltos rendszerre?
(#) peti69 válasza weend hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Szia, mert már 12V-os az inverterem és vannak 12V-os fogyasztók is
(#) Mazsola35 hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Sziasztok. Segitségre lenne szükségem. Van egy ivt mppt 30A toltésvezérlöm 12V akksinál fel megy a töltés 15,5V ig. Mi mehetet ki a vezérlöbe?
(#) yyyani válasza Mazsola35 hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Gondolom a töltőáram...
(#) pucuka válasza Mazsola35 hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Az akkumlátor rendben van? Ha megnő a belső ellenállása (kissé elszulfátosodott) akkor lehetséges ilyesmi.
(#) Norbi007 hozzászólása Ápr 27, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy 120W napelemem (21volt/18volt) és egy 30A MPPT töltésvezérlőm, illetve ez rá van kötve 3 x 22.4A akkura párhuzamosan, így van 67A kapacitásom. Beszereztem VCS-100/10A feszültség és áramerősség mérőt. Szeretném ezt a mérő eszközt úgy rákötni a rendszerre, hogy a napelem lássa el energiával és a napelemből bejövő áramerősséget mérje. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ha a napelem és a MPPT töltésvezérlő közé teszem, az úgy megfelelő lenne? Nem kell esetleg diódát használni a visszáram miatt? (habár elvileg nem kellene lennie visszáramnak, de sose tudni). Ha valki ugyanezt a módszert megvalósította már, szívesen fogadom a megoldást, azt hogy hogyan kell bekötni pontosan. Előre is köszönöm segítségeteket!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem